Johanna07 Posted January 17, 2014 Share Posted January 17, 2014 Jag håller på att testa högdos av probiotika (10 kapslar per dag av http://stockholmnt.tictail.com/product/bio-kult-probiotika-120-kapslar), terapeutisk dos enligt GAPS. Sedan jag började har jag haft saltbrist och varit tvungen att ta 1-2 tsk extra salt per dag (höll på att svimma på jobbet en dag). Varför gör probiotika att saltbalansen rubbas? PS. Don't try this at home, folks. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vittvrak Posted January 18, 2014 Share Posted January 18, 2014 Lägger man sig omedvetet på lägsta möjliga saltintag efter några decenniers antisaltpropaganda? Hur farligt vore det att sörpla i sig salt tills man känner att man fått nog? Har provat några gånger när jag jobbat natt och tyckt att jag ätit tillräckligt (sitter ofta en halvmeter från kylskåpet), när jag fått nog av salt klarar jag mig länge utan mat, är knappt sugen på frukost när jag kommer hem. Men om det är livsfarligt har man ju ingen aning om. Uppskattar mängden extra salt till 1/2 till 1 tsk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evadal0708 Posted January 18, 2014 Share Posted January 18, 2014 Enligt läkare och forskare finns det inga risker för kroppen att äta så mycket salt man vill så länge man också dricker vatten när man är törstig. Kroppen reglerar detta på utmärkt sätt och gör sig av med det som inte behövs. Sedan finns det statistiska undersökningar som påvisar att personer med högt blodtryck oftast har ätit mycket salt. Men de undersökningarna har ju så många andra variabler så det går inte att säga att det är saltets fel att blodtrycket är högt. Och mycket riktigt har sänkning av blodtrycket i försök med sänkt intag av salt begränsat sig till ca 0,1 enheter. Det är inte ens bevisat att det är nyttigt med ett lågt intag av salt. Tvärtom finns det indikationer på att ett lågt intag av salt kan ge cirkulationsrubbningar. Detta är tydligen ett relativt vanligt problem för äldre personer. På "Kostdemokrati" -bloggen finns ett välskrivet inlägg om detta. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted January 18, 2014 Share Posted January 18, 2014 http://www.kostdemokrati.se/opinion/2013/07/19/salt-ar-livet/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 18, 2014 Author Share Posted January 18, 2014 Lägger man sig omedvetet på lägsta möjliga saltintag efter några decenniers antisaltpropaganda? Hur farligt vore det att sörpla i sig salt tills man känner att man fått nog? Har provat några gånger när jag jobbat natt och tyckt att jag ätit tillräckligt (sitter ofta en halvmeter från kylskåpet), när jag fått nog av salt klarar jag mig länge utan mat, är knappt sugen på frukost när jag kommer hem. Men om det är livsfarligt har man ju ingen aning om. Uppskattar mängden extra salt till 1/2 till 1 tsk Jag vet inte, jag tänker inte så mycket på salt, jag undviker det definitivt inte. Men jag äter i princip INGEN processerad mat nuförtiden och jag ligger säkert lite i underkanten av vad man behöver. Jag har märkt det ibland då jag har tränat mycket. Men det som hände nu när jag började men denna högdos var en stor skillnad mot förut, akut saltbrist som gav upphov till illamående, kritvit i ansiktet, svettades över hela kroppen, var tvungen att sätta mig ned. Tog 1 tsk salt, och det gick över. Sedan dess har jag lagt till 1-2 tsk extra per dag och det har varit ok. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 18, 2014 Share Posted January 18, 2014 Ingår bakterien B. thetaiotaomicron i det du tar? Fann en referens till att den kan påverka transportörer av "natrium/glukos" i tarmen. Anar dock inte vad det egentligen betyder... Se punkt 4 i http://www.eebweb.arizona.edu/Courses/Ecol409_509/searsReview.pdf Min tanke var att kanske ökning av en viss sorts bakterier kan hämma upptaget av salt på något sätt, antingen genom påverkan på tarmväggen eller att bakterierna kanske "behåller" saltet själva. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 18, 2014 Share Posted January 18, 2014 Här fann jag en sorts probiotika som påstås inte skada tarmens saltbalans: http://www.bonpharm.com/products/lactodoz-neo. Någonstans i närheten finns nog en förklaring till det du upplever, johanna07... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiaB Posted January 18, 2014 Share Posted January 18, 2014 Har inget svar, men en spekulation. Probiotika är ju levande bakterier som ju själva behöver salt. Kan det vara så att alla dessa bakterier konsumerar en del av "ditt" salt? 