Jump to content

[Recept] Långkokt oxlägg med trattkantareller


Birgitta Höglund

Recommended Posts

sept-11-07-196-1.jpg?w=423&h=317

 

Oxlägg långkokt med trattkantareller och örter 3-4 port

1 kg oxlägg i skivor

3 msk smör

2 gula lökar

1 stor morot

2 dl torkade trattkantareller

3 kvistar färsk timjan

1 kvist färsk rosmarin

1 ekologisk köttbuljongtärning

1 dl vin eller 1-2 tsk vinäger

Havssalt och nymald svartpeppar

Vatten så det täcker

 

Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta. Skär under tiden morot och lök i grova bitar.

Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter. Salta och peppra väl.

Lägg ner örtkvistarna och svampen. Häll på vinet eller vinägern, det ger en god smakbrytning till det feta köttet. Smula över buljongtärningen.

 

Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks. Koka upp och låt sjuda under lock i 2½-3 timmar.

Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten eller vin om det kokar torrt.

Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.

Ta upp örtkvistarna och servera köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...