Jump to content

Nyckelhålet ska få nya regler...


Gladan
 Share

Recommended Posts

"Ännu mindre salt och socker och ännu mer fullkorn. Det är några av förslagen till uppdaterade regler för Nyckelhålsmärkningen som nu går ut på remiss. 
- Nu blir Nyckelhålet ännu nyttigare. I uppdateringen har vi utgått från den vetenskapliga utvecklingen men också lyssnat på synpunkter från konsumenterna, säger Anette Jansson, ansvarig för Nyckelhålet på Livsmedelsverket."

 

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Nya-Nyckelhalet-annu-nyttigare

 

Ja, vad säger man?

Kanske det ändå blir bra....fruktjogurt med en massa socker i ska t ex inte längre få märkas...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Bra dock att Nyckelhålsmärkningen på fruktyoughurtar med tillsatt socker försvinner. Det har lurat många barnfamiljer att tro att det serverar något nyttigt till barnen som i själva verket är nästan lika sött som Coca Cola.

 

Följande skrivning i slutet på pressemeddelandet reagerar jag dock för:

 

"Märkningen med Nyckelhålet är frivillig och kostnadsfri."

 

Nej, den är bara kostnadsfri för livsmedelsindustrin medan alla skattebetalare sitter och betalar för experters arbetstid för denna märkning på en statlig myndighet. I andra länder sköts motsvarande märkning av frivilliga organisationer, ofta Hjärtfonder och det är Livsmedelsindustrin som får betala för märkningen.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Ett steg i sidled kanske? Mindre socker är ju definitivt mycket bra. Men mer fullkorn? Och mindre fett? Eller mer "nyttigt" fett... (Och vad som är nyttigt enligt SLV håller vi ju kanske inte med om...) Och mindre salt?

 

Just saltet är en intressant punkt. Det finns ju de som hävdar att det dör fler människor i saltbrist idag än vad det gör p.g.a. överskott av salt. Om det stämmer, skulle ju ett sådant råd kunna vara lika fel och skadligt som rådet om att undvika mättat fett... :huh:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Min tro, eller kanske min förhoppning är att människor snart kan tänka själv, igen, efter ett par, tre decennier med myndigheter som "tänkt" åt oss, och vad har det lett till? Inte mycket och inte till friskare människor i alla fall.

Jag tror att många snart inser att nyckelhålsmärkningen går att likna med "dödskallemärkning" :o

Gropen blir nog djupare och djupare för denna märkning i takt med att "budskapet" sprider sig och livsmedelstillverkarna förstår nog så sakteliga vad konsumenten vill ha, oavsett vad livsmedelsverket "prånglar" ut för märkningar och påfund baserat på gammal tro och vilseledande undermåliga forskningsrapporter.

 

Men credit till att tillsatt socker faller utanför ramen för "nyttighetsmärkningen" i alla fall.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...