sjal

LCHF för en barnfamilj

Recommended Posts

Hej allesammans!

 

Mannen i familjen är sedan ett drygt år diagnostiserad med IBS (besvär minns han att han haft sedan mellanstadiet). De senaste åren har det blivit värre och efter diagnosen började han testa olika mathållningsråd. Glutenfritt, mjölkfritt, mindre grönsaker, mindre fett. Inget funkade. Så kom en av hans kollegor och föreslog LCHF-kost. Eftersom han inte hade något att förlora läste vi på och testade. Döm om våran förvåning när han efter 2 dygn var symptomfri! (Här kan ni tänka er en familj som dansar på bordet, för det är ju som att ha fått en ny man/pappa, som slipper ha ont och vara sängliggandes flera gånger i veckan.)

Så kom det sig att även jag började äta LCHF. Jag har inga magproblem, men tycker tankarna kring att äta det vi är genetiskt programmerade för låter vettiga, samt att jag gärna skulle förlora ett par kvarhängande graviditetskilon. Tycker redan jag märker skillnad. :)

Men. Nu kommer vårt huvudbry: hur gör vi med barnen? De fyller 3 och 4 i år. Äldste är slank, men den yngre är storväxt. BVC har skickat oss till dietister som bara babblat om lättprodukter, vilket vi alltid förkastat. Just nu äter barnen mindre bröd och socker hemma än tidigare (det har blivit så per automatik när vi vuxna lagt om kosten), men vi kokar pasta/ris/potatis till dem när det är dags för middag. Är det vettigt? Eller har vi (läs: framförallt yngste sonen) något att tjäna på att ändra mer i deras kost också? Det känns hela tiden som om vi MÅSTE få i dem pasta/ris/potatis för att de ska få en allsidig kost, men nu börjar ju den idén kännas lite märklig (inte minst som de äter sådant till lunch på förskolan också, plus smörgås till frukost och mellanmål och frukt och...). Hur har ni andra med barn gjort?

Nu blev det en hel uppsats här. (Jag är väl ivrig att hitta en lösning på yngste sonens viktuppgång så vi slipper gå till fler dietister och lyssna på ännu fler råd om lättmjölk och margarin. Pust.)  

 

Tack på förhand!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej allesammans!

 

Mannen i familjen är sedan ett drygt år diagnostiserad med IBS (besvär minns han att han haft sedan mellanstadiet). De senaste åren har det blivit värre och efter diagnosen började han testa olika mathållningsråd. Glutenfritt, mjölkfritt, mindre grönsaker, mindre fett. Inget funkade. Så kom en av hans kollegor och föreslog LCHF-kost. Eftersom han inte hade något att förlora läste vi på och testade. Döm om våran förvåning när han efter 2 dygn var symptomfri! (Här kan ni tänka er en familj som dansar på bordet, för det är ju som att ha fått en ny man/pappa, som slipper ha ont och vara sängliggandes flera gånger i veckan.)

Så kom det sig att även jag började äta LCHF. Jag har inga magproblem, men tycker tankarna kring att äta det vi är genetiskt programmerade för låter vettiga, samt att jag gärna skulle förlora ett par kvarhängande graviditetskilon. Tycker redan jag märker skillnad. :)

Men. Nu kommer vårt huvudbry: hur gör vi med barnen? De fyller 3 och 4 i år. Äldste är slank, men den yngre är storväxt. BVC har skickat oss till dietister som bara babblat om lättprodukter, vilket vi alltid förkastat. Just nu äter barnen mindre bröd och socker hemma än tidigare (det har blivit så per automatik när vi vuxna lagt om kosten), men vi kokar pasta/ris/potatis till dem när det är dags för middag. Är det vettigt? Eller har vi (läs: framförallt yngste sonen) något att tjäna på att ändra mer i deras kost också? Det känns hela tiden som om vi MÅSTE få i dem pasta/ris/potatis för att de ska få en allsidig kost, men nu börjar ju den idén kännas lite märklig (inte minst som de äter sådant till lunch på förskolan också, plus smörgås till frukost och mellanmål och frukt och...). Hur har ni andra med barn gjort?

