Jump to content

Bästa sättet att öppna ett granatäpple


bullen344
 Share

Recommended Posts

För er som käkar frukt. Granatäpple är en helt grym frukt som är fulladdad med antioxidanter och annat nyttigt, sen smakar det ju gudomligt också.

 

Varför inte ha detta på julbordet, vackra julfärger! ;)

 

Här kommer en video jag gjort om hur man enklast kärnar ur ett granatäpple, utan att grisa ner köket.

 

http://www.youtube.com/watch?v=pao5HBXV9WU

 

Mycket nöje!

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

För er som käkar frukt. Granatäpple är en helt grym frukt som är fulladdad med antioxidanter och annat nyttigt, sen smakar det ju gudomligt också.

 

Varför inte ha detta på julbordet, vackra julfärger! ;)

 

Här kommer en video jag gjort om hur man enklast kärnar ur ett granatäpple, utan att grisa ner köket.

 

http://www.youtube.com/watch?v=pao5HBXV9WU

 

Mycket nöje!

En vitkålssallad med granatäpple, morötter, persilja, fetaost, oliver och vinegrett är jättegott. Passar fint på julbordet :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag öppnar granatäpplen i en stor skål med vatten, gör bara ett litet startsnitt med kniven för att inte skära sönder en massa kärnor. Sedan drar jag loss skalet i bitar, kärnorna faller till botten och de vita mellanväggarna flyter upp till ytan och köket slipper bli stänkmålat. Fast nu är det ju vääldigt länge sedan jag skalade eftersom jag äter LCHF.

Link to comment
Share on other sites

Jag öppnar granatäpplen i en stor skål med vatten, gör bara ett litet startsnitt med kniven för att inte skära sönder en massa kärnor. Sedan drar jag loss skalet i bitar, kärnorna faller till botten och de vita mellanväggarna flyter upp till ytan och köket slipper bli stänkmålat. Fast nu är det ju vääldigt länge sedan jag skalade eftersom jag äter LCHF.

Så gjorde jag också fram tills alldeles nyligen. Det är en helt okej variant, men efter att jag lärt mig denna metod kan jag försäkra dig om att detta är den smidigaste varianten! :)

Link to comment
Share on other sites

Jag har bara köpt granatäpple en gång. Jag strödde kärnorna över en marockansk apelsinsallad på julbordet förra året. Men - kärnorna var ju stenhårda och gick inte att tugga sönder. Det blev till att spotta ut! 

 

Känner igen det, har nog bara köpt granatäpple någon enstaka gång för länge sedan.

 

Hur ser man att den är mogen, kännetecken? 

Link to comment
Share on other sites

Tyvärr är granatäpplen rätt hårt besprutade. En importerad frukt som förekommit en hel del på SLVs "svarta lista":

 

"Svarta listan är en sammanställning över partier av varor som inte får säljas utan Livsmedelsverkets medgivande. Villkoret för försäljning beror på att varorna innehållit resthalter av bekämpningsmedel över gällande gränsvärde. Partierna måste anmälas till Livsmedelsverket för undersökning innan de får saluföras."

 

http://www.slv.se/sv/grupp1/livsmedelsforetag/sa_kontrolleras_din_verksamhet/Resultat-av-kontrollen/Svarta-listan/

 

Man blir lite mörkrädd när man ser hur mycket skit som sprutas på frukt och grönt. Tacka vet jag hemodlat.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag måste fråga: Vad äter ni på granatäpplet?

Jag har bara hittat stenhårda kärnor, som man visserligen kan suga på innan man spottar ut dem.

Väldigt angelägen att fån svar  -  jag måste ha missat något när det gäller denna frukt.

 

Rubinröda kärnor = massor av flavanoider :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tyvärr är granatäpplen rätt hårt besprutade. En importerad frukt som förekommit en hel del på SLVs "svarta lista":

 

"Svarta listan är en sammanställning över partier av varor som inte får säljas utan Livsmedelsverkets medgivande. Villkoret för försäljning beror på att varorna innehållit resthalter av bekämpningsmedel över gällande gränsvärde. Partierna måste anmälas till Livsmedelsverket för undersökning innan de får saluföras."

 

http://www.slv.se/sv/grupp1/livsmedelsforetag/sa_kontrolleras_din_verksamhet/Resultat-av-kontrollen/Svarta-listan/

 

Man blir lite mörkrädd när man ser hur mycket skit som sprutas på frukt och grönt. Tacka vet jag hemodlat.

Är du verkligen säker på att granatäpplen besprutas hårt? Jag brukar vanligtvis gå efter devisen att ju grövre skal, desto mindre behov att bespruta. Men dom kanske besprutar mot insekter som attackerar bladen? Väldigt tråkigt om det stämmer oavsett. Det borde vara förbjudet att bespruta grödor.

