Jump to content

Vilket kaffe är godast?


MKJ
 Share

Recommended Posts

Jag är ingen daglig kaffedrickare men när jag väl dricker kaffe så är det viktigt att det verkligen är gott. Den senaste tiden har vi provat en massa olika sorter men jag tycker det smakar beskt och inte så gott som det gjort tidigare. Vilka sorter som smakade gott minns jag inte.

 

Jag gillar kaffe som är mjukt i smaken och smakar som det doftar. Alltså inte bränt eller beskt.

 

Har ni några tips på gott kaffe?

Link to comment
Share on other sites

Mitt "huskaffe" är ICAs ekologiska mörkrost. Brygger i bistrokanna och dricker svart eller med en liten skvätt grädde. Men jag brassar espresso (hela bönor malda hemma i kvarn) i mockabryggare och kör kapselmsnskin också mellan varven. Olika tidpunkt på dygnet kräver nämligen olika typer av kaffe.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag är ingen daglig kaffedrickare men när jag väl dricker kaffe så är det viktigt att det verkligen är gott. Den senaste tiden har vi provat en massa olika sorter men jag tycker det smakar beskt och inte så gott som det gjort tidigare. Vilka sorter som smakade gott minns jag inte.

 

Jag gillar kaffe som är mjukt i smaken och smakar som det doftar. Alltså inte bränt eller beskt.

 

Har ni några tips på gott kaffe?

Här är tips på två grymt goda kaffesorter:

 

Yirgacheffe från Etiopien är det som jag vanligtvis dricker. Ett elegant och mjukt kaffe och som man lätt fastnar för. Bästa pris hittas nog på konceptbutiken för Johan & Nyström på Swedenborgsgatan vid Mariatorget. 98 kronor för 250 gram.

 

Om man vill höja ribban ytterligare, så rekommenderar jag Jamaica Blue Mountain. Enligt många är detta världens bästa kaffe, och jag kan bara intyga. men smakar det så kostar det. Bästa pris hittas nog på Robert´s Coffee i Östermalmshallen.

 

Priset ligger på 119 kr/hg, så man kanske inte dricker det dagligen, men gud vilket gott kaffe. Jag köper kaffet emellanåt för att njuta i 180. Lägger sedan in en paus för att kunna både sakna och sedan uppskatta det igen. Slår man ut priset per kopp, så blir det som att dricka på lokal.

 

Det finns vissa som anser att Kopi Luwak är det bästa kaffet, men för mig känns detta kaffe mer som en ball grej med en speciell sorts fermentering. Någon kanske sitter och småäter under läsningen, så jag länkar om detta kaffe istället för att skriva ut om specialbehandlingen.

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak

 

Smaken då på Kopi Luwak? Ingen sensation direkt. Ganska blekt i min smak, men smaken är ju delad så. Ingen av dessa sorter är varken brända eller beska i smaken.

 

Lycka till i jakten på ett gott kaffe...

Link to comment
Share on other sites

Tack för alla svar!

 

Vilket ekologisk kaffe tycker ni är godast?

 

Har ni märkt någon försämring av smaken på vanliga kaffesorter under det senaste året? Jag undrar därför att jag inte tidigare har tyckt att kaffet smakat så beskt och saknat aromen som varit tidigare.

Link to comment
Share on other sites

Oavsett vilket kaffe man väljer att köpa hem, så brukar de vanligaste orsakerna till smakförändringar ligga i hur man handskas med kaffet. Kaffets största fiende är syre, och ju mer finmalt kaffe, desto mer känsligt. Kaffet tappar sin arom i kontakt med syre.

 

Ett öppnad förpackning bör förvaras i en tätförslutande burk för att skyddas mot syre. Kaffet bör förvaras svalt, och det går delade meningar om huruvida kylskåp eller frys är bäst. Vissa anser att förvaring i frys är bra, men det finns risk för kondens när kaffet tas in och ut ur frysen. I valet mellan kyl och frys, så förespråkar de flesta kylen.

 

Det största generalfelet som tyvärr görs av många är att hälla över kaffet i en annan behållare. Det får då kontakt med syre och aromen försämras.

