frostis Posted December 29, 2013 Share Posted December 29, 2013 I somras började jag "mer eller mindre plötsligt" att få väldigt dålig blodcirkulation och/eller lågt blodtryck(?) - det pirrar i händer och fötter och jag blir iskall. När jag ligger still och vilar så känns det värre än när jag rör mig och det räcker i stort sett med att jag pillar med mobilen liggande på bröstkorgen när jag ligger ner för att händerna ska bli iskalla. Korsar jag benen framför mig i tv-soffan så somnar dem efter en stund. Jag får inte yrsel när jag ställer mig upp som "typiskt" av lågt blodtryck förutom efter massage då jag är yr och groggy i kanske tjugo minuter. Jag opererade bort en halv meter tarm pga Crohns när jag var barn, därav har jag i rent förebyggande syfte intresserat mig för LCHF och börjat äta efter det när jag läst om alla positiva hälsoeffekter på framför allt mag-/tarmproblem. Jag har nu ätit strikt till liberal (snarare sistnämnda) LCHF i 5½ år. Jag är närmare 32 år gammal, lång (178cm), normalbyggd (69kg) och utövar ingen fysisk aktivitet utöver att jag promenerar till och från jobbet, minst 50min totalt per vardag.. Jag gick till vårdcentral i höstas för att fundera på vad det här beror på, och mina blodvärden är ok. Dock testades inte kolesterol och inte heller en så enkel undersökning som att kolla mitt blodtryck utfördes (istället skickades jag på undersökning av nerverna i armarnas reaktionsförmåga/funktion vilket inte visade på några konstigheter - slöseri med skattepengar men det är en annan femma...). Tankar kring orsaker: - Skall jag oroa mig att det är igentäppta blodådror efter 5½ år på LCHF? - Kan mina symptom ha att göra med att jag slutade äta p-piller i maj? Tidigare när jag åt p-piller hörde jag vid rutinundersökning att jag hade lite lågt blodtryck. Då p-piller tenderar att höja blodtrycket så tänker jag att jag kanske fått än lägre blodtryck nu. Jag är ju som sagt lång, och min mor som är 173 cm lång hade lågt blodtryck som yngre. - Kan det vara B12 som spökar? Då jag har tagit bort tarm har jag inte har förutsättningar för att ta upp B12 lika lätt och brist kan ge "pirr" i händer och fötter. MEN, mina blodvärden visade på B12-värden inom det "normala spannet". Skall nu ändå ta tillskott "för säkerhets skull" tänkte jag. - Kan det vara problem med sköldkörteln trots att mina prover på detta visar bra värden? Struma finns i min släkt, jag har ökat något i vikt senaste året, jag känner mig ofta trött, och det har varit stressigt på jobbet/i privatlivet... Jag har fattat det som att det finns ett stort mörkertal gällande folk med sköldkörtelproblem då man oftast använder sig av ett enklare (=biligare) test (TSH) som kan visa färre saker än vad ett finnåltest (vilket jag inte testats med) kan göra... Tillägg: Jag äter magnesiumtillskott, iaf några gånger i veckan så det bör inte vara brist på detta... ...så frågan är väl - ska jag vara nojig över att LCHF kan ha varit någon negativ orsak/inverkan på det här eller inte? Jag vet ju "egentligen" det rimliga svaret (dvs nej) men jag vill gärna se om det är någon som delar erfarenheter som liknar mina för att fundera kring vad det beror på. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted December 29, 2013 Share Posted December 29, 2013 Om du inte blir sjuk av det så skall du givetvis pröva om det blir bättre med mer kolhydrater.. så har du iallalfall den misstanken ur världen! Annars så är det som du skriver.. andra saker som är mer trovärdiga, blodtryck, B12 och sådant. Man skall bannemig själv veta vad man lider av när man uppsöker läkare, samt det latinska namnet på åkomman och helst även landstingets kod samt olika behandlingar! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted December 29, 2013 Share Posted December 29, 2013 Jag tror att du kan lägga bort oron om igentäppta blodkärl, då det ger helt andra symtom Jag tycker att de symtom du beskriver liknar det så kallade "restless legs", vilket man inte riktigt vet vad det beror på. En orsak till detta fenomen kan tydligen vara järnbrist, har man kollat järnvärdena på dig? Om din mage mår bra på LCHF tycker jag inte att du ska höja kohydratintaget som första åtgärd, låter konstigt att dina symtom ska bero på det efter så lång tid med LCHF. