Jump to content

Från sockerberoende till tillfrisknande: Min tråd


Rainbow

Recommended Posts

Hej allihop!
Detta år min tråd om förändring en gång för alla.
Sockerberoende har jag vart från barndomen, det var så jag blev uppfostrad. Ingen riktig mat, men med godis och annat sött som tröst istället för omtanke.
Som vuxen har jag försökt att lära mig det här med mat och bli nyttig, men jag föll konstant tillbaka i överätande och sockermissbruk. Jag trodde då tex, att bröd, pasta och särskilt frukt var bra mat. Det triggade igång mig totalt. Jag försökte med LCHF förra året - och fortsatte äta en chokladkartong om dan. Varför? Jo, det förstår jag nu, eftersom mörk choklad är tillåtet på den här dieten och jag givetvis då åt det fick det mig bara att vilja ha mer choklad, ljus choklad, godis…

Jag ruinerar mig ekonomiskt med alla mitt godisinköp, ruinerar min hjärna (deprimerad) mitt självförtroende (stark skam när jag går till affären IGEN) mina tänder, min mage, min figur, mitt blodsocker, min förmåga att finna njutning i nåt annat.

Nu är det dags. Nu måste det vara slut på sockerknarkandet. Idag är det en vecka sedan jag sist köpte och år godis (!!!) Hjärnan skriker efter pralinorgier. Det är som att vart man än går säljs det eller bjuds det på sötsaker. Stått emot men fan vad irriterande.
Jag äter ordentligt med fett och grönsaker och protein 3 mål om dan och laddat upp med LCHF mellanmål och det fungerar bra. Alltid mätt. Men också törstig och behöver kissa konstant. Jag är också väldigt svag och trött nu, orkade knappt gå upp idag och var yr som bara den. Normalt?

Skriver här för jag har ingen annan support…såg att Bitten Jonsson (vars bok fick mig att inse mitt beroende) har intensivkurser osv men de är ju svindyra!

Om andra med problem med sockerberoende har tips på andra supportställen, tipsa gärna!

Link to comment
Share on other sites

Om du kommit underfund med att du har ett beroende samt även erkänner det för dig själv samt din omgivning, lär du inte behöva några kurser för att handskas med det. Du är redan en vinnare ! Det du på sin höjd behöver, är stöttning och vägledning och det hittar du här på Kostdoktorn bland liksinnade... och gratis dessutom ! Lägg pengarna på bra kost istället.  

 

Ja.. det är helt normalt att bli trött och hängig i början. Kroppen tappar vätska varefter kolhydraterna släpper taget samt att hjärnan lider av sockerabstinens. Men det går över som tur är.

 

Jag är också en nykter sockrist och mitt råd är att rensa hyllorna hemma från all godis och socker. Gå inte i fällan med att något sött är tillåtet, utan försök klara dig helt utan det. Om suget sätter igång, fundera över vilken annan lågkolhydratmat som du älskar mest. Ät det istället som ditt nya godis. Då vänjer sig hjärnan ifrån sockerkickarna och suget stillas av annat gott som är helt "giftfritt". Så gjorde jag och är nykter numera.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Tack för din kommentar, Limp. :)

Kanske behöver jag ingen intensivkurs men det känns fullständigt bisarrt det hela - jag har varit sockerberoende hela mitt liv! Levt på socker och vitt mjöl - socker varje dag. Ledsen - socker Arg - socker Glad - socker Neutral - socker Ej sugen - socker ändå. Det har blivit en grundläggande del av mig. Nu sitter jag här och äter bara nyttig mat. Va fan händer!

Nej ingen godis och sött hemma, det hade ALDRIG gått, jag bor själv har egen kontroll nu att inget köps hem. Anledningen till att jag fixat detta i flera dar nu är att jag insåg att den mörka chokladen + frukt är ett no no, kan inte äta det. Men van som jag är med chokladkickarna (får verkligen kickar av chokladkakor) hade jag heller inte kanske klarat detta om jag inte hade kakao hemma. Jag har gjort varm choklad på ren kakao, med grädde och inget socker. Beskt men rätt så gott och hjälper till att hålla suget i schack.


Men alltså…allt bara känns så himla konstigt! Världen är upp och ned! Och jag vill bara vräka i mig sött, bilderna på favvogodiset kommer upp i huvudet hela tiden! Hjärnan berättar hela tiden för mig: "Det är ok om du blir bjuden...kolla där är ett café där har dom kakor, gå in..." så påfrestande att behöva säga nej till det hela tiden.

