Jump to content

Basa kroppen...


Limp

Recommended Posts

Vad tycker och tror ni om fördelar av att basa kroppen ?

 

En del av den maten vi lågkolhydratare äter, lär vara försurande.  T.ex ägg, kött och fisk liksom att en del annat som grönsaker motverkar det med sin basiskhet.

 

Men vad finns det för tankar om att basa kroppen med t.ex natriumbikarbonat ? En tesked om dagen... vetttigt eller inte vettigt ?

Link to comment
Share on other sites

Jag har inga åsikter om basa kroppen eller inte men har valt att ta följande ståndpunkt med LCHF: om jag äter riktigt mat blir kroppen intelligent och känslig för sina behov. Jag får förmågan att lyssna på kroppen, vilken näringen den behöver och då tillför jag det genom riktigt mat.

 

Generellt gillar jag inte tillskott men eftersom jag inte äter fisk får jag tillföra omega 3. Sedan är det frågan om man helt kan förbigå vitamin D men för övrigt får riktig mat bli ledstjärnan och kompassen. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vad tycker och tror ni om fördelar av att basa kroppen ?

 

En del av den maten vi lågkolhydratare äter, lär vara försurande.  T.ex ägg, kött och fisk liksom att en del annat som grönsaker motverkar det med sin basiskhet.

 

Men vad finns det för tankar om att basa kroppen med t.ex natriumbikarbonat ? En tesked om dagen... vetttigt eller inte vettigt ?

Nja, via bikarbonat kan du inte komma åt problemet

Möjligen kan du få en basisk urin men det är också allt :)

 

Ph i blod och andra kroppsvätskor regleras istället via andningen på ett effektivt sätt

Hyperventilerar du kan du som exempel drabbas av ett basiskt blod på 15 sekunder och svimma ^_^

 

Däremot skulle det kunna vara så att du är försurad nere på cellnivå men för att komma åt det problemet gäller det snarare att få i sig mineraler som magnesium kalium calcium etc i tillräcklig mängd.

 

Animalier (aminosyrorna) kan framkalla både basiska och försurande restprodukter men vi slipper ju spannmålen som nästan bara har försurande effekter...så

 

Jag tror inte problemet för oss Lchf:are är speciellt stort eller ens en realitet i praktiken, men det finns förstås kalk-försäljare på rad som vill få oss att tro annat :)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Bikarbonat regerar med saltsyran i magen och blir natriumklorid (koksalt), koldioxid och vatten (respektive kolsyra). Käkar du mycket kan du möjligtvis höja på ph-värdet i magen något, men det regleras snabbt ner igen genom att magen producerar mer saltsyra igen. Och då lär du få sura uppstötningar när kolsyran vill ut...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Att höja ph-värdet i magsäcken är ingen lyckad idé. Magsaften ska vara sur. Om det blir ett för högt ph-värde där så kommer inte enzymet som ska bryta ner protein att fungera som det ska med trista följder. Dessutom tar då inte heller magsaften död på de bakterier, virusar och parasiter som det är tänkt.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Många kloka råd i tråden.

 

När maginnehållet ska vidare från den starkt sura magsäcken ner i tarmsystemet så gör kroppen sitt yttersta för att göra innehållet mindre surt för att skydda tarmarna osv. För att göra detta används bla mineraler. Kroppen tar bikarbonat från blodet och i värsta fall mineraler från skelettet. För att skydda skelettet är det viktigt att förse kroppen med mineraler så att den själv kan kalibrera sina aktiviteter och inte behöver ta från skelettet.

 

Bikarbonat på fastande mage gör bara att magsäcken kämpar emot och producerar mer syra för att göra miljön sur igen, det ska vara surt i magen. En del säger att man genom att börja en måltid med något rejält basiskt, tex en sallad, kan få igång syran om man har problem med för dålig syra. Föör dålig syra kan bero på att man äter för lite salt (havssalt.. som ju också är en källa till mineraler inte minst magnesium). Jag får lite samma effekt av att dricka saltat vatten som av att dricka bikarbonat, magen reagerar och viss gasbildning uppstår i kontakten med syran.

 

Om man kontinuerligt (även mellan måltiderna) förser magen med antingen sånt som redan är surt eller sånt som ska tas om hand av syra så antar jag att man i någon mån överutnyttjar förmågan att göra maginnehållet basiskt främst kroppens depåer av mineraler och bikarbonat och då måste man tänka på att vara noga med mineralerna. I mitt fall handlar det främst om ett stort intag av kaffe som jag tror min kropp förbrukar en stor mängd mineraler för att göra basiskt.