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted December 29, 2013 Share Posted December 29, 2013 Du bör nog kolla B12, folat och järn, inte bara Hb utan helst ferritin och övriga järnprover också. Som du ju är medveten om kan upptaget minska om man har tarmproblem. Leta upp gamla prover och jämför hur de ser ut. Det är nämligen inte bara siffran som är intressant, utan om den förändras. Mitt Hb brukar t ex ligga kring 80-90% av referensområdet, men har på senare tid sjunkit till ca 50-60% och jag försöker få min läkare att förstå att även om jag fortfarande är inom referens är det inte säkert att jag är normal inom min egen referens. Samma där med sköldkörtelprover. TSH är, rätt använt, ett bra prov om man kan tolka det. Det kan de sällan. Alla sköldkörtelvärden är individuella. En förändring av TSH på över 50% kan vara ett tecken på att sköldkörtelfunktionen har förändrats. Med då är det bra att ha ett "friskt" prov att jämföra med och det är det ju inte alltid man har. Och eftersom läkarna har fått lära sig, tvärtemot vad som egentligen är känt sedan decennier, att alla inom den mycket vida referensen är friska är det inte alltid man får gehör där. Man kan säga att en person, vars friska TSH ligger på 0,8 och vars TSH sedan stiger till 1,5-2 sannolikt har underfunktion, men läkarna kommer inte att gå med på detta innan TSH har stigit med 500-600%. Den kompakta väggen av förstockad dumhet och ovetenskapligt trams inom hypotyreosvården upphör inte att förvåna mig. Se till att få ta TSH, fT3 och fT4 och om möjligt försök övertala dem till att få kolla antikroppar också, i alla fall TPO-ak. B12-brist och hypotyreos förekommer ofta tillsammans och g er liknande symptom. Men oroa dig inte för kolesterolet. Däremot kan du be att få det kollat, eftersom det ofta stiger vid hypotyreos och kan vara en del i diagnosen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marits Posted December 29, 2013 Share Posted December 29, 2013 Prøv å få sjekket forlat i blodet ditt. Jeg har lavt stoffskifte og graves. Følte meg trøtt og elendig i hele sommer og høst. Ved siste kontroll hos legen, fortalte jeg om dette. Han tok utvidet blodprøve og resultatet var at jeg hadde forlite folinsyre i blodet. Spiser nå folintabletter. En kur på tre måneder. Etter to måneder begynner jeg å kjenne forskjell. Det er sluttet å prikke i armer og ben. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skymning Posted December 29, 2013 Share Posted December 29, 2013 Jag råkade ut för något liknande efter ett tag med LCHF. Nagelbanden var ständigt blå och det spelade ingen roll vad jag gjorde, tills jag ökade på mängden fett i maten. Inte sagt att detta är vad du behöver göra, men det hjälpte mig. Kanske att jag helt enkelt åt lite för lite energi. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frostis Posted December 30, 2013 Author Share Posted December 30, 2013 Tack för svar! Skall boka tid på vårdcentral igen för att försöka pusha frågan igen. Tills att jag fått tid så skall jag försöka äta mer fett och se vad som händer. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post frostis Posted September 19, 2016 Author Popular Post Share Posted September 19, 2016 Lösning funnen! Historian gick såhär: Så blev jag då värre, och värre över tid... och fick mer och mer konstiga symptom. Jag hade det som värst vintern 2014/2015. Jag har listat följande symptom i min egen logg:Förvirring, hjärtklappning, förstoppning, pirr och bortdomning i extremiteter, kraftigt dåligt minne (både kort- och långsiktigt), tappar förmåga att känna igen folk, talsvårigheter (hittar inte orden), kan inte tänka (fastnar i tankevurpor, kommer inte förbi ens enkla problem), dålig koncentration, låg kroppstemp (ibland under 35 grader, sällan över 37), nedstämdhet och depressionskänsla, tappat självförtroende, svårighet att knipa åt blåsan, håravfall, sprött hår, gruskänsla i ögonen, suddig syn, ändrad rumsuppfattning/derealisation, (oförmåga att känna igen omgivning vid första anblick, saker känns främmande), huden kliar vid nacken, bortdomning i händer och fötter, extremt svåra bakfyllor (hjärtklappning och dödsångest), viktökning, dålig cirkulation, känslighet för solljus, återkommande candidainfektioner. B12 var konstaterat lågt så jag började få B12-sprutor under 2014. Jag fick oerhörd hjärtklappning efter ett par dagar efter dessa, varje gång. Hjärtat pumpade hårt och mycket snabbt även i viloläge med vilopuls över 100. Jag ifrågasatte till läkarna om det fanns ett samband, men fick svaret "nej". Denna hjärtrustning, i kombination med en jobbsituation som stressade mig tvingade mig till akutmottagning nov 2014 pga besvären.Jag kollade i amerikanska och brittiska fass gällande den aktiva substansen hydroxokobalamin i B12-sprutorna, och