MKJ Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 Dagens Vetandets värld handlade om umami och glutamat. Kanske intressant för någon mer. (30/12 2013) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 Tillsats av glutamat gör att man känner smaken av umami, är det så? Det är väl smak av typ protein tror jag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazzi Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 Hade för många år sen en köksmästare som var mycke för de * 5:e* smaken - umamiStrikt recept då på koka rödvinsås med en hel del champinjoner med -De va visst en - umami - enligt honom -Nog var såsen god Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 Litet klipp från Wiki: Currently, most of the world production of MSG is by bacterial fermentation in a process similar to vinegar or yogurt. Sodium is added later through the steps of neutralization. During fermentation, selected bacteria cultured with ammonia and carbohydrates from sugar beets, sugar cane, tapioca or molasses, excrete amino acids into the culture broth from where L-glutamate is isolated. Jag tänker att natriumet man får på köpet kanske inte är helt bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted December 30, 2013 Author Share Posted December 30, 2013 Tillsats av glutamat gör att man känner smaken av umami, är det så? Det är väl smak av typ protein tror jag. Ja glutamat skall lyfta fram umamismaken. Det är nog en aminosyra tror jag. Dom smakade på ren glutamat i programmet och det smakade ju inte så gott. Den skall komma i kontakt med maten först. Kanske var mey yen eller hur det stavades som såldes på 60 talet eller möjligen början av 70-talet var ren glutamat men det förstod vi inte då. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.