Sen ska man ju undvika alkohol också som sockerberoende tydligen. Inga snacks, inge godis, inga kakor, inget mjöl, inget alkohol - inte ens frukt - det känns som ens sociala liv är typ förstört nu? Så mkt går ut på fika, fester, bjudningar.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vad duktig du är som klarat en hel vecka! Bra att du insett att du inte kan stilla suget med "LCHF-tillåtna" substitut. Du får lära dig att hitta andra saker när suget sätter in eller när du vill fredagsmysa. Jag älskar tex gröna oliver! Gör ostchips med guacamole. Oststavar med gurka. Ölkorv. Det finns mycket som är jättegott och inte triggar.

Vad gäller orkeslösheten och yrseln: det beror på saltbrist. Du behöver tillföra extra salt! Jag tar 1 tak Seltin varje dag, trots att jag ätit LCHF ett år nu. Annars svartnar det för ögonen när jag reser mig upp. Och en extra tsk några timmar innan jag ska träna. Du ska används Seltin eller havssalt eftersom det innehåller både natrium, kalium och magnesium. Inte vanligt bordssalt. Jag brukar röra ut saltet i ganska lite vatten (några klunkar) och sedan dricka mycket vatten efteråt.

Stort lycka till!

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Strålande inledning! Ju längre du klarar det desto lättare går det. Jag har bytt mitt sug från sött till salt. När jag kör "godis" numera är det oftast nåt som smakar gott salt. T ex bitar av parmesanost, goda oliver, champinjonhattar med pesto eller tapenade mm.

Understryker PiaBs råd om salt. Det är jätteviktigt att äta salt för att må bra. Du kan inte överdosera det

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är aldrig lätt att bryta ett beroende. Det som är svårast med Socker är att det är så accepterat. Om någon säger att de är nykter alkoholist så är det ingen som ifrågasätter, och de flesta avstår alkohol för att du inte skall bli läskad. Är du tobaksfri så kan du välja att inte följa med kollegorna ut och röka på rasten, men det är väldigt få som skulle ställa bort kakburken eller chokladkakan om du säger att du håller på att arbeta bort till sockerberoende. Det är så accepterat. Människor är inte heller medvetna om hur farligt ett sockerberoende kan vara för hälsan, på samma sätt som med andra droger, och därför har de väldigt svårt att förstå. 

 

Jag tycker du är fantastiskt som kämpar och har bestämt dig och jag önskar dig all lycka till! Liksom med många beroenden så är första steget att erkänna sitt problem och när du väl har gjort det så är det avgiftningen som är tuffast och som tidigare nämnts så lider du nu av abstinens. När abstinensen lugnat sig och du har fått ut alla gifter (läs socker) ur din kropp och kroppen inte längre trånar efter det för att fungera så är det dags att arbeta med det psykologiska beroendet, dvs att intala och övertala din hjärna om att du inte behöver socker. Du klarar det! Det är en process liksom allt annat och du kommer klara det galant! Lycka till i framtiden! 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Läs Mys blogg lchfingenjören. Hon är duktig på att få hjärnan på plats... Hon säger bland annat att du aldig nånsin ska deala med ditt sockertroll. Enda sättet att få det att hålla sej på mattan är ett rungande NEJ.

Sen ÄR det ju som att gå på en begravning att sluta med relationen man haft med socker. Det ÄR en sorg, men som all sorg avtar den med tiden.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tack för peppande kommentarer!

 

Har nu tagit en sked havssalt. Förstår att man kan få saltbrist i början men har man alltid det på LCHF?

Det känns rätt så bra idag men hjärnan säger till mig att jag har klarat det så bra en vecka så jag kan absolut köpa en kaka nu. NEJ det kan jag inte.

En sak som verkligen motiverar mig är att se det som ett experiment. Hur kommer jag må fysiskt och psykiskt när jag är ”avgiftad”? Mycket bättre, antagligen. Enligt ”Sockerbomben” (mycket hjälpsam bok, om någon är i samma situation & inte har läst den gör det) tar det 3 veckor att bli avgiftad, att bryta en vana tar 8 veckor, och att helt ställa om i hjärnan tar över ett år.

