MidjAnn Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 När nu alla går över till fettrik kost, och många börjat med kokosolja, så föreställer jag mig att en hel del avlopp inom kort kommer att proppas igen. Hur gör ni för att undvika det? I många trådar, t ex om kokosolja, står att man ska spotta i toaletten, inte vasken, för att undvika stopp. Det är ju dumt! Det fastnar lika lätt i det röret, även om det är bredare. Hur gör ni för att undvika det? Själv har jag tvingats till helt nya rutiner. Jag har hus med enskilt avlopp, infiltrationsbädd. Jag har mardrömmar om att allt ska bli igenproppat och endast kan repareras med grävmaskin. Jag sköljer med kokosolja varje morgon, är det plusgrader går jag ut (barfota, i pyjamas) och spottar ut i en rabatt. Fast jag vet faktiskt inte hur nyttigt det är för syrénhäcken. Efter hand ser det ut som en full Lucia har passerat och drällt stearin omkring sig. Inomhus spottar jag ut i lite papper, lägger i en burk, och använder efterhand att tända brasan med, när det torkat. Har jag kokosolja i maten, eller i synnerhet om jag kör kokoskaffe med mixern, vågar jag inte diska av som vanligt utan torkar med lite hushållsrulle. Sen ner i komposten (bokashi, klarar fett) eller till brasan. Är jag ensam om att ha så här livliga avloppsfantasier??? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Jag läste i en blogg nånstans att de varit tvungna att skaffa reparatör till diskmaskinen. Han hade då rekommenderat att fördiska alla stärkelserika tallrikar för det kleggade ihop mest. Vi har enskilt avlopp, och jag är framför allt noga med att inte hälla rent fett eller kaffesump i avloppet. Det har jag alltid varit, långt före LCHF. Torkar ur stekpannor, häller av olja bredvid i trasor som slängs, kaffesump på rosorna. Sen hade Coop nåt ekologiskt avloppsrengöringsmedel som jag använder med jämna mellanrum. Hos oss är övergången vid huset svåraste punkten så jag väljer att köra det säkra före det osäkra. Sen tror jag nog att bra fetter "går åt" i naturen. Det finns säkert en massa mikroorganismer som tycker sånt är smaskigt 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anders A Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Jag har fått stopp i avloppet två gånger sen jag började med LCHF. Första gången frågade jag rörmokaren som kom och rensade om det kunde bero på mer fett i avloppet men han svarade "nej". Efter andra gången (när han rekommenderade att jag skulle byta alla rör under källargolvet och vidare ut till trekammarbrunnen) googlade jag lite och upptäckte att fett visst orsakar stopp. Till och med ett stort problem i flerfamiljshus, fast där finns det ju fastighetsskötare som fixar, det har ju inte vi med enskilda avlopp... De tips jag anammat är: - Torka ur det värsta med papper innan jag sköljer - Skölja med varmt vatten - Låta varmvattnet stå och rinna en stund efteråt så det får en chans att åka hela vägen ut i brunnen och inte stanna på vägen - Slå i lite diskmedel i vasken då och då och skölj ett tag med varmvatten - Aldrig snålspola med toaletten Visserligen kanske det kostar lite mer varmvattenförbrukning, men kan det undvika framtida stopp är det värt det. För när det börjar tränga upp diverse otrevligheter ur golvbrunnen i källaren är det inte så kul... Lär väl märka om några månader om detta räcker, eller inte :-) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MidjAnn Posted January 8, 2014 Author Share Posted January 8, 2014 Efter andra gången (när han rekommenderade att jag skulle byta alla rör under källargolvet och vidare ut till trekammarbrunnen) googlade jag lite och upptäckte att fett visst orsakar stopp. Till och med ett stort problem i flerfamiljshus, fast där finns det ju fastighetsskötare som fixar, det har ju inte vi med enskilda avlopp... Å herregud detta mildrar inte mina mardrömmar. Men diskmedel löser fett eller hur? Man kanske ska börja överdosera lite? Kanske bättre att skaffa en fettavskiljare? (Bara ordet får mig att rysa.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Tips från rörmokaren som högtrycksspolade våra rör: Ta en diskmaskinstablett och lägg den i vasken (utan diskpropp i). Spola hett vatten tills tabletten lösts upp. Gör detta en gång i veckan så hålls fettstoppet på avstånd. Som avslut får man gärna fylla hela vasken (sätt i diskproppen först) med hett vatten och sen på något vis pilla bort diskproppen så att man får ett rejält flöde av hett vatten genom rören. Vi kör även diskmaskinen på ett varmare program för att få bort fettet i den. Jag inbillar mig att detta också gör att mindre fett stannar i rören. Förutom detta är det en bra idé att hälla så lite fett som möjligt i avloppet. Jag har hushållskompost så fettet får hamna där istället. Fett orsakar definitivt stopp. