Jump to content

LCHF för allergiker


sisse
 Share

Recommended Posts

Försök två med lchf! Första gången gav jag upp pga mina allergier som satte käppar i hjulet för många läckra lchf recept. Nu är jag otroligt motiverad att försöka igen eftersom jag för ett tag sen blev jag diagnosticerad med Bechterews sjukdom (a.k.a ankyloserande spondylit, inflammation i muskelfästen och leder). Engelsk-språkiga sidor tipsar om en "low starch diet" och efter lite letande kom jag fram till att det ungefär är lchf. Det ska tydligen också hjälpa mot IBS, som jag har sedan tidigare. Nu till mitt problem...

 

Jag är allergisk mot allt! Okej, inte allt, men det känns så ibland. Jag är allergisk mot ägg, nötter från träd (hasselnöt, valnöt, pekannöt och paranöt), fröer (solrosfrön), avokado, baljväxter (bönor, ärtor, jordnötter, soja), äpple, päron, stenfrukter (mandel, körsbär, persika, plommon, mango, kokos, alla andra nötter), grön kiwi, vindruvor (inkl russin, dadlar, etc), citrusfrukter, banan, selleri, paprika, krasse, groddar, morot, och säkert en massa annat jag glömt. Dessutom är jag laktosintolerant... En del av det här kan jag äta om jag hettar upp maten först, annat går inte alls.

 

Min fråga är om jag ens kan skära ner på kolhydraterna och kasta ut så mycket stärkelserik mat som möjligt utan att riskera undernäring? Jag brukar äta glutenfritt bröd eller havregrynsgröt till frukost, men det kan jag inte om jag ska skära ner på stärkelserik mat. Det känns som det inte blir så mycket kvar. Kan man leva på bara kött och broccoli, typ? <_<

 

Några tankar eller förslag? Allt ifrån kompletta menuförslag till "ge upp" mottages tacksamt. :)

Link to comment
Share on other sites

Försök två med lchf! Första gången gav jag upp pga mina allergier som satte käppar i hjulet för många läckra lchf recept. Nu är jag otroligt motiverad att försöka igen eftersom jag för ett tag sen blev jag diagnosticerad med Bechterews sjukdom (a.k.a ankyloserande spondylit, inflammation i muskelfästen och leder). Engelsk-språkiga sidor tipsar om en "low starch diet" och efter lite letande kom jag fram till att det ungefär är lchf. Det ska tydligen också hjälpa mot IBS, som jag har sedan tidigare. Nu till mitt problem...

 

Jag är allergisk mot allt! Okej, inte allt, men det känns så ibland. Jag är allergisk mot ägg, nötter från träd (hasselnöt, valnöt, pekannöt och paranöt), fröer (solrosfrön), avokado, baljväxter (bönor, ärtor, jordnötter, soja), äpple, päron, stenfrukter (mandel, körsbär, persika, plommon, mango, kokos, alla andra nötter), grön kiwi, vindruvor (inkl russin, dadlar, etc), citrusfrukter, banan, selleri, paprika, krasse, groddar, morot, och säkert en massa annat jag glömt. Dessutom är jag laktosintolerant... En del av det här kan jag äta om jag hettar upp maten först, annat går inte alls.

 

Min fråga är om jag ens kan skära ner på kolhydraterna och kasta ut så mycket stärkelserik mat som möjligt utan att riskera undernäring? Jag brukar äta glutenfritt bröd eller havregrynsgröt till frukost, men det kan jag inte om jag ska skära ner på stärkelserik mat. Det känns som det inte blir så mycket kvar. Kan man leva på bara kött och broccoli, typ? <_<

 

Några tankar eller förslag? Allt ifrån kompletta menuförslag till "ge upp" mottages tacksamt. :)

 

Jag skulle läsa på om GAPS eller SCD (inte i konflikt med LCHF, men ger mer exakta instruktioner hur du kan gå till väga). Det låter som du behöver ett kostupplägg som fokuserar på att balansera tarmfloran och läka tarmen. Kronisk inflammation (autoimmun sjukdom?), IBS och allergier tycker jag pekar på problem i tarmen...

