Jump to content

Faran med överintag av fleromättat fett förklarad


Kjell Granelli
 Share

Recommended Posts

Fleromättat fett oxiderar ju i kroppen så oerhört mycket lättare/fortare än mättat fett. 

 

Minns inte var jag läste det, men det var en australiensisk hudläkare som hade noterat en ökad frekvens av hudcancer bland sina patienter. När han försökte hitta en gemensam länk visade det sig att majoriteten av dessa patienter hade bytt ut mättat fett mot s.k. "nyttigt" enkel- och fleromättat fett.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tror ni att fleromättat fett är skadligt oavsett var det kommer ifrån och hur det är hanterat?

 

Små mängder omega 3 och 6 är essentiella. Det kan vi få i oss via kosten, särskilt om vi äter gräsuppfött kött och viltfångad fisk. Nu är det ju så att fettet i maten vi äter ytterst sällan är 100 % mättat, fleromättat eller enkelomättat, så vi får i oss en mix.

Link to comment
Share on other sites

Tror ni att fleromättat fett är skadligt oavsett var det kommer ifrån och hur det är hanterat?

Några få gram per dag behövs för vår överlevnad. Men den genomsnittliga konsumtionen ligger tydligen på 35 gånger den mängd omega-6 vi fått i oss under äldre stenåldern. Trist, men oerhört lönsamt för industrin.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det tror jag inte någon kan säga. Min mening när det gäller fleromättade fettsyror är att man ska äta behovet men inte mer. Resten blir då mättat och enkelomättat. Alltså smör, ister, ghee, kokosfett, olivolja och liknande.

 

Vad är då behovet?

 

Allt fleromättat fett är väl inte omega 6?

 

Anser du att omega 6 är skadligare än annat fleromättat fett?

Link to comment
Share on other sites

Kan du inte berätta vad du tycker och tror om fleromättade fetter? 

 

Det är ju inte lätt att veta vad man skall tro men om jag skall tro något så är det nog att dom är ok så länge man inte processat dom så att deras ursprungliga egenskaper är förstörda. Sedan är det ju aldrig bra med ensidig kost.

Link to comment
Share on other sites

Angående fleromättat fett är det inte essentiella. 

Innebörden av ordet essentiell skulle ge dem status av att om vi inte får i oss dem så dör vi. 

De är inte essentiella! 

 

Det finns mycket forskning, som skaparen av tråden skrev, som tyder på att det är högst skadliga för kroppen! 

Att minska intag av fleromättat fett skulle jag lägga som 1a på topplistan av vad man bör tänka på om man är intresserad av sin hälsa! 

 

Fleromättat fett har visats

Sänka immunförsvar 

Störa vävnaders användande av sköldkörtelhormon

skada celler

sänka metabolismen

reagera i blodet och skada "reactive oxygen species" som skadar vävnad 

 

Många har kanske hört att man inte ska steka i oljor? 

Det är för att de reagerar med syre och väldigt mkt så i varma miljöer! 

Så, som alla vet är vi människor varmblodiga. Så ni kan gissa vad som händer när du har massa fleromättat fett i kroppen. 

Precis, det fortsätter att oxideras i kroppen och skapar dessa fria radikaler.

 

Som alla säkert även har hört mkt om är ju anti-oxidanter och deras hälsofrämjande förmågor.

Men vad låter bäst av dessa två fall. 

Ät saker som skapar fria radikaler i kroppen för att sedan försöka minska deras skada med anti-oxidanter? 

Eller,

Ät inte saker som oxiderar i kroppen och låt de naturliga anti-oxidaterna vi får i oss av en hälsosam kost ta hand om de små mängder fria radikal som finns (från tex avgaser, etc, finns även små mängder omättat fett i nästan allt fett)

 

 

Många har antagligen hör lite prat här o där om att "är inte cocosolja bra? va de inte nån som sa det". 

Det finns faktiskt väldigt mkt som visar på cocosoljans (väldigt hög andel mättat fett) förmåga att stimulera till steroida (uppbyggande, hälsosamma) hormoner, samt dess anti-oxidativa skydd, cellskyddande effekt, samt hör och häpna, dess förmåga att tillåta kroppen att använda glukos (socker) till produktion av energi även då man har ätit fett. 

 

Det finns även bevisat att vid kost då man tagit bort de så kallade "essentiella fettsyrorna" så har man fått samma effekt som forskare lyckats påvisa med hjälp av fastande, skydd för celler samt längre livslängd. 

