Jump to content

Kan smör oxidera?


John
 Share

Recommended Posts

Helt korrekt Zepp. För er som tvivlar på att smör (som också innehåller omättade fetter) kan härskna rekommenderar jag detta reportage från norska TV2. Mitt under Norges värsta smörbrist i december 2011 flyter 30 kg smör från ett tyskt fartyg som sänktes under andra världskriget iland i Norge. Reportern provsmakar och kräks! Längst ned i reportaget finns filmen men den verkar inte funka längre.

 

http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/johnny-fant-30-kilo-smoer-i-strandkanten-3653460.html#.UsJ_274V-VM

Link to comment
Share on other sites

Jag har relationen i bakhuvudet att om oxidationsbenägenheten för mättat fett är 1, så är enkelomättat 10 och fleromättat 100. Kan inte minnas var jag sett det, men något i den stilen är det nog.

Låter rimligt! Kokosfett som är det mest mättade fettet kan hålla sig i åratal utan att härskna medan smör som trots allt innehåller 20 % enkelomättat fett och 2 % fleromättat fett härsknar fortare. Svinfett som har ännu större andel omättat fett klarar sig ännu kortare tid.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kan inte du Per som är mer hemma i biokemin förklara orsaken?

 

Tänkte skriva något om enkel och dubbelbindningar och deras inverkan på oxidationens hastighet hos fettsyror.. men när jag skulle formulera det så blev jag lite osäker.. så jag avstod! :unsure:

 

Sen så har jag för mig att värme, soljus och reaktioner med metaller som fungerar som katalysatorer ökar nedbrytningshastigheten?

Link to comment
Share on other sites

Så här står det på wikipedia: "Lipid peroxidation refers to the oxidative degradation of lipids. It is the process in which free radicals "steal" electrons from the lipids in cell membranes, resulting in cell damage. This process proceeds by a free radical chain reactionmechanism. It most often affects polyunsaturated fatty acids, because they contain multiple double bonds in between which lie methylene bridges (-CH2-) that possess especially reactive hydrogens. As with any radical reaction, the reaction consists of three major steps: initiation, propagation, and termination." (Min kursivering)

Och så här står det om "methylene bridges" (som utmärks av just dubbelbindning i st f enkelbindning): Double bonds are stronger than single bonds and are also shorter. The bond order is two. Double bonds are also electron-rich, which makes them reactive.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lipid_peroxidation

http://en.wikipedia.org/wiki/Methylene_bridge

http://en.wikipedia.org/wiki/Double_bond

Per kan säkert förklara det bättre  :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...