bullen344 Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 I dagarna presenterades en ny studie hur bakteriefloran i tarmarna förändrades vid olika typer av dieter. Man jämförde en 100% animalisk diet mot en 100% växtbaserad. Lite extremt kan säkert vissa tycka, men jag antar att forskarna ville exkludera konfunderande faktorer. Så resultaten då. På grund av köttdietens höga fettinnehåll bildades mer galla, vilket ledde till en ökning av bakterier som är mer galla-toleranta (Alistipes, Bilophila och Bacteroides). En av dessa bakterier, Bilophila wadsworthia, har i tidigare studier visat sig trigga igång IBD (Inflammatory Bowel Disease)-liknande sjukdomar. Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome Finally, increases in the abundance and activity of Bilophila wadsworthia on the animal-based diet support a link between dietary fat, bile acids and the outgrowth of microorganisms capable of triggering inflammatory bowel disease6. In concert, these results demonstrate that the gut microbiome can rapidly respond to altered diet, potentially facilitating the diversity of human dietary lifestyles. http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature12820.html Resultaten stämmer även överens med epidemiologin av den kraftigt minskade frekvensen av IBD i kulturer som har en mer växtdominerad diet. Så ät era grönsaker! PS. För att förtydliga är detta är ingen studie gjord av "veganaktivister", utan en av de medverkande forskarna uttrycker sig: "I mean, I love meat," says microbiologist Lawrence David, who contributed to the study and is now at Duke University. "But I will say that I definitely feel a lot more guilty ordering a hamburger ... since doing this work," he says. http://www.npr.org/blogs/thesalt/2013/12/10/250007042/chowing-down-on-meat-and-dairy-alters-gut-bacteria-a-lot-and-quickly?ft=1&f=1128&utm_content=socialflow&utm_campaign=nprhealth&utm_source=health&utm_medium=twitter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulf-S Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 OK. Den här undersökningen visar att bakteriefloran ändras beroende på kosten, vilket nog inte är en överraskning för någon. Däremot bevisar den inget annat. Många som har problem med matsmältningen mår för övrigt jättebra på en kost som domineras av animalier. (Utan spannmål, kanske då främst inget vete, bör jag nog lägga till.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Va skönt att få det bekräftat att tarmfloran ändras efter vad du äter.. annars så hade det varit fara på taket misstänker jag? 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 För intresserade kan jag varmt rekommendera The Human Food Project. Skitspännande (no pun intended) http://humanfoodproject.com/# T.ex. är det här tänkvärt: http://humanfoodproject.com/sorry-low-carbers-your-microbiome-is-just-not-that-into-you/ Som vanligt tror jag det finns enorma individuella skillnader och low carb hos Joan och low carb hos Joe kan vara två diamentralt motsatta saker. Low carb kan vara just bara low carb, skitmat med lite kolhydrater, Atkins godispinnar och aspartam i långa banor. Det kan också vara extremt näringstät organisk mat med en massa grönsaker, gräsbetat kött och viltfångad fisk men lite kolhydrater. Nu ska jag gå och äta ett stort lass med blandade grönsaker och en smula grisstek med det. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 @1 Det viktiga är väl vilka koster som ökar förekomsten av IBD Istället för att fundera på en specifik bakterie som kan öka lite när man äter kött tycker jag du kan googla på "vegetarian with ibd" Då får du en halv miljon träffar. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 Vem äter 100% animalisk diet ? Innuiter ? Vore intressant om de också mätte d-vitamin, zink, omega-3 / 6 ratio, järn, vitamin B12, kalcium, jod, riboflavin, selen osv. Vore också intressant att veta hur enzymerna påverkas. För övrigt tror jag att glutenprodukter är den riktigt stora boven vad gäller alla magbesvär. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jäderås Posted December 12, 2013 Share Posted December 12, 2013 som jag fattar det då så åt dom antingen 100% bara animaliska produkter eller 100% vegetabiliska. Vem äter enbart 100% animaliska produkter? Jag tror inte en enda på detta forum gör det. Jag tror merparten äter en blandning. Edit: Erik 2 hann före... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.