Nåt som oväntat snabbt gav effekt var att när jag inte längre skamfylld gick till affären igen, skamfyllt åt godiset, skamfyllt konstaterade att det inte var nog, skamfyllt fick se alla förpackningar i soporna- ja det var så skönt att inte ha det så längre. En sån lättnad.

Jag har ingen våg, (inte våg-at ha en) men känner mig redan lättare i kroppen! Detta trots att jag ätit mycket, var vrålhungrig i början. Också motiverande.

Ska kolla lchfingenjören nu.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja det är jättevanligt med saltbrist och vätskebrist. Vi har ju inga kolisar som binder vätska i kroppen och i allt vi kissar ut följer ju salt med också. Kroppen kan inte skapa salt själv så det måste vi tillsätta. Du kan aldrig överdosera salt. Det som händer är att du blir törstig och kissar ut överskottet.

Link to comment
Share on other sites

Riktigt starkt att vara utan så länge. Är lite tråkig och skriver som de andra, det första steget är att erkänna för sig själv. Sen är det långt ifrån lätt!! Jag själv har lade av med snuset för 8 månader sedan och detta efter att ha snusat en dosa lössnus om dagen de senaste 20 åren.

 

Första månaden var ingen lek, allt mellan förtvivlan och hopp, men för det mesta var allt tråkigt och grått, gick nog omkring i en dimma 2-3 månader. Men plötsligt en dag såg jag allt i färg igen och där är jag än.

 

Har för någon vecka sedan påbörjat min lchf-resa, det är som sagt fas två i min livsstilsförändring, och steg ett var att bli av med nikotinet. Så nu ska jag se till att komma rätt med mina värden såsom blodsocker och blodtrycket, får jag vikten med på köpet så är det ju ren vinst.

 

Önskar dig all lycka mot sockermonstret, släpp inte garden på ett tag och fortsätt kämpa

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Det lät fint Joh@n, att du plötsligt vaknade upp och såg livet i färg igen.

 

Dag 9. Fortfarande trött och inte överdrivet klar i huvudet men det är fantastiskt: Jag är inte längre vrålhungrig och vråltörstig och inte heller särskilt sugen på nåt extra (!) Det är bara det mentala tjatet om choklad osv. Tror aldrig jag varit så medveten om hur mycket sött det säljs överallt (även i vissa bokaffärer och blomaffärer) hur mycket folk ska äta det hela tiden, hur mycket reklam det är för det och hur mycket folk ska blogga om saker de bakat och fikat, som nu. Innan var jag inte så påverkad för då hade jag mina egna planerade godis-inköp att sätta i mig jämt. 

Det går förvånansvärt bra det här, men det kommer bli en lång process för hjärnan att fatta att den inte ska få socker jämt - ja att det till och med är slut på det nu.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är sjukt att det säljs överallt!! Är det verkligen nödvändigt kan man fråga sig.

 

Bra kämpat, fortsätt så, för min del så sov jag en hel del när jag slängde snusdosan. Jag tog mig en kronblom på sofflocket nästan varje dag.

Link to comment
Share on other sites

Bra jobbat, vet hur det är alltför väl.

Jag har godkända saker att äta när suget blir för starkt. Helgmys är grönsaksstavar med egengjord guacamole och gräddfil med paprika eller pressad vitlök. Ett bra sätt att få mysäta och det är otroligt gott. Rättika som hyvlas med osthyvel och salt över är också ett gott och ok snacks. Det uppfyller tuggbehovet och grönsaker är naturligt söta sen triggar det inte något i mig att överäta.

En till sak som håller nere suget för mig är att minimera mjölkprodukter. Jag är inte helt strikt, men dricker inte mjölk, kör på kokosmjölk i te och grädde i maten eller kaffet är för helgen?

Har börjat självscanna för att inte bli stående i kö till kassan bland allt godis. Önskar det bara finge säljas i särskilda butiker!

Link to comment
Share on other sites

Dag11

Jag är så hemskt deprimerad över ekonomi och jobb och framtiden…det är sånna här svåra känslor och tankar jag knarkat med socker för att dämpa.

 Hade det vart innan hade jag varit på affären och handlat upp mina pengar och suttit och vräkt i mig för länge sedan. Det är precis vad jag vill göra nu. Känner inte till nåt annat.

Link to comment
Share on other sites

Detta var det absolut tuffaste hittills. Starka negativa känslor är jag van med att dränka i sötsaker eller något annat beroendeframkallande. Men inte tänker jag ge upp innan 14 dar har gått ens!

