Jump to content

[Recept] Supergod blomkålspaella


jivebysmat

Recommended Posts

Paella gjord på blomkål istället för ris, supergott!

 

Paella 4 personer:

1 ½ blomkålshuvud, 3 röda paprikor, 3 dl gröna ärtor, 1-2 lökar, 3-5 vitlöksklyftor, 2 dl kycklingfond (se nedan), 1 ½ paket saffran, salt, peppar, ev. 1 dl vitt vin, citron, olivolja, färsk persilja, 500 g räkor med skal, 1 hel kyckling, musslor samt ingredienser till kyckling, musslor och fond enligt nedan.

Kyckling: Stycka kycklingen så du får två filéer, 2 klubbor och två vingar. Det gör inget om det blir kvar lite kött på skrovet, då det ger mycket smak åt buljongen. Krydda kycklingen med salt och peppar. Fräs ½ paket saffran i rikligt med smör och lägg i kycklingdelarna. Stek så att kycklingen får fin yta och ös med smör under tiden. Tillaga klart kycklingen i ugnen, 150 grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna och rensa bort kycklingköttet från benen och skär i bitar.

Kycklingfond: Fräs 2 schalottenlökar, 2 halverade vilöksklyftor, 1 hackad morot och hackad persilja i lite smör i en kastrull/gryta. Lägg i kycklingskrovet och fräs runt om. Häll i 2 dl vin samt 2 dl vatten samt salta och peppra. Lägg på lock och låt sjuda i 30-60 minuter.

Musslor: Fräs hackad lök, chili, vitlök och persilja i lite olja. Häll på 2 dl vitt vin och 1 dl vatten. Salt och peppra och låt koka upp. Lägg i de tvättade stängda musslorna och lägg på locket. Låt sjuda på låg temperatur i ca 5 minuter. Tag bort kastrullen från plattan och låt musslorna ligga kvar i kastrullen under lock fram till servering.

Riv blomkålen på den grova sidan på rivjärnet. Hacka lök, 3 vitlöksklyftor och paprika. Fräs löken, vitlök samt saffran i olja. Jag använde mig av en wokpanna. Lägg i blomkålen och häll över buljongen. Låt sjuda i några minuter och lägg sedan i paprika samt ärtor. Smaka av med salt, peppar, färsk persilja, citron, eventuellt vin samt eventuellt pressad vitlök. Om du vill kan du smaka av med lite spad från musselkoket och du vill ha lite mer ”havssmak”. Tillsätt kycklingen, lägg på lock och vänta tills paprikan blivit lagom tillagad. Lägg på räkorna precis innan servering och toppa med musslor, persilja samt citronklyftor. Paellan serverades med lite crème fraiche smaksatt med pressad vitlök, salt och peppar.

 

www.jivebysmat.wordpress.com/2012/01/12/paella/

 

Fler recept hittar du på min blogg på www.jivebysmat.se, välkommen in och kika! /Anna-Karin

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...