Nu blev det en hel uppsats här. (Jag är väl ivrig att hitta en lösning på yngste sonens viktuppgång så vi slipper gå till fler dietister och lyssna på ännu fler råd om lättmjölk och margarin. Pust.)  

 

Tack på förhand!

 

Nu har jag inte barn själv än men jag hade gett mina barn lchf kost också... Dock mer rotsaker ev. Frukt osv. Alltså liberal lchf. Alltid fullfeta produkter och ja kanske koka sötpotatis etc. Men Inte ris och pasta. :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi äter LCHF hela familjen. Barnen är 16, 8, 7 och 3 år och de äter som vanligt på skola och förskola. Om jag serverar någon "konstig" grönsak händer det att jag kokar potatis till barnen och de äter osötat, grövre bröd till helgen. Tidigare åt de lördagsgodis men nu har vi bestämt oss för ett sockerfritt 2014 och spara pengarna för att åka utomlands i början av 2015 :) Titta här för inspiration om du vill 

 

http://luafilosoferar.wordpress.com/category/sockerfritt2014/

 

Ha en fin dag!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det låter bra! Då ska jag bara få äldste sonen att börja gilla broccoli och dylikt. :)
 

Vi äter inte heller godis eller dricker läsk och har aldrig gjort. Yngste sonens rundhet kan liksom inte bero på en massa uppenbara onyttigheter för sådant äts inte alls här hemma. Det har fått oss att undra om det är alla kolhydrater i exempelvis pasta och smörgåsar som spökar (och att han är känsligare än storebror som äter samma saker men inte är stor viktmässigt).

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hemma hos oss käkar alla (inklusive fyra barn) LCHF. På skola och förskola äter de "vanlig" mat.

Någon enstaka gång gör jag pasta eller potatis hemma, men det finns bröd och frukt.

 

Om nån av ungarna var överviktig skulle jag nog tänka som du och dra ner på kolhydraterna. Och dra upp fetthalten så han inte behöver vara hungrig!

Och sen inte göra någon stor sak av det, varken av den nya kosten eller vikten.

 

Lycka till :)

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det låter bra! Då ska jag bara få äldste sonen att börja gilla broccoli och dylikt. :)

 

Vi äter inte heller godis eller dricker läsk och har aldrig gjort. Yngste sonens rundhet kan liksom inte bero på en massa uppenbara onyttigheter för sådant äts inte alls här hemma. Det har fått oss att undra om det är alla kolhydrater i exempelvis pasta och smörgåsar som spökar (och att han är känsligare än storebror som äter samma saker men inte är stor viktmässigt).

 

Låt dem äta de grönsaker som de tycker om till den övriga maten - det behöver inte vara broccoli :). Jag har i och för sig haft tur med min son som alltid tyckt allt varit gott - inte minst lättkokt broccoli. Ungar brukar tycka om uppskurna grönsaker (och morötter) som de kan äta med händerna - typ stavar av gurka, morötter, paprika, tomatklyftor, blomkålsbuketter. Blandade sallader kan många barn tycka är lite läskigt, liksom salladsblad av olika slag. Alla gillar heller inte dressing.

 

Avokado är också bra och gillar de inte det kan du prova med guacamole. De flesta ungar jag känner gillar vitlök. Riven blomkål doppad i kokande saltat vatten istället för ris kanske också kan funka.

 

Om du vill servera något till köttfärssåsen (eller någon annan pastasås) kan du prova att göra LCHF-pasta (<http://www.lchfgourmet.se/lchf-gratang-mos-tillbehor/lchf-pasta-/), om du inte provat det redan. Går bra att skära upp som plattor och använda till lasagne också.

