Gå till innehåll

Överdosering C-vitamin


Recommended Posts

Jag läser på nätet att en överdos av C-vitamin är att betrakta redan vid 2 gram, dvs. 2000mg och risk finns för illamående och njurstenar. En normal tablett C-vitamin från apoteket innehåller t.ex 0.5 gram och en brustablet 1000 mg. Det skulle innebära att redan två brustabletter skulle vara en rejäl överdos och speciellt om RDI:n är 75mg om dagen. M.a.o. innehåller ju kosttillskotten nästan galna nivåer ?

 

Jag får inte ihop siffrorna ! Hjälp...

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Såhär skriver Jonas Bergqvist: Det finns osäkerhet om vad det essentiella behovet är av vitamin C, och huruvida alla personer är i behov av extra vitamin C. Men vid ett intag på ett antal gram stimuleras immunförsvaret (exempelvis vid förkylning) och för en optimal antioxidativ och hälsostärkande effekt rekommenderar jag minst 2 gram per dag. Det finns inga biverkningar av att ta för mycket förutom en eventuell laxerande effekt. Eftersom vitamin C är känsligt för upphettning, och ofta förstörs i modern tillagning, förmodas många personer behöva extra tillskott.

 

Han är ju väldigt påläst överlag så att 2g verkar per dag verkar inte vara några problem. Det är svårt att veta vilka nivåerna är för optimala intag. RDI anger en nivå där bristsymtom framträder med tillägg av en säkerhetsmarginal för individuella skillnader.

 

Jag skulle satsa på ett märke annars som Holistic! Kostdoktorn har dessutom skrivit lite om C vitamin här: http://www.kostdoktorn.se/onodigt-och-mojligen-skadligt-med-hoga-doser-c-vitamin (intressant läsning)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Läs boken "Varför djur inte får hjärtattacker, men människor dör av dem" av dr Matthias Rath.

Han visar i boken nyttan med C-vitamin (framför allt hjärta och kärl) och hur mycket som är relevant dos.

 

Det sprids en massa felaktig info om vitaminer och mineraler i media, jag tror att Big Pharma ligger bakom detta.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min man har även han fått sin gikt förvärrad efter att han påbörjat LCHF. Jag har googlat runt en del och läst att kroppen kan bli försurad som ökar risken för gikt. Tydligen så gör citron kroppen mer basisk, finns även andra ämnen.Så han tar 1gram C-vitamin om dagen och har efter det varit besvärsfri. Detta sedan början av december, det har även slunkit ner några öl i jul utan att det framkallat symtom. Vilket tidigare gav utslag med värk omgående. Han äter även allopurinol för att sänka urinsyran i kroppen. En annan erfarehet han gjort är att när det kommer ett akut anfall så gäller det att gå på med smärtstillande /inflammationshämmande i högsta dygnsdos till besvären försvunnit. Lycka till Limp!

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har handlat c-vitamin nu samt testat under helgen. Det får bli 1 gram om dagen hädanefter samt att jag ska även ta mig en titt på vad som skrivs på nätet om neutralisering av kroppens onda med bikarbonat. Äppelvinäger blandat ihop med honung, läste jag också om som en effektiv kur när attack är ett faktum, men är litet fundersam på dess konskvenser på blodsocker. Samma gäller körsbärens helande kraft. Så nog finns det alltid huskurer att ta till om inget annat hjälper...  

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...