Jump to content

Är det bara jag som inte mår bra av hög dos d-vitamin?


MKJ

Recommended Posts

Rheaume bleue i videon som dufva postade ovan säger att kliniska försök med K2 (i form av mk7, det som finns i natto) visar att minst 80% av vanliga människor har brist på K2. När man, som många i Nordamerika gjort, börjar supplementera D3 så behöver dessa två gå hand i hand, så om man tar D3 i större mängd än vad man har K2 som liksom kan ta hand om, så blir det negativa hälsoeffekter. Bättre än så kan jag inte förklara det, men jag har beställt hennes bok, som fanns i lager hos Adlibris https://www.adlibris.com/se/sok?q=Rheaume+bleue.

Detta kan ju vara anledningen till att du mår dåligt av högdos D3. Om det är riktigt finns således en risk att du har brist på K2. Inte för att jag vill skrämma dig eller kan vara säker, men det verkar logiskt.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Här är en intressant svensk studie som tittade på vitamin-d och dödlighet. Den visade sig ha en U-formad kurva, med ökad dödlighet både för folk med låga och höga värden. Det bästa är enligt denna studie att ligga ngnstans i mitten runt 70-80mmol/L.

 

Plasma vitamin D and mortality in older men: a community-based prospective cohort study

Results: During follow-up (median: 12.7 y), 584 (49%) participants died. There was a U-shaped association between vitamin D concentrations and total mortality. An approximately 50% higher total mortality rate was observed among men in the lowest 10% (<46 nmol/L) and the highest 5% (>98 nmol/L) of plasma 25(OH)D concentrations compared with intermediate concentrations. Cancer mortality was also higher at low plasma concentrations (multivariable-adjusted HR: 2.20; 95% CI: 1.44, 3.38) and at high concentrations (HR: 2.64; 95% CI: 1.46, 4.78). For cardiovascular death, only low (HR: 1.89; 95% CI: 1.21, 2.96) but not high (HR: 1.33; 95% CI: 0.69, 2.54) concentrations indicated higher risk.

http://ajcn.nutrition.org/content/92/4/841.long

 

 

Som vanligt har Dr. Greger redan behandlat ämnet:

http://nutritionfacts.org/video/vitamin-d-and-mortality-may-be-a-u-shaped-curve/

 

Kjell Granelli: Rätta mig om jag har fel, men jag har för mig att jag läst i en tidigare tråd att du boostat upp dina nivåer till runt 125? Isf utsätter du dig, enligt denna studie, för ökad cancerrisk.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kjell Granelli: Rätta mig om jag har fel, men jag har för mig att jag läst i en tidigare tråd att du boostat upp dina nivåer till runt 125? Isf utsätter du dig, enligt denna studie, för ökad cancerrisk.

 

Detta är amerikanska enheter eller hur? I Sverige använder vi andra enheter så man får vara försiktig med vad det motsvarar.

Link to comment
Share on other sites

Min nivå D3  (25-OH-D) utmättes till 129 nmol/l, vilket jag menar motsvarar cirka 55 ng/mL enligt amerikanskt mått. I ljuset av ny kunskap om K2:s betydelse är jag benägen ge Mikael rätt i att jag kan befinna mig i den ena farliga delen av U-kurvan. Mitt resonemang (som jag redovisat i annan tråd) när jag är nöjd med 129 nmol/l är att det 2011 kom en studie där man undersökt D3-halten i två "fritt levande" populationer i olika delar av Afrika och genomsnittet med liten variation låg kring 125 nmol/l. MEN de hade säkert inte brist på K2 (speciellt i form av mk7), vilket jag måste utgå från att jag har.

Tills min K2-piller kommer äter jag 100 g brie per dag, vilket Kate Rheaume Bleue menar ger det förmodade behovet av K2 (allt K2 produceras av bakterier vilka det finns mycket av i brie och de tillsätts så sent i processen att det funkar även om mjölken som använts var pastöriserad).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Min nivå D3  (25-OH-D) utmättes till 129 nmol/l, vilket jag menar motsvarar cirka 55 ng/mL enligt amerikanskt mått. I ljuset av ny kunskap om K2:s betydelse är jag benägen ge Mikael rätt i att jag kan befinna mig i den ena farliga delen av U-kurvan. Mitt resonemang (som jag redovisat i annan tråd) när jag är nöjd med 129 nmol/l är att det 2011 kom en studie där man undersökt D3-halten i två "fritt levande" populationer i olika delar av Afrika och genomsnittet med liten variation låg kring 125 nmol/l. MEN de hade säkert inte brist på K2 (speciellt i form av mk7), vilket jag måste utgå från att jag har.

Tills min K2-piller kommer äter jag 100 g brie per dag, vilket Kate Rheaume Bleue menar ger det förmodade behovet av K2 (allt K2 produceras av bakterier vilka det finns mycket av i brie och de tillsätts så sent i processen att det funkar även om mjölken som använts var pastöriserad).

Är det i själva osten eller i "skalet" man finner K2?
Link to comment
Share on other sites

Är det i själva osten eller i "skalet" man finner K2?

Förmodligen i själva osten. Anledningen till att jag tror det är att hon också nämner Gouda som en bra källa för K2, och Dr. Mercola nämner här även Edamer http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/17/heart-healthy-cheese.aspx.

Dessa två senare ostar har ju inget skal.

(Vill du inte äta skalet? Annars är det ju bara att äta det hela.)

Link to comment
Share on other sites

"Precise values for the organ meats that would be richest in K2 are not available. The pancreas and salivary glands would be richest; reproductive organs, brains, cartilage and possibly kidneys would also be very rich; finally, bone would be richer than muscle meat.15,16,69 Analyses of fish eggs, which Price found to be rich in Activator X, are not available."

 

Betyder det här att benbuljong kan innehålla vitamin K2?

 

http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2#foods

Link to comment
Share on other sites

Förmodligen i själva osten. Anledningen till att jag tror det är att hon också nämner Gouda som en bra källa för K2, och Dr. Mercola nämner här även Edamer http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/17/heart-healthy-cheese.aspx.

Dessa två senare ostar har ju inget skal.

(Vill du inte äta skalet? Annars är det ju bara att äta det hela.)

Hehe, man är väl helt enkelt lite kräsen :)

Skalet är helt ok att äta om det är en hyfsat ung ost. Men ju äldre den blir desto mer benägen blir jag att skära bort en kant, eller två... eller tre...

Men samtidigt så är det ju ändå betydligt lättare att torrbulta i sig en bit brie än en bit Gouda.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...