 

Jag är ju ingen kemist men bikarbonat är väl väsentligen mineral, natrium, en typ av salt.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vad tycker och tror ni om fördelar av att basa kroppen ?

 

En del av den maten vi lågkolhydratare äter, lär vara försurande.  T.ex ägg, kött och fisk liksom att en del annat som grönsaker motverkar det med sin basiskhet.

 

Men vad finns det för tankar om att basa kroppen med t.ex natriumbikarbonat ? En tesked om dagen... vetttigt eller inte vettigt ?

 

Har du inte vågat prova tabletterna du köpte?

Link to comment
Share on other sites

Det fanns inga tabletter att köpa varken på apotek eller i hälsokostaffär. Däremot fanns det satser för att basa kroppen, som damen i hälsokostaffären kallade dem. Men jag är snållänning till grunden och betalar inte 260 kr för sådant, om jag kan köpa bikarbonat i påsar på Willys för 11 kr styck.

 

Nätet dräller dock av skriverier om nyttan och nu har jag testat litet med en halv tesked om dagen. Men märker jag inget, kommer nog påsinnehållet användas till annat. Till att basa vattnet i toalettstolen...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det fanns inga tabletter att köpa varken på apotek eller i hälsokostaffär. Däremot fanns det satser för att basa kroppen, som damen i hälsokostaffären kallade dem. Men jag är snållänning till grunden och betalar inte 260 kr för sådant, om jag kan köpa bikarbonat i påsar på Willys för 11 kr styck.

 

Nätet dräller dock av skriverier om nyttan och nu har jag testat litet med en halv tesked om dagen. Men märker jag inget, kommer nog påsinnehållet användas till annat. Till att basa vattnet i toalettstolen...

Äkta småläning är du inte om du köper bicarbonat för 11 kronor.. med take på att kroppen har ett överskott av detta och gör det av koldioxid.. dvs restprodukter av dina cellers arbete!

 

"The bicarbonate buffering system is an important buffer system in the acid-base homeostasis of living things, including humans. As a buffer, it tends to maintain a relatively constant plasma pH and counteract any force that would alter. In this system, carbon dioxide(CO2) combines with water to form carbonic acid (H2CO3), which in turn rapidly dissociates to form hydrogen ions and bicarbonate"

 

"This process is extremely important in the physiology of blood-having animals. It manages the many acid and base imbalances that can be produced by both normal and abnormal physiology. It also affects the handling of carbon dioxide, the constantly produced waste product of cellular respiration."

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Bicarbonate_buffer_system

 

Det enda du basar är din magsyra.. och någons plånbok!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Vad tycker och tror ni om fördelar av att basa kroppen ?

 

En del av den maten vi lågkolhydratare äter, lär vara försurande.  T.ex ägg, kött och fisk liksom att en del annat som grönsaker motverkar det med sin basiskhet.

 

Men vad finns det för tankar om att basa kroppen med t.ex natriumbikarbonat ? En tesked om dagen... vetttigt eller inte vettigt ?

 

Hur konstigt det än låter så har citron en basisk effekt i kroppen. Så jag dricker vatten med lite pressad citron som måltidsdryck varje dag. Vet inte om det är tillräckligt, men det är gott :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Så här skriver Loren Cordain, fritt översatt: "Allt du äter rapporterar slutligen till njurarna som antingen surt eller basiskt. Mat som bidrar till surt är kött, fisk, spannmål, legymer, mejeriprodukter och salt (han menar NaCl). Mat som bidrar till basiskt är frukt och grönsaker. Fett är ganska neutralt."

Så rikligt med ovanjordsgrönsaker till maten borde göra susen!

 

EDIT: Mycket olivolja på salladen  :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag håller med om att bikarbonat är en dålig idé.

 

Det finns ju läkemedel som ska minska sura uppstötningar genom att minska syran i magsäcken, och de tycks öka risken för lunginflammation och chlostridium difficile

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=199672

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1542356511010780

 

Syran i magsäcken utgör ju ett bra första infektionsskydd. Och så behövs den som någon skrivit för att protein ska brytas ned ordentligt.

Link to comment
Share on other sites

Det finns egentligen inga bevis på att det är en dålig idé... iofs inga bevis på att det är en bra ide heller. Mycket verkar kretsa runt om tyckande. Nåväl... jag kan inte se någon skillnad i varken matsmältning eller i annat, så jag kommer använda bikarbonatet på annat håll.

 

Tack för inspelen... 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ragnar Bergs syra-bas-teori är inte vetenskapligt förankrad. Det är flum, kort sagt. 

Korrekt är dock att vi behöver inta mineraler, som t ex magnesium och kalcium. Äter man riktig mat så bör inte detta vara ett problem.

