Jump to content

Vad blev det för mat idag då?


Bob
 Share

Recommended Posts

Tack för tipset på nåt som jag aldrig ska prova :-) Det verkar vara en onödig frestelse att utsätta sej får helt klart

Eller hur! Ångrar att jag köpte på mig ett gäng kokbananer.. Men ska iväg och träffa vänner i morgon så jag får laga till de två sista och ta med och bjuda på, lättare med självbehärskningen då. Var iofs glupande hungrig igår, det hjälpte till. De brukar räcka ett par tre dagar annars ;) Fett, salt och krunchigt, livsfarlig kombination!

Borde fasta idag..

Link to comment
Share on other sites

Jag har varit i Belgien och shoppat på Oil&Vinegar deras underbara Salsa brava, så nu ska det bli kryddsmör igen !!! Expediten skrattade när jag köpte 5 flaskor av samma sak.

Till kruddsmöret serveras paprikor fyllda med pulled beef som jag gjorde på billig (och seg) hel entrecote för några veckor sedan och frös in i portionsförpackningar.

Eftersom jag varit borta en vecka blir det snabbmat (men god!) då det finns annat att göra än att leka mästerkock

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Igår klarade jag mig nästan hela dagen på ett par koppar äggmjölkste, med rejält med äggmjölk i. Var iväg med vänner och vi fikade så det blev två mandelmuffins och ett par kokbanankex på em och kycklingsoppa när jag kom hem. Lite lördagslyx med blåbär med grädde till efterrätt.

Idag blir det samma frukost och så får det bli lchfpizza senare idag.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Frukost: kokt ägg med Skagenröra och bladspenat, saltgurka och tomat. Kaffe. 

Middag vet jag inte i skrivande stund. Fantasin tryter.. Men smörstekta Champinjoner med vitlök blir det i alla fall. 

NU vet jag, middag: Baconinlindad Kycklingfilé fylld med Feta röksmak, färsk Timjan och soltorkade tomater. Och smör stekta Champinjoner med Vitlök. Kokt broccoli. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag brukar undvika att handla när jag är hungrig även om det inte är lika katastrofalt som förr.

Men vi hade inte tid att handla i helgen, så det fick bli det nödvändigaste som ägg, kattmat, grädde och ost på närlivs idag. Men de hade påskskinka till bra pris, så på sgående fot bestämde jag att det blev Quiche Lorrainefast jag iddes inte göra min vanliga kokosmjölsbotten. Det funkar utmärkt helt utan botten också!

Och quiche är ju så himla gott som rester... även kall

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Idag blev det söndagsrester! Smarriga köttfärsbiffar( med grädde och ägg)...en Ratatoiulle (osäker stavning) och beasås och lite vitkålssallad. Nom-Nom!! :P

Älskar en god "ratta"...sås och grönsaker i ett. Älsket åt ungstekta potatisar till...hm...oh vad jag saknar potatis ibland! :blink:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Idag blev det söndagsrester! Smarriga köttfärsbiffar( med grädde och ägg)...en Ratatoiulle (osäker stavning) och beasås och lite vitkålssallad. Nom-Nom!! :P

Älskar en god "ratta"...sås och grönsaker i ett. Älsket åt ungstekta potatisar till...hm...oh vad jag saknar potatis ibland! :blink:

Jamen gör nåt annat gott ugnsstekt då! Själva potafisen är juegentligen rätt smaklös... det finns ju massor som är godare egentligen. Tål du lite kolisar är sqash, morötter, lök och röd paprika en höjdare. Gärna med lite chili till.
Link to comment
Share on other sites

Lunch: ugnsbakad laxfilé med parmesanost och stekta grönsaker (i kokosolja, mums!)Kvällsmat: Grekisk sallad.Och så står en lammstek i ugnen för framtida middagar.

Vi ska ha knyt på skärtorsdagen och jag tänkte prova pullad lamb med vitlök, timjan och svartpeppar i stället för den traditionella lammsteken. Smakar ju likadant men blir ju garanteratväldigt mört.

I stället för mina traditionella rosmatinäpplen till lammet (helt gudomliga även till fläskkött) ska jag köra mitt fantastiska oil&vinrgar tomatsmör. Det blir nog flera gånger i veckan så länge jag har sås kvar. Det jag gjorde i söndags brukar jag bryta småbitar av i stället för godis.. Och himmel vad godissugen jah varit på sistone

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

I stället för mina traditionella rosmatinäpplen till lammet (helt gudomliga även till fläskkött) ska jag köra mitt fantastiska oil&vinrgar tomatsmör. Det blir nog flera gånger i veckan så länge jag har sås kvar. Det jag gjorde i söndags brukar jag bryta småbitar av i stället för godis.. Och himmel vad godissugen jah varit på sistone

 

Mmm vad gott det låter! Hur gör du rosmarinäpplena och tomatsmöret?

