Jump to content

Räkna kolhydrater i knäckebröd?


quaero

Recommended Posts

Hej,

undrar hur man räknar kolhydrater i t.ex. Wasa Fiber Balance. På förpackningen står det:

 

 

Fantastiska fakta

Fullkornsrågmjöl (58%), vetekli (26%), sesamfrö (8,1%), havregryn (8,1%), vetegroddar, salt, jäst. 66 g fullkornsingredienser har använts för att baka 100 g produkt.

Näringsinnehåll
per 100g
per skiva
Energivǟrde kJ (kcal)
1450 (350)
140 (35)
Protein
13 g
1,5 g
Kolhydrater
48 g
5 g
(varav sockerarter)
2,5 g
0,3 g
Fett
6,5 g
0,5 g
(varav mättat fett)
1,5 g
0,2 g
Fiber
24 g
2,5 g
Natrium
0,5 g
<0,1 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ska jag dra av fiber från kolhydrater? Dvs 48 - 24 = 24g per 100g?  2,5 g per skiva är ju inte så farligt i så fall....

Link to comment
Share on other sites

Det normala i Sverige är väl att  fiber inte ingår i kolhydraterna. Så du får räkna med 5 g per skiva. Men det verkar ändå ganska lågt jämfört med annat knäckebröd (mycket snabb googling) där jag såg 60-70 g/100 g.

Link to comment
Share on other sites

Det normala i Sverige är väl att  fiber inte ingår i kolhydraterna. Så du får räkna med 5 g per skiva. Men det verkar ändå ganska lågt jämfört med annat knäckebröd (mycket snabb googling) där jag såg 60-70 g/100 g.

 

Hur menar du då? Jag har funderat en del över hur mycket energi man egentligen tillgodogör sig ur grovt bröd så frågan är intressant.

Link to comment
Share on other sites

I alla fall på wikipedia stå det så här:  " I näringsdeklarationer på livsmedel räknas inte fiber som kolhydrater, utan anges separat."

 

Frågan är då om man kan tillgodogöra sig alla kolhydrater i t ex vetekli och hur mycket som egentligen räknas som fibrer.

 

Vetekli anges i Livsmedelsdatabasen innehålla 30,4 gram kolhydrater och 294 kcal per 100 gram. Kan kroppen verkligen ta upp hela den mängden kolhydrater ur vetekli?

Link to comment
Share on other sites

Om du äter LCHF på grund av diabetes så ska du inte ens tänka på att äta knäckebröd. När jag fick diabetes för 12 årsedan var det första min diabetessköterska varnade för . Hon sa lägg det i vatten se vad som händer det löses upp och höjer blodsockret snabb och länge.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Den siffra du ska räkna med är precis som Effie skriver 5 g KH per skiva eller 48 g/100g. För produkter producerade i EU ska man inte dra bort några fibrer från kolhydratsmängden. Produkter från USA och andra länder kan man inte vara säker på att de följer EU:s principer. T ex vad gäller nötter som USA är en storproducent av har jag själv stött på exempel ute i butik som uppenbarligen är märkta på det amerikanska sättet där fibrer ska dras av.

 

MKJ:s fråga är befogad. Livsmedelsverket mäter hur mycket kolhydrater som finns i en produkt inte hur mycket den mänskliga kroppen verkligen kan ta upp. Så om du eldar upp vetekliet i kaminen vet du att du får ut lika mycket kolhydrater och kcal som anges på paketet men stoppar du det i munnen vet du inget säkert. Hela korn och frön eller mycket grovmalda sådana passerar förmodligen till stor del rakt igenom tarmen, möjligen blir det föda för tarmbakterier i tjocktarmen som ger oss lite kortkedjiga fettsyror tillbaka som tack för maten.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Den siffra du ska räkna med är precis som Effie skriver 5 g KH per skiva eller 48 g/100g. För produkter producerade i EU ska man inte dra bort några fibrer från kolhydratsmängden. Produkter från USA och andra länder kan man inte vara säker på att de följer EU:s principer. T ex vad gäller nötter som USA är en storproducent av har jag själv stött på exempel ute i butik som uppenbarligen är märkta på det amerikanska sättet där fibrer ska dras av.

 

MKJ:s fråga är befogad. Livsmedelsverket mäter hur mycket kolhydrater som finns i en produkt inte hur mycket den mänskliga kroppen verkligen kan ta upp. Så om du eldar upp vetekliet i kaminen vet du att du får ut lika mycket kolhydrater och kcal som anges på paketet men stoppar du det i munnen vet du inget säkert. Hela korn och frön eller mycket grovmalda sådana passerar förmodligen till stor del rakt igenom tarmen, möjligen blir det föda för tarmbakterier i tjocktarmen som ger oss lite kortkedjiga fettsyror tillbaka som tack för maten.

 

Jag fattar ju inte riktigt det där med att dra av för fibrer eller inte. Hur skulle t ex vetekli deklareras på det ena och det andra sättet?

Link to comment
Share on other sites

Jag fattar ju inte riktigt det där med att dra av för fibrer eller inte. Hur skulle t ex vetekli deklareras på det ena och det andra sättet?

 

USA:

 

Carbs: 72 g

Fiber: 24 g  

Dra av för att få "net carbs"

 

EU:

Carbs: 48 g 

Fiber: 24 g

Man behöver inte dra av. Carbs = net carbs.

 

Makes sense?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...