 

Man kan kanske förstå denna teoris uppkomst om man betänker att den utvecklades under den tid då man precis börjat upptäcka mikronutrienterna och deras betydelse (vitaminer, mineraler, flera av upptäckterna var mycket omvälvande och belönades sedermera med Nobelpris). Det föll sig väl naturligt för Ragnar att koppla ihop detta nya med lite allmänkunskaper i kemi och sedan hypotetisera rätt vilt.

Ragnar propagerade starkt för en vegetarisk livsstil, och syra-bas-teorin användes för att ge argumenten en "vetenskaplig" prägel. Den låter ju om inte annat rätt avancerad om man inte själv kan någon kemi. 

 

Jag vet att det står på en del ställen att utfällningar (som vid gikt) beror på "obalanser" mellan syra och bas, och att detta enligt Ragnar Bergs syra-bas-teori kan korrigeras via maten. Detta synnerligen ospecifika sätt att resonera är typiskt för pseudovetenskap. Blandar man (i ett provrör) en lämplig syra med en lämplig bas så fälls salt ut. Korrekt. Men detta har mycket lite att göra med vad som försiggår i det mycket komplexa ämnesomsättningsmaskineriet i våra kroppar.

 

Bra länk:

http://debunkingdenialism.com/2012/08/20/ph-quackery-and-human-acid-base-homeostasis/

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jag var förra veckan på en introspect skanning, svaren visade att jag var mycket försurad, hade inflammerade magslemhinnor, och kraftig magnesiumbrist.(på gränsen till magkatarr) Blev därför ombedd att sluta med d-vitamin, eftersom magnesiumet inte kan tas upp vid höga doser d-vitamin. Dessutom hålla bort socker , spannmål och mjölk. Äter nu :http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Mage-tarm/Tarm/ProBion-Daily.htm

http://www.alpha-plus.se/produkter/item/allzym-dpp-iv-90-kap.html

http://www.alpha-plus.se/produkter/item/ultraclear-sustain-840-g.html

Plus magnesium, zink och fiskolja.

 

Läste om chlorella som verkar ha bra effekt vad gäller ph- balansen. Vad tror ni om detta? http://pulstagning.se/2012/october/chlorella.html

Gapsdiet rekommenderar ju en smoothie av gröna bladgrönsaker, (där man kan blanda med chlorella)som ska vara bra för magen/tarmarna.

http://tarmochpsykologi.wordpress.com/full-gaps-diet/

 

Ps. Intressant detta med ph när både mamma och pappa också var/är försurade.

Link to comment
Share on other sites

Läste om chlorella som verkar ha bra effekt vad gäller ph- balansen. Vad tror ni om detta? http://pulstagning.se/2012/october/chlorella.html

Gapsdiet rekommenderar ju en smoothie av gröna bladgrönsaker, (där man kan blanda med chlorella)som ska vara bra för magen/tarmarna.

http://tarmochpsykologi.wordpress.com/full-gaps-diet/

 

Ps. Intressant detta med ph när både mamma och pappa också var/är försurade.

Spirulina och chlorella har en rad hälsobringande effekter. Det finns dock indikationer att alger som spirulina och chlorella kan innehålla neurotoxiner från blågröna alger.

 

På NutritionFacts.org finns en rad videos som behandlar dessa populära tillskott. Kolla igenom där ifall du vill veta mer om vad forskningen säger:

http://nutritionfacts.org/index.php?s=chlorella

http://nutritionfacts.org/index.php?s=spirulina

 

Ifall du vill åt den basiska effekten är det nog bättre att äta mycket bladgrönsaker. Dels är det billigare och går att äta som vanlig mat, och du slipper riskera att få i dig dessa gifter.

Kanske en idé att köpa en juicemaskin och börja göra grönsaksjuicer?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag var förra veckan på en introspect skanning, svaren visade att jag var mycket försurad, hade inflammerade magslemhinnor, och kraftig magnesiumbrist.(på gränsen till magkatarr) Blev därför ombedd att sluta med d-vitamin, eftersom magnesiumet inte kan tas upp vid höga doser d-vitamin. Dessutom hålla bort socker , spannmål och mjölk. Äter nu :http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Mage-tarm/Tarm/ProBion-Daily.htm

http://www.alpha-plus.se/produkter/item/allzym-dpp-iv-90-kap.html

http://www.alpha-plus.se/produkter/item/ultraclear-sustain-840-g.html

Plus magnesium, zink och fiskolja.