 

Och sist, 

jag personligen mår bättre än jag gjort på väldigt länge sen jag började följa råd av forskaren vid namn Ray Peat (som ni kan se i referenserna under). 

 

Referenser:

http://raypeat.com/articles/articles/unsaturatedfats.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/unsaturated-oils.shtml

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Angående fleromättat fett är det inte essentiella. 

Innebörden av ordet essentiell skulle ge dem status av att om vi inte får i oss dem så dör vi. 

De är inte essentiella! 

 

Det finns mycket forskning, som skaparen av tråden skrev, som tyder på att det är högst skadliga för kroppen! 

Att minska intag av fleromättat fett skulle jag lägga som 1a på topplistan av vad man bör tänka på om man är intresserad av sin hälsa! 

 

Fleromättat fett har visats

Sänka immunförsvar 

Störa vävnaders användande av sköldkörtelhormon

skada celler

sänka metabolismen

reagera i blodet och skada "reactive oxygen species" som skadar vävnad 

 

Jag antar det är Omega-6 och inte Omega-3 du pratar om?

Link to comment
Share on other sites

Angående fleromättat fett är det inte essentiella. 

Innebörden av ordet essentiell skulle ge dem status av att om vi inte får i oss dem så dör vi. 

De är inte essentiella! 

 

Det finns mycket forskning, som skaparen av tråden skrev, som tyder på att det är högst skadliga för kroppen! 

Att minska intag av fleromättat fett skulle jag lägga som 1a på topplistan av vad man bör tänka på om man är intresserad av sin hälsa! 

 

Fleromättat fett har visats

Sänka immunförsvar 

Störa vävnaders användande av sköldkörtelhormon

skada celler

sänka metabolismen

reagera i blodet och skada "reactive oxygen species" som skadar vävnad 

 

Många har kanske hört att man inte ska steka i oljor? 

Det är för att de reagerar med syre och väldigt mkt så i varma miljöer! 

Så, som alla vet är vi människor varmblodiga. Så ni kan gissa vad som händer när du har massa fleromättat fett i kroppen. 

Precis, det fortsätter att oxideras i kroppen och skapar dessa fria radikaler.

 

Som alla säkert även har hört mkt om är ju anti-oxidanter och deras hälsofrämjande förmågor.

Men vad låter bäst av dessa två fall. 

Ät saker som skapar fria radikaler i kroppen för att sedan försöka minska deras skada med anti-oxidanter? 

Eller,

Ät inte saker som oxiderar i kroppen och låt de naturliga anti-oxidaterna vi får i oss av en hälsosam kost ta hand om de små mängder fria radikal som finns (från tex avgaser, etc, finns även små mängder omättat fett i nästan allt fett)

 

 

Många har antagligen hör lite prat här o där om att "är inte cocosolja bra? va de inte nån som sa det". 

Det finns faktiskt väldigt mkt som visar på cocosoljans (väldigt hög andel mättat fett) förmåga att stimulera till steroida (uppbyggande, hälsosamma) hormoner, samt dess anti-oxidativa skydd, cellskyddande effekt, samt hör och häpna, dess förmåga att tillåta kroppen att använda glukos (socker) till produktion av energi även då man har ätit fett. 

 

Det finns även bevisat att vid kost då man tagit bort de så kallade "essentiella fettsyrorna" så har man fått samma effekt som forskare lyckats påvisa med hjälp av fastande, skydd för celler samt längre livslängd. 

 

Och sist, 

jag personligen mår bättre än jag gjort på väldigt länge sen jag började följa råd av forskaren vid namn Ray Peat (som ni kan se i referenserna under). 

 

Referenser:

http://raypeat.com/articles/articles/unsaturatedfats.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/unsaturated-oils.shtml

 

Anser du att man bör undvika fleromättade fetter helt eller var drar du gränsen?

 

Hur ser du på enkelomättade fetter?

Link to comment
Share on other sites

Vad är då behovet?

 

Allt fleromättat fett är väl inte omega 6?

 

Anser du att omega 6 är skadligare än annat fleromättat fett?

SLV anger behovet av omega-3 till 2,5-3 g per dag http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fakta-om-fett/Omega-3--och-omega-6-fettsyror/. Det verkar rimligt. Detta är alltså sådant fett man bl.a. får från fet fisk, men man kan också köpa tillskott med de två långkedjiga DHA o EPA http://www.kostdoktorn.se/omega-3.