 

Största chansen att få den första och sista koppen från en förpackning att smaka lika gott är att köpa hela bönor, mala bönorna själv, och ha en så liten öppning som möjligt på förpackningen som återförsluts direkt efter att man tagit ur den.

 

För den som vill prova sig fram till en så god kopp kaffe som möjligt, så kan man även titta på uppkoket av vattnet. När vatten kokar, så slås syremolekyler ut, och vattnet blir platt. Lämpligt är att man plockar av vattnet från plattan strax innan det kokar (när "fiskögonen" börjar röra på sig i vattnet).

 

Det sista är lite överkurs, men jag kunde inte låta bli att dela med mig av det infot. Man behöver med andra ord inte köpa "finkaffe" för att få sig en god kopp kaffe. Ekologiskt är dock att rekommendera då kaffe är den produkt som besprutas med de farligaste bekämpningsmedlen som finns att tillgå...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Oavsett vilket kaffe man väljer att köpa hem, så brukar de vanligaste orsakerna till smakförändringar ligga i hur man handskas med kaffet. Kaffets största fiende är syre, och ju mer finmalt kaffe, desto mer känsligt. Kaffet tappar sin arom i kontakt med syre.

 

Ett öppnad förpackning bör förvaras i en tätförslutande burk för att skyddas mot syre. Kaffet bör förvaras svalt, och det går delade meningar om huruvida kylskåp eller frys är bäst. Vissa anser att förvaring i frys är bra, men det finns risk för kondens när kaffet tas in och ut ur frysen. I valet mellan kyl och frys, så förespråkar de flesta kylen.

 

Det största generalfelet som tyvärr görs av många är att hälla över kaffet i en annan behållare. Det får då kontakt med syre och aromen försämras.

 

Största chansen att få den första och sista koppen från en förpackning att smaka lika gott är att köpa hela bönor, mala bönorna själv, och ha en så liten öppning som möjligt på förpackningen som återförsluts direkt efter att man tagit ur den.

 

För den som vill prova sig fram till en så god kopp kaffe som möjligt, så kan man även titta på uppkoket av vattnet. När vatten kokar, så slås syremolekyler ut, och vattnet blir platt. Lämpligt är att man plockar av vattnet från plattan strax innan det kokar (när "fiskögonen" börjar röra på sig i vattnet).

 

Det sista är lite överkurs, men jag kunde inte låta bli att dela med mig av det infot. Man behöver med andra ord inte köpa "finkaffe" för att få sig en god kopp kaffe. Ekologiskt är dock att rekommendera då kaffe är den produkt som besprutas med de farligaste bekämpningsmedlen som finns att tillgå...

 

Hm, jag är ju kemist i botten och brukar experimentera och fundera så det är intressant att ta del av dina funderingar och erfarenheter. När jag bodde ensam brukade jag ha kaffet i en tätslutande förpackning i kylskåpet men min sambo dricker kaffe 3-4 gånger om dagen och är inte lika noga.

 

En sak jag kom att tänka på när jag läste ditt inlägg är att jag fått för mig att kaffet blir beskare när min sambo tillagar det. Han brukar brygga ner i en kastrull som står på plattan där han kokade upp vattnet.

 

Undrar om det kan bli för varmt eller för öppet?

 

Det brukar dessutom vara tekastrullen och den har en del avlagringar eftersom vi brukar låta teet dra i kastrullen. Kanske är kaffe mer surt så att en del ämnen kan frigöras. Temuggar får ju också avlagringar med tiden som inte försvinner med vanlig diskning.

 

Hur brukar du brygga ditt kaffe?

 

Vi har kaffebönor också som vi tänkte prova i eftermiddag. Min sambo brukar mala dom i hans mormors gamla kaffekvarn. En sak som jag undrar i det fallet är om inte kaffekvarnar är avsedda för kokkaffe som väl inte är lika finmalet som bryggkaffe? Det borde dock bli ett svagare kaffe om kaffet är för grovt och det har vi inte märkt.

 

Det är just beskheten som jag hänger upp mig på och jag tycker att det frystorkade snabbkaffet som jag använder ibland är mindre beskt.

 

Det senaste kaffet vi har använt är köpt i en specialaffär för kaffe och te och dom malde det medan han såg på.