 

Intressant med den där listan förresten. Det verkar som det mesta som finns på den listan är från utomeuropeiska länder. Jag har förstått att EU faktiskt är ganska seriösa när det kommer till ambitionen att minska användandet av kemikalier inom jordbruket.

 

Granatäpplen odlas i stora mängder här i Spanien och runt medelhavet.

 

 

Känner igen det, har nog bara köpt granatäpple någon enstaka gång för länge sedan.

 

Hur ser man att den är mogen, kännetecken? 

Det är lite svårt att veta exakt om den är mogen eller inte. Men vanligtvis är den bra ifall skalet är lite mjukt och jämnt. Färgen på skalet visar dessvärre inte så bra enligt min erfarenhet. Ibland är de vitaktiga och ibland mer röda. Man får helt enkelt chansa! ;)

Man brukar kunna hitta dem rätt billigt på invandrarbutiker.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Är du verkligen säker på att granatäpplen besprutas hårt? Jag brukar vanligtvis gå efter devisen att ju grövre skal, desto mindre behov att bespruta. Men dom kanske besprutar mot insekter som attackerar bladen? Väldigt tråkigt om det stämmer oavsett. Det borde vara förbjudet att bespruta grödor.

Jag tolkar det så eftersom de förekommer inte mindre än sju gånger på SLVs svarta lista, eller fattar jag fel? Granatäpplen från Indien, Egypten och Turkiet ser ut att ha halter som vida överstiger de tillåtna.

 

Om du googlar på "pomegranate" och "pesticide" får du en del intressanta träffar, tex: 

http://www.actahort.org/books/890/890_77.htm

 

Här är en svensk sammanställning om frukt, grönsaker och bekämpningsmedel (där står det även om granatäpplen):

http://www.utbildningscenter.se/dokument/nyhetsbrev.2.2009.pdf

 

 

Man både bevattnar och besprutar granatäppelträd med bekämpningsmedel (mot insekter) och besprutar frukterna efter plockning (mot gråmögel).

 

Storskalig odling av frukt och grönt innebär tyvärr ofta en hel del bekämpningsmedel. Monokulturer är inte optimala. Jag jobbade tidigare med frukt och grönt och är sedan dess en aning skeptisk mot nyttigheten med vissa saker. Odlar helst mitt eget, köper ekologiskt - eller avstår när det gäller vissa saker.

 

Naturskyddsföreningen har en del bra information om du är intresserad.

Link to comment
Share on other sites

Granatäpplen innehåll 14,7 gr kolhydrater per 100 gr, av hela fruktens vikt. Eftersom endast 56 % av frukten är ätlig, så är alltså av 100 gr ätlig del cirka 24 gr kolhydrater.

Detta låter inte sannolikt. Äter en hel del av denna frukt - under säsong - då jag får frukt av en granne som har såna träd i sin tradgård. Till att börja med reagerar jag på - ovanstående - uppgifter som vill göra gällande att granatäpple skulle innehålla nästan dubbelt så mycket socker som vindruvor och mango. Detta känns inte rimligt. Sen om man tittar på vad en  - förmodat - trovärdig referens källa vill göra gällande så är innehållet satt till 7/100.Förövrigt har jag svårt att tro att man väljer att göra en analys på frukten som helhet utan det sannolika är ju att man analyserar den ätbara delen, eller ska vi tro att samma sak skulle gälla för deklarerat innehåll på banan, appelsin och extremfallet - kokos nöt! Nej...detta känns inte rimligt.

Granatäpple Per  100Gram         Energi kcal: 56,00   Energi kJ: 233,00   Proteiner: 0,70   Fiber: 10,00   Kolhydrater: 7,00   Vatten: 81,00   Alkohol: 0,00    
Link to comment
Share on other sites

Dagens frukost...

fruit-salad-bliss.jpg

 

3 bananer

2 små granatäpple

1 mango

1 apelsin

+ fröblandning

Ser väldigt gott ut måste jag säga, men personligen så skulle jag vara tvungen att spendera återstoden av dagen efter en sådan frukost på toaletten, så ...den får nog utebli för min del, till fördel för några ägg :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 year later...

För er som käkar frukt. Granatäpple är en helt grym frukt som är fulladdad med antioxidanter och annat nyttigt, sen smakar det ju gudomligt också.

 

Varför inte ha detta på julbordet, vackra julfärger! ;)

 

Här kommer en video jag gjort om hur man enklast kärnar ur ett granatäpple, utan att grisa ner köket.

 

http://www.youtube.com/watch?v=pao5HBXV9WU

 

Mycket nöje!

Hej!

Jag är nyfiken på din video men youtube säger att den är privat. Finns det möjlighet att se den?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...