Mycket tyder på att relationen mellan omega 6 och omega 3 under vår evolution varit cirka 1 (se t.ex. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10471132 eller http://www.direct-ms.org/pdf/NutritionFats/Simopoulos%20Omega%20ratio%2006.pdf). Det skulle då betyda att ett lämpligt intag av omega 6 också är 2,5-3 g, dvs 5-10 ggr mindre än SLV rekommenderar och minst 15 ggr mindre än den vanliga kosten.

Ett säkert intag av omega 6 är förmodligen upp till 3 ggr omega 3, baserat på studier av jägar-samlar-populationer som haft denna kvot och uppenbarligen varit fria från folksjukdomar (Staffan Lindeberg, "Food And Western Disease", s 46).

Min rekommendation: Undvik solrosolja, majsolja, sojaolja samt industriellt producerade produkter med dessa eller märkta "vegetabilisk olja". Rumstempererad rapsolja ok då och då; rumstempererad olivolja ok varje dag. Ät fet fisk några gånger per vecka. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Angående fleromättat fett är det inte essentiella. 

Innebörden av ordet essentiell skulle ge dem status av att om vi inte får i oss dem så dör vi. 

De är inte essentiella! 

 

Det finns mycket forskning, som skaparen av tråden skrev, som tyder på att det är högst skadliga för kroppen! 

Att minska intag av fleromättat fett skulle jag lägga som 1a på topplistan av vad man bör tänka på om man är intresserad av sin hälsa! 

 

Fleromättat fett har visats

Sänka immunförsvar 

Störa vävnaders användande av sköldkörtelhormon

skada celler

sänka metabolismen

reagera i blodet och skada "reactive oxygen species" som skadar vävnad 

 

Många har kanske hört att man inte ska steka i oljor? 

Det är för att de reagerar med syre och väldigt mkt så i varma miljöer! 

Så, som alla vet är vi människor varmblodiga. Så ni kan gissa vad som händer när du har massa fleromättat fett i kroppen. 

Precis, det fortsätter att oxideras i kroppen och skapar dessa fria radikaler.

 

Som alla säkert även har hört mkt om är ju anti-oxidanter och deras hälsofrämjande förmågor.

Men vad låter bäst av dessa två fall. 

Ät saker som skapar fria radikaler i kroppen för att sedan försöka minska deras skada med anti-oxidanter? 

Eller,

Ät inte saker som oxiderar i kroppen och låt de naturliga anti-oxidaterna vi får i oss av en hälsosam kost ta hand om de små mängder fria radikal som finns (från tex avgaser, etc, finns även små mängder omättat fett i nästan allt fett)

 

 

Många har antagligen hör lite prat här o där om att "är inte cocosolja bra? va de inte nån som sa det". 

Det finns faktiskt väldigt mkt som visar på cocosoljans (väldigt hög andel mättat fett) förmåga att stimulera till steroida (uppbyggande, hälsosamma) hormoner, samt dess anti-oxidativa skydd, cellskyddande effekt, samt hör och häpna, dess förmåga att tillåta kroppen att använda glukos (socker) till produktion av energi även då man har ätit fett. 

 

Det finns även bevisat att vid kost då man tagit bort de så kallade "essentiella fettsyrorna" så har man fått samma effekt som forskare lyckats påvisa med hjälp av fastande, skydd för celler samt längre livslängd. 

 

Och sist, 

jag personligen mår bättre än jag gjort på väldigt länge sen jag började följa råd av forskaren vid namn Ray Peat (som ni kan se i referenserna under). 

 

Referenser:

http://raypeat.com/articles/articles/unsaturatedfats.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/unsaturated-oils.shtml

Tack för ett intressant inlägg och länkar. Du menar alltså att inte ens några gram vardera av omega 6 o 3 är nödvändiga?

Link to comment
Share on other sites

SLV anger behovet av omega-3 till 2,5-3 g per dag http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fakta-om-fett/Omega-3--och-omega-6-fettsyror/. Det verkar rimligt. Detta är alltså sådant fett man bl.a. får från fet fisk, men man kan också köpa tillskott med de två långkedjiga DHA o EPA http://www.kostdoktorn.se/omega-3.

Mycket tyder på att relationen mellan omega 6 och omega 3 under vår evolution varit cirka 1 (se t.ex. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10471132 eller http://www.direct-ms.org/pdf/NutritionFats/Simopoulos%20Omega%20ratio%2006.pdf). Det skulle då betyda att ett lämpligt intag av omega 6 också är 2,5-3 g, dvs 5-10 ggr mindre än SLV rekommenderar och minst 15 ggr mindre än den vanliga kosten.