 

När det gäller just syrets inverkan och färskhet så tyckte jag att kaffet där jag jobbade innan var gott och vi fick ofta beröm för det av besökare. Där öppnades nya paket varje dag eftersom det gick åt flera paket om dagen så det var ju minimal påverkat av syre.

Link to comment
Share on other sites

OK - Yirga är bra kaffe, men för 400 kr/kg är det knappt att man vill ha det som finkaffe :)

 

Håller med ovanstående talare, ICA Eco (och rättvisemärkt) i hela bönor är bra vardagskaffe. Ibland slår vi på stort och köper 'Equale', rättvisemärkt i hela bönor, men det kostar också bortåt 400 kr/kg.

 

En prisvärd kvarn (Wilfa) och omsorgsfull tillagning (bistrokanna, bryggning i porslinstratt, eller mokabryggare) sätter pricken över i.

Link to comment
Share on other sites

Hm, jag är ju kemist i botten och brukar experimentera och fundera så det är intressant att ta del av dina funderingar och erfarenheter. När jag bodde ensam brukade jag ha kaffet i en tätslutande förpackning i kylskåpet men min sambo dricker kaffe 3-4 gånger om dagen och är inte lika noga.

 

En sak jag kom att tänka på när jag läste ditt inlägg är att jag fått för mig att kaffet blir beskare när min sambo tillagar det. Han brukar brygga ner i en kastrull som står på plattan där han kokade upp vattnet.

 

Undrar om det kan bli för varmt eller för öppet?

 

Det brukar dessutom vara tekastrullen och den har en del avlagringar eftersom vi brukar låta teet dra i kastrullen. Kanske är kaffe mer surt så att en del ämnen kan frigöras. Temuggar får ju också avlagringar med tiden som inte försvinner med vanlig diskning.

 

Hur brukar du brygga ditt kaffe?

 

Vi har kaffebönor också som vi tänkte prova i eftermiddag. Min sambo brukar mala dom i hans mormors gamla kaffekvarn. En sak som jag undrar i det fallet är om inte kaffekvarnar är avsedda för kokkaffe som väl inte är lika finmalet som bryggkaffe? Det borde dock bli ett svagare kaffe om kaffet är för grovt och det har vi inte märkt.

 

Det är just beskheten som jag hänger upp mig på och jag tycker att det frystorkade snabbkaffet som jag använder ibland är mindre beskt.

 

Det senaste kaffet vi har använt är köpt i en specialaffär för kaffe och te och dom malde det medan han såg på.

 

När det gäller just syrets inverkan och färskhet så tyckte jag att kaffet där jag jobbade innan var gott och vi fick ofta beröm för det av besökare. Där öppnades nya paket varje dag eftersom det gick åt flera paket om dagen så det var ju minimal påverkat av syre.

Jag misstänker starkt att den kastrull som används ger smak både för ert te och kaffe. I de tillagningssätt som jag känner till, så tillagas kaffet i något som sluter till, så att kaffets aromer bevaras så länge som möjligt. Möjligtvis kan en kombination av att laga i en öppen kastrull, med eventuella bismaker från annan dryck medföra att kaffet inte får en önskvärd smak.

 

Kul att ni har en gammal kaffekvarn. De brukar vara inställda på en viss malningsgrad, och oftast då för kokkaffe. Man behöver inte lägga upp så mycket för att få en bra kaffekvarn, om den lusten skulle komma krypande.

 

Jag har provat runt mellan olika tillagningssätt, och funnit att pressobryggare/bistrokanna ger det bästa kaffet. Detta då jag som kaffenörd/snobb tar tid på tillagningen, och rör om efter en tid innan locket med filter åker på. Besökare i mitt hem ler mjukt när jag står i köket och passar med klocka och annat. Jag vill att varje sats kaffe ska smaka lika gott, och då blir det så här...

 

Det finns en anledning till att restauranger och kaféer köper in kaffepåsar portionerade för en pumpa kaffe. Alltid färskt, men kvalitén på själva kaffet kan dock variera. Ute på stan köper jag oftast bara en liten espresso, då jag är så kinkig med kaffet, och hemma blir det oftast bara en kopp på morgonen till posten, och i väntan på att en eventuell hunger kickar in.

