Jump to content

Så äter LCHF:are - stor undersökning från LCHF.se


Per Wikholm

Recommended Posts

Jo, det finns en del systematiska felkällor med en sådan här studie men detta var det enklaste och billigaste sättet att göra den på. Vad som upplevs "Betydligt mer" vad gäller konsumtionen av kryddor skiljer sig nog en hel del mot vad som upplevs som "betydligt mer" vad gäller vattenintag. Vi vet heller inte varifrån deltagarna startade. Om många startade från att ha varit veganer kommer t ex resultaten för kött, fisk och ägg att bli uppblåsta jämfört med Medelsvensson.

 

Så när Jeanette fullt korrekt fyller i enkäten med att hon äter "Ungefär lika mycket" chips som vanligt d v s noll, får man intrycket att svaret representerar en Medelsvensson-konsumtion av chips. Så undersökningen ska tas med en nypa salt men den hade sannolikt inte blivit bättre om vi som i vanliga observationsstudier, bett deltagarna uppskatta exakt hur många portioner/gram/deciliter de åt av olika livsmedel.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tack för detta, spännande! Nu måste väl alla som upprörs över kosten kunna lugna ner sig? Riktigt låga nivåer på all tänkbar skräpmat och högt på grönsaker. En punkterad fördom mot LCHF?

 

*

Så var det rotfrukterna, då  ;) ... Tror det skulle vara en bra idé om synsättet för metabolt friska personer mjukades upp. Å andra sidan när man går i affärens grönsaksavdelning ser man att de flesta grönsaker faktiskt växer ovan jord. Frågan blir då vad alla "grönsaksfascister" egentligen jagar upp sig för  :P ?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

För att vara ärlig så trodde jag faktiskt att grönsaksstapeln skulle vara högre, haha. Svarar jag för mig själv så är det något alldeles otroligt vad grönsaker jag äter nu jämfört med innan. Och så många nya sorter jag vågat testa sen!

 

Betydligt större intag av vatten stämmer med mig. Blir man törstigare på LCHF tro, eller är det att vanligt vatten egentligen är det som finns kvar när man tar bort läsk/saft osv? Ett par gånger har jag fått höra av de som inte äter lchf utan bara skräp (med tillhörande förstörda smaklökar) att de tycker vanligt vatten är tråkigt, till och med "äckligt".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hoppas siffrorna får stor spridning.

 

Ett sätt att göra detta med nivåer tydligare kunde vara att man för varje livsmedel skulle fått uppskatta sin startposition. Tex välja att av chipsen har jag tidigare konsumerat mellan mycket, inte just alls/mycket lite, eller mycket. Men jag medger att det inte är så lätt.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Vad F-n?! Det blir alltid jättekonstigt när jag ska svara från datorn. Hur tar man bort inlägg? Använder telefonen istället.

 

Nåväl, här är det jag ville skriva:

 

Härlig läsning! Och användbar. Tänk att ha detta på fickan och trycka i ansiktet på alla tvivlare som mumlar om näringsbrist, köttfrossa, ensidig kost, ohälsosamt... Finns det någon annan diet/livsstil som lyckas förändra folks matvanor SÅ mycket till det bättre?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...