 Ja att vara aktiv är det bästa. När tankarna kommer, så säger jag till mig själv "ska bara göra det här först" "ska bara äta ett riktigt mål mat först" osv - det funkar! Speciellt eftersom LCHF mat gör en så mätt.

 

Blåbär & lingonté låter gott, vilket märke är det?

 

 

Angua - (Pratchett är bra eller hur!) visst vore det fint om speciella godisbutiker kunde återinföras. Nu kan man ju köpa precis vad som helst i mataffärer, väldigt praktiskt men jobbigt när en måste ta sig förbi tonvis med sött för att komma till kassan. Så lönsamt det måste va för dem...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dag11

Jag är så hemskt deprimerad över ekonomi och jobb och framtiden…det är sånna här svåra känslor och tankar jag knarkat med socker för att dämpa.

 

 Hade det vart innan hade jag varit på affären och handlat upp mina pengar och suttit och vräkt i mig för länge sedan. Det är precis vad jag vill göra nu. Känner inte till nåt annat.

 Jag har också haft en sådan dag idag. skrivit lite om det på min blogg om du är intresserad. Jag försöker dämpa mitt ha-begär genom lite psykologi som jag läst lite här och var. Är du nyfiken så kika in. :) Annars så klarar vi detta! Vi måste bara inse att vi inte behöver socker för att dämpa vår stress, smärta, oro eller ångest eller vad det nu kan vara. Att det finns andra sätt att lindra det på. Kämpa! 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bra jobbat Helena att du lyckats undvika sockerknark fastän du har det nytt och stressigt nu. Javisst sätter stress igång sötsuget.

Det är mycket att jobba med! För det första låta bli sockret, för det andra hitta andra bra sätt att hantera livet på. Jag håller på men det tar ju sin tid.

 

Idag var det riktigt lurigt. Kände mig upprymd av en sak och ville ha sött för att liksom fira (suck! All känslor = socker) men bestämde mig för att gå och köpa Loka och nötter istället. Vad möts jag av inne i affären vid grönsakerna jo om inte högar med chokladkartonger, min favorit, till nedsatt pris.

AAAAAAAAAAAARGH!!! Varför gör dom så här (ok, ok, de på affären vet inte om att de försöker sabba för mig) Jag lyckades stå emot men det kändes just då som om jag var taskig mot mig själv och att jag förlorade världens bästa chans.

 

Så trött. Tar fiskolja & vit D. Borde jag lägga till magnesium också? Det blir mkt piller.
Sen har jag också hört att ta vit D kan ge negativ effekt i form av tillskott? Men det har hjälpt andras immunförsvar, så..

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

D-vitamin är jättebra den här årstiden. De allra flesta har brist på det och det är humörhöjande och piggnar till. Ta D på morgonen och ev magnesium på kvällen. Msgnesium påverkar sömnen positivt och D på nåt sätt "knaprar upp" magnesium så dey kan behövas tillskott.

Tänk att i stället för medicin som bryter ner äter du sånt som kroppen mår bra av och som bygger upp.

Jag åt 11mediciner om dan förut. Är nu nere på 2. Men jag äter 7 piller kosttillskott i stället (varav 3 st D). Noga utvalt för vad jag tycker mej känna att jag behöver.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Du är stark som kämpar på!

 

Jag har också ett sockerberoende, och visst är det som ett litet sorgearbete att försöka acceptera att du inte kan äta sött något mer, inte någonsin om du vill må bra. Men jag lovar, det går över! Det verkar som att du är i bra kontakt med dina känslor, det är bra. Och att du skriver av dig här :) Forumet har hjälpt mig jättemycket när det känts lite grått och tråkigt. Nu har jag ätit LCHF utan undantag i 7 månader och har slutat sakna godiset. Ärligt talat så trodde jag aldrig att jag skulle bry mig så lite om sådant. Klart jag kan fastna i tankespiraler ibland, typ "varför kan inte jag äta X om alla andra får?" - men det blir lättare och lättare för varje gång att sluta tänka så.

 

Lycka till!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dag11

Jag är så hemskt deprimerad över ekonomi och jobb och framtiden…det är sånna här svåra känslor och tankar jag knarkat med socker för att dämpa.