 

I vanliga mataffärer hittar man Gevalias ekologiska hela bönor, som ger ett helt klart godkänt kaffe. Billigt på ICA Kvantum i Liljeholmen om man har vägarna förbi. Jag var tidigare vinsnobb, men med konsekvensen av att äta LCHF, så har jag blivit mycket känslig för alkohol, och då blev jag istället kaffesnobb på heltid...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag misstänker starkt att den kastrull som används ger smak både för ert te och kaffe. I de tillagningssätt som jag känner till, så tillagas kaffet i något som sluter till, så att kaffets aromer bevaras så länge som möjligt. Möjligtvis kan en kombination av att laga i en öppen kastrull, med eventuella bismaker från annan dryck medföra att kaffet inte får en önskvärd smak.

 

Kul att ni har en gammal kaffekvarn. De brukar vara inställda på en viss malningsgrad, och oftast då för kokkaffe. Man behöver inte lägga upp så mycket för att få en bra kaffekvarn, om den lusten skulle komma krypande.

 

Jag har provat runt mellan olika tillagningssätt, och funnit att pressobryggare/bistrokanna ger det bästa kaffet. Detta då jag som kaffenörd/snobb tar tid på tillagningen, och rör om efter en tid innan locket med filter åker på. Besökare i mitt hem ler mjukt när jag står i köket och passar med klocka och annat. Jag vill att varje sats kaffe ska smaka lika gott, och då blir det så här...

 

Det finns en anledning till att restauranger och kaféer köper in kaffepåsar portionerade för en pumpa kaffe. Alltid färskt, men kvalitén på själva kaffet kan dock variera. Ute på stan köper jag oftast bara en liten espresso, då jag är så kinkig med kaffet, och hemma blir det oftast bara en kopp på morgonen till posten, och i väntan på att en eventuell hunger kickar in.

 

I vanliga mataffärer hittar man Gevalias ekologiska hela bönor, som ger ett helt klart godkänt kaffe. Billigt på ICA Kvantum i Liljeholmen om man har vägarna förbi. Jag var tidigare vinsnobb, men med konsekvensen av att äta LCHF, så har jag blivit mycket känslig för alkohol, och då blev jag istället kaffesnobb på heltid...

 

När du skrev om att det skall sluta till så kom jag på att min sambo har en gammal perkulator. Den hade han visst glömt bort. Vad tycker du om att koka kaffe i en sådan manick?

 

Han tog en annan kastrull idag och inte fullt så hett vatten och det blev faktiskt bättre.

Link to comment
Share on other sites

När du skrev om att det skall sluta till så kom jag på att min sambo har en gammal perkulator. Den hade han visst glömt bort. Vad tycker du om att koka kaffe i en sådan manick?

 

Han tog en annan kastrull idag och inte fullt så hett vatten och det blev faktiskt bättre.

Perkulator, nä.

 

Jag tycker också att man måste bestämma vad man skall ha kaffe till. Som en liten drog efter maten passar en espresso bäst. Då funkar också de moderna maskinerna med pods bra, då är kaffet alltid fräscht. Dricker man mycket kaffe blir det dock lite dyrare.

 

En annan bra metod är mokabryggare. Det  är de som oftast är i aluminium och som man skruvar ihop och med en filtersil som man fyller med ett bra kaffe, gärna av Italiensk typ. De är billiga och så ställer man dem bara på spisen. Ett känt märke på moccabryggare är Bialetti http://sv.wikipedia.org/wiki/Mokabryggare

 

Skall man ha kaffe till hemskheter som tårta, smörgåsar och kakor enligt Svensk tradition, då vill man ha mer än några centi-liter. Då passar en vanlig bra bryggare med pappersfilter, och inte snåla med mängd och kvalitet på kaffet så blir det bra.

Link to comment
Share on other sites

Perkulator, nä.

 

Jag tycker också att man måste bestämma vad man skall ha kaffe till. Som en liten drog efter maten passar en espresso bäst. Då funkar också de moderna maskinerna med pods bra, då är kaffet alltid fräscht. Dricker man mycket kaffe blir det dock lite dyrare.

