Jump to content

Sötpotatis


MKJ
 Share

Recommended Posts

Min sambo har köpt sötpotatis men vi har aldrig haft det tidigare och har ingen aning om hur man använder den.

 

Har man den istället för vanlig potatis eller vad?

 

Finns det några fördelar med sötpotatis i jämförelse med vanlig potatis?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Min sambo har köpt sötpotatis men vi har aldrig haft det tidigare och har ingen aning om hur man använder den.

 

Har man den istället för vanlig potatis eller vad?

 

Finns det några fördelar med sötpotatis i jämförelse med vanlig potatis?

Vet inte om näringen, men det är jättegott och är man restriktiv med kolhydraterna behöver man ju inte överäta  ;)

 

Ungsbakad som klyftpotatis tycker jag väldigt mycket om. Vi burkar behålla skalet på, passar med såser som passar till vanlig potatis.

Link to comment
Share on other sites

Hittade en informativ jämförelse mellan sötpotatis, potatis, yams och vindruvor:

Like so many modern foods, the standard American sweet potato has been bred for sweetness. Here is data from http://nutritiondata.com comparing 100 g of potatoes, yams, sweet potatoes, and grapes for sugar, starch, and fiber content:

Food Sugar (g) Starch (g) Fiber (g) Potato 1.2 17.3 2.2 Yam 0.5 23.1 3.9 Sweet potato 6.5 7.5 3.3 Grapes 15.5 0.0 0.9
 

 

http://perfecthealthdiet.com/2011/01/what%E2%80%99s-the-trouble-with-sweet-potatoes/

 

EDIT: Tabellen såg fin ut innan jag postade det jag skrivit. Gå till originalsidan så syns det överskådligare.

Link to comment
Share on other sites

Funkar också ypperligt att ha i soppor eller grytor. Det är även gott att skära upp i mindre bitar och ångkoka.

 

Kommande dagarna kommer jag exempelvis göra en soppa på pumpa, broccoli, sötpotatis och lite annat smått och gott. Mixa med mixerstav så det får en krämig och mustig konsistens.

Link to comment
Share on other sites

Hittade en informativ jämförelse mellan sötpotatis, potatis, yams och vindruvor:

Like so many modern foods, the standard American sweet potato has been bred for sweetness. Here is data from http://nutritiondata.com comparing 100 g of potatoes, yams, sweet potatoes, and grapes for sugar, starch, and fiber content:

Food Sugar (g) Starch (g) Fiber (g) Potato 1.2 17.3 2.2 Yam 0.5 23.1 3.9 Sweet potato 6.5 7.5 3.3 Grapes 15.5 0.0 0.9

 

 

http://perfecthealthdiet.com/2011/01/what%E2%80%99s-the-trouble-with-sweet-potatoes/

 

EDIT: Tabellen såg fin ut innan jag postade det jag skrivit. Gå till originalsidan så syns det överskådligare.

Då verkar sötpotatisen ligga bra till. Utan att veta tror jag att stärkelse kan trigga sug mer än socker (men det kanske är individuellt). Har märkt det på senaste tiden när jag ätit potatis ett par  gånger. Suget drar igång men en dessert i mycket moderata mängder gör det inte...

Link to comment
Share on other sites

Hittade en informativ jämförelse mellan sötpotatis, potatis, yams och vindruvor:

Like so many modern foods, the standard American sweet potato has been bred for sweetness. Here is data from http://nutritiondata.com comparing 100 g of potatoes, yams, sweet potatoes, and grapes for sugar, starch, and fiber content:

Food Sugar (g) Starch (g) Fiber (g) Potato 1.2 17.3 2.2 Yam 0.5 23.1 3.9 Sweet potato 6.5 7.5 3.3 Grapes 15.5 0.0 0.9

 

 

http://perfecthealthdiet.com/2011/01/what%E2%80%99s-the-trouble-with-sweet-potatoes/

 

EDIT: Tabellen såg fin ut innan jag postade det jag skrivit. Gå till originalsidan så syns det överskådligare.

 

Enligt tabellen är det ju betydligt mer socker i sötpotatis än i vanlig potatis men mindre stärkelse. Är det en fördel eller nackdel? Smakar sötpotatis sött?

 

Det står också att den innehåller oxalsyra.

 

Spännande skall det bli att smaka!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Enligt tabellen är det ju betydligt mer socker i sötpotatis än i vanlig potatis men mindre stärkelse. Är det en fördel eller nackdel? Smakar sötpotatis sött?

 

Det står också att den innehåller oxalsyra.

 

Spännande skall det bli att smaka!

Det är just sockerinnehållet som får sötpotatisen att smaka lite sött. Är man metabolt oskadd spelar det nog ingen roll, annars får man testa sig fram, eller helt enkelt undvika bägge.

Jag har inte ätit sötpotatis på länge, jag minns man fick det till kalkonmiddagen till Thanksgiving i USA.

Link to comment
Share on other sites

Sötpotatisgratäng - med chili & timjan - gudagott till en go köttbit
men den må heta potatis - innehåller inte samma funktion av stärkelse - så den förtjockar inte grädden -
mera som en * rotfrukt * fast ugnsbakar man den - får man passa den noga  - blir klar på ett killevipp!!

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sötpotatisgratäng - med chili & timjan - gudagott till en go köttbit

men den må heta potatis - innehåller inte samma funktion av stärkelse - så den förtjockar inte grädden -

mera som en * rotfrukt * fast ugnsbakar man den - får man passa den noga  - blir klar på ett killevipp!!