 

Läste om chlorella som verkar ha bra effekt vad gäller ph- balansen. Vad tror ni om detta? http://pulstagning.se/2012/october/chlorella.html

Gapsdiet rekommenderar ju en smoothie av gröna bladgrönsaker, (där man kan blanda med chlorella)som ska vara bra för magen/tarmarna.

http://tarmochpsykologi.wordpress.com/full-gaps-diet/

 

Ps. Intressant detta med ph när både mamma och pappa också var/är försurade.

Ursäkta, men det där "introspect" låter som rena rama lurendrejeriet.

"Kvantmedicin"?

 

http://unohalsa.se/kvantmedicin/introspect/

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag var förra veckan på en introspect skanning, svaren visade att jag var mycket försurad, hade inflammerade magslemhinnor, och kraftig magnesiumbrist.(på gränsen till magkatarr) Blev därför ombedd att sluta med d-vitamin, eftersom magnesiumet inte kan tas upp vid höga doser d-vitamin. Dessutom hålla bort socker , spannmål och mjölk. Äter nu :http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Mage-tarm/Tarm/ProBion-Daily.htm

Hur går en sådan skanning till? Det låter skumt, tycker jag.

Rådet att skippa D-vitamin pga magnesium är mycket oklokt, eftersom vi människor behöver D3 för våra dagliga biokemiska processer. Vi evolverade i östra Afrikas sol och kan inte mer än högst tillfälligt haft brist på magnesium. Ta tillskott av magnesium i stället och fortsätt med D3. Möjligen ta tabletterna med 12 timmars mellanrum för upptagets skull (finns det många som säger, men jag vet inte varför).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag var förra veckan på en introspect skanning, svaren visade att jag var mycket försurad, hade inflammerade magslemhinnor, och kraftig magnesiumbrist.(på gränsen till magkatarr) Blev därför ombedd att sluta med d-vitamin, eftersom magnesiumet inte kan tas upp vid höga doser d-vitamin. Dessutom hålla bort socker , spannmål och mjölk. Äter nu :http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Mage-tarm/Tarm/ProBion-Daily.htm

http://www.alpha-plus.se/produkter/item/allzym-dpp-iv-90-kap.html

http://www.alpha-plus.se/produkter/item/ultraclear-sustain-840-g.html

Plus magnesium, zink och fiskolja.

 

Läste om chlorella som verkar ha bra effekt vad gäller ph- balansen. Vad tror ni om detta? http://pulstagning.se/2012/october/chlorella.html

Gapsdiet rekommenderar ju en smoothie av gröna bladgrönsaker, (där man kan blanda med chlorella)som ska vara bra för magen/tarmarna.

http://tarmochpsykologi.wordpress.com/full-gaps-diet/

 

Ps. Intressant detta med ph när både mamma och pappa också var/är försurade.

Screening låter suspekt ... Magnesiumbrist kan fastställas med vanligt blodprov ... jag skulle rekommendera det innan du börjar ändra på en massa saker ... dessutom får du ju en indikation på om screeningen fungerar...

Link to comment
Share on other sites

Hur går en sådan skanning till? Det låter skumt, tycker jag.

Rådet att skippa D-vitamin pga magnesium är mycket oklokt, eftersom vi människor behöver D3 för våra dagliga biokemiska processer. Vi evolverade i östra Afrikas sol och kan inte mer än högst tillfälligt haft brist på magnesium. Ta tillskott av magnesium i stället och fortsätt med D3. Möjligen ta tabletterna med 12 timmars mellanrum för upptagets skull (finns det många som säger, men jag vet inte varför).

Hmm...men magnesium förbränns ju mera av vid hög fysisk aktivitet. Och jag hade fulla värden gällande D3 (om man utgår från skanningen), dessutom kmr ju våren/ sommaren tillbaka med långa soliga dagar (är mycket utomhus):-)

Link to comment
Share on other sites

Hmm...men magnesium förbränns ju mera av vid hög fysisk aktivitet. Och jag hade fulla värden gällande D3 (om man utgår från skanningen), dessutom kmr ju våren/ sommaren tillbaka med långa soliga dagar (är mycket utomhus):-)

 

Scanningens resultat på d-vitamin går ju enkelt att dubbelkolla på en vårdcentral.

Link to comment
Share on other sites

Hmm...men magnesium förbränns ju mera av vid hög fysisk aktivitet. Och jag hade fulla värden gällande D3 (om man utgår från skanningen), dessutom kmr ju våren/ sommaren tillbaka med långa soliga dagar (är mycket utomhus):-)

Det krävs att man solar hela kroppen i cirka en halvtimme mellan kl 11-15 under juni, juli och augusti. Annars står solen för lågt för att det ska bildas något D3 att tala om. Solskydd förhindrar omvandling till D3.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...