Athenasmatte Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Hej! Jag har länge fått höra att majs är väldigt onyttigt just på grund av dess höga halt fruktos. Någon som vet om detta stämmer, alltså hur mycket fruktos majs verkligen innehåller? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Wikholm Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Nej, du blandar ihop majs med produkten fruktossirap (HFCS) som framställs av majs, precis som man kan framställa etanol av majs. Men majskornen i sig innehåller varken mycket fruktos eller någon alkohol. Fruktosmängden i majskorn är 0,3 g per 100 gram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Men det är väl rätt mycket kolhydrater i majs? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Ja 72% av energin kommer från kh enligt kostbevakningen. http://kostbevakningen.se/?foodinput=100%20g%20majs%0A Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Är all majs GMO majs, eller säljs det "riktig" majs? Dvs är majs ok i paleo? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Är all majs GMO majs, eller säljs det "riktig" majs? Dvs är majs ok i paleo? Majs är spannmål som inte åts i större omfattning förrän det började odlas, så det räknas som jag ser det inte in i paleo. Sedan den började odlas (av indianer) har den säkert förädlats redan av dem, sedan vidare i Mexiko på 70-talet när de också utvecklade dvärgvetet. Med GMO menar man väl förädling men man pillar mer direkt i arvsmassan, så det har nog fortsatt med samma risker som den gamla hederliga förädlingen, eller värre kanske. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Ja 72% av energin kommer från kh enligt kostbevakningen. http://kostbevakningen.se/?foodinput=100%20g%20majs%0A Enligt din länk innehåller majs 125 kcal. Enligt Johanna i paleotråden innehåller potatis 73 kcal. I slv´s databas anger dom 100 kcal för majs och 83 för kokt potatis. 18,9 gram kolhydrater för majs och 17,5 gram kolhydrater för potatis. Det kan säkert skilja mellan olika sorter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Kanske lite av en paleo gråzon liksom ris? För de mer liberala? Angående det MKJ skriver om... jag tror att paleo skiljer på potatis och majs/ris. Potatis är en grönsak och majs/ris spannmål? Jag var lite osäker på hur man räknar majs, som grönsak eller spannmål. Ur LCHF perspektiv måste man ju också titta på mängden kolhydrater, hur mycket man tycker man klarar av. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modesty Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Lite om problemet med GMO grödor som enligt tex Monsanto inte finns - http://indiatoday.intoday.in/story/toxin-from-gm-crops-found-in-human-blood/1/137728.html dvs toxin som människa inte ska kunna upp återfinns i blodet. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Kanske lite av en paleo gråzon liksom ris? För de mer liberala? Angående det MKJ skriver om... jag tror att paleo skiljer på potatis och majs/ris. Potatis är en grönsak och majs/ris spannmål? Jag var lite osäker på hur man räknar majs, som grönsak eller spannmål. Ur LCHF perspektiv måste man ju också titta på mängden kolhydrater, hur mycket man tycker man klarar av. När jag tänker spannmål menar jag denna gräsfamilj: http://en.wikipedia.org/wiki/Poaceae Man menar att vi före odling av dessa inte ätit några större mängder, men en del vilt vid frösäsong har det så klart blivit, liksom andra sorters fröer eller nötter. Sedan vad man ska tillåta eller inte blir ju til syvende og sidst upp till envar... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted January 29, 2014 Share Posted January 29, 2014 Jag skulle tro att måttliga mängder "ursprunglig" majs är ok. Jag skulle däremot inte vilja äta vanlig gul majs numera när jag vet hur hårt hybridiserad OCH besprutad den är. Bleh. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.