 

 

Blir klar på ett killevipp lät ju intressant. Vi har en gammal spis med enbart varmluft och den gnisslar och låter så man tror den skall ge upp när som helst. Inte så kul att höra på heller och jag vågar inte gå ifrån den ifall fläkten skulle lägga av. Därför undviker jag sådant som tar lång tid i ugnen.

 

Hur lång tid tar det att ugnsbaka sötpotatis?

Link to comment
Share on other sites

Fast ett innehåll av solaniner i potatis är väl ingen höjdare precis.

 

Frågan är om solaninet i potatisen är värre än oxalsyran i sötpotatisen. Oxalsyra minskar ju upptaget av mineraler. Jag tror att båda är ok att äta men jag skulle gärna vilja att det fanns uppgifter på solaninhalten i alla potatissorter.

Link to comment
Share on other sites

Frågan är om solaninet i potatisen är värre än oxalsyran i sötpotatisen. Oxalsyra minskar ju upptaget av mineraler. Jag tror att båda är ok att äta men jag skulle gärna vilja att det fanns uppgifter på solaninhalten i alla potatissorter.

Ja det är ju en bra fråga. Små mängder av antingen solanin eller oxalsyra är nog inte mycket att bekymra sig om.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vi kokade en sötpotatis med skal och provade. Jag tycker smaken liknar riktiga vintermorötter som är kokade. Sådana är svåra att få tag i numera.

 

Tack för alla tips. Vi provar nog fler sätt men nu tyckte vi att det var enkelt att koka till att börja med.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Skära i centimeterstora kuber. Koka och krydda dem sen med lite kanel, valnötter och valfri sorts fett (olivolja och smör är gott båda två, säkert inte otäckt med kokosolja heller). Vill man vara äventyrlig är det inte kattskit att ha i lite lönnsirap med fettet men då är vi inne på hal mark för många.  ;)

Link to comment
Share on other sites

Skära i centimeterstora kuber. Koka och krydda dem sen med lite kanel, valnötter och valfri sorts fett (olivolja och smör är gott båda två, säkert inte otäckt med kokosolja heller). Vill man vara äventyrlig är det inte kattskit att ha i lite lönnsirap med fettet men då är vi inne på hal mark för många.  ;)

 

Låter intressant! Är sötpotatis ganska beständig vid kokning även när man skalar och skär i kuber? Alltså att inte så mycket lakas ur och hamnar i vattnet. Skulle man göra så med potatis skulle det nog bli ganska simmigt.

 

Hur länge kokar du kuberna?

Link to comment
Share on other sites

Låter intressant! Är sötpotatis ganska beständig vid kokning även när man skalar och skär i kuber? Alltså att inte så mycket lakas ur och hamnar i vattnet. Skulle man göra så med potatis skulle det nog bli ganska simmigt.

 

Hur länge kokar du kuberna?

Jag är hopplös på att ta tider. :-) Jag bara skär och ploppar i kokande vatten och petar sen otåligt i dem med en sån där potatispinne tills jag känner att de är klara, haha!

 

Nästa gång ska jag göra dem i ugnen (men det verkar inte vara nåt bra alternativ för dig med allt oväsendet ur ugnen) för det känns som ett lite mindre otåligt sätt och dessutom effektivt vad gäller att få kryddorna att gotta in sig i kuberna. 

Link to comment
Share on other sites

Jag är hopplös på att ta tider. :-) Jag bara skär och ploppar i kokande vatten och petar sen otåligt i dem med en sån där potatispinne tills jag känner att de är klara, haha!

 

Nästa gång ska jag göra dem i ugnen (men det verkar inte vara nåt bra alternativ för dig med allt oväsendet ur ugnen) för det känns som ett lite mindre otåligt sätt och dessutom effektivt vad gäller att få kryddorna att gotta in sig i kuberna. 

 

Hur var det med frågan om beständighet?

Link to comment
Share on other sites

För det första så är Sötpotatis en perenn ört, stjälkarna är dock ettåriga och växten lever vidare genom sina rotknölar.

 

Vi skivar dom i en skärmaskin och förkokar i grädde med pressad vitlök.

Sen i en form och med ost på och in i ugnen och gratinera en stund.

Ätes gärna med en god sås och kött :)

Link to comment
Share on other sites

Jag tro inte det är något problem att äta rotfrukter ofta om man är metabolt frisk, men det är nog ingen bra idé att äta både HC och HF samtidigt hur naturligt rotfrukter än är :) Själv äter jag en mindre mängd, mer som garnityr eller som smaksättare i grytor. Kommer inte "sötpotatis-vurmen" från paleo-förespråkarna? Ett par färskpotatisar till midsommar slinker dock ner till sillen. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det verkar vara många här som vurmar för sötpotatis. Äter ni vanlig potatis och andra rotfrukter också?

Jag äter inte sötpotatis, och inte vanlig potatis heller (utom vid högtidliga tillfällen som surströmmingsskivan). Det jag sträcker mej till är rödbetor och jordärtsskockor ungefär och i de fallen med en rejäl gräddskvätt eller smör och salt.

 

Mina erfarenheter av sötpotatis är pre-LCHF och var inte särskilt frekvent då heller. En kul grej när man skulle lyxa till det lite, typ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...