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Försök två med lchf! Första gången gav jag upp pga mina allergier som satte käppar i hjulet för många läckra lchf recept. Nu är jag otroligt motiverad att försöka igen eftersom jag för ett tag sen blev jag diagnosticerad med Bechterews sjukdom (a.k.a ankyloserande spondylit, inflammation i muskelfästen och leder). Engelsk-språkiga sidor tipsar om en "low starch diet" och efter lite letande kom jag fram till att det ungefär är lchf. Det ska tydligen också hjälpa mot IBS, som jag har sedan tidigare. Nu till mitt problem...

 

Jag är allergisk mot allt! Okej, inte allt, men det känns så ibland. Jag är allergisk mot ägg, nötter från träd (hasselnöt, valnöt, pekannöt och paranöt), fröer (solrosfrön), avokado, baljväxter (bönor, ärtor, jordnötter, soja), äpple, päron, stenfrukter (mandel, körsbär, persika, plommon, mango, kokos, alla andra nötter), grön kiwi, vindruvor (inkl russin, dadlar, etc), citrusfrukter, banan, selleri, paprika, krasse, groddar, morot, och säkert en massa annat jag glömt. Dessutom är jag laktosintolerant... En del av det här kan jag äta om jag hettar upp maten först, annat går inte alls.

 

Min fråga är om jag ens kan skära ner på kolhydraterna och kasta ut så mycket stärkelserik mat som möjligt utan att riskera undernäring? Jag brukar äta glutenfritt bröd eller havregrynsgröt till frukost, men det kan jag inte om jag ska skära ner på stärkelserik mat. Det känns som det inte blir så mycket kvar. Kan man leva på bara kött och broccoli, typ? <_<

 

Några tankar eller förslag? Allt ifrån kompletta menuförslag till "ge upp" mottages tacksamt. :)

Jobbigt att vara allergisk mot så mycket...men det enda som egentligen kan skapa lite problem är väl äggen :(

Kan du äta ost och smör, och hur är det med cocosfett?

Du kommer inte riskera undernäring av att utesluta stärkelserik mat, huvudsaken är att du ersätter det med fett, helst smör och cocosolja. Ät sedan proteiner som kött, fågel, fisk och skaldjur med de grönsaker som du tål, broccoli, vitkål, spenat...

Du kommer förmodligen att må mycket bättre i din reumatiska sjukdom efter några månader, och vem vet, kanske du även kan bli bättre i din allergi då du utesluter de inflammationsframkallande livsmedlen som spannmål, stärkelse och socker.

 

Jag skulle även rekommendera dig att äta Omega 3-tillskott och D-vitamin, som även de dämpar inflammatoriska sjukdomar :)

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Du har inte radat upp kött/fisk/fågel... Om kokosfett, smör eller ghee inte funkar kanske olivolja gör det? Min mamma är allergisk mot en hel del av det du radar upp men klarar t ex morot som är kokt, det kanske är något liknande för dig om jag förstår rätt? Birgitta Höglund har många roliga recept, hon har bla en räksallad med majonäs (skippa creme fraiche) som du kanske kan hitta någon variant av som du klarar. Hur fungerar getost? Grönsallad? Min favoritsnabblunch är (parma)skinka (alt. lax), färdighackad sallad och philadelphiaost med vitlök. Ok, du kanske ska skippa det sista men borde kunna hitta något alternativ till sås. Är du känslig för alla groddar? Det finns ju massor av frö du kan grodda (själv, inte de du köper färdiga); sallad, alfalfa, rädisa, dill... Och om du minskar grönsakerna bör du komma ihåg inälvsmat för näringens skull (fast det måste jag erkänna att jag själv helst undviker... :) ).