 

 Hade det vart innan hade jag varit på affären och handlat upp mina pengar och suttit och vräkt i mig för länge sedan. Det är precis vad jag vill göra nu. Känner inte till nåt annat.

Visst är det lätt att hitta ursäkter för att äta? Är exakt likadan. Känner också en stor oro inför framtiden. Jobb, ekonomi osv....

Jag har börjat tänka så här:

Blir min ekonomi bättre för att jag vräker i mig socker? Nej, knappast! Skulle tro att jag kommer halvera mitt matkonto och slutar jag dessutom att röka kommer jag spara ännu mer!

 

Får jag mer jobb om jag vräker i mig socker? Ääähhhh nä. Jag kommer att blir piggare och få mer energi för att orka utveckla och komma på nya lösningar för att få fler kunder (är egenföretagare)

 

Kommer framtiden bli bättre för att jag vräker i mig socker? Nja, då kommer jag fortsätta vara överviktig. Fortsätta att hela tiden sätta sockret före relationer och må dåligt för att jag smyger och äter socker för mig själv för jag tror att det ska få mig att må bättre.

 

Så även om man just för stunden mår toppen när man äntligen få äta det där halvkilot godis man köpt för att dämpa oro så är det ju ingen lösning på de problem man har, eller hur?

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Här är en till som läst sockerbomben och erkänner sig som sockerknarkare- eller kolhydratintolerant som jag kallar det.

Har hållit på med lchf i ungefär en månad och det går, mest på grund av bra stöttning av familjen. Har läst mängder med böcker, bara för att lära mig hantera detta och i går sa jag för första gången i mitt liv nej till tårta! Det är svårt detta, men vi ska klara det eller hur?

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Exakt, Lovis. Vi gör det bästa för oss och vår framtid när vi inte tröstäter utan väljer att göra något mer hälsosamt - det bara inte känns så just i den stunden.

Vad bra Prälleskrället, att du kommit till insikt och kunde säga nej när du blev bjuden.

Det känns lite skönt att andra är i samma situation, IRL kan man känna sig mycket ensam när en avstår ifrån socker.

 

Dag 14 - två veckor på lågkolhydrat kost och inget socker!
När jag valde mitt färgstarka användarnamn och bild var jag är inne i den där grå dimman och såg fram emot att den skulle lätta nångång.
Fortfarande är det dimmigt men jag är äntligen piggare! Ingen yrsel, ingen extra sömn har behövts idag.
Njuter av maten på ett sätt jag inte gjorde innan. Sockerfri yoghurt med kanel smakar nu så gott, innan var det beskt och hade vart att svårt att få ned utan nåt sött till. Surkål trodde jag aldrig skulle tycka ok om men nu går det att äta!
Förövrigt verkar jag redan ha minskat lite runt midjan/magen…!
 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ja visst är det härligt när man faktiskt märker skillnad bara att ta bort sockret!

Jag gick med yrsel och en sanslös trötthet hela sommaren och hösten. Var till läkare i dec och var hur friskt som helst. Tog bort sockret vid jul och yrseln försvann och även tröttheten har blivit mycket bättre.

 

Suget kommer tillbaka lite då och då men har inte trillat dit. Ska verkligen kämpa på för att besegra detta och det kommer att ta tid, det är jag helt beredd på.

 

Så grattis till 2 veckor! Snart har det gått en vecka till och så en vecka till....osv. :D

Link to comment
Share on other sites

Tackar! Jag har inte ens haft nån vidare tanke på att köpa nåt sött idag. Att lägga in roliga saker, alternativa belöningar och träffa andra på helgen är bra - en uppenbart sak, men jag har vart van vid att köpa massa godis för att "fira" och sen mest sitta hemma och äta på helgerna innan. Fy fan, inget roligt liv. Detta är så mycket bättre.

 

Energibrist fick jag av allt socker innan, men min nuvarande trötthet kommer av omställningen till LCHF. Jag hoppas verkligen kroppen ställer om sig snart för jag är trött på att vara trött i huvudet och svag i kroppen. Bättre är det absolut dock, höll ju på att svimma på morgonen när jag började. 

Link to comment
Share on other sites

Jadu Rainbow, du är verkligen inte ensam! Det du skriver kan lika gärna vara ett par sidor ur någon av mina gamla "dagböcker", om de hade funnits...

