Kjell Granelli Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 En diabetiker typ 1 hade ovanligt höga (1,7 mmol/l, brukar ligga kring 0,5) TG fastande. Kom ihåg att hen vaknat under natten och känt att blodsockret låg högt, dock utan att åtgärda detta. Någon som vet om högt blodsocker stimulerar syntes av triglycerider i levern, liksom vid högt intag av raffinerade kh? Jag misstänker att det är så, men finner inget som entydigt bekräftar hypotesen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Högt blodsocker stimulerar hög inlagring av triglycerier.. och då stimuleras hög produktion av VLDL i levern.. dvs av transportproteinerna. Man kan glömma Denovo Lipogenes som någon avgörande faktor.. även om de som har kroniskt högt blodsocker och hyperinsulinemi oftast kan ha en dubbelt så hög kapacitet som en fullt frisk.. men det handlar ändå bara om skillnader i gram per dygn. Utan det är altså.. inhibering av betaoxidation i främst muskelceller som leder till ett ökat behov av lagring i fettväven och även i andra organ som levern själv. Tillståndet om det får fortgå i många år leder till steatos i olika ställen där du inte vill ha det.. mest kända tillstånden heter fettma och fettlever! "The risk factors associated with steatosis are varied, and include diabetes mellitus,[1] protein malnutrition,[2]hypertension[3] cell toxins, obesity,[4] anoxia[5] and sleep apnea.[6][7][8] As the liver is the primary organ of lipid metabolism it is most often associated with steatosis; however, it may occur in any organ, commonly the kidneys, heart, and muscle." http://en.wikipedia.org/wiki/Steatosis http://en.wikipedia.org/wiki/Non-alcoholic_fatty_liver_disease 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted December 7, 2013 Author Share Posted December 7, 2013 Högt blodsocker stimulerar hög inlagring av triglycerier.. och då stimuleras hög produktion av VLDL i levern.. dvs av transportproteinerna Alltså även vid diabetes typ 1, då inget extra insulin frisätts automatiskt som en följd av det höga blodsockret? Menar du också att det höga TG-värdet i själva verket är en massa "tomma" VLDL, dvs de flyter omkring men transporterar inga TG? Är detta i så fall farligt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Eh.. vid typ 1 är det ju såklart extra komplicerat.. då insulinfrisättning inte sker automatiskt. Men.. iomed att inget extra insulin utsöndras så ökas ju inte heller inlagringen av triglycerider. Triglycerider finns inte löst i blodet utan transporteras i VLDL/IDL/LDL.. även i kylomicroner.. men då kommer de från tarmen.. dvs oftast efter en måltid. VLDL är de minst tomma man kan tänka sig.. det är därför de fått ett extra V (Very) framför! Vid typ1 kan man få de mest konstiga värden, högt blodsocker, höga ketonvärden, höga triglycerier.. samtidigt, tyder mer på dålig reglering och slarv med insulin. Enklaste sättet att reglera det hela är en lågkolhydratkost med inte nödvändigtvis minsta möjliga mängd kolhydrater utan oftast samma mängd hela tiden och därmed samma lättberäknade insulindos! Låga intag av kolhydrater ger små felberäkningar.. medans höga intag ger stora fel! http://www.youtube.com/watch?v=BdxPfxIbKqo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.