Hoppas verkligen att du hittar en väg för vem vet, efter en tid kanske du klarar flera av de saker du inte klarar nu... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack, bra tips! Ska försöka med kokosfett. Det beror ju lite på om det finns kokosproteiner kvar i det. Kött, fågel och fisk är det inga problem med, tack och lov! De flesta frukter och grönsaker går bra om man kokar dom ordentligt. De flesta mjölkprodukter finns ju som laktosfria alternativ och jag klarar av att äta så pass mycket lakos per dag att jag kan äta vanligt smör. Groddar går helt bort, tyvärr. Och krasse som är så gott. :( Men tack för alla tips! Ska läsa på lite mer nu. :)

Link to comment
Share on other sites

Tack, bra tips! Ska försöka med kokosfett. Det beror ju lite på om det finns kokosproteiner kvar i det. Kött, fågel och fisk är det inga problem med, tack och lov! De flesta frukter och grönsaker går bra om man kokar dom ordentligt. De flesta mjölkprodukter finns ju som laktosfria alternativ och jag klarar av att äta så pass mycket lakos per dag att jag kan äta vanligt smör. Groddar går helt bort, tyvärr. Och krasse som är så gott. :( Men tack för alla tips! Ska läsa på lite mer nu. :)

Frukt ska du inte äta

Link to comment
Share on other sites

Jag är också allergisk/överkänslig mot en hel del av de saker du räknar upp. Jag brukar säga att det är lättare att räkna upp vad jag KAN äta...

För min del så betyder det att jag kan äta kött, fisk, skaldjur och ägg.

Rena produkter förstås, inga processade.

Jag kan äta vissa ovanjordgrönsaker, som kålväxter, avokado, sparris, gurka, svamp. (ingen grönsak, jag vet.. ;))  )

Klarar också av att äta smör och kokosfett men numera fungerar inga andra mjölkprodukter.

Sliter precis med en ordentlig "baksmälla" efter julen då jag fått i mig för mycket grädde och ost, samt för mycket socker. (från sill och senap...inga våldsamma mängder alltså...)

 

Vad jag vill säga är att det går alltså utmärkt att äta LCHF ändå - för mig är det egentligen det enda alternativet. :)

 

Jag äter mycket ägg, men det fungerar ju förstås inte för dig...men nån skaldjursröra av majonnäs skulle ju kunna fungera...eller för den delen en köttbit med broccoli! :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fråga.

 

Hur vet du att du är allergisk mot allt detta, är det genom blodprov, pricktest eller bitter erfarenhet?

 

Modesty tar upp läckande tram ovan och jag tror att, om man har det, så kan kroppen komma att bilda antikroppar mot det som läcker igenom tarmen, dvs det mesta vi äter och dricker. Blodprov kommer då att finna dessa antikroppar. Men frågan är vad som är verklig allergi. När du läkt din tarm med Modestys tips ovan så kan du kanske prova dig fram till vad som verkligen orsakar problem. Man kan pricktesta sig själv genom att ta tex lite citronsaft, ägg, mjölk och gnida in på insidan av handleden och låta det sitta över natten. Är stället rött på morgonen är man allergisk.

 

Jag tyckte att den här sidan hade lite bra allergi-info. Skriver bla:

 

"Food Intolerance differs because there are no reliable tests, leading to difficulties in diagnosis. Manipulating the diet is necessary for diagnosis and treatment, and several foods may be involved. A Global Diagram is presented to show how different organs of the body can be affected, and that an allergy specialist must consider the human body as a whole, not just each of the parts in isolation."

 

http://www.allergiesexplained.com/index.htm

Link to comment
Share on other sites

Jag är också allergisk/överkänslig mot en hel del av de saker du räknar upp. Jag brukar säga att det är lättare att räkna upp vad jag KAN äta...

För min del så betyder det att jag kan äta kött, fisk, skaldjur och ägg.

Rena produkter förstås, inga processade.

Jag kan äta vissa ovanjordgrönsaker, som kålväxter, avokado, sparris, gurka, svamp. (ingen grönsak, jag vet.. ;))  )

Klarar också av att äta smör och kokosfett men numera fungerar inga andra mjölkprodukter.

Sliter precis med en ordentlig "baksmälla" efter julen då jag fått i mig för mycket grädde och ost, samt för mycket socker. (från sill och senap...inga våldsamma mängder alltså...)