Ditt val av bild och namn passar utmärkt tycker jag, verkligen uppmuntrande och inspirerande. Ett tips från mig till alla intresserade är att fundera på hur mycket pengar man (jag) kunnat lägga på godis ibland, och, när det känns jäkligt, istället kosta på sig något fint och nyttigt. En extra lyxig sallad med godsaker, ett extra paket ekologiskt smör, en fin te-sort eller något liknande. Det behöver inte ens kosta något, man kan gå till biblioteket och låna fler böcker om ämnet (om inte boken du vill läsa finns så går det ofta att be dem köpa hem den, det har jag låtit göra med många LCHF-böcker) och ge sig själv tid och omtanke att läsa på om hur kroppen/knoppen fungerar, något som i alla fall hjälpt mig mycket. Det här kommer vi att fixa galant - tillsammans. ;)

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tackar! Jag har inte ens haft nån vidare tanke på att köpa nåt sött idag. Att lägga in roliga saker, alternativa belöningar och träffa andra på helgen är bra - en uppenbart sak, men jag har vart van vid att köpa massa godis för att "fira" och sen mest sitta hemma och äta på helgerna innan. Fy fan, inget roligt liv. Detta är så mycket bättre.

 

Energibrist fick jag av allt socker innan, men min nuvarande trötthet kommer av omställningen till LCHF. Jag hoppas verkligen kroppen ställer om sig snart för jag är trött på att vara trött i huvudet och svag i kroppen. Bättre är det absolut dock, höll ju på att svimma på morgonen när jag började.

 

Garanterat vatten och saltbrist! Dimhjärna är typiskt för det.
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Är dimmig syn också ett tecken? Jag dricker så mycket, äter så mycket mer salt, och måste gå på toa så mycket mer på den här kosten. Jag hoppas verkligen detta lugnar sig. Seltin vet jag inget om men havssalt sätter jag i mig.

Sigurdur, fin kommentar från dig. Jag läste på om LCHF innan jag började (annars hade det inte gått så här bra, provade en gång innan och det funkade inte) men har nu lånat 2 böcker om det också.

Blir förvirrad när jag läser här på forumet för folk talar om att få i sig Vitamin K2 och att mjölkprodukter kan vara inflammerande och allt möjligt. Det är jobbigt nog för mig att sluta med socker och mjöl, mjölkprodukter som grädde, yoghurt och ost har vart väldigt bra att antingen använda i maten eller ha i ett OK alternativ till godis (som sockerfri varm choklad, bär med vispad grädde)

 

Har det stressigt nu så det gäller att det rullar på med maten men det är så nytt för mig att vara så här hälsosam och laga massa mat och äta saker jag inte brukade göra innan, har svårt få ned det ibland. Mesta av maten är god, gäller att hitta favoriterna.

Jag lagade aldrig kött förr - färdiga köttbullar åt jag däremot. Stekte kött häromdan och det blev förjävligt. Men man lär sig av sådana här misstag...försöker jag käckt tänka.

 

Go och mätt var jag iallafall idag när någon försökte bjuda på fika...var väldigt lätt att säga nej, jag vill inte sabba lugnet och väcka sockerbegäret.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Blir förvirrad när jag läser här på forumet för folk talar om att få i sig Vitamin K2 och att mjölkprodukter kan vara inflammerande och allt möjligt. Det är jobbigt nog för mig att sluta med socker och mjöl, mjölkprodukter som grädde, yoghurt och ost har vart väldigt bra att antingen använda i maten eller ha i ett OK alternativ till godis (som sockerfri varm choklad, bär med vispad grädde)

 

Strunta i de "fördjupande" diskussionerna innan du kommit igång ordentligt :)

 

Du verkar göra alldeles rätt.

 

(...att äta feta mjölkprodukter är nog helt OK för väldigt många...så om du känner dig bra är det OK...på lång sikt är det en intressant diskussion att följa...det finns många åsikter om mjölkprodukter och få tydliga "bevis" för att de skulle vara skadliga elller nyttiga)

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ja det är nog bäst att inte fördjupa sig för mycket precis i början. Det har bara gått lite över 2 veckor och jag har ju inte ens vant mig än! Det är en sån stor omställning.

