MKJ Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Vi har ju alltid tagit med broccoliskaften fast vi kokar dom 5 minuter längre än blommorna. Finns det blad med så tar vi med dom också. Att vi tagit med skaften är något vi trott att alla gör men jag är lite nyfiken på om det verkligen är så. Ibland får man ju ta bort en del av ytterhöljet om det är väldigt fibröst. Hur gör ni andra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Jag använder bara blommorna, om det inte ingår i något som ska bli mos, då tar jag hela broccolin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modesty Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Eftersom både blad och stam är ätliga, så brukar jag ånga alltihopa, iofs en broccoli variant med tunnare stjälkar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 är inte skaften rätt trådiga? Jag har trott det, så jag använder bara blommorna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataM Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Jag äter allt. Fast jag kan mycket väl skilja på de finare och de grövre bitarna och äta dem vid olika till fällen och tillagade på olika sätt. Men att slänga skaftet känns väldigt onödigt, det är ju bra mat. Om det yttersta på skaftet är väldigt trådigt kan man ju alltid ta bort det och äta "kärnan". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gladan Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Jag äter allt. Likaså med blomkålsskaftet. Får bara koka lite längre... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted December 7, 2013 Author Share Posted December 7, 2013 är inte skaften rätt trådiga? Jag har trott det, så jag använder bara blommorna Själva "skalet" kan vara lite trådigt nederst men det är olika. Känns det träigt så brukar vi skala stjälken så långt upp som behövs. Vi brukar dela stjälken på längden och lägga i dom när vattnet kokat upp. Sedan kokar vi dom i 5 minuter och lägger sedan i blommorna och kokar i ytterligare 5 minuter. Vi skär av blommorna så att allt skaft blir kvar på stjälken så den ser ut som ett litet träd. När vi sedan äter så äter vi först stjälkarna och sedan blommorna. Ibland tar jag en vass kniv och skivar stjälken om den är trådig. Jag tycker stjälkarna är goda. Lite mer köttiga än blommorna. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modesty Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Om bladen finns med så kan man tillaga o äta dem med. Själv snittar jag lite grövre skaft och ångar allt ihop, sen lite smör som får smälta över. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cavegirl IF Posted December 8, 2013 Share Posted December 8, 2013 Jag äter rubbet! Stjälk, blomma, blad. Stjälkarna skär jag i mindre bitar (och skalar av ytan om de verkar lite väl grova). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted December 8, 2013 Author Share Posted December 8, 2013 Själva "skalet" kan vara lite trådigt nederst men det är olika. Känns det träigt så brukar vi skala stjälken så långt upp som behövs. Vi brukar dela stjälken på längden och lägga i dom när vattnet kokat upp. Sedan kokar vi dom i 5 minuter och lägger sedan i blommorna och kokar i ytterligare 5 minuter. Vi skär av blommorna så att allt skaft blir kvar på stjälken så den ser ut som ett litet träd. När vi sedan äter så äter vi först stjälkarna och sedan blommorna. Ibland tar jag en vass kniv och skivar stjälken om den är trådig. Jag tycker stjälkarna är goda. Lite mer köttiga än blommorna. Jag menade alltså att jag skär den färdigkokta stjälken i korta bitar med en vass kniv om det visar sig att den är trådig. Sedan brukar jag också hälla kokvattnet i en mugg och dricka det efter maten. Resten häller jag i ett rostfritt litermått och dricker resten under dagen och nästa dag. Det kan stå framme i rumsvärme utan att bli dåligt i 1-2 dygn. Jag äter ju gröt ibland och då kan jag ta kokvattnet till det. Man kan ju använda det till andra saker också. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted December 8, 2013 Share Posted December 8, 2013 Jag gillar både blomkål och broccoli okokta, som de är eller gärna med vitlöksdip (tex creme fraiche-bas). Hur mycket av stjälken som slinker med beror på träigheten. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted December 11, 2013 Author Share Posted December 11, 2013 När man köper fryst broccoli så är ju skaften borta. Undrar vad dom gör med dom? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted December 11, 2013 Share Posted December 11, 2013 Beror på vad jag ska göra med dem. Stammen är ju lite trälig (och träig) så bara äta den tycker jag är trist. Vankas det däremot broccoli i soppa åker hela rasket ner, stammen bara finhackad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Jag äter skaften, men skalar dem först och skär i mindre bitar. Jag tycker de går bra att ånga tillsammans med blommorna. Broccoli är ju god även rå så tillagningstiden är inte särskilt viktig egentligen. Glömmer man någon gång att skala skaften så kan man ju alltid tugga extra intensivt istället Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.