 

Vad jag vill säga är att det går alltså utmärkt att äta LCHF ändå - för mig är det egentligen det enda alternativet. :)

 

Jag äter mycket ägg, men det fungerar ju förstås inte för dig...men nån skaldjursröra av majonnäs skulle ju kunna fungera...eller för den delen en köttbit med broccoli! :D

Hur kan ni rekomendera majonäs till ägg-allergiker det är ju gjort på ägg.

Link to comment
Share on other sites

Jag är också allergisk/överkänslig mot en hel del av de saker du räknar upp. Jag brukar säga att det är lättare att räkna upp vad jag KAN äta...

För min del så betyder det att jag kan äta kött, fisk, skaldjur och ägg.

Rena produkter förstås, inga processade.

Jag kan äta vissa ovanjordgrönsaker, som kålväxter, avokado, sparris, gurka, svamp. (ingen grönsak, jag vet.. ;))  )

Klarar också av att äta smör och kokosfett men numera fungerar inga andra mjölkprodukter.

Sliter precis med en ordentlig "baksmälla" efter julen då jag fått i mig för mycket grädde och ost, samt för mycket socker. (från sill och senap...inga våldsamma mängder alltså...)

 

Vad jag vill säga är att det går alltså utmärkt att äta LCHF ändå - för mig är det egentligen det enda alternativet. :)

 

Jag äter mycket ägg, men det fungerar ju förstås inte för dig...men nån skaldjursröra av majonnäs skulle ju kunna fungera...eller för den delen en köttbit med broccoli! :D

 

Du kanske skulle prova egenfermenterade mjölkprodukter av lågpastoriserade mjölk/grädde? Tydligen ska det vara lättare för magen, dom blir liksom "förbehandlade". Jag vågar inte inkludera mjölkprodukter ännu men skulle jag göra det så skulle jag fermentera själv (dvs inte processerade mejerier).

Link to comment
Share on other sites

Fråga.

 

Hur vet du att du är allergisk mot allt detta, är det genom blodprov, pricktest eller bitter erfarenhet?

 

Modesty tar upp läckande tram ovan och jag tror att, om man har det, så kan kroppen komma att bilda antikroppar mot det som läcker igenom tarmen, dvs det mesta vi äter och dricker. Blodprov kommer då att finna dessa antikroppar. Men frågan är vad som är verklig allergi. När du läkt din tarm med Modestys tips ovan så kan du kanske prova dig fram till vad som verkligen orsakar problem. Man kan pricktesta sig själv genom att ta tex lite citronsaft, ägg, mjölk och gnida in på insidan av handleden och låta det sitta över natten. Är stället rött på morgonen är man allergisk.

 

Jag tyckte att den här sidan hade lite bra allergi-info. Skriver bla:

 

"Food Intolerance differs because there are no reliable tests, leading to difficulties in diagnosis. Manipulating the diet is necessary for diagnosis and treatment, and several foods may be involved. A Global Diagram is presented to show how different organs of the body can be affected, and that an allergy specialist must consider the human body as a whole, not just each of the parts in isolation."

 

http://www.allergiesexplained.com/index.htm

 

Jag kan verkligen rekommendera Natasha Campbell-McBrides bok Gut and Psychology syndrome om man lider av mycket allergier/läckande tarm/autoimmuna sjukdomar. Den är mycket tankvärd.

Link to comment
Share on other sites

Fråga.

 

Hur vet du att du är allergisk mot allt detta, är det genom blodprov, pricktest eller bitter erfarenhet?

 

Hej! Jag blev allergisk mot pollen och pälsdjur när jag var 7 år, så det mesta jag listat upp är korsallergier. Kroppen är egentligen inte allergisk, men reagerar så för att proteinet i frukterna osv liknar proteinet i pollen, om jag förstått det hela rätt. Eftersom jag undvikit det mesta i 30+ år så har jag börjat testa saker igen, men det verkar som jag fortfarande reagerar allergiskt. Så ja, jag vet att jag är allergisk pga blodprov, hemgjorda (ofrivilliga) pricktest, och bitter erfarenhet! :lol:

 

För övrigt är Kavlis lätt-majonäs äggfri! Jo jag vet, lättprodukter är ett skällsord här, men det är bättre än ingen majonäs alls, eller hur? ;)

 

Ska jaga rätt på den där boken! Har en annan bok jag inte hunnit läsa också: "Bota dina allergier".