där i stod hjärtklappning och arytmi som biverkning (och att man omedelbart skulle påtala detta för sina läkare!) - men i svenska fass stod inte något om detta. Jag påtalade det för läkarna och fick som svar "Jaha? Nej det har jag aldrig hört talas om, det tror jag inte påverkar". Jag blev p.g.a. problemen sjukskriven (trots motvilja) för stress - men var övertygad om att stress inte var problemet men en katalysator.Jag fick till sist en påläst allmänläkare på vårdcentralen som förklarade att "när vi skjuter in B12 i mängder så börjar reparationsprocesserna i kroppen, och till detta behövs järn så då tar kroppen av dina järnvärden. När dessa förråd urholkas syresätter du dig inte ordentligt och då får hjärtat arbeta hårdare för att pumpa runt blodet, dvs snabbare och hårdare".- Fine, en logisk ingenjörsmässig förklaring (fungerar bra för en ingenjör som jag själv). Jag började på eget bevåg att äta järn samtidigt som jag tog B12-sprutor. Detta hjälpte men samtidigt mådde jag dåligt av andra anledningar; ett oklart obehag och en känsla av att vara "döende". Detta låter väldigt dramatiskt kanske, men allmänkänslan i kroppen var otroligt obehaglig - "Det känns som att jag ska dö av det här".I november 2015, efter ett år av att ha mått dåligt av sprutor, med hjärtklappning och annat obehag sade min läkare att jag nog inte kunde metylera den version av B12 mina sprutor innehöll. Hydroxokobalamin måste metyleras, dvs omvandlas en gång i kroppen innan kroppen kan ta upp den, och det icke metylerade B12:et låg i mitt fall och vaskade runt i ådrorna som ett gift, vilket kunde förklara varför jag mått så dåligt. Då fick jag istället på recept ett "mer naturligt" B12 (metylkobalamin) i sprutform och det funkade oerhört mycket bättre! Inte längre en "förgiftad känsla", om än dock fortfarande hjärtklappning pga påtvingad järnbrist.I samma veva försöker jag fundera på VARFÖR jag är så kass på att ta upp B12 - det bör inte bara vara Crohns mtp att jag åt en antiinflammatorisk kost (LCHF), och jag inte heller hade några Crohns-symptom.Jag frågade läkaren om det inte kunde vara så att den grundläggande orsaken till att jag tog upp B12 och andra vitaminer dåligt kunde vara låg magsyrahalt. Jag hade nämligen hittat info om att symptom på för lite magsyra är samma som för för mycket magsyra, och detta lät som en rimlig förklaring till varför jag haft magkatarrkänningar under många år utan bättring. När jag började jobba 2008 började jag nämligen stressa och få ont i magen, och i perioder har jag fått protonblockerare (Omeprazol) utskrivna. I och med min (icke aktiva) Crohns hade man även valt att göra gastroskopi på mig 2 ggr sedan dess, för att utesluta att Crohns varit tillbaks och gett mig magontet - vilket den inte var. I samband med gastroskopi hade man dock aldrig testat min magsyrahalt. Min läkare sade att det inte kunde ha samband, och hänvisade till icke fungerande intrinsic factor (men den är aldrig heller testad mig veterligen) och remitterade mig sedan till specialist i internmedicin eftersom han nu erkände att mina problem med icke korrekt fungerande metylering och kvarstående bristsymptom gick över hans kunskapsomfattning.Jag fick tid först ett halvår senare i april 2016, och när det börjar närma sig är jag än mer övertygad om att jag har varit något på spåren gällande magsyra, med problem värre än någonsin gällande magkatarrkänningar, och trots B12-sprutor och tillskott av ett flertal vitaminer och mineraler kvarstår vissa bristsymptom. Jag får nämligen extra ont i magen när jag ätit protein (men även fett), ett tydligt tecken på att man inte bryter ned maten ordentligt (By the way, good luck med att äta LCHF när både fett och protein gör magontet värre :D ) och att man då inte heller bör ta upp vitaminer och mineraler ordentligt. Att jag, som tagit bort en halvmeter tarm som barn dessutom hade fått vänja mig förstoppning under de senaste åren, var något som tydde på att något inte stod rätt till. Förstoppning är ett tydligt tecken på att maten inte bryts ner ordentligt. Tre dagar innan det bokade läkarbesöket får jag ett infall och börjar testa att tillsätta HCl. Jag gör som "självmedicinerare" på internet instruerat och tar ett piller vid måltid, och höjer sedan dosen vid varje måltid tills att en värmande känsla infinner sig i magen. HÖR OCH HÄPNA:Direkt lugnar sig kroppen. Magsäcken, som skrikit i åratal, blir lugn(are). Tre dagar senare när jag träffar specialist säger hon att jag definitivt träffat huvudet på spiken. Nu, fem