Ett säkert intag av omega 6 är förmodligen upp till 3 ggr omega 3, baserat på studier av jägar-samlar-populationer som haft denna kvot och uppenbarligen varit fria från folksjukdomar (Staffan Lindeberg, "Food And Western Disease", s 46).

Min rekommendation: Undvik solrosolja, majsolja, sojaolja samt industriellt producerade produkter med dessa eller märkta "vegetabilisk olja". Rumstempererad rapsolja ok då och då; rumstempererad olivolja ok varje dag. Ät fet fisk några gånger per vecka. 

 

Tack för ett konkret svar. Jag håller med dig när det gäller oljorna och industriella produkter. Oljorna du nämner har jag aldrig köpt och jag har alltid undvikit produkter med ospecificerade vegetabiliska oljor.

 

Däremot är jag inte övertygad om skadligheten av t ex omega 6 när dom ingår i livsmedel som t ex nötter, avokado, sesamfrön, pumpafrön och majs.

 

Valnötter t ex innehåller 38 gram omega 6 per 100 gram.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Däremot är jag inte övertygad om skadligheten av t ex omega 6 när dom ingår i livsmedel som t ex nötter, avokado, sesamfrön, pumpafrön och majs.

 

Valnötter t ex innehåller 38 gram omega 6 per 100 gram.

Det har du en poäng i. Jag minns en referens på att vi ätit nötter i minst 20 miljoner år i vår utvecklingslinje. I vår ursprungliga miljö är nötter och fröer bara säsongsvisa tillgängliga - kanske de (liksom frukt o bär) är ok att frossa i då, men inte varje dag i decennium efter decennium? Bara en tanke.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det har du en poäng i. Jag minns en referens på att vi ätit nötter i minst 20 miljoner år i vår utvecklingslinje. I vår ursprungliga miljö är nötter och fröer bara säsongsvisa tillgängliga - kanske de (liksom frukt o bär) är ok att frossa i då, men inte varje dag i decennium efter decennium? Bara en tanke.

 

Kanske de innehåller antioxidanter som gör dem nyttiga? Jag tror lax tex innehåller antioxidanter (ansvariga för den rosa färgen på laxköttet) som motverkar det fleromättade fettets tendens att oxidera.

Link to comment
Share on other sites

Det har du en poäng i. Jag minns en referens på att vi ätit nötter i minst 20 miljoner år i vår utvecklingslinje. I vår ursprungliga miljö är nötter och fröer bara säsongsvisa tillgängliga - kanske de (liksom frukt o bär) är ok att frossa i då, men inte varje dag i decennium efter decennium? Bara en tanke.

Kanske man idag måste räkna in att vi får i oss så otroligt mycket mer Omega 6 än bara för 100 år sedan, det mesta av det vi äter har en alldeles snedfördelad kvot mellen Omega 6 och 3. Om vi inte uteslutande äter gräsbetat kött, ekologiska ägg, vildfångad fisk och skaldjur, ekologiska mejeriprodukter, och helt utesluter processad mat som korv, skinka o.s.v

 

Jag tänker som så att vi kanske inte har lika stort utrymme idag för Omega 6-rika livsmedel som nötter och fröer om vi vill hålla en vettig kvot mellan fettsyrorna :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Kanske man idag måste räkna in att vi får i oss så otroligt mycket mer Omega 6 än bara för 100 år sedan, det mesta av det vi äter har en alldeles snedfördelad kvot mellen Omega 6 och 3. Om vi inte uteslutande äter gräsbetat kött, ekologiska ägg, vildfångad fisk och skaldjur, ekologiska mejeriprodukter, och helt utesluter processad mat som korv, skinka o.s.v

 

Jag tänker som så att vi kanske inte har lika stort utrymme idag för Omega 6-rika livsmedel som nötter och fröer om vi vill hålla en vettig kvot mellan fettsyrorna :)

 

Även om odlad fisk har sämre kvot än vild fisk så är fortfarande omega 3 starkt dominerande. Jag är mer orolig över antibiotikan, färgämnena och antilössmedlet. 

 

Man ger antibiotika till våra djur, fiskar och man sprutar det på grönsaker/frukt. Jag undrar hur detta påverkar vår hälsa.

