Jump to content

LCHF- ett medel för att gå upp i vikt?


helena.e

Recommended Posts

Hej Allihopa!

 

Jag har läst en hel del på nätet om LCHF nu och det mesta handlar ju om att gå ner i vikt. Men jag har även stött på sidor som handlar om att man kan använda LCHF för att gå upp i vikt och jag tänkte höra med er om det finns någon som vet mer om det? Min sambo har börjat äta samma mat som mig, om än en väldigt mycket mer liberal version där han fortfarande inte har gett upp chipsen och frukostmackan. Till saken hör att han är väldigt smal redan och jag undrar om någon här har erfarenhet av att gå upp i vikt med LCHF och om det i så fall kräver att man helt lägger av med kolhydrater?  

Link to comment
Share on other sites

Jag har mycket erfarenheter av att försöka gå upp i vikt med LCHF. Jag tror dock inte det finns någon enkel väg att gå som passar alla. Det man helt enkelt måste göra är att äta mer.

 

Ett problem om man äter för strikt (=få kolhydrater, mycket fett) är att man gärna blir väldigt mätt vilket gör att det är lätt att inte få i sig tillräckligt med mat. Fett är dock kaloririkt vilket också kan vara en fördel eftersom man inte behöver äta like mycket mat för att få i sig en stor del kalorier. Så det handlar lite om hur man fungerar antar jag.

 

Jag äter en väldigt varierad LCHF kost, ibland väldigt strikt (under 20g kolhydrater per dag) ibland moderat-liberalt. Jag äter sällan mer än 100g kolhydrater dag. Det som främst har hjälpt för mig är att helt enkelt ignorera mina hungersignaler och äta var 3-4 timme trotts att jag inte är sugen/hungrig, även om det bara är något litet. Anledningen till detta eftersom min kropp uppenbarligen inte förstår hur mycket mat jag faktiskt behöver äta för att vara viktstabil/ gå upp i vikt.

 

Hos vissa verkar "normal" LCHF kost viktstabiliserande, dvs att den tar en till den vikten man är menad att ha. Så min främsta rekommendation är att först gå över helt till LCHF några veckor och se om vikten rör på sig. om den inte gör det, lägg till en extra måltid och se om något händer och fortsätt så tills det går åt rätt håll. Se också till att inte minska portionsstorlekarna bara för att antalet måltider ökar, utan det är menat som en extra "boost".

 

Kroppen vänjer sig efter ett tag med att äta mer mat och då kommer det att kännas mer normalt. Men för mig har det varit tufft i perioder, men visst det går att gå upp i vikt på LCHF ;)   

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...