Jump to content

137 nya cancerfall varje dag i Sverige


Bengt Nilsson
 Share

Recommended Posts

Från Kostdemokrati:

 

Denna artikel refuserades av Miljömagasinet där Hans Sternlycke sedan en längre tid varit skribent. Anledningen till refuserandet var enligt tidningens ledarredaktion att det saknades källor. Sternlycke menar tvärtom att sakläget om den problematiska vården i Sverige redan är uppenbar.

 

Vården erbjuder inga lösningar för att förebygga cancer. Här är artikeln som Miljömagasinet inte ville publicera. Sternlycke lämnar nu ledarredaktionen.

 

Läs artikeln här: Inget förebyggande av cancer i Sverige

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

i slutet står newsvoice som källa, har författaren använt det som källa (så förstår jag att den refuserades!) eller har kostdemokrati kopierat artikeln från newsvoice?

 

Källkritik är viktigt. Om det är så "uppenbart" borde artikelförfattaren kunnat komma med källor. I formatet det skrivs nu ger det ett oseriöst intryck med klar "foliehattsvarning".

Link to comment
Share on other sites

Känns ganska oseriöst att snacka om cancer och inte nämna exempelvis charkprodukter och rött kött. Den kopplingen är fastställd i åtskilliga studier, bl a:

 

Both red and processed meat intakes were positively associated with cancers of the colorectum and lung; furthermore, red meat intake was associated with an elevated risk for cancers of the esophagus and liver.

http://dx.plos.org/10.1371/journal.pmed.0040325

 

 

 

Several hypotheses, which are mainly based on studies carried out on redmeat, may explain why processed meat intake is linked to cancer risk. Those that have been tested experimentally are (i) that high-fat diets could promote carcinogenesis via insulin resistance or fecal bile acids; (ii) that cooking meat at a high temperature forms carcinogenic heterocyclic amines and polycyclic aromatic hydrocarbons; (iii) that carcinogenic N-nitroso compounds are formed in meat and endogenously; (iv) that heme iron in red meat can promote carcinogenesis because it increases cell proliferation in the mucosa, through lipoperoxidation and/or cytotoxicity of fecal water. Nitrosation might increase the toxicity of heme in cured products. Solving this puzzle is a challenge that would permit to reduce cancer load by changing the processes rather than by banning processed meat.

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635580701684872#.UvimSfl5PWM

 

Sista meningen i ovanstående studie är ganska nedslående, men ack så symptomatisk för inställningen bland forskare och beslutsfattare. De vet exakt vad man behöver göra för att minimera risken för cancer, men de tror inte att folk kommer att efterleva rekommendationerna, och ger därför halvmesyrer.

 

Att undvika socker, processad mat och vissa former av växtoljor är såklart också viktigt. Men om man väljer att blunda för en av de mest cancerogena födoämnena, som vi dessutom konsumerar mycket av, då är det inte konstigt att man inte tas seriöst i vetenskapliga sammanhang.

Link to comment
Share on other sites

Här är också en svensk studie som ytterligare förstärker kopplingen mellan mejeriprodukter och prostatacancer:

 

Dairy products, calcium, phosphorous, vitamin D, and risk of prostate cancer (Sweden)
Results:
Calcium intake was an independent predictor of prostate cancer (relative risk (RR)=1.91, 95 percent confidence interval (CI) 1.23-2.97 for intake ≥1183 vs. <825mg/day), especially for metastatic tumors (RR=2.64, 95 percent CI 1.24-5.61), controlling for age, family history of prostate cancer, smoking, and total energy and phosphorous intakes. High consumption of dairy products was associated with a 50 percent increased risk of prostate cancer.

 

Conclusions:
Our results support the hypothesis that high calcium intake may increase risk of prostate cancer, and this relation may underlie previously observed associations between dairy products and prostate cancer.

http://link.springer.com/article/10.1023/A:1008823601897

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jag tror nog det dock är mycket viktigt att skilja på lättstekt gräsbetat krav-kött (med naturligt fett och grönsaker till) och sönderbränt industri-McD-kött (med friterat skräp och glutenstärkelse samt kanske ett visset isbergsblad till).

 

Tyvärr så skiljer inte dessa studier på det tyvärr. En bra vegetarisk måltid är iof alltid bättre än ett McD-meal enligt min uppfattning.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...