Link to comment
Share on other sites

Mmm vad gott det låter! Hur gör du rosmarinäpplena och tomatsmöret?

Klyftar äpple med skalet kvar och lägger det i en skål med lite grönsaksbuljong och färska rosmarinkvistar. Får ugnssteka tills äpplet är mjukt.

Tomatsmöret kräver att man har en Oil&Vinegar tillgänglig. Jag har inte kollat om deras Salsa brava finns i Sverige, eftersom det är mindre stökigt att ta sej till en sån affär när jag hälsar på dottern i Belgien. Men skulle det finnas är det bara tomatsås, smör och persillade. Man kanske kan göra nåt liknande med soltorkade tomater och chili.

 

Jag åt tomatsmöret på mina frukostägg nu. Det är helt beroendeframkallande

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Idag blev det ovanligt tokigt med maten. Efter träningen åt jag mina frukostägg med smör ovanligt sent, så jag glömde bort att äta innan jag åkte till frissan kl 15.

Jag var inte Hulken men rätt låg när jag kom hem kl 18.30... Jo jag vet, det är lång tid, men jag färgas med 3 kulörer och har en ny hårförlängning som tar evigheter att fixa (kärringen är ju fåfäng!)

Som tur var hade jag halloumi hemma. Tomatsallad med rödlök, svarta oliver, basilika och italiensk salladskrydda (som innehåller druvsocker men är nödvändigsmak för mej just i denna rätt... Det är ju inte precis så att jag äter kryddan skedvis dagligen). Urspungsreceptet var panerad halloumi... men det skippade jag långt före LCHF. Det räcker gott bara att steka osten

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Då är du påskfin nu då!

Det kan du ge dej på! Jag har en verkligt kreativ frisör som normalt skulle ge mej frossa. Men han och jag kommunicerar så bra så jag har varit där var sjätte vecka i 4 år. Han är den andra frisören någonsin som jag gått till mer än 2 gånger (alla förtjänar ju en andra chans). Eftersom jag inte ser längre än en hslvmeter utan brillor måste jag ha nån jag litar på. Förut var frissan ett värre prov än tandläkaren

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Meatzza på nötfärs med fetaost, mozzarella, rödlök, tomater, aubergine, champinjoner. Blev mkt gott men den uppförde sig lite oväntat. Färsen läckte massor av fett vid förgräddningen och krympte då ihop en hel del.

När jag tidigare gjort på kycklingfärs blev koncistensen mkt bättre, höll formen bättre. Men smaken på meatzza med nötfärs var verkligen godare. Mer pizzalik, med tydligare aromer.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag föll för frestelsen att köpa en lammstek. Den står just nu i en lergryta i ugnen, tillsammans med lök, vitlök, citronsaft, citronskal, champinjoner och basilika (det skulle varit rosmarin, men fick gå under principen; man tager vad man haver). Det sprider sig goda dofter, jag hoppas det smakar likaså. I regel undviker jag stekar, speciellt lamm, då jag sällan tycker jag får till det. Till detta kommer jag att fixa till ett fett tillbehör. Receptet är hämtat från en blogg på nätet, dock ingen LCHF-blogg; http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/04/sagolik-lammstek-i-lergryta-med-vitlok.html

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag föll för frestelsen att köpa en lammstek. Den står just nu i en lergryta i ugnen, tillsammans med lök, vitlök, citronsaft, citronskal, champinjoner och basilika (det skulle varit rosmarin, men fick gå under principen; man tager vad man haver). Det sprider sig goda dofter, jag hoppas det smakar likaså. I regel undviker jag stekar, speciellt lamm, då jag sällan tycker jag får till det. Till detta kommer jag att fixa till ett fett tillbehör. Receptet är hämtat från en blogg på nätet, dock ingen LCHF-blogg; http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/04/sagolik-lammstek-i-lergryta-med-vitlok.html

 

Det vart faktiskt väldigt bra; mört, ingen koftsmak. Den där kombon med citron, vitlök och basilika gick inte av för hackor. Det blev mycket sky, som jag skulle vilja ta tillvara på. Vad tror ni, om man kokar, reducerar ner den, och sen spär med grädde? Jag gör inte så ofta sås nuförtiden, på det sättet. Förr använde man ju mjöl.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det vart faktiskt väldigt bra; mört, ingen koftsmak. Den där kombon med citron, vitlök och basilika gick inte av för hackor. Det blev mycket sky, som jag skulle vilja ta tillvara på. Vad tror ni, om man kokar, reducerar ner den, och sen spär med grädde? Jag gör inte så ofta sås nuförtiden, på det sättet. Förr använde man ju mjöl.

