Jump to content

Felsökning: Dålig blodcirkulation p.g.a. LCHF eller annat?


frostis

Recommended Posts

I somras började jag "mer eller mindre plötsligt" att få väldigt dålig blodcirkulation och/eller lågt blodtryck(?) - det pirrar i händer och fötter och jag blir iskall. När jag ligger still och vilar så känns det värre än när jag rör mig och det räcker i stort sett med att jag pillar med mobilen liggande på bröstkorgen när jag ligger ner för att händerna ska bli iskalla. Korsar jag benen framför mig i tv-soffan så somnar dem efter en stund. Jag får inte yrsel när jag ställer mig upp som "typiskt" av lågt blodtryck förutom efter massage då jag är yr och groggy i kanske tjugo minuter.

 

Jag opererade bort en halv meter tarm pga Crohns när jag var barn, därav har jag i rent förebyggande syfte intresserat mig för LCHF och börjat äta efter det när jag läst om alla positiva hälsoeffekter på framför allt mag-/tarmproblem. Jag har nu ätit strikt till liberal (snarare sistnämnda) LCHF i 5½ år. Jag är närmare 32 år gammal, lång (178cm), normalbyggd (69kg) och utövar ingen fysisk aktivitet utöver att jag promenerar till och från jobbet, minst 50min totalt per vardag.. 

 

Jag gick till vårdcentral i höstas för att fundera på vad det här beror på, och mina blodvärden är ok. Dock testades inte kolesterol och inte heller en så enkel undersökning som att kolla mitt blodtryck utfördes (istället skickades jag på undersökning av nerverna i armarnas reaktionsförmåga/funktion vilket inte visade på några konstigheter - slöseri med skattepengar men det är en annan femma...).

 

Tankar kring orsaker:

- Skall jag oroa mig att det är igentäppta blodådror efter 5½ år på LCHF?

- Kan mina symptom ha att göra med att jag slutade äta p-piller i maj?  Tidigare när jag åt p-piller hörde jag vid rutinundersökning att jag hade lite lågt blodtryck. Då p-piller tenderar att höja blodtrycket så tänker jag att jag kanske fått än lägre blodtryck nu. Jag är ju som sagt lång, och min mor som är 173 cm lång hade lågt blodtryck som yngre.

- Kan det vara B12 som spökar? Då jag har tagit bort tarm har jag inte har förutsättningar för att ta upp B12 lika lätt och brist kan ge "pirr" i händer och fötter. MEN, mina blodvärden visade på B12-värden inom det "normala spannet". Skall nu ändå ta tillskott "för säkerhets skull" tänkte jag.

- Kan det vara problem med sköldkörteln trots att mina prover på detta visar bra värden? Struma finns i min släkt, jag har ökat något i vikt senaste året, jag känner mig ofta trött, och det har varit stressigt på jobbet/i privatlivet... Jag har fattat det som att det finns ett stort mörkertal gällande folk med sköldkörtelproblem då man oftast använder sig av ett enklare (=biligare) test (TSH) som kan visa färre saker än vad ett finnåltest (vilket jag inte testats med) kan göra... 

 

 

Tillägg: Jag äter magnesiumtillskott, iaf några gånger i veckan så det bör inte vara brist på detta...

 

 

...så frågan är väl - ska jag vara nojig över att LCHF kan ha varit någon negativ orsak/inverkan på det här eller inte? Jag vet ju "egentligen" det rimliga svaret (dvs nej) men jag vill gärna se om det är någon som delar erfarenheter som liknar mina för att fundera kring vad det beror på.

Link to comment
Share on other sites

Om du inte blir sjuk av det så skall du givetvis pröva om det blir bättre med mer kolhydrater.. så har du iallalfall den misstanken ur världen!

 

Annars så är det som du skriver.. andra saker som är mer trovärdiga, blodtryck, B12 och sådant.

 

Man skall bannemig själv veta vad man lider av när man uppsöker läkare, samt det latinska namnet på åkomman och helst även landstingets kod samt olika behandlingar! :o  :lol:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att du kan lägga bort oron om igentäppta blodkärl, då det ger helt andra symtom :)

 

Jag tycker att de symtom du beskriver liknar det så kallade "restless legs", vilket man inte riktigt vet vad det beror på.

En orsak till detta fenomen kan tydligen vara järnbrist, har man kollat järnvärdena på dig?

