Jump to content

LCHF, ägg och diabetes


WouldYouKindly

Recommended Posts

TL;DR: Hittat flertalet artiklar om att ett ägg om dagen ökar risken att få typ-2-diabetes med 76%, undrar hur LCHF (ägg-tung-diet) ställer sig till detta.

 

Hej,

 

Bakrund

Jag äter inte själv LCHF, men har personer i min omgivning som gör, så jag har en viss insikt i vad det innebär. Som jag har förstått så är kärnan i diskussionen att "traditionell" kost rubbar insulin/blodsocker-systemet, så att man får bieffekter såsom fetma, diabetes, cancer (?) och mångtalet andra sjukdomar. När man håller sig borta från kolhydrater så får man en jämn blodsockernivå, riskerar inte att fräta sönder (?) sina blodådror med "surt blod", och blir allmänt mer välmående. Kosten rekommenderas till diabetiker.

 

En LCHF-diet baserar sig ofta kring animaliska näringskällor såsom mejeriprodukter, ägg, kött. Just ägg verkar vara populärt att äta mycket av.

 

Fråga

Jag läste nyligen en bloggpost / hemsideinlägg om hur en konsumtion av ägg ökar risken för typ-2-diabetes avsevärt. Endast ett ägg om dagen ansågs höja risken med 76%. Innehållet var välrefererat med vetenskapliga artiklar, och verkar seriöst (precis så som KostDoktorn verkar arbeta). Åtminstone vissa av studierna verkar ha kompenserat för övriga faktorer som normalt sett påverkar diabetes.

 

Länk till sidan: http://nutritionfacts.org/video/eggs-and-diabetes/

 

Nu är ju såklart min fråga, hur skall man ställa sig till alla olika vetenskapliga rapporter? Det kan ju inte vara både bra och dåligt att äta ägg... 

 

Vänligen

WYK

Link to comment
Share on other sites

Nutritionfacts drivs av en vegan. Allt som skrivs om animalier på den sajten är i negativa ordalag.

Till skillnad från LCHF-siter som drivs av LCHF-personer (animalier) som vill lyfta fram sin egen agenda i gott ljus? Det här är inget som är värt att diskutera tycker jag. 

 

Om det är innehållet i artiklarna som är felaktigt, då är det en annan sak.

 

Edit: Såg precis att i bilden högst upp på sidan, logotypen, står KostDoktorn med ett ägg i handen.

Link to comment
Share on other sites

Ser inga som helst vetenskapliga resonemang på den siten.. typiskt vegansite som plockar in lite olika väl valda saker och struntar i att lämna ut länkar så man kan kan läsa själv.

 

Näe det finns inga som helst vetenskapliga bevis för att man får diabetes på grund av att man äter ett ägg per vecka.

 

Sen så.. grejen är.. på den siten är det på grund av att det är animalier.. samma ämnen från vegetabilier ger inte alls samma problem.. rätt oventeskapligt om man säger som så!

Link to comment
Share on other sites

typiskt vegansite som plockar in lite olika väl valda saker och struntar i att lämna ut länkar så man kan kan läsa själv.

 

Men kom igen, på länken i mitt inlägg finns det "Sources Cited", och där finns sex artiklar från PubMed-länkade.

 

 

 

Sen så.. grejen är.. på den siten är det på grund av att det är animalier.. samma ämnen från vegetabilier ger inte alls samma problem.. rätt oventeskapligt om man säger som så!

 

Det finns väl rätt mycket som visar på att till exempel "protein" är ett samlingsnamn på flera olika mer komplexa ämnen. Se till exempel http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/protein-full-story/#protein_alike

Så "samma ämne" är väl diskuterbart. Oftast brukar ju detta argument användas MOT en vegetarisk diet, med argument såsom "Man får inte i sig rätt sorts fett, protein, etc". Nu verkar den kunna användas emot.

Edited by WouldYouKindly
Link to comment
Share on other sites

Okej.. såg inte det!

 

Det är några studier där folk fått fylla i ett frågeformulär om sina matvanor, sk epedemiologiska studier, de bevisar inget alls, de kan på sin höjd vara hypotesbildande!

 

Det lustiga är att det verkar som hög konsumtion av kött och ägg får folk att röka, supa och strunta i motion!?

 

Nästa steg är att göra CRT studier och de visar snarare på det motsatta.. dvs att det är hög glykemisk belastning och därmed uppkommen hyperinsulinemi som är orsaken till diabetets typ 2!

 

http://www.youtube.com/watch?v=y1RXvBveht0

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Det där var ju riktigt kul. Jag var inne och kollade lite på sidan.

 

Ett litet exempel:

 

In 2008, the Harvard Physician’s Health Study, which followed about about 20,000 physicians for 20 years, found that those eating just a single egg a day or more had significantly higher total mortality risk, meaning eating just one egg a day was significantly associated with living, on average, a shorter life. Later that year, that same single serving of egg was significantly associated with death and hospitalization from heart failure.

 

HUR hittar de alla dessa människor som äter mindre än sju ägg i veckan?

 

Jag har inte kollat studien, ska göra det senare. Det intressanta är väl vilka resultaten skulle bli för såna som mig, som snittar trekommanåt ägg om dagen?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack för svaren!

 

Gick nogrannare igenom de länkade artiklarna, och samtliga var observationsstudier. Trots att ett par av artiklarna kompenserade för uppenbara "confounding variables", så är det ju inte sagt att man hittat samtliga. Sålänge som det inte finns flera kliniska studier på ett ämne så bör man nog lämna spekulationerna åt kvällspressen. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...