 

Jag är förvånad att jag inte fått ett återfall än. Och när jag tänker på det vill sockermonstret att jag går till affären och fixar ett återfall så att jag liksom får uppleva det. :D  Neeeej. Jag vill verkligen fixa avgiftningsperioden som är 3 veckor enligt Sockerbomben.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Dag 18

Idag hittade jag två gamla sura godisar i ett skåp. Stoppade dom genast i munnen men FY vad surt. Spottade ut halva - dra på trissor! Dessa hade jag hetsätit vid ett annat tillfälle och inte slutat trots att det börjat svida och bränna på tungan pga hur sura de var. Jag åt upp allt - förutom dessa som fallit ut - och hade svedd tunga i flera dagar efteråt. Jag hade inte kunnat sluta för det var så sött samtidigt. Men NU kan jag det. Känner inte igen mig själv, men tur är det, att nu ha kontroll och inte sätta i mig sånt som ger sån uppenbar negativ effekt!

En stor effekt det gett på bara den här tiden är psykiskt. Har haft stora problem med oro, ångest, nedstämdhet - som jag försökt dämpa med socker och snabba kolhydrater. Uppenbarligen har detta varit en ond spiral för nu när sockret vart borta ett tag är jag plötsligt lugnare och tryggare.

Det känns fantastiskt. Samtidigt gör det mig upprörd - tänk på alla som lider på liknande sätt och tröstäter massvis med sött, såna har jag mött många.  Fiskolja, att äta mer animaliskt protein och mättat fett och nu helt sockerfri lågkolhydrat kost har hjälpt mig mer än något piller. Varför informeras det inte mer om kosten vid psykisk ohälsa?!

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Hahaha nej. Behöver inte hyra en coach. Efter den första hemska tiden har det gått så jävla bra att vara sockerfri att jag knappt kan fatta det. Snart tre veckor utan socker!
Tack alla snälla som peppat på tråden alldeles gratis :)

Igår var jag riktigt pigg (!!!) men idag åter tröttare trots vatten och salt samt jätte-mätt, inte ätit särskilt mycket. Vart sugen på choklad men inte överdrivet mkt. Jag hoppas det tillståndet jag var i under gårdagen kommer tillbaka strax för det kändes fantastiskt.
 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

3 veckor har gått! AVGIFTAD!! *dansar* :D

Jag mår så mycket bättre redan, nu så märker jag verkligen hur sockret varit giftigt för mig. Må dåligt, äta gift, må bättre i stunden, må sämre igen av giftet, mer gift för att må bättre osv. Vilken ond cirkel jag befann mig i utan att veta om det, herre gud!

Jag saknar inte ens frukt. Det känns skönt att ignorera fruktdelen i mataffären. Likaså färdigmaten. Mindre mängd och rejälare, naturliga varor blir det att handla.

Nu känner jag samtidigt lite av den här sorgen - har fortfarande ett mentalt godissug och vackra goda bakverk, fina praliner osv det kan jag ju inte äta längre. Det är så festligt med sådant, att unna sig eller äta ihop. Har fint ärvt bjud-porslin hemma men det får väl bli korv och ost på dem - gott men inte samma sak eller hur?


Nästa delmål är 8 veckor eftersom det tar tydligen ungefär så lång tid för en vana att ändras.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Den dan du känner att du har huvet på plats finns det massor med LCHF bakverk och efterrätter man kan unna sej vid högtidliga tillfällen. Jag brukar alltid baka efterrätten till släktmiddagarna eftersom det även är glutenfritt och vi har allergiker.

 

Sen, goda dessertostar är väl heller inte det sämsta?

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Nu har det blivit en hel del avsteg, och det känner jag verkligen av. Har varit bjuden mycket på mat nu det senaste och inte mått så bra så vart svårt att säga nej, ätit hel del potatis, ris, frukt och mörk choklad (inget värre dock)

"Nyttig" mat, men nu kommer den där ångesten krypande som ketos verkar hålla i styr, och starkt sug efter mer kolhydrater. Inte godis, men vill hetsäta saker som potatismos.

Jag har anledning till att må dåligt men bara lite mer kolhydrater även om de är nyttiga och jag mår ännu sämre än jag behöver göra. Trist... :(

Imorgon blir det strikt igen.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Update. Snart har 5 veckor gått, har alltså vart sockerfri i över en månad! Förutom den där 86% chokladen jag fick.

 

Mått sjukt dåligt med magproblem och grejer, så har bara ätit fisk, kött, smör och kokta grönsaker i några dar. Vill inte ha något annat så jag antar det är en positiv sak mitt i eländet - godis vill jag absolut inte ha iallafall.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...