Link to comment
Share on other sites

Kanske man idag måste räkna in att vi får i oss så otroligt mycket mer Omega 6 än bara för 100 år sedan, det mesta av det vi äter har en alldeles snedfördelad kvot mellen Omega 6 och 3. Om vi inte uteslutande äter gräsbetat kött, ekologiska ägg, vildfångad fisk och skaldjur, ekologiska mejeriprodukter, och helt utesluter processad mat som korv, skinka o.s.v

 

Jag tänker som så att vi kanske inte har lika stort utrymme idag för Omega 6-rika livsmedel som nötter och fröer om vi vill hålla en vettig kvot mellan fettsyrorna :)

Frågan är om där är något annat farligt med överintag av omega-6 än den oxiderande effekten? För om intaget är i form av naturligt förpackade livsmedel (ex nötter, lax) där det finns antioxidanter i sådan mängd att den uppenbarligen förhindrade farlig oxidation medan laxen eller mandeln levde, så kanske det är helt ok...?

Link to comment
Share on other sites

Frågan är om där är något annat farligt med överintag av omega-6 än den oxiderande effekten? För om intaget är i form av naturligt förpackade livsmedel (ex nötter, lax) där det finns antioxidanter i sådan mängd att den uppenbarligen förhindrade farlig oxidation medan laxen eller mandeln levde, så kanske det är helt ok...?

Så kan det kanske vara, men i och med att vi idag har så mycket högre intag av Omega 6, och dålig kvot mellan fettsyrorna så är jag tveksam till att antioxidanterna "räcker till".

Jag vet inte, jag bara spånar :)

Link to comment
Share on other sites

Så kan det kanske vara, men i och med att vi idag har så mycket högre intag av Omega 6, och dålig kvot mellan fettsyrorna så är jag tveksam till att antioxidanterna "räcker till".

Jag vet inte, jag bara spånar :)

Jag har under tiden letat upp Loren Cordains alla referenser till just detta. Han varnar femtioelva gånger för oljorna, men är lite mildare när det gäller nötter. Fast han varnar också för omega 6/3 fördelningen i nötter samt även det stora innehållet att fett i sig, vilket kan pusha upp kaloriintaget utan att man märker vad man gör...

Så det får bli fortsatt nötter och fröer men inga excesser.

Bakade förresten häromdan LCHF-knäcket i nya "Allt om LCHF" (Expressen/GT/Kvällsposten) - där är bara fröer, fibrer, kryddor, kokosfett o vatten, inget mandelmjöl. Blev riktigt gott.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 där är bara fröer, fibrer, kryddor, kokosfett o vatten, inget mandelmjöl. Blev riktigt gott.

 

Är det någon fördel att det inte innehåller mandelmjöl? Har inte nästan alla vi LCHF:are ändå en fantastiskt bra omega 6/3 fördelning, får en känsla av att alla här är "missbrukare av:

 

Img-HACO3-A2-120_1.jpg  ;)

Link to comment
Share on other sites

Angående fisk (specifikt lax) och omega 3. Majoriteten av laxen som säljs i butikerna är ju odlad och därmed med största sannolikhet matad med pellets. Omega 3-innehållet i vild lax kommer ju ursprungligen från alger som ätits av exempelvis krill och andra lägre i näringskedjan. Dessa pellets innehåller givetvis fisk, men frågan är huruvida tillverkningen av dessa pellets sker på ett sådant sätt som lämnar fettsyrorna intakta?

 

En annan fråga jag har är vad som händer med dessa fetter vid upphettning? Omega 3 är ju en ganska instabil fettsyra som lätt oxiderar. Klarar verkligen dessa fetter en rond mot stekpannan eller 225 grader i ugnen?

 

Jag vet inte svaret på dessa frågor, men någon annan kanske vet?

 

Med vild lax finns en rad andra problem som mestadels rör överexploatering av haven. Varför inte satsa på att få sina essentiella fettsyror från vegetabiliska källor (linfrön, hampafrön, nötter etc) istället för att bidra till att sätta ytterligare press på de redan hårt ansträngda marina ekosystemen?!