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted January 18, 2014 Share Posted January 18, 2014 Mycket spännande upptäckt Johanna Jag har aldrig hört talas om det tidigare, och jag kan inte förstå varför bakterierna vill ha salt, dom brukar mumsa i sig socker och stärkelse, inga LCHF:are dom inte Vad jag tänker i första hand, är om du har fått ändrade toalettvanor, så att säga (diarrè)? Det har jag hört människor som fått vid högdos av probiotika, och då tappar man ju mer salt. Det andra jag tänker på är fibrerna som bryts ner till fettsyror i tarmen av bakterier, kan förklaringen på något sätt finnas där, fast jag har ingen aning om hur eller varför Hur som helst så är det en väldigt intressant iaktagelse, och min fundering går till alla som börjar med LCHF och som upplever saltbrist, kan det ha något med förändrad tarmflora att göra, när man utesluter socker, stärkelse och spannmål, vilket gör att tarmen helt plötsligt med de rätta bakterierna och betingelserna kan utföra en uppgift (bilda fettsyror) som den inte riktigt har varit kapabel att utföra tidigare 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 18, 2014 Author Share Posted January 18, 2014 Inga diaréer, snarare lite mer "stopp" än vanligt. Tack för alla intressanta spekulationer om vad som kan ligga bakom! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 18, 2014 Author Share Posted January 18, 2014 Andra symptom jag har haft sedan jag började detta test: "brainfog", sömnlöshet, muskelsvaghet/mjölksyra i lårmusklerna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted January 18, 2014 Share Posted January 18, 2014 En fråga som inte har med ämnet i tråden att göra. Johanna07, varifrån köper du din ekologiska veckopåse? Skulle passa mig utmärkt, jag som inte gillar att gå och handla. Sen så finns det inte så mycket att välja på i "min" affär. Det blir ingen variation. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 18, 2014 Author Share Posted January 18, 2014 En fråga som inte har med ämnet i tråden att göra. Johanna07, varifrån köper du din ekologiska veckopåse? Skulle passa mig utmärkt, jag som inte gillar att gå och handla. Sen så finns det inte så mycket att välja på i "min" affär. Det blir ingen variation. Ekologiska veckopåse? Bor du i Stockholm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted January 18, 2014 Share Posted January 18, 2014 Oj, det kanske inte var du som skrev om att du får hemlevererat ekologisk mat en gång i veckan. Fick för mig det Nej jag bor inte Stockholm, utan i närheten av Halmstad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 18, 2014 Author Share Posted January 18, 2014 Oj, det kanske inte var du som skrev om att du får hemlevererat ekologisk mat en gång i veckan. Fick för mig det Nej jag bor inte Stockholm, utan i närheten av Halmstad. Nej det var inte jag (men jag önskar!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiaB Posted January 18, 2014 Share Posted January 18, 2014 Johanna, låter precis som de övergångsbesvär man brukar ha när man börjar äta LCHF. Kanske alla dessa besvär beror på saltbrist? Mjölksyra i benen, har du testat extra magnesium? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 18, 2014 Author Share Posted January 18, 2014 Johanna, låter precis som de övergångsbesvär man brukar ha när man börjar äta LCHF. Kanske alla dessa besvär beror på saltbrist? Mjölksyra i benen, har du testat extra magnesium? Ja, nu tar jag extra magnesium också, plus extra salt. Ja, det låter verkligen som övergångsbesvär. När jag gick och tränade under veckan var benen som gelé. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mynona Posted July 10, 2014 Share Posted July 10, 2014 Intressant tråd. Detta stärker min tro att naturlig mat är bäst. Mina hemsyrade saker innehåller redan salt. De kanske inte då inte har samma potential att störa saltbalansen. 1-1,2 % kör jag på. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted July 24, 2014 Author Share Posted July 24, 2014 Intressant tråd. Detta stärker min tro att naturlig mat är bäst. Mina hemsyrade saker innehåller redan salt. De kanske inte då inte har samma potential att störa saltbalansen. 1-1,2 % kör jag på. Håller helt med. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JohanKarl Posted July 30, 2014 Share Posted July 30, 2014 Håller helt med. Men - hur gick det då med ditt försök, och saltbristen? Detta hände sig ju för ett halvår sedan - något att berätta om? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.