 

Tack och lov klarar jag av mjölkprotein, det är bara laktosen mig mage inte blir så nöjd med.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej! Jag blev allergisk mot pollen och pälsdjur när jag var 7 år, så det mesta jag listat upp är korsallergier. Kroppen är egentligen inte allergisk, men reagerar så för att proteinet i frukterna osv liknar proteinet i pollen, om jag förstått det hela rätt. Eftersom jag undvikit det mesta i 30+ år så har jag börjat testa saker igen, men det verkar som jag fortfarande reagerar allergiskt. Så ja, jag vet att jag är allergisk pga blodprov, hemgjorda (ofrivilliga) pricktest, och bitter erfarenhet! :lol:

 

För övrigt är Kavlis lätt-majonäs äggfri! Jo jag vet, lättprodukter är ett skällsord här, men det är bättre än ingen majonäs alls, eller hur? ;)

 

Ska jaga rätt på den där boken! Har en annan bok jag inte hunnit läsa också: "Bota dina allergier".

 

Tack och lov klarar jag av mjölkprotein, det är bara laktosen mig mage inte blir så nöjd med.

 

Har du provat att utesluta gluten (eller all spannmål) under längre tid tidigare? Funderar därför att du nämner pollenallergi som jag tror är en vanlig korsallergi till gluten.

 

I Natashas bok skriver hon att många personer inte har enzymet laktas (dvs icke-skandinavier :P ) men ändå kan smälta laktos bra. Vidare skriver hon för att kunna smälta laktos behöver man har rätt tarmflora och de bakterierna som är de största laktos-nedbrytarna i kroppen är tydligen E.coli (står på sid 23 i hennes bok). Har man problem med tarmfloran/E.coli så kan det också ge allvarliga störningar i immunförsvaret. E.coli producerar också vitaminer som K2, B1, B2, B6 och B12. Det finns tydligen giftiga E.coli och dom "bra" E.coli håller de giftiga i schack.

 

Hennes rekommendation är att undvika homogeniserade/pastöriserade mejeriprodukter i den mån man kan och att fermentera mjölken/grädde för att hjälpa kroppen att smälta laktosen (även casein?) och få in mjölksyrebakterier i kosten (viktiga för bra tarmflora). Jag har sett att några tar Arlas gammeldags mjölk eller ekogrädden och fermenterar.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Johanna07s tips är jättebra liksom Erik2s, bärja med att bannlysa allt med gluten och även alla gryn, se till att läka tarmen, det kan ta tid. Samtidigt måste du bygga upp tarmfloran med goda bakterier, fundera på tillägg av probiotika dvs kapslar med 10 olika stammar av bakterier och minst 5 miljarder helst 10 miljarder (lättast är nog att finna dessa kapslar online).

Min egen allergi som huvudsakligen varit mot pälsdjur och C-vitamin (klassiksa allergitest samt uppmätt IgE halt i blodet) har blivit så mycket bättre på en gluten och gryn fri LCHF.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag tittade på Cyrex Labs lista över kors-reaktioner mot gluten och deras Array 4 lista innehåller detta:

 

Gluten-Associated Cross-Reactive Foods and Foods Sensitivity

 

Rye, Barley, Spelt, Polish Wheat

Cow’s Milk, Alpha-Casein & Beta-Casein, Casomorphin, Milk Butyrophilin

Whey Protein

Chocolate (Milk)

Oats

Yeast   

Coffee

Buckwheat

Sorghum, Millet, Hemp, Amaranth, Quinoa

Tapioca, Teff,

Soy,

Egg,

Corn,

Rice, Potato

 