Link to comment
Share on other sites

Är det någon fördel att det inte innehåller mandelmjöl? Har inte nästan alla vi LCHF:are ändå en fantastiskt bra omega 6/3 fördelning, får en känsla av att alla här är "missbrukare av:

 

Img-HACO3-A2-120_1.jpg  ;)

Njaee... bara med tanke på diskussionen ovan om att det kan bli för mycket nötter kanske. Men jämfört med att vi i våra tidigare liv vräkte i oss veteprodukter så är det nog inget att fundera så mycket på  :P

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Angående fisk (specifikt lax) och omega 3. Majoriteten av laxen som säljs i butikerna är ju odlad och därmed med största sannolikhet matad med pellets. Omega 3-innehållet i vild lax kommer ju ursprungligen från alger som ätits av exempelvis krill och andra lägre i näringskedjan. Dessa pellets innehåller givetvis fisk, men frågan är huruvida tillverkningen av dessa pellets sker på ett sådant sätt som lämnar fettsyrorna intakta?

 

Jag köper en odlad lax som är matad med krill, samt odlad utan antibiotika, färgmedel och antilössmedel. Så odlad fisk behöver inte nödvändigtvis vara fel. Det är som vanligt att storskalig produktion där produkten måste vara billig är det som är problemet. Samma gäller spannmål/bönor/grönsaker och frukt.

Link to comment
Share on other sites

Njaee... bara med tanke på diskussionen ovan om att det kan bli för mycket nötter kanske. Men jämfört med att vi i våra tidigare liv vräkte i oss veteprodukter så är det nog inget att fundera så mycket på  :P

Som LCHF:are är man ju ändå tvungen att hålla nötkonsumtionen under rimlig kontroll...annars drar ju kolhydraterna iväg ;) Paleo-människor skulle väl eventuellt riskera att "missbruka" nötter...

Link to comment
Share on other sites

Angående fisk (specifikt lax) och omega 3. Majoriteten av laxen som säljs i butikerna är ju odlad och därmed med största sannolikhet matad med pellets. Omega 3-innehållet i vild lax kommer ju ursprungligen från alger som ätits av exempelvis krill och andra lägre i näringskedjan. Dessa pellets innehåller givetvis fisk, men frågan är huruvida tillverkningen av dessa pellets sker på ett sådant sätt som lämnar fettsyrorna intakta?

 

En annan fråga jag har är vad som händer med dessa fetter vid upphettning? Omega 3 är ju en ganska instabil fettsyra som lätt oxiderar. Klarar verkligen dessa fetter en rond mot stekpannan eller 225 grader i ugnen?

 

Jag vet inte svaret på dessa frågor, men någon annan kanske vet?

 

Med vild lax finns en rad andra problem som mestadels rör överexploatering av haven. Varför inte satsa på att få sina essentiella fettsyror från vegetabiliska källor (linfrön, hampafrön, nötter etc) istället för att bidra till att sätta ytterligare press på de redan hårt ansträngda marina ekosystemen?!

Förmodligen oxiderar en hel del omega-3-molekyler i uppvärmningen. Men jag vet inte hur mycket. Och när jag inte vet svaret på en fråga, tar jag mig en titt i den evolutionära backspegeln. Den säger att vi lagat fisk o kött i minst en miljon (troligen 2) år, samt att detta möjliggjort matsmältningsorganens minskade omfång plus hjärnans stora volym, så jag bedömer det som sammantaget nyttigt.

Inte för att det är något fel på linfrön, hampafrön, nötter heller för den delen  :)

Link to comment
Share on other sites

Jag köper en odlad lax som är matad med krill, samt odlad utan antibiotika, färgmedel och antilössmedel. Så odlad fisk behöver inte nödvändigtvis vara fel. Det är som vanligt att storskalig produktion där produkten måste vara billig är det som är problemet. Samma gäller spannmål/bönor/grönsaker och frukt.

Intressant! Var köper du den?

Link to comment
Share on other sites

Intressant! Var köper du den?

 

Finns på eko-direkt i Stockholm. Jag har inget hemma just nu så jag kan inte kolla distributören men det borde stå på eko-direkts hemsida. Annars finns ju vanlig KRAV lax, och den är ialla fall utan antibiotika (vet inte hur det är med färgmedel och lössmedel, antar att de får KRAV märkt föda).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Helt enig. Långkedjigt DHA + EPA är vad vi behöver, liksom det finns i lax. Jag tänkte att man kunde knapra lite nötter medan man lagar maten  ;)

 

På mig verkade det som Mikael föreslog linfön etc som en alternativ källa till långkejdigt Omega 3, men det är ju ganska ineffektivt eftersom vi är dåliga på att omvandla den omega 3 som finns i vegetabilier. Men det finns mycket annat bra i tex nötter (magnesium, B-vitaminer).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Men vi har väldigt svårt att tillgodogöra oss omega 3 från vegetabiliska källor. 