Lamm är jättegott. Jag gjorde min variant av påskalamm som pulled i år, eftersom jag hade ont om tid för köksaktiviteter. Pulled sköter sej ju själv.

Man kan ju förtjocka sås med t ex äggula om man behöver. Eller låta grädden koka ihop (det är jag jättedålig på eftersom man måste passa den. Jag har alltid för många saker på gång så jag brukar antingen bränna den eller behöva storstäda spisen). Om man bara gör precis lagom för en måltid kan man använda en pyttegnutta guarmjöl. Den binder väldigt myckey vätska så den måste doseras försiktigt. Den går dock inte värma då... Det blir "slemmigt men mättande"

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Lamm är jättegott. Jag gjorde min variant av påskalamm som pulled i år, eftersom jag hade ont om tid för köksaktiviteter. Pulled sköter sej ju själv.

Man kan ju förtjocka sås med t ex äggula om man behöver. Eller låta grädden koka ihop (det är jag jättedålig på eftersom man måste passa den. Jag har alltid för många saker på gång så jag brukar antingen bränna den eller behöva storstäda spisen). Om man bara gör precis lagom för en måltid kan man använda en pyttegnutta guarmjöl. Den binder väldigt myckey vätska så den måste doseras försiktigt. Den går dock inte värma då... Det blir "slemmigt men mättande"

 

Tack för tipset! Jag gjorde också en lite halvpulled variant; lergryta - en timme i 100* - vrid upp till 225* - kör en timme till ca på 1 1/2 kg. Man skulle gärna ha temp i, men jag hoppade det. Nej, jag håller med, alltför långa seanser i köket orkar man inte med.

Link to comment
Share on other sites

En smaskig kycklinngpaj med färska champinjoner, paprika och fetaost.

 

Den tillagades förresten på rester av en Bosarp-kyckling. Denna lilla pippi på ca 2 kg har därmed räckt till följande:

  • En middag till 4 personer (varav två tonårspojkar)
  • En matlåda till jobbet
  • Pytt i panna till två tonårspojkar
  • En paj på ca 5 portioner
  • 2 portioner kycklingsoppa

14 portioner av en kyckling tycker jag är ganska okej:)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

En smaskig kycklinngpaj med färska champinjoner, paprika och fetaost.

 

Den tillagades förresten på rester av en Bosarp-kyckling. Denna lilla pippi på ca 2 kg har därmed räckt till följande:

  • En middag till 4 personer (varav två tonårspojkar)
  • En matlåda till jobbet
  • Pytt i panna till två tonårspojkar
  • En paj på ca 5 portioner
  • 2 portioner kycklingsoppa

14 portioner av en kyckling tycker jag är ganska okej:)

Ja, den  är så bra! De räcker verkligen långt. Jag brukar också liknande. Dessutom koka god fond på skrovet som jag fryser in i små portioner.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Med risk att vara tjatig och upprepa från andra trådar, så är fonder/buljonger i mitt tycke det ultimata sättet att ta till vara på det bästa och sista ur det man tillagat, det må vara kyckling, nöt, fisk eller räkor. Men man "suger" ur det sista av nyttigheterna och jag känner mig "rik" när jag fryser in detta "energitillskott" :)

Jag kokade fond på skrovet av Bosarps kyckling förra helgen, den blev underbar.

Idag har jag kokat buljong på ekologiskt, gräsbetat högrev, vilket jag gör ungefär en gång i månaden och dricker varje dag till frukost, helt perfekt :)

Vem behöver frallor och musli ;)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Igår ballade jag ur... Visserligen fortfarande "lchf" men usch, mådde inte bra av det. Började bra med yoghurt med kokosflingor till frukost samt äggmjölkslatte. Lite senare drack jag te med kokosfett. Sen en halv fläskkarréskiva med coleslaw. Helt ok. Men sen... Gjorde nån slags ketobollsröra som jag åt med sked.toppade detta med osttärningar med smör. Kände mig omättlig men sen... Urk! En löptur på kvällen gjorde att det kändes lite bättre. Nu har jag sovit och ätit äggröt. Snart ska jag iväg på yogan. Solen skiner. Idag blir en bättre dag.

Glad påsk till er alla!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...