månader senare, mår jag bättre än på åratal. Bristsymptomen är lindrigare, de flesta symptom är helt borta. Såväl B12, B-komplex som HCl (med pepsin) köper jag numera i tablettform på hälsokost, på min nya läkares inrådan - "De har oftast bra koll och är snabba på att snappa upp nya forskningsrön", samt att apoteken i stort sett inte tillhandahåller receptbelagda versioner av de former och/eller doser jag behöver. Det är oerhört härligt att efter flera års tragglande i sjukvården träffa på en kompetent läkare som själv tar till sig nya forskningsrön, ifrågasätter gamla råd och är intresserad av att hitta roten till problem istället för att bara lindra symptom. (Bonus: Hon tyckte för övrigt att lågkolhydratkost var helt rätt kosthållning för ett hälsosamt liv. )Jag har en väg kvar att gå, och kanske är det flera orsaker som spelat/spelar in, men att grundorsaken skulle vara för lite magsyra hade jag aldrig kunnat gissa. Att läkare sedan skrivit ut magsyradämpande till mig som gjort att mitt sjukdomstillstånd förvärrats, ja det gör mig uppriktigt förbannad. :angry: Ju mer jag läser på om för lite magsyra, desto mer inser man att det här är nog något som de flesta lider av i varierande grad, och som kan ligga bakom diverse olika sjukdomstillstånd och/eller bristsymptom. Jag läste någonstans att 90-95% av alla som har magkatarrkänningar eller bristsymptom borde ha tillskott av HCl, istället för att dämpa/blockera det. Har du någonsin magkatarrkänning, ont i magen, förstoppning och/eller vitaminbristsymptom så testa att ta syratillskott... 15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 https://sv.wikipedia.org/wiki/Intrinsic_factor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Vad bra att du återkopplar! Säkerligen någon som kommer ha hjälp av din utförliga rapport. Glad att du verkar ha hittat det som funkar för dig 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 Jag har last diskussioner (här eller på kolhydrater ifokus) om magsyra; för lite/för mycket; samma symptom. Man lär kunna testa själv, genom att svälja bikarbonat. Googla på det; jag minns inte mängder och hur. Fick man ingen reaction av det, tydde det på för lite magsyra. Det ska börja bubbla och bildas gaser. Jag har inte testat. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frostis Posted September 21, 2016 Author Share Posted September 21, 2016 https://sv.wikipedia.org/wiki/Intrinsic_factor Zepp, jo det var ju det min allmänläkare slentrianmässigt hänvisade till. Det är mkt möjligt att jag har problem med denna, i synnerhet då för lite magsyraproduktion tros vara en orsak till en otillräcklig produktion av IF. ...så, återigen, roten till allt ont är låg magsyraproduktion. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frostis Posted September 21, 2016 Author Share Posted September 21, 2016 Jag har last diskussioner (här eller på kolhydrater ifokus) om magsyra; för lite/för mycket; samma symptom. Man lär kunna testa själv, genom att svälja bikarbonat. Googla på det; jag minns inte mängder och hur. Fick man ingen reaction av det, tydde det på för lite magsyra. Det ska börja bubbla och bildas gaser. Jag har inte testat. Yes, man kan testa det med att blanda bikarbonat i vatten, recept står t.ex. här. Jag gjorde detta testet i våras som en del i min felsökning och givetvis så tydde det på att jag hade för lite magsyraproduktion. Ett annat enkelt hemmatest är att se om man kissar rött efter att man ätit rödbetor. Gör man det, ja då har man inte brutit ned färgämnet ordentligt och det är ofta ett tecken på för lite magsyra - och med andra ord ett kvitto på att man inte bryter ner maten ordentligt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Hittade en liten intressant text från läkemedelsverket om slentrianmässig utskrivning av Omeprazol. Ett läkemedel som kan minska magsyran med 99% https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER---2001/Kan-langvarig-behandling-med-protonpumpshammare-hamma-jarnabsorptionen/ Varför kan inte de som föreskriver dessa, och alla andra läkemedel för den delen, läsa på lite innan man på ren rutin ger det till sina patienter. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 23, 2016 Share Posted September 23, 2016 Zepp, jo det var ju det min allmänläkare slentrianmässigt hänvisade till. Det är mkt möjligt att jag har problem med denna, i synnerhet då för lite magsyraproduktion tros vara en orsak till en otillräcklig produktion av IF. ...så, återigen, roten till allt ont är låg magsyraproduktion. Jomenså är det.. helst bör man åtminstone ha läkarexamen och på det en akademisk utbildning i näringslära samt human biokemi innan man ens vågar närma sig en vårdcentral! Magsyraproduktionen och Intrisic factor är intimt förknippade.. det är lixom samma celler i magsäcken inblandade.. de interagerar hur som helst! Det ena ger det tredje, och det är lixom inte alltid man vet vad som var rotorsaken. Utiallafall.. det krävs både magsyra och IF för att ta upp B12. Äter man en blandkost så lär man sällan få något problem med B12.. såvida man inte har just problem med magsyra och IF. En annan viktig faktor vad gäller magsyra.. strunta i råd om lågsaltkost.. iomed att magsyran till rätt stor del är beroende utav samma salt, dvs vanligt hushållssalt/koksalt! Salt är och förblir essentiellt.. oavsett vad vi äter så lär vi alldrig kunna syntetisera dessa, från annat.. det är lixom hela grejen med begreppet essentiell! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 Min mormor är 94 och rätt pigg och klar för sin ålder, men har fått diagnosen demens. Hon är rätt darrig/skakig. Hon tar omeprazol för att hon haft sura uppstötningar som lett till smärta. Men hon vill inte ta dem egentligen, för hon känner att hon inte mår bra av dem. Jag skulle vilja prova att fasa ut omeprazolen och fasa in t ex HCL, äppelcidervinäger och kanske mer salt. Har ni några praktiska råd som kan hjälpa mig i detta? Hon bor hemma hos sig själv med larm och hemtjänst, och vi släktingar är inom 15-30 minuter. Vad är riskerna och hur mitigerar jag dem? Att göra någon analys, prata med hennes läkare eller ta del av provsvar har visat sig omöjligt... troligen även omöjligt att lägga till D3+K2........ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 Xiro, till barnen smyger jag ner oljeformen av D3 och probiotika och även mortlade medikamenter i maten. Kan det funka med mormor? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 Bra idéer MariaF, men möjligen som steg 2 ifall moster hoppar på tåget. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiaB Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 Jag skulle vilja testa för låg magsyra. Är det någon som vet om man kan använda vanligt bakpulver, eller måste det vara bikarbonat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 Jag skulle vilja testa för låg magsyra. Är det någon som vet om man kan använda vanligt bakpulver, eller måste det vara bikarbonat? Här har du skillnaden. http://mittkok.expressen.se/baka/artikel/bakpulver-och-bikarbonat-det-har-ar-skillnaden/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 Min mormor är 94 och rätt pigg och klar för sin ålder, men har fått diagnosen demens. Hon är rätt darrig/skakig. Hon tar omeprazol för att hon haft sura uppstötningar som lett till smärta. Men hon vill inte ta dem egentligen, för hon känner att hon inte mår bra av dem. Jag skulle vilja prova att fasa ut omeprazolen och fasa in t ex HCL, äppelcidervinäger och kanske mer salt. Har ni några praktiska råd som kan hjälpa mig i detta? Hon bor hemma hos sig själv med larm och hemtjänst, och vi släktingar är inom 15-30 minuter. Vad är riskerna och hur mitigerar jag dem? Att göra någon analys, prata med hennes läkare eller ta del av provsvar har visat sig omöjligt... troligen även omöjligt att lägga till D3+K2........ Jag skulle nog säga att det inte finns några risker med att sätta ut Omeprazolet, om hon inte mår bra av dem och inte har ett konstaterat magsår som beror på för mycket magsyra. Prata med hennes läkare, många brukar idag inte vara allt för ovilliga att medicinsanera till äldre. Omeprazol har ju egentligen inte några trevliga biverkningar, när man reducerar saltsyran i magen upp till 98 % vilket omeprazol gör, så kan de flesta av vitaminer och mineraler inte tas upp, vilket är till en stor nackdel för människor i allmänhet men för äldre i synnerhet 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 Gick in på ett apotek men pesonalen var förvirrad och hade nog dålig koll på HCl. Vilket receptfritt preparat som är riskfritt att testa rekommenderar ni? Kan det bli samverkanseffekter med nån medicin? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 Gick in på ett apotek men pesonalen var förvirrad och hade nog dålig koll på HCl. Vilket receptfritt preparat som är riskfritt att testa rekommenderar ni? Kan det bli samverkanseffekter med nån medicin? Now Foods Betaine HCL with Pepsin eller Thorne Research Betaine HCl & Pepsin. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.