Detta argumentet har jag hört flera gånger och för mig är det rätt svårt att köpa. Kjell som gärna blickar tillbaka till vår evolution borde också ha problem med detta argument?!

 

Visst finns det populationer som gärna sökt sig till stränder för att exploatera fisk och skaldjur, men långt ifrån alla hade tillgång till några stora källor av omega 3-rika födoämnen.

 

Hur länge kan en människa leva utan dessa essentiella fettsyror? Om det vore sant att vi har så svårt att assimilera dessa fettsyror från växter, hur förklarar man då de tusentals veganer som inte har ätit animaliska produkter på 25 år och ändå är i god fysisk och mental hälsa?

 

Enligt Cronometer.com innehåller ett huvud romansallad 44% av RDI av omega 3.

Link to comment
Share on other sites

Detta argumentet har jag hört flera gånger och för mig är det rätt svårt att köpa. Kjell som gärna blickar tillbaka till vår evolution borde också ha problem med detta argument?!

 

Visst finns det populationer som gärna sökt sig till stränder för att exploatera fisk och skaldjur, men långt ifrån alla hade tillgång till några stora källor av omega 3-rika födoämnen.

 

Hur länge kan en människa leva utan dessa essentiella fettsyror? Om det vore sant att vi har så svårt att assimilera dessa fettsyror från växter, hur förklarar man då de tusentals veganer som inte har ätit animaliska produkter på 25 år och ändå är i god fysisk och mental hälsa?

 

Enligt Cronometer.com innehåller ett huvud romansallad 44% av RDI av omega 3.

 

Argument eller fakta?

 

Men visst finns det omega 3 i vilt kött? Det är ju bara veganerna som får problem med omega 3 och dom har ju bara funnits sedan 70-talet.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Detta argumentet har jag hört flera gånger och för mig är det rätt svårt att köpa. Kjell som gärna blickar tillbaka till vår evolution borde också ha problem med detta argument?!

 

Visst finns det populationer som gärna sökt sig till stränder för att exploatera fisk och skaldjur, men långt ifrån alla hade tillgång till några stora källor av omega 3-rika födoämnen.

 

Hur länge kan en människa leva utan dessa essentiella fettsyror? Om det vore sant att vi har så svårt att assimilera dessa fettsyror från växter, hur förklarar man då de tusentals veganer som inte har ätit animaliska produkter på 25 år och ändå är i god fysisk och mental hälsa?

 

Enligt Cronometer.com innehåller ett huvud romansallad 44% av RDI av omega 3.

Människor kan syntetisera EPA och DHA från ALA, den kortkedjiga form av omega 3 som finns i vegetabilier. Det är rimligt anta att denna förmåga tillkommit därför att vi haft nytta av den, kanske är den en rest som hängt med sedan vi åt endast obetydliga mängder animalier. Så svaret varför veganer klarar sig i decennier utan EPA eller DHA är säkert att kroppens syntetisering räcker till för överlevnad. Min spekulation är dock att om man får i sig några gram EPA o DHA så har det positiva effekter pga större mängd än kroppen själv kan tillverka.

Såg förresten en referens till att kvinnors syntetisering av DHA är effektivare än mäns.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Som sagt.. det är inte modersyrorna av Omega-3/6 som är essentiella, utan de elongerade EPA, DHA, GLA, DGLA som vi behöver!

 

Och det beror helt enkelt på att vi har en begränsad mängd ensymer för elongering och desaturering.

 

http://www.dhaomega3.org/Overview/Conversion-Efficiency-of-ALA-to-DHA-in-Humans

 

Sen som det redan nämnts så är det en himmelsvid skillnad mellan raffinerade högprocessade fleromättade oljor och när dessa förekommer i naturliga livsmedel med alla de vitaminer, antioxidanter och annat.

 

För PUFA kan oxo användas som energi.. och det har lite företräde att förbrännas iomed att kroppen har en förkärlek att lagra mättat och enkelomätat fett!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Argument eller fakta?

 

Men visst finns det omega 3 i vilt kött? Det är ju bara veganerna som får problem med omega 3 och dom har ju bara funnits sedan 70-talet.

 

 

Ja det är det jag frågar mig. Du skriver det som fakta, men jag ser inga bevis för detta i empirin.

 

Vilka problem är det veganer råkar ut för som är kopplat till brist på essentiella fettsyror?