 

Om din mage mår bra på LCHF tycker jag inte att du ska höja kohydratintaget som första åtgärd, låter konstigt att dina symtom ska bero på det efter så lång tid med LCHF.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Du bör nog kolla B12, folat och järn, inte bara Hb utan helst ferritin och övriga järnprover också. Som du ju är medveten om kan upptaget minska om man har tarmproblem. Leta upp gamla prover och jämför hur de ser ut. Det är nämligen inte bara siffran som är intressant, utan om den förändras. Mitt Hb brukar t ex ligga kring 80-90% av referensområdet, men har på senare tid sjunkit till ca 50-60% och jag försöker få min läkare att förstå att även om jag fortfarande är inom referens är det inte säkert att jag är normal inom min egen referens.

 

Samma där med sköldkörtelprover. TSH är, rätt använt, ett bra prov om man kan tolka det. Det kan de sällan. Alla sköldkörtelvärden är individuella. En förändring av TSH på över 50% kan vara ett tecken på att sköldkörtelfunktionen har förändrats. Med då är det bra att ha ett "friskt" prov att jämföra med och det är det ju inte alltid man har. Och eftersom läkarna har fått lära sig, tvärtemot vad som egentligen är känt sedan decennier, att alla inom den mycket vida referensen är friska är det inte alltid man får gehör där. Man kan säga att en person, vars friska TSH ligger på 0,8 och vars TSH sedan stiger till 1,5-2 sannolikt har underfunktion, men läkarna kommer inte att gå med på detta innan TSH har stigit med 500-600%. Den kompakta väggen av förstockad dumhet och ovetenskapligt trams inom hypotyreosvården upphör inte att förvåna mig. Se till att få ta TSH, fT3 och fT4 och om möjligt försök övertala dem till att få kolla antikroppar också, i alla fall TPO-ak.

 

B12-brist och hypotyreos förekommer ofta tillsammans och g er liknande symptom.

 

Men oroa dig inte för kolesterolet. Däremot kan du be att få det kollat, eftersom det ofta stiger vid hypotyreos och kan vara en del i diagnosen.

Link to comment
Share on other sites

Prøv å få sjekket forlat i blodet ditt. Jeg har lavt stoffskifte og graves. Følte meg trøtt og elendig i hele sommer og høst. Ved siste kontroll hos legen, fortalte jeg om dette. Han tok utvidet blodprøve og resultatet var at jeg hadde forlite folinsyre i blodet. Spiser nå folintabletter. En kur på tre måneder. Etter to måneder begynner jeg å kjenne forskjell. Det er sluttet å prikke i armer og ben.

Link to comment
Share on other sites

Jag råkade ut för något liknande efter ett tag med LCHF. Nagelbanden var ständigt blå och det spelade ingen roll vad jag gjorde, tills jag ökade på mängden fett i maten. Inte sagt att detta är vad du behöver göra, men det hjälpte mig. Kanske att jag helt enkelt åt lite för lite energi.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Jag har last diskussioner (här eller på kolhydrater ifokus) om magsyra; för lite/för mycket; samma symptom. Man lär kunna testa själv, genom att svälja bikarbonat. Googla på det; jag minns inte mängder och hur. Fick man ingen reaction av det, tydde det på för lite magsyra. Det ska börja bubbla och bildas gaser. Jag har inte testat.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Zepp, jo det var ju det min allmänläkare slentrianmässigt hänvisade till. Det är mkt möjligt att jag har problem med denna, i synnerhet då för lite magsyraproduktion tros vara en orsak till en otillräcklig produktion av IF. ...så, återigen, roten till allt ont är låg magsyraproduktion.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag har last diskussioner (här eller på kolhydrater ifokus) om magsyra; för lite/för mycket; samma symptom. Man lär kunna testa själv, genom att svälja bikarbonat. Googla på det; jag minns inte mängder och hur. Fick man ingen reaction av det, tydde det på för lite magsyra. Det ska börja bubbla och bildas gaser. Jag har inte testat.

Yes, man kan testa det med att blanda bikarbonat i vatten, recept står t.ex. här. Jag gjorde detta testet i våras som en del i min felsökning och givetvis så tydde det på att jag hade för lite magsyraproduktion.

 

Ett annat enkelt hemmatest är att se om man kissar rött efter att man ätit rödbetor. Gör man det, ja då har man inte brutit ned färgämnet ordentligt och det är ofta ett tecken på för lite magsyra - och med andra ord ett kvitto på att man inte bryter ner maten ordentligt.