 

En annan bra metod är mokabryggare. Det  är de som oftast är i aluminium och som man skruvar ihop och med en filtersil som man fyller med ett bra kaffe, gärna av Italiensk typ. De är billiga och så ställer man dem bara på spisen. Ett känt märke på moccabryggare är Bialetti http://sv.wikipedia.org/wiki/Mokabryggare

 

Skall man ha kaffe till hemskheter som tårta, smörgåsar och kakor enligt Svensk tradition, då vill man ha mer än några centi-liter. Då passar en vanlig bra bryggare med pappersfilter, och inte snåla med mängd och kvalitet på kaffet så blir det bra.

 

Vad är det för nackdel med perkulator? Aluminium är jag ju lite skeptisk till.

 

Vad jag skall ha kaffet till? Jag dricker en kopp på eftermiddagen ibland. Oftast mörka mulna vinterdagar när jag känner mig lite seg. Riktigt gott kaffe tycker jag är en njutning men är det inte gott så är det blää. Jag blev nog lite bortskämd på mitt förra jobb där kaffet alltid bryggdes från nyöppnade paket.

Link to comment
Share on other sites

Jag drickert 5-6 koppar kaffe per dag, gjort sedan de senaste 30 kanske 40år. Började koka kaffe som  min pappa lärt mig ca.15år sedan och mest eller alltid jag bara hittar vanlig Gevalia kokkaffe. Vill inte ha annat och har inte druckit goare men detta är ju högst en smakfråga. Det som passar till ena passar inte alls till den andra så ge råd i frågan egentligen är en omöjlig uppgift.. Hur min kaffe då smakar. Jooo.. Gott ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det man kan ha i åtanke är att har man ett mjukt vatten bör man ha ett mjukt kaffe och tvärtom. De "gifter" sig bäst med varann om ni förstår hur jag menar. Den bästa temperaturen är mellan 92-95 grader och ca 7 gr malet kaffe/kopp.

Brygger man med kaffebryggare bör den har minst 1000W för att komma upp i rätt temperatur.

Sen handlar det ju om extraktionstiden dvs tiden kaffet är i kontakt med vattnet. Från start till stopp.

I slutändan är ju allt ändå en smaksak

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det man kan ha i åtanke är att har man ett mjukt vatten bör man ha ett mjukt kaffe och tvärtom. De "gifter" sig bäst med varann om ni förstår hur jag menar. Den bästa temperaturen är mellan 92-95 grader och ca 7 gr malet kaffe/kopp.

Brygger man med kaffebryggare bör den har minst 1000W för att komma upp i rätt temperatur.

Sen handlar det ju om extraktionstiden dvs tiden kaffet är i kontakt med vattnet. Från start till stopp.

I slutändan är ju allt ändå en smaksak

 

Om jag vill ha kaffet så lite beskt som möjligt, är det då bäst att hälla i allt vattnet på en gång eller lite i taget om man brygger 1-2 koppar?

Link to comment
Share on other sites

Vad är det för nackdel med perkulator? Aluminium är jag ju lite skeptisk till.

 

Vad jag skall ha kaffet till? Jag dricker en kopp på eftermiddagen ibland. Oftast mörka mulna vinterdagar när jag känner mig lite seg. Riktigt gott kaffe tycker jag är en njutning men är det inte gott så är det blää. Jag blev nog lite bortskämd på mitt förra jobb där kaffet alltid bryggdes från nyöppnade paket.

Nej jag tycker inte det blir gott med Perkulator. Jag vet inte varför, men jag har en teori. Esspresso, Mokabryggare och Pressobryggare som alla gör bra kaffe har det gemensamt att kaffet har kort kontakt med vattnet. Tex esspresso så trycks vattnet med högt tryck genom kaffet. Trots att kaffet blir mycket starkt så är det milt och fint för magen då den korta kontakten inte lakar ut så mycket garvsyror.

 

En Perkulator är rena motsatsen, ljummet vatten åker upp och över kaffet och sedan runt runt tills det värms upp och är hett.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om jag vill ha kaffet så lite beskt som möjligt, är det då bäst att hälla i allt vattnet på en gång eller lite i taget om man brygger 1-2 koppar?