 

Eftersom dessa fettsyror är just essentiella så borde det ju innebära att man relativt konstant måste tillföra detta via kosten. Eller menar du att de som har varit veganer sen 80-talet har haft något slags "lager" av dessa fettsyror, som sakta men säkert utarmas?

Link to comment
Share on other sites

Ja det är det jag frågar mig. Du skriver det som fakta, men jag ser inga bevis för detta i empirin.

 

Vilka problem är det veganer råkar ut för som är kopplat till brist på essentiella fettsyror?

 

Eftersom dessa fettsyror är just essentiella så borde det ju innebära att man relativt konstant måste tillföra detta via kosten. Eller menar du att de som har varit veganer sen 80-talet har haft något slags "lager" av dessa fettsyror, som sakta men säkert utarmas?

 

Det är två olika frågor. En sak är att vi kanske inte behöver mycket extra långkedjiga omega 3 i kosten, eller att vi får tillräckligt via andra källor. Men om man nu påstår att vi behöver tillsätta långkedjiga omega 3 i kosten så verkar det vara väldigt oeffektivt att föreslå linfrö.

 

Link to comment
Share on other sites

Eller menar du att de som har varit veganer sen 80-talet har haft något slags "lager" av dessa fettsyror, som sakta men säkert utarmas?

Enkel matematik säger att om man var 20 år när man blev vegan 1980, så bör man ha lagrat sådär 20-30 kg EPA+DHA i fettvävnaden för att klara sig...  :P

Det är för övrigt riktigt att de kan lagras i fettvävnaden och plockas fram vid behov.

Link to comment
Share on other sites

Det är två olika frågor. En sak är att vi kanske inte behöver mycket extra långkedjiga omega 3 i kosten, eller att vi får tillräckligt via andra källor. Men om man nu påstår att vi behöver tillsätta långkedjiga omega 3 i kosten så verkar det vara väldigt oeffektivt att föreslå linfrö.

 

Men hur kan du i ena inlägget säga att "Det är ju bara veganerna som får problem med omega 3" och sedan inte beskriva vilka åkommor dessa människor råkar ut för? Du får givetvis tro detta, men om du skriver sådana saker på ett offentligt forum tycker jag du borde vara hederlig nog att backa upp detta ganska kontroversiella uttalande. :)

 

De flesta frukter, grönsaker, nötter och frön har en perfekt fördelning mellan omega 3 och 6 på mellan 1:1 till 1:4. Äter man en varierad kost av dessa livsmedel, samt undviker raffinerade oljor, behöver man inte oroa sig så mycket över detta.

Link to comment
Share on other sites

Men hur kan du i ena inlägget säga att "Det är ju bara veganerna som får problem med omega 3" och sedan inte beskriva vilka åkommor dessa människor råkar ut för? Du får givetvis tro detta, men om du skriver sådana saker på ett offentligt forum tycker jag du borde vara hederlig nog att backa upp detta ganska kontroversiella uttalande. :)

 

De flesta frukter, grönsaker, nötter och frön har en perfekt fördelning mellan omega 3 och 6 på mellan 1:1 till 1:4. Äter man en varierad kost av dessa livsmedel, samt undviker raffinerade oljor, behöver man inte oroa sig så mycket över detta.

 

Jag tycker inte du kan titta på veganer och säga att de är friska och därför måste vi kunna tillgodogöra omega 3 i vegetabilier. För det första kan vi ju diskutera om de är friska. Sen är de fråga hur lång tid det tar för problem att uppstå om de har en brist i kosten. Vi kan ju också diskutera hur mycket av omega 3 vi verkligen behöver för att överleva, om än inte vid optimal hälsa. 

 

Vad jag förstår har man undersökt hur effektivt vi kan omvandla de omega 3 som finns i vegetabilier och kommit fram till (om jag minns rätt?) typ 5%? 

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker inte du kan titta på veganer och säga att de är friska och därför måste vi kunna tillgodogöra omega 3 i vegetabilier. För det första kan vi ju diskutera om de är friska. Sen är de fråga hur lång tid det tar för problem att uppstå om de har en brist i kosten. Vi kan ju också diskutera hur mycket av omega 3 vi verkligen behöver för att överleva, om än inte vid optimal hälsa. 

 

Vad jag förstår har man undersökt hur effektivt vi kan omvandla de omega 3 som finns i vegetabilier och kommit fram till (om jag minns rätt?) typ 5%? 

Vilka är dessa "man", och var kan jag hitta denna information?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...