 

En favorit till hemlagade köttbullar i gräddsås är lättkokt brysselkål som jag steker med rödlök och kryddar med salt och peppar.

 

Min sons rundhet kom helt klart från pasta och smörgåsar, och att han alltid älskat att äta och alltid tyckt att allt varit gott. Jag vet nog ingen unge som fått så lite godis, bullar och läsk som han fått under uppväxten.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag lagar (nästan) aldrig potatis, pasta, ris eller glutenmat till mina små som är 1, strax 4 och 6,5 år. Men det blir ändå liberal lchf. Dom får kolhydrater från frukt, syrade fullfeta mjölkprodukter, nötter, paprika, morot, någon batat ibland osv.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

 

Så skönt för din man/ er med IBSen! Om man har IBS tycker jag att man ska läsa på om FODMAPs, det är möjligt att man kan äta en mindre restriktiv kost  med kolhydratkällor utan just sådana fermenterbara kolhydrater som brukar ställa till det om man har IBS.

 

Vad gäller barnen kan det vara bra om man börjar så milt som möjligt. Prova först att ta bort socker och spannmål, det kanske är fullt tillräckligt. Om de äter vanlig mat på dagis kan det vara bra att de får mer kolhydrater, typ potatis/ ris åtminstone ett mål per dag på helgen, så det inte blir en chock för kroppen på måndagen. Det går ganska fort för kroppen att få sämre blodsockerkontroll av lågkolhydratkost.

 

Lycka till!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för era svar! Känns skönt att vara något på spåren kring yngste sonen - det har varit lite plågsamt att inte se något onyttigt i hans kost och ändå inte komma tillrätta med hans rundhet. Mest är jag glad att vi inte gett honom de där lättprodukterna dietisterna tjatat om...

 

Och FODMAP har jag aldrig hört talas om, men det låter väldigt intressant när man googlar lite. Ska läsa på om det när barnen somnat ikväll. :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

[...]

Om de äter vanlig mat på dagis kan det vara bra att de får mer kolhydrater, typ potatis/ ris åtminstone ett mål per dag på helgen, så det inte blir en chock för kroppen på måndagen. Det går ganska fort för kroppen att få sämre blodsockerkontroll av lågkolhydratkost.

 

Lycka till!

 

Humbug! Friska människor har utmärkt blodsockerkontroll, ett par dagar utan socker förändrar knappast den.

 

M.v.h.

 

OO

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har en 2,5-åring och med tanke på att han inte får lchf på dagis så blir inte hans kost strikt hur jag än gör trots att jag äter strikt. Han äter oftast tomater eller paprika till maten och ber faktiskt inte längre om pasta, potatis eller ris. Ibland får han färskpressad juice och ibland får han fruktmellanmål :) funkar hur bra som helst!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Humbug! Friska människor har utmärkt blodsockerkontroll, ett par dagar utan socker förändrar knappast den.

 

M.v.h.

 

OO

Enligt denna studie ger 3 dagar LCHF sämre blodsockerkontroll hos friska unga män. Det är säkert inte något problem när man inte äter kolhydrater, men jag tycker att det är onödigt att utsätta barnen för det varje vecka.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22669333

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Enligt denna studie ger 3 dagar LCHF sämre blodsockerkontroll hos friska unga män. Det är säkert inte något problem när man inte äter kolhydrater, men jag tycker att det är onödigt att utsätta barnen för det varje vecka.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22669333

 

Ja, det är ju viktigare att lita på 3-dagars studier än personliga erfarenheter.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, det är ju viktigare att lita på 3-dagars studier än personliga erfarenheter.

 

Hur menar du att personliga erfarenheter visar något om blodsockerkontroll?

 

En tredagarsstudie är ju intressant om frågan är just om blodsockerkontrollen kan påverkas hos friska av kost på så kort tid.