Om jag vill ha kaffet så lite beskt som möjligt, är det då bäst att hälla i allt vattnet på en gång eller lite i taget om man brygger 1-2 koppar?

Om kaffet smakar beskt så har du nog fel sorts kaffe i förhållande till ditt vatten, skulle jag vilja säga i första hand.Sen vid lång extraktionstid frigörs flest aromer, om man vill komma åt de olika toner som finns i olika kaffe.Jag är ingen Barista eller så utan lärt mig under kurser och utbildningar som vi fått via mitt jobb som säljare.
Link to comment
Share on other sites

En bekännelse: Jag gillar snabbkaffe! Det bästa jag hunnit prova i den genren är Löfbergs lila krav/fairtrade-snabbkaffe. Tycker det är bekvämt att kunna göra bara en kopp när jag vill ha, och inte hålla på med bryggare. Har dock funderat på att köpa en sånhär: https://www.bluebox.se/Koziol-Kaffebryggare

 

Som snabbkaffe egentligen, fast brygg! Det jag gillar med bryggkaffe är att det finns så många valmöjligheter jämfört med alla snabbkaffe-dito.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nej jag tycker inte det blir gott med Perkulator. Jag vet inte varför, men jag har en teori. Esspresso, Mokabryggare och Pressobryggare som alla gör bra kaffe har det gemensamt att kaffet har kort kontakt med vattnet. Tex esspresso så trycks vattnet med högt tryck genom kaffet. Trots att kaffet blir mycket starkt så är det milt och fint för magen då den korta kontakten inte lakar ut så mycket garvsyror.

 

En Perkulator är rena motsatsen, ljummet vatten åker upp och över kaffet och sedan runt runt tills det värms upp och är hett.

 

Hm, det kan vara något att fundera på. När min sambo brygger kaffe så häller han in så lite vatten i taget så kaffet först blir blött medan jag häller i åtminstone halva mängden vatten på en gång. Jag har tyckt att det blir mindre beskt när jag brygger. När man gör te har ju tiden som det drar väldigt stor betydelse. Jag ställer alltid äggklockan när jag gör te eftersom en minut för länge kan göra att det får en kärv smak.

 

Det konstiga med teet är att när vi bryggde te i kaffebryggare på ett jobb jag hade så droppade det ju sakta men teet blev bra ändå. Dock gick det då bara åt 3 teskedar till 12 koppar mot en per kopp i vanliga fall.

 

Om man häller i allt vatten på en gång i tratten när man brygger en kopp så kanske det går åt lite mer kaffe men blir mindre beskt. Jag tycker dock att den här tratten är långsammare än dom tidigare jag haft. Det kanske också kan spela in. Skall man brygga många koppar kan man ju inte göra så men om man då brygger i bryggare så kanske allt kaffe inte blir blött med en gång?

 

Ett annat sätt man kan prova om man brygger 1-2 koppar kanske är att hälla kaffet direkt i kastrullen och sedan hälla det i tratten direkt. Då får det ju inte rinna igenom för sakta förståss. Undrar om det är tratten eller filtret som är annorlunda och som gör att det rinner så sakta numera?

 

Har ett svagt minne av att min sambo köpte ett tygfilter men att vi skippade det för att det rann igenom för fort men om man häller det i kastrullen först så är ju det bara bra.

 

Kemisten har vaknat :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

Hm, det kan vara något att fundera på. När min sambo brygger kaffe så häller han in så lite vatten i taget så kaffet först blir blött medan jag häller i åtminstone halva mängden vatten på en gång. Jag har tyckt att det blir mindre beskt när jag brygger. När man gör te har ju tiden som det drar väldigt stor betydelse. Jag ställer alltid äggklockan när jag gör te eftersom en minut för länge kan göra att det får en kärv smak.

 

Det konstiga med teet är att när vi bryggde te i kaffebryggare på ett jobb jag hade så droppade det ju sakta men teet blev bra ändå. Dock gick det då bara åt 3 teskedar till 12 koppar mot en per kopp i vanliga fall.