 

http://www.cyrexlabs.com/CyrexTestsArrays/tabid/136/Default.aspx

Link to comment
Share on other sites

Jag har efter flera års problem med magen fått veta att jag är allergisk mot mjölkprotein, äggvita och jordnötter. Plus en massa annat men det i mindre grad. Nu undrar jag vad jag kan ersätta fet ost och grädde med om jag övergår till denna diet. Jag har dessutom sköldkörtelhormonbrist och äter Levaxin. Påverkas sådant av denna diet? Varför jag vill prova dieten? Jo, jag har högt blodtryck som är svårmedicinerat och har läst i forumet att flera personer fått ner trycket med denna diet. Dessutom vill jag helst slippa apotekets mediciner då de är proppfulla med biverkningar. Dr. klagar på mitt kolesterol också, men jag vägrar äta mer mediciner. Hoppas någon kan ge mig ett svar. :)

Link to comment
Share on other sites

Jag har efter flera års problem med magen fått veta att jag är allergisk mot mjölkprotein, äggvita och jordnötter. Plus en massa annat men det i mindre grad. Nu undrar jag vad jag kan ersätta fet ost och grädde med om jag övergår till denna diet. Jag har dessutom sköldkörtelhormonbrist och äter Levaxin. Påverkas sådant av denna diet? Varför jag vill prova dieten? Jo, jag har högt blodtryck som är svårmedicinerat och har läst i forumet att flera personer fått ner trycket med denna diet. Dessutom vill jag helst slippa apotekets mediciner då de är proppfulla med biverkningar. Dr. klagar på mitt kolesterol också, men jag vägrar äta mer mediciner. Hoppas någon kan ge mig ett svar. :)

 

Jag lagar mat med kokosgrädde och kokosolja. Det går att göra kokosyoghurt tex. Det finns också getost/getmjölk att köpa, vet inte om det är ett alternativ? http://www.dalsspira.se/

 

Det går ockå att köpa animaliskt fett (gås/ankfett) och ghee från LCHF butiken som ett annat alternativ till smör. Har du problem med allergi och autoimmuna sjukdomar så skulle jag rekommendera att börja äta kött/benbuljong (läker tarmen, näringsrikt).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det här är bara min åsikt, men om man lider av multipla allergier och auto-immuna sjukdomar är det en stor chans att man har problem med läckande tarm och felbalanserad tarmflora. Dessa problem är en annan sak än metabolt syndrom, som är en vanligt orsak till att man börja äta LCHF, och man måste då kanske gräva lite djupare än de vanliga råd man ger för de som startar med LCHF. 

Det går att äta LCHF vid dessa åkommor och tydligen är animaliska protein (fisk, kött) bland de mest lättsmälta. Fett är också viktigt, och det mest säkra är animaliska fetter (utan mjölkprotein). Det är bra för magen att undvika stärkelserika grönsaker som potatis, sötpotatis, plasternacka. Kött/benbuljong är viktigt. Fermenterade grönsaker (eller fermenterade mejeriprodukter om man tål det) är viktigt.

 

PS. Kanske är det viktigt att äta kött/fisk/grönsaker utan antibiotika, dvs KRAV märkt.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Vad äter du i vanliga fall som du mår bra av?
Lista gärna, det är intressant.

Kanske kan du helt enkelt äta ganska likt som tidigare, men dra ner på kolhydrater (ta bort är ju enklare än att lägga till när man är allergisk), och smyg in mer av de fetter du tål och som är lämpliga när man äter LCHF (det som rekommenderas i vanliga fall är ju - såklart ekologiskt i mesta mån - smör, animaliskt fett som själva fettranden och skinn på kyckling med mera, Bregott, olivolja, rapsolja, kokosfett) i den mån som fungerar för dig. Om du äter kött/fisk/fågel, välj de allra fetaste sorterna och bitarna. Så svårt att tipsa någon annan som har specifika krav eller preferenser, men, att inte ändra allt för mycket på det som redan fungerar för dig blir mitt tips. Även till icke-allergiker, för då kan det vara lite enklare att komma igång, om man inte gör jättestora förändringar direkt.

Jag tvivlar på att någon riskerar att bli undernärd av att ta bort stärkelserik mat, då LCHF för det mesta innebär att man äter väldigt näringstät mat.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...