Gladan Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 "Ännu mindre salt och socker och ännu mer fullkorn. Det är några av förslagen till uppdaterade regler för Nyckelhålsmärkningen som nu går ut på remiss. - Nu blir Nyckelhålet ännu nyttigare. I uppdateringen har vi utgått från den vetenskapliga utvecklingen men också lyssnat på synpunkter från konsumenterna, säger Anette Jansson, ansvarig för Nyckelhålet på Livsmedelsverket." http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Nya-Nyckelhalet-annu-nyttigare Ja, vad säger man? Kanske det ändå blir bra....fruktjogurt med en massa socker i ska t ex inte längre få märkas... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Per Wikholm Posted January 26, 2014 Popular Post Share Posted January 26, 2014 Intressant. Ska läsa på om detta men min spontana reaktion är att de bara gräver Nyckelhålets grav ännu djupare. Först skulle fettet bord och då dundrade livsmedelsindustrin i mer socker och salt för att det fortfarande skulle smaka något. Så vad händer om nu även salt och socker ska bort och mer sågspånssmakande fullkornsfibrer ska in i Nyckelhålsprodukterna. Det finns två alternativ: 1. Ännu mer artificiella sötningsmedel som aspartam, mer syntetiska aromer, mer smakförstärkare som glutamat (E621). Resultatet blir att Nyckelhålet i ännu högre grad framstår som en märkning som garanterar att innehållet är kemiskt gunk och så långt ifrån Äkta Vara-märkningen man kan komma. 2. Det mera osannolika alternativet att livsmedelsindustrin faktiskt gör som Livsmedelsverket vill. Tar bort mättat fett, tar bort salt och dundrar in mer fullkorn i produkterna utan att stoppa in något kemiskt gunk som smakersättning. I det fallet blir Nyckelhålet en renodlad tråkighets-märkning som garanterar att ingen skulle klara av ett blindtest mellan en Nyckelhålsmärkt produkt och en skiva kartongpapper. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Wikholm Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Bra dock att Nyckelhålsmärkningen på fruktyoughurtar med tillsatt socker försvinner. Det har lurat många barnfamiljer att tro att det serverar något nyttigt till barnen som i själva verket är nästan lika sött som Coca Cola. Följande skrivning i slutet på pressemeddelandet reagerar jag dock för: "Märkningen med Nyckelhålet är frivillig och kostnadsfri." Nej, den är bara kostnadsfri för livsmedelsindustrin medan alla skattebetalare sitter och betalar för experters arbetstid för denna märkning på en statlig myndighet. I andra länder sköts motsvarande märkning av frivilliga organisationer, ofta Hjärtfonder och det är Livsmedelsindustrin som får betala för märkningen. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anders A Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Ett steg i sidled kanske? Mindre socker är ju definitivt mycket bra. Men mer fullkorn? Och mindre fett? Eller mer "nyttigt" fett... (Och vad som är nyttigt enligt SLV håller vi ju kanske inte med om...) Och mindre salt? Just saltet är en intressant punkt. Det finns ju de som hävdar att det dör fler människor i saltbrist idag än vad det gör p.g.a. överskott av salt. Om det stämmer, skulle ju ett sådant råd kunna vara lika fel och skadligt som rådet om att undvika mättat fett... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Min tro, eller kanske min förhoppning är att människor snart kan tänka själv, igen, efter ett par, tre decennier med myndigheter som "tänkt" åt oss, och vad har det lett till? Inte mycket och inte till friskare människor i alla fall. Jag tror att många snart inser att nyckelhålsmärkningen går att likna med "dödskallemärkning" Gropen blir nog djupare och djupare för denna märkning i takt med att "budskapet" sprider sig och livsmedelstillverkarna förstår nog så sakteliga vad konsumenten vill ha, oavsett vad livsmedelsverket "prånglar" ut för märkningar och påfund baserat på gammal tro och vilseledande undermåliga forskningsrapporter. Men credit till att tillsatt socker faller utanför ramen för "nyttighetsmärkningen" i alla fall. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.