Jump to content

DN om våra förfäders kost.


Jäderås
 Share

Recommended Posts

DN skriver i sin artikel: 

 

"...mannen av allt att döma var laktosintolerant och dessutom bör ha haft svårigheter att hantera föda rik på stärkelse. Detta är logiskt. Laktos- och stärkelsetolerans var anpassningar som uppstod i samband med jordbrukets uppkomst — och för 7.000 år sedan fanns inga jordbrukare i Europa."

 

Frågan är ju om vi verkligen har anpassats? Särskilt till dagens supervete. Kul att arkeologerna intresserar sig mer för kosten!

 

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-sag-vara-forfader-ut/

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Det här var ny information för mig. Jag har alltid trott att vi haft förmågan att bryta ner stärkelse sedan mycket lång tid tillbaka, sedan långt innan vi blev bönder.

 

Även Aftonbladet har en artikel om detta: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18243658.ab - "Detta är logiskt. Laktos- och stärkelsetolerans var anpassningar som uppstod i samband med jordbrukets uppkomst – och för 7 000 år sedan fanns inga jordbrukare i Europa. Alla var fortfarande jägare och samlare och härstammade från de istidsjägare som invandrade i Europa för 40 000 år sedan."

Link to comment
Share on other sites

Svårt att bryta ner stärkelse? Att man var glutenintolernat är ju en sak , men menar de att man skulle haft problem med potatis, ris, majs och stärkelserika rotfrukter för 7000 år sedan?

Vad jag har förstått så ändrades vår förmåga att bryta ner stärkelse från t.ex. rötter efter att vi hade börjat vår resa från apor. De kan bryta ner stärkelse men det sker 100% i deras stora magar. I vårt fall börjar det redan i munnen.

Vilket borde peka på att vi länge tyckt att rötter är mums för Måns men också på att vi mycket tidigt gick från att vara nästan helt herbivora till att bli omnivora med ett matsmältningssystem bättre anpassat till kött (kortare tarmar) än bara grönsaker (massa plats i magen),  

Lite amatörarkeologiska funderingar så här på förmiddagskvisten. :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vad jag har förstått så ändrades vår förmåga att bryta ner stärkelse från t.ex. rötter efter att vi hade börjat vår resa från apor. De kan bryta ner stärkelse men det sker 100% i deras stora magar. I vårt fall börjar det redan i munnen.

Vilket borde peka på att vi länge tyckt att rötter är mums för Måns men också på att vi mycket tidigt gick från att vara nästan helt herbivora till att bli omnivora med ett matsmältningssystem bättre anpassat till kött (kortare tarmar) än bara grönsaker (massa plats i magen),  

Lite amatörarkeologiska funderingar så här på förmiddagskvisten. :)

Du kanske har rätt men vi får nog hålla isär utvecklingen från apor. Nu pratar vi bara om 7000 år sedan. Vi har funnits i denna utgåva i 200 000 år.

Link to comment
Share on other sites

Svårt att bryta ner stärkelse? Att man var glutenintolernat är ju en sak , men menar de att man skulle haft problem med potatis, ris, majs och stärkelserika rotfrukter för 7000 år sedan?

Majs och potatis kom från Amerika till Europa efter "upptäckten" av Amerika. Ris utvecklades i Asien. Stärkelserika grönsaker utvecklades efterhand... Moroten var en tunn besk rot som härstammar från Afganistan. Vi i Sverige började äta främst betor under medeltiden. Annars var det nog rätt tunnsått med grönsaker fram till modern tid.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja, man kan säga att grönsaker och frukt har varit överklassmat i Europa (norra) och det är det ju faktiskt fortfarande... På slott och herresäten tävlade man i att få fram frukter och grönsaker med hjälp av växthus och varmbänkar, och inte minst trädgårdsmästare. Fattiga fick i bästa fall rovor och betor, och senare förstås potatis.  

Idag äter den fattige äter ketchup! Och som vanligt den rike äter statusmat, dyr hitflugen färsk frukt och grönsaker varje dag.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Du kanske har rätt men vi får nog hålla isär utvecklingen från apor. Nu pratar vi bara om 7000 år sedan. Vi har funnits i denna utgåva i 200 000 år.

Det var lite det jag tänkte. Stärkelse och stärkelse är ju inte samma sak. Rotfrukter har vi säkert mumsat i oss läääänge. Det jag misstänker att karlstackaren de har grävt upp hade problem med var sädesslag av olika sorter.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...