Jump to content

Betesdjur i stor skala är räddningen för klimat och miljö


Kjell Granelli
 Share

Recommended Posts

  • 4 weeks later...

I stort sett låter det vettigt det han säger, men vissa praktiska saker stämmer inte. En gräsbetes ko växer mycket långsammare än en som är född på spanmål o kraftfoder.o de skulle inte vara möjlit med stora gårdar om korna bara ska beta gräs. Och dessutom dehär me mjölkprodukter, smör så skulle inte dessa finnas i någon utsträckning om inte korna skulle få kraftfoder, det är av kraftfodret som produktionen ökat. Däremot mår inte korna bra av allt spannmål o kraftfoder,det säjer jag inte, o jag är inte emot gräsbeteskött o ekologisk produktion.men e de möjlit i dagsläget?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Här har man snöat in på att korna har horn men visar ett system för mjölkning där kalven går kvar. http://www.komedhorn.se/stallbyggnad-kalv.htm

Det går att släpa ut mjölkroboten, med mjölkrobot borde man kunna släppa fixeringen vid mjölk per ko.

http://www.atl.nu/teknik/mjolkrobot-ute-pa-gronbete

Vinterhalvåret får man väl släpa in mjölkroboten och fodra med ensilage.

 

Lönsamheten.....

Link to comment
Share on other sites

Ni som är frälsta över Savorys presentation bör absolut läsa denna artikel:

http://www.slate.com/articles/life/food/2013/04/allan_savory_s_ted_talk_is_wrong_and_the_benefits_of_holistic_grazing_have.html

Instead, there were problems during the Charter Grazing Trials, ones not mentioned in Savory’s dramatic talk. Cattle that grazed according to Savory’s method needed expensive supplemental feed, became stressed and fatigued, and lost enough weight to compromise the profitability of their meat. And even though Savory’s Grazing Trials took place during a period of freakishly high rainfall, with rates exceeding the average by 24 percent overall, the authors contend that Savory’s method “failed to produce the marked improvement in grass cover claimed from its application. The authors of the overview concluded exactly what mainstream ecologists have been concluding for 40 years: “No grazing system has yet shown the capacity to overcome the long-term effects of overstocking and/or drought on vegetation productivity.

 

2000 evaluation of Savory’s methods in North America (mostly on prairie rangelands in Wyoming, Oklahoma, Texas, and New Mexico) contradicted Savory’s conclusions as well. Whereas Savory asserts that the concentrated pounding of cow hooves will increase the soil’s ability to absorb water, North American studies, according to the authors, “have been quite consistent in showing that hoof action from having a large number of animals on a small area for short time periods reduced rather than increased filtration.”

 

 

 

Jag förstår att hans tal är en tilltalande tanke, och en fjäder i hatten för alla som propagerar för fortsatt stor köttkonsumtion. Dock har resultaten tydligen varit ganska skrala när man testat hans metoder, och han verkar inte vunnit gehör bland sina forskarkollegor.

 

Man tycker ju annars att en sak som detta borde vara väldigt enkel att bevisa, och forskningen borde vara relativt billig att genomföra?!

Link to comment
Share on other sites

Ännu ett citat från debunkningen:

 

In 1990, Savory admitted that attempts to reproduce his methods had led to “15 years of frustrating and eratic [sic] results.” But he refused to accept the possibility that his hypothesis was flawed. Instead, Savory said those erratic results “were not attributable to the basic concept being wrong but were always due to management.” In a favorable interview with Range magazine in 2000, Savory seemed unconcerned with the failure of his method in scientific trials: “You’ll find the scientific method never discovers anything. Observant, creative people make discoveries.”

http://www.slate.com/articles/life/food/2013/04/allan_savory_s_ted_talk_is_wrong_and_the_benefits_of_holistic_grazing_have.2.html

Link to comment
Share on other sites

Jag har svårt att se hur ett kommersiellt företag kommer att bedriva denna typ av "grazing" där djuren blir utmattade och tappar vikt pga bristen på föda.

Det är en sak att genomföra ett vetenskapligt experiment där man med precision hanterar systemet, men det är annorlunda med företag som måste gå med vinst.

Link to comment
Share on other sites

Jag har svårt att se hur ett kommersiellt företag kommer att bedriva denna typ av "grazing" där djuren blir utmattade och tappar vikt pga bristen på föda.

Det är en sak att genomföra ett vetenskapligt experiment där man med precision hanterar systemet, men det är annorlunda med företag som måste gå med vinst.

 

Jaa du, det lilla jag har sett här tyder väl på att Allan Savorys framgångar kanske har varit svajiga... Men det innebär ju inte att alla bönder är dömda att misslyckas, eller hur?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har svårt att se hur ett kommersiellt företag kommer att bedriva denna typ av "grazing" där djuren blir utmattade och tappar vikt pga bristen på föda.

Det är en sak att genomföra ett vetenskapligt experiment där man med precision hanterar systemet, men det är annorlunda med företag som måste gå med vinst.

Heder åt dom som försöker. http://fjallbete.se/?page_id=81

 

Att binda koldioxid i marken genom att öka mullhalten i jorden behöver inte bara betyda att man försöker göra öknen grön. En kubikmeter mull på svensk mark binder ungefär lika mycket som en kubikmeter mull i öknen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Heder åt dom som försöker. http://fjallbete.se/?page_id=81

 

Att binda koldioxid i marken genom att öka mullhalten i jorden behöver inte bara betyda att man försöker göra öknen grön. En kubikmeter mull på svensk mark binder ungefär lika mycket som en kubikmeter mull i öknen.

Det där Fjällbete såg ju idylliskt ut. Men helt ärligt, tror du man kan försörja Sveriges 9 miljoner invånare med kött tre ggr varje dag med dessa metoder?

 

Jag misstänker att det där köttet mestadels går till några skrytrestauranger i Åre där de välbeställda beställer sin "humant uppfödda" lammstek (som fick privilegiet att leva i några månader från våren till hösten).

 

Och hur gör dom med kossorna som ju behöver längre tid att växa till sig? Eftersom vintern i Jämtlandsfjällen är ganska lång och karg antar att man måste förvara djuren i uppvärmda lador och mata dem med ensilage under stora delar av året. Låter inte som en energieffektiv lösning.

Link to comment
Share on other sites

Eftersom vintern i Jämtlandsfjällen är ganska lång och karg antar att man måste förvara djuren i uppvärmda lador och mata dem med ensilage under stora delar av året. Låter inte som en energieffektiv lösning.

 

Det finns olika koraser som är mer eller mindre köldtåliga (många verkar tåla kraftig kyla). Så länge de har tillgång till en ligghall eller ett stall kan de i princip vara frigående så gott som året runt. Det finns vilda djur som lever utomhus året runt.   ;)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kor har väl aldrig uppvärmda ladugårdar. Ensilage eller hö behövs förstås på vintern, men det går väl inte åt mer energi till det än till spannmålsodling?

 

Och lammen får leva till hösten... Är det bättre med inga djur alls?

 

Om vi äter hela djuret och inte bara muskelköttet, och inte slänger så mycket mat som nu, så skulle maten räcka mycket längre.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...