Link to comment
Share on other sites

Hittade en liten intressant text från läkemedelsverket om slentrianmässig utskrivning av Omeprazol. Ett läkemedel som kan minska magsyran med 99%  :o

 

https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER---2001/Kan-langvarig-behandling-med-protonpumpshammare-hamma-jarnabsorptionen/

 

Varför kan inte de som föreskriver dessa, och alla andra läkemedel för den delen, läsa på lite innan man på ren rutin ger det till sina patienter.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Zepp, jo det var ju det min allmänläkare slentrianmässigt hänvisade till. Det är mkt möjligt att jag har problem med denna, i synnerhet då för lite magsyraproduktion tros vara en orsak till en otillräcklig produktion av IF. ...så, återigen, roten till allt ont är låg magsyraproduktion.

 

Jomenså är det.. helst bör man åtminstone ha läkarexamen och på det en akademisk utbildning i näringslära samt human biokemi innan man ens vågar närma sig en vårdcentral!

 

Magsyraproduktionen och Intrisic factor är intimt förknippade.. det är lixom samma celler i magsäcken inblandade.. de interagerar hur som helst!

 

Det ena ger det tredje, och det är lixom inte alltid man vet vad som var rotorsaken.

 

Utiallafall.. det krävs både magsyra och IF för att ta upp B12.

 

Äter man en blandkost så lär man sällan få något problem med B12.. såvida man inte har just problem med magsyra och IF.

 

En annan viktig faktor vad gäller magsyra.. strunta i råd om lågsaltkost.. iomed att magsyran till rätt stor del är beroende utav samma salt, dvs vanligt hushållssalt/koksalt!

 

Salt är och förblir essentiellt.. oavsett vad vi äter så lär vi alldrig kunna syntetisera dessa, från annat.. det är lixom hela grejen med begreppet essentiell!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Min mormor är 94 och rätt pigg och klar för sin ålder, men har fått diagnosen demens. Hon är rätt darrig/skakig. Hon tar omeprazol för att hon haft sura uppstötningar som lett till smärta. Men hon vill inte ta dem egentligen, för hon känner att hon inte mår bra av dem. Jag skulle vilja prova att fasa ut omeprazolen och fasa in t ex HCL, äppelcidervinäger och kanske mer salt. Har ni några praktiska råd som kan hjälpa mig i detta? Hon bor hemma hos sig själv med larm och hemtjänst, och vi släktingar är inom 15-30 minuter. Vad är riskerna och hur mitigerar jag dem?

 

Att göra någon analys, prata med hennes läkare eller ta del av provsvar har visat sig omöjligt... troligen även omöjligt att lägga till D3+K2........ :(

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Min mormor är 94 och rätt pigg och klar för sin ålder, men har fått diagnosen demens. Hon är rätt darrig/skakig. Hon tar omeprazol för att hon haft sura uppstötningar som lett till smärta. Men hon vill inte ta dem egentligen, för hon känner att hon inte mår bra av dem. Jag skulle vilja prova att fasa ut omeprazolen och fasa in t ex HCL, äppelcidervinäger och kanske mer salt. Har ni några praktiska råd som kan hjälpa mig i detta? Hon bor hemma hos sig själv med larm och hemtjänst, och vi släktingar är inom 15-30 minuter. Vad är riskerna och hur mitigerar jag dem?

 

Att göra någon analys, prata med hennes läkare eller ta del av provsvar har visat sig omöjligt... troligen även omöjligt att lägga till D3+K2........ :(

Jag skulle nog säga att det inte finns några risker med att sätta ut Omeprazolet, om hon inte mår bra av dem och inte har ett konstaterat magsår som beror på för mycket magsyra. Prata med hennes läkare, många brukar idag inte vara allt för ovilliga att medicinsanera till äldre.

 

Omeprazol har ju egentligen inte några trevliga biverkningar, när man reducerar saltsyran i magen upp till 98 % vilket omeprazol gör, så kan de flesta av vitaminer och mineraler inte tas upp, vilket är till en stor nackdel för människor i allmänhet men för äldre i synnerhet  :(

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Gick in på ett apotek men pesonalen var förvirrad och hade nog dålig koll på HCl. Vilket receptfritt preparat som är riskfritt att testa rekommenderar ni? Kan det bli samverkanseffekter med nån medicin?

 

Now Foods Betaine HCL with Pepsin eller Thorne Research Betaine HCl & Pepsin.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...