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Du ska inte hälla ut fettet utan äta upp det hälldet över maten använd jut-järnspanna dom ska inte diskas bara torkas ur. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Att skölja ner fett i avloppet flyttar ofta bara problemet längre ut i rörsystemet. Kommunerna har stora bekymmer med fett som sätter igen rör ända ute i gatan. Fett är däremot utmärkt för biogasframställning så om ni tillhör någon kommun som använder matavfallet för att producera biogas så är det i påsen för matavfall som fettet skall hamna. En slickepott avsedd för detta löser problemet. Skrapa ner fettet i påsen och ha slickepotten stående i en glasburk. Papper kan man ju också använda som komplement. Om kommunen inte samlar in köksavfall för biogasframställning så få fettet hamna i brännbart. Större mängder från t ex fritering brukar dom ta emot på återvinningscentralerna. För t ex gatukök finns speciell insamling. Hamnar fettet i avloppet så stelnar det någonstans hur mycket ni än spolar. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Totto Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Här äter vi upp fettet. Sen hjälper katterna oss med fördiskningen, vi har ingen diskmaskin. Som andra tipsat om så torkar vi ibland av fett med hushållspapper och tänder i spisen med. Sen kokar vi en tiolitersgryta med vatten och häller i vasken för att lösa upp en del om det skulle behövas. Vi har större problem med handfatsavloppet i badrummet. Maken dräller en massa skäggklipp där. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Fett är biologiskt nedbrytbart och naturen tar tacksamt emot det Eftersom jag bor i villa öppnar jag bara ett fönster i köket och häller ut det på baksidan på tomten Där kan det sen sitta lite extra mycket fåglar och picka har jag sett Till våren finns inga spår av det kvar. Papper som använts att torka ur pannan blir till start av brasan i kaminen Emellanåt körs diskmaskinen på högtemp vilket verkar städa ur både maskinen och rören riktigt bra Har aldrig problem med avloppen numera Grannen däremot som käkar mycket gröt fick bo på hotell strax innan jul medan försäkringsbolaget renoverade eftersom det blev stopp och tryckte upp kolhydrater och vatten (glykogen?) i köksgolvet 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Du ska inte hälla ut fettet utan äta upp det hälldet över maten använd jut-järnspanna dom ska inte diskas bara torkas ur. Jag vet inte hur din gjutjärnspanna ser ut efter att du stekt kött eller bacon, men min är i alla fall full med mer eller mindre fastbrända proteiner (blandat med fett) som inte försvinner med bara avtorkning. Det krävs lite vatten också (men självklart inget diskmedel) för att den ska bli användbar igen. Sen har vi alla ugnsformar med fastbränd mat i (blandat med fett). Dem vill jag gärna få helt rena. Sen har vi alla kladdiga tallrikar och bestick. Det blir rätt många i en niopersonersfamilj. Även om man skrapar av matresterna (som jag ser som en dyrbar resurs för mitt jordförbättringsprojekt ute i trädgården) blir det rätt mycket fett kvar, totalt sett. En labrador som "tung-diskar" kanske skulle vara något. Den rasen lär ju vara omättlig. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Penny Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Labrador som "tung-diskar"är mycket bra, det kan jag intyga! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Ett exempel på vad kommuner skriver om fett i avloppet. Detaljinstruktioner kan skilja mellan olika kommuner beroende på insamlingssystem. Fett i avloppet När vi lagar mat blir det fett kvar i kastruller och stekpannor, som det är mycket viktigt att du inte sköljer ner i avloppet. Detta gäller speciellt större mängder fett från t ex fritering, marinader och liknande. Fett bör alltid torkas upp med hushållspapper och slängas i vanliga soporna, innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen. Större mängder fett kan du hälla i en brännbar behållare, t ex en använd pappersförpackning med skruvkork eller en plastburk med plastlock. Släng sedan behållaren i de vanliga hushållssoporna. Det är lätt att göra rätt Fett som spolas ner i avloppet orsakar mycket stora problem i rören med stor risk för stopp hemma hos dig eller i vårt ledningsnät. I avloppet sjunker nämligen temperaturen, varför fettet fastnar på insidan av ledningarna och stelnar till stora cementliknande proppar som leder till stopp i avloppet och risk för översvämningar. Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar även att skapa obalans i reningsprocessen, varför vattnet inte blir så rent som vi önskar. Genom att ta hand om fettet på rätt sätt kan du därför bidra med en värdefull insats som förhindrar stopp i avloppet och gynnar en väl fungerande reningsprocess. http://www.tekniskaverken.se/vatten/avloppsvatten/fett-i-avloppet/index.xml 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post KataM Posted January 9, 2014 Popular Post Share Posted January 9, 2014 Labrador som "tung-diskar"är mycket bra, det kan jag intyga! Ok, här kommer dagens avslöjande (det är nästan så att skämskudden åker fram): jag är så att säga min egen labrador. Inte när jag har människor i närheten, så långt går jag inte. Men som ensamstående äter jag de flesta av mina måltider utan sällskap, och då kan jag liksom inte låta bli. Det är ju så gott med fett och såser! 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marja-Liisa Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Efter oil pulling spottar jag fettet på papperservett, den kan man kasta i soporna eller här hemma bränner jag den i vedpannan. Fettet från tex stekpannan torkar jag bort med en bit toapapper eller servett och kastar. OM det blir kvar ngt fettrikt matrest så åker den till komposten. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anders A Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Ok, här kommer dagens avslöjande (det är nästan så att skämskudden åker fram): jag är så att säga min egen labrador. Inte när jag har människor i närheten, så långt går jag inte. Men som ensamstående äter jag de flesta av mina måltider utan sällskap, och då kan jag liksom inte låta bli. Det är ju så gott med fett och såser! Haha - här har vi ju ett bra tips till alla de som inte vet hur de skall få i sig tillräckligt med fett. Just go Labrador crazy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Ok, här kommer dagens avslöjande (det är nästan så att skämskudden åker fram): jag är så att säga min egen labrador. Inte när jag har människor i närheten, så långt går jag inte. Men som ensamstående äter jag de flesta av mina måltider utan sällskap, och då kan jag liksom inte låta bli. Det är ju så gott med fett och såser! Ha ha, här har du en till. Åtminstone när det gäller tallriken... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Numera kör jag rengöring på diskmaskinen tätare eftersom jag diskar fläktfiltret där. I övrigt häller jag bort fettet från stekpannan (nej, vägrar hälla stekflottet på maten för det är inte gott) i en burk vi slänger när den är full. Hunden slickar tallrikarna. Men visst rensas köksavloppet oftare nu men eftersom min man hävdar att mitt långa hår sätter igen avloppet i tvättstället så jag får rensa det så hävdar jag att hans baconfett sätter igen slasken så där rensar inte jag... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
copecca Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 Jag är gammalmodig och diskar för hand.. då blir det spolning med het vatten alltid efter disken så hittils har avloppen sagt bara slurp när vatten utan hinder går ner Det värsta fettet om det nu blir över något och kaffesump från kokkaffen åker ju till komposten.. Jag använder nästan uteslutande bara gjutjärnspanna och gryta och i pannan blir det ju oftast återanvändning av fetten som finns... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MidjAnn Posted January 9, 2014 Author Share Posted January 9, 2014 Vilka bra och genomtänkta fetthanteringsscheman ni har! Jag behöver uppenbarligen inte oroa mig för er som har eget hus. Men det verkar inte som nån lägenhetsinnehavare har svarat? Hur ska det GÅ med stadsavloppen? När nu hund, katt och egen tunga gjort sitt med fettresterna ska jag slänga återstoden i rabatten, sedan lägga en dinsktablett i vasken och fylla hon med kokande vatten. Det bör duga. Tack för alla svar hör ni, kul att veta att jag inte är ensam om att fundera på såna här saker! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted August 29, 2014 Share Posted August 29, 2014 Sen jag började köra diskmaskinen på 70 grader har jag inte haft minsta lilla problem med att behöva avfetta vårt avlopp. Kanske inte världens.miljövänligaste men säkert mycket bättre än regelbunden propplösare 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted August 29, 2014 Share Posted August 29, 2014 Sen jag började köra diskmaskinen på 70 grader har jag inte haft minsta lilla problem med att behöva avfetta vårt avlopp. Kanske inte världens.miljövänligaste men säkert mycket bättre än regelbunden propplösare Exakt samma lösning som jag använder! Jag önskar att "eko"-programmet hade funkat, men tyvärr inte. Man får trösta sig med att diska i maskin i vart fall är betydligt mindre slösigt än att diska för hand. (Egentligen vill jag även köra tricket med att sakta lösa upp en diskmaskinstablett i vasken en gång i veckan, men detta glöms tyvärr bort för det mesta.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limp Posted August 29, 2014 Share Posted August 29, 2014 Jag slängde ut diskmaskinen 15 år sedan. Avloppsundehållet sköter jag med biologiska avloppsrensare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stroker49 Posted August 30, 2014 Share Posted August 30, 2014 Angående kaffesump. Jag har hört att det skall vara bra att spola ner kaffesump i avloppet/slasken. Teorin är att kaffet suger åt sig fett och hjäöper till att hålla avloppet rent. Vad säger ni mythbusters? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted August 30, 2014 Share Posted August 30, 2014 Angående kaffesump. Jag har hört att det skall vara bra att spola ner kaffesump i avloppet/slasken. Teorin är att kaffet suger åt sig fett och hjäöper till att hålla avloppet rent. Vad säger ni mythbusters? Jag har lyckats ställa till med stopp i avloppet med kaffesump Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Jag har alltid en sil som jag häller kaffesumpen i och häller i komposten eller på rosorna. Jag har också fått stopp i avloppet av kaffesump 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Angående kaffesump. Jag har hört att det skall vara bra att spola ner kaffesump i avloppet/slasken. Teorin är att kaffet suger åt sig fett och hjäöper till att hålla avloppet rent. Vad säger ni mythbusters? Kaffesump är så värdefull kompostråvara att jag inte funderat över dess eventuellt välgörande effekter på avloppet. Jag har en datapunkt som talar emot sumpteorin. I somras slogs jag mot ett stopp i ett antikt, misskött avlopp i en sommarstuga. Vad kom upp? Kaffesump! Jord (som när man rengör nyskördade rotfrukter) kan jag utfärda en varning för. Det är mycket stoppgenererande. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Annika Rane Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Angående kaffesump. Jag har hört att det skall vara bra att spola ner kaffesump i avloppet/slasken. Teorin är att kaffet suger åt sig fett och hjäöper till att hålla avloppet rent. Vad säger ni mythbusters? Har hört precis samma, med samma motivation. Men också raka motsatsen... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Vi hade stopp i avloppet för en vecka sedan och rörmokarens första fråga var, har ni börjat äta mer oljor till maten ... ? ;-) Hans råd var detsamma som de flesta skriver om här, spola med riktigt varmt vatten en gång i veckan. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Fett hör inte hemma i avloppet! Att skölja med varmt vatten flyttar bara problemen längre ut i ledningsnätet. Skrapa av fettet från tallrikar o dyl och lägg i påsen för biogas om sådan finns annars i brännbart. Flytande fett i mindre kvantiteter kan sugas upp av hushålls eller toalettpapper. Större mängder lämnas till återvinningscentral. För egen del har jag två slickepottar stående i en glasburk som jag använder att skrapa tallrikar och annat med. Jag har också ett avklippt yoghurtpaket som jag lägger lätt begagnat hushållspapper i och när jag har någon oljeslatt som skall slängas så häller jag det i paketet. När papperet är mättat av fett kan det sedan slängas i avfallspåsen för biogas eller för brännbart beroende på vilken sortering som finns där man bor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Ja med det är KLART att man skrapar bort och suger upp det som går men det blir ju ändå en hel del som måste diskas. Jag häller heller inte olja i köksavloppet och inte äggvitor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lars Sundström Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Neskaffe, frystorkat, ger otroligt lite sump. Sen är nog varmvattenåtgången betydligt högre numera. Och diskmedel används nog i högre grad. Löst fett ger ingen propp. Och sen som ni säger; Labradormodellen/ät upp på tallriken, häll överblivet i soporna.... Men jag tycker också att man blivit mer noggrann att äta upp fettet än tidigare. Man gör en sås på det eller häller över maten, dvs det blir mindre spill av fett än förr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.