Jump to content

Relationen mellan VItamin A brist och Vitamin D intag.


Paleo 2.0

Recommended Posts

Vad jag förstår så är dessa två vitaminer metaboliskt kopplade till varandra, alltså ökar man intaget av vitamin D så bör man även öka intaget av vitamin A. Annars finns det risk att man får vitamin A brist.


 

 

 

The reason for both of these clinical features is that they likely have a co morbid lack of Vitamin A in the diet to offset the raised supplemental Vitamin D3. Each cell in our body has 2 vitamin A receptors for every Vitamin D receptor. So as our vitamin D level rises, our endogenous Vitamin A source is used up even quicker. We need to make sure we are getting enough of the fat soluble Vitamin A too as Vitamin D3 goes up. These two vitamins are metabolically coupled. - http://www.jackkruse.com/what-can-you-find-about-your-own-health/

Hittade denna information för ett tag sedan då jag kände mig väldigt låg och sex driften va typ i botten.
Hade under ett par veckors tid ökat mitt intag av D till ca 7000-9000 units per dag, innan dess har jag även tagit men i formatet 4000-6000 units per dag.

Efter att ha läst på Jack Kruses sida så började jag ät ca 200g Ekologisk Leverpastej i veckan.
Det blir ca 7000-11000 units av vitamin A i veckan. Hur som jag märkte skillnad efter 2 dagar då jag va helt återställd.


Någon som hört om detta tidigare eller varit med om samma sak, jag är mest förvånad om att jag inte sätt det nämnas någonsin här på kostdoktorns sida/forum.

Link to comment
Share on other sites

Jag skrev om det i tråden "immunförsvaret" även om jag inte specifikt nämnde just vitamin A. Höga doser av enskilda mineraler och vitaminer kan orsaka brist på andra. Vitamin A och D både samarbetar och konkurrerar. För mycket och för lite skämmer allt som man brukar säga.

Link to comment
Share on other sites

Då får vi prova lite A-vitamin också på vintern, men är inte A-vitamin farligt att överdosera? Förr gav man ju AD-droppar till ungarna, men det är bara D-droppar numera. Men det kanske är lättare att hitta lagom genom att äta mat än kosttillskott.

 

Det är nog bättre att äta leverpastej. Det har jag också gjort men det kom av sig när jag upptäckte att den ena ekologiska leverpastejen frätte hål på aluminiumformen den låg i. Aluminium är ju inte bra att få i sig. Sedan köpte jag en annan sorts ekologisk men den smakade förfärligt.

 

Då köpte jag lammlever men förmådde inte äta den. Jag har alltid avskytt lever men leverpastej går an.

 

Sedan finns det ju säkert fler mineraler och vitaminer som påverkas av höga doser D-vitamin än just vitamin A.

Link to comment
Share on other sites

Jag har hört, tror det var Sally Fallon från Weston A. Price Foundation, att vitamin A, D och K har en koppling till varandra. Dessa bör tas tillsammans i speciella doser för att man ska kunna tillgodogöra sig dem.

 

Hur är det med vitamin E, det är ju också en fettlöslig vitamin?

Link to comment
Share on other sites

Jag använder nedanstående recept men ersätter smör med ghee och grädde med kokosgrädde. Jag kryddar med 1 tsk torkad mejram, 1 tsk torkad timjan samt 1 kruka persilja.

 

http://mariannslchf.se/kycklingleverpastej-kramig-mild-och-fet/

Den här julen orkar jag inte experimentera. Det enda jag lovat att göra till julbordet är min peppargravade lax.

Men leverpastej är ju inte bara julmat, så den bara måste jag nog testa

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Den här julen orkar jag inte experimentera. Det enda jag lovat att göra till julbordet är min peppargravade lax.

Men leverpastej är ju inte bara julmat, så den bara måste jag nog testa

 

Det är viktigt att inte steka levern för länge, då blir inte leverpastejen rosa. Jag använder också bakplåtspapper istället för plastfolie, mycket smidigare.

Link to comment
Share on other sites

Levergryta är skitgott oavsett vad man har i den. Det är något magiskt med lever för såsen blir alltid gudomligt god. Svamp och lever är bra kombination.

 

Sen kan man göra leverbiff. Jag tycker att det blir bättre konsistens om man blandar köttfärs med mald lever. Mal levern i matberedaren om du inte har köttkvarn. Proportionerna kan man bestämma själv, jag kör nog 1/3 färs och 2/3 mald lever. Lammlever är mild, annars ungnötslever. Grislever funkar bara att göra leverpastej av, tycker jag, sen jag slutade äta korvkaka.

 

Min leverpastej gör jag på fett, färskt sidfläask, späck, grislever, lök, grädde, ägg, ansjovis och kryddor. Men som lantbrukare är vi ju förstås i besittning av en hushållsassistent - inköpt till gården på 1960-talet. En bra investering.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...