 

Om man häller i allt vatten på en gång i tratten när man brygger en kopp så kanske det går åt lite mer kaffe men blir mindre beskt. Jag tycker dock att den här tratten är långsammare än dom tidigare jag haft. Det kanske också kan spela in. Skall man brygga många koppar kan man ju inte göra så men om man då brygger i bryggare så kanske allt kaffe inte blir blött med en gång?

 

Ett annat sätt man kan prova om man brygger 1-2 koppar kanske är att hälla kaffet direkt i kastrullen och sedan hälla det i tratten direkt. Då får det ju inte rinna igenom för sakta förståss. Undrar om det är tratten eller filtret som är annorlunda och som gör att det rinner så sakta numera?

 

Har ett svagt minne av att min sambo köpte ett tygfilter men att vi skippade det för att det rann igenom för fort men om man häller det i kastrullen först så är ju det bara bra.

 

Kemisten har vaknat :ph34r:

 

Om man väljer att göra kaffe med pappersfilter, så kan man försiktigt blöta hela kaffefiltret, hälla av överflödigt vatten, innan man fyller på med kaffe, och häller i hett vatten. Då håller sig kaffet mer på plats, med mindre risk för små "kaffeöar" som flyter omkring.

 

"stroker49" skriver om kort kontakt med vattnet vid användning av pressobryggare. Jag använder den metoden, och mitt kaffe har kontakt med vattnet i 4 minuter. Efter en minut rör jag försiktigt om i blandningen, sätter på lock och filter och väntar tre minuter till.

 

Därefter pressar jag ned filtret, och häller upp. För mig gäller a la minute, så inget kaffe blir kvar i kannan, utan allt hälls upp. Jag använder mig både av den lilla och stora Bodumkannan, och väljer den lilla när mitt morgonkaffe tillreds.

 

För att gå tillbaka till ursprungsfrågan på denna tråd om hur man undviker bittert, eller beskt kaffe. Ju finare malning desto snabbare extraktion, dvs desto snabbare bryggning och desto fortare blir det bittert. Då jag använder pressobrygg, så väljer jag att mala bönorna grövre än vad som hittas i färdigmalt kaffe. Detta då mitt kaffe har en längre kontakt med vattnet.

 

Det brukar ta ett par gånger innan man hittar sin egen passande malningsgrad, vattentemperatur, tillagningstid och metod. Smaken är, som tidigare nämnts delad. För mig gäller kaffe i glaskanna, då risken för bismaker i stort sett är obefintlig, förutsatt att filtren rengörs bra mellan fikastunderna. Vanliga filterkaffebryggare väljer jag bort, då de alltför lätt samlar på sig kalkavlagringar som ger bismak på vattnet.

 

Kanske har nu "Kemisten" fått kaffevatten på sin kvarn efter våra kommentarer och förkovrar sig vidare i kaffevärldens laboratorium...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är väl inget att behöva "bekänna" för... alla har ju sin egen smak ;) ..väldigt vanligt kommande på arbetsplatser att man dricker kaffe som de har i automater där. Pulverkaffe det med ..

Det är sant :) tycker ha hört mig så många som skyr snabbkaffe bara.

Link to comment
Share on other sites

Igår hällde jag kaffet direkt i kastrullen och rörde om. Sedan hällde jag bort det varma vattnet jag hade i koppen och därefter tog jag flergångsfiltret och silade av kaffet i koppen. Det blev mycket skum och lite för kallt och kanske en aning svagt men inte lika beskt.

 

Vi skall prova igen och när vi är två så svalnar inte vattnet lika fort. Nu låg nog kaffet i vattnet i mer än en dryg minut så det är kanske bra att det ligger i något längre.

 

Någon pressobryggare har vi ju inte att prova med just nu i alla fall.

 

Flergångsfiltret funkade inte alls att ha när man brygger som vanligt. Det rinner igenom supersnabbt. Med det här sättet var det ju dock bra att det funkar mer som en sil än ett filter.

 

Fördel med metoden: Allt kaffe kommer i kontakt med vattnet samtidigt och man har exakt koll på tiden.

 

Nackdel: Större risk att kaffet kommer i kontakt med syre.

 

Smakmässigt: Ej färdigprovat.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...