 

Sen är jag inte säker på att den sämre blodsockerkontrollen på måndagen är speciellt skadlig, det ska sägas. Det tar ju dessutom bara några dagar, så har man fått tillbaka samma blodsockerkontroll igen. Och så jämförde man med en extrem lågfettkost, det kan ju faktiskt vara de som fått en förbättrad blodsockerkontroll, jag har inte läst detaljerna. Det kanske inte var någon skillnad som är relevant kliniskt.

 

Men jag är inte säker på att strikt LCHF är bra för barn. Med eller utan kombination med kolhydratkost på dagis/ i skolan. Men jag medger villigt att det handlar en del om tro vad som är bäst här. Eftersom det verkar som om våra förfäder under lång tid ätit allra minst 20 E% kolhydrater, så känns det för mig riskabelt att gå under det. Åtminstone för barn, åtminstone innan det är väl studerat.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Enligt denna studie ger 3 dagar LCHF sämre blodsockerkontroll hos friska unga män. Det är säkert inte något problem när man inte äter kolhydrater, men jag tycker att det är onödigt att utsätta barnen för det varje vecka.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22669333

 

Studien ger inte stöd för någon chock. Den största skillnaden mellan gruppernas blodsocker var (figur 1a) under cirka 15-30 minuter 7 mmol/l för ND och  8,5 mmol/l för LC/HFD. Alltså, efter tre dagar med lågt blodsocker får man en lite större ökning av blodsockret vid intag av 75 gram glukos i flytande form jämfört med de som haft ett högre blodsocker i tre dagar och utför samma glukosbelastning. Huruvida detta resultat är överförbart, från stillasittande män, på aktiva förskolebarn låter jag vara osagt.

 

Även om man skulle få en chock när man kommer till dagis på måndagen så beror det inte på att man fått bra mat under helgen, det beror på den glukosbelastning man utsätts för på dagis, att det omvända gäller säger jag humbug åt!

 

M.v.h.

 

OO

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Studien ger inte stöd för någon chock. Den största skillnaden mellan gruppernas blodsocker var (figur 1a) under cirka 15-30 minuter 7 mmol/l för ND och  8,5 mmol/l för LC/HFD. Alltså, efter tre dagar med lågt blodsocker får man en lite större ökning av blodsockret vid intag av 75 gram glukos i flytande form jämfört med de som haft ett högre blodsocker i tre dagar och utför samma glukosbelastning. Huruvida detta resultat är överförbart, från stillasittande män, på aktiva förskolebarn låter jag vara osagt.

 

Även om man skulle få en chock när man kommer till dagis på måndagen så beror det inte på att man fått bra mat under helgen, det beror på den glukosbelastning man utsätts för på dagis, att det omvända gäller säger jag humbug åt!

 

M.v.h.

 

OO

Okej, chock var ett onödigt starkt ord. Poängen var att LCHF under några dagar gör att man hanterar kolhydrater sämre. Även då jag åt LCHF så fick mina barn mer kolhydrater under ett mål varje dag på helgen, för att jag inte ville ge dem ständiga övergångsbesvär åt ena eller andra hållet.

 

Sen är jag av uppfattningen att "bra mat" inte behöver vara LCHF. Som sagt är LCHF evolutionärt otestat. Det är ju fullt möjligt att det är ofarligt och tom hälsosamt, men jag testar ju inte det på mina barn i alla fall.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Låt dem äta de grönsaker som de tycker om till den övriga maten - det behöver inte vara broccoli :). Jag har i och för sig haft tur med min son som alltid tyckt allt varit gott - inte minst lättkokt broccoli. Ungar brukar tycka om uppskurna grönsaker (och morötter) som de kan äta med händerna - typ stavar av gurka, morötter, paprika, tomatklyftor, blomkålsbuketter. Blandade sallader kan många barn tycka är lite läskigt, liksom salladsblad av olika slag. Alla gillar heller inte dressing.

 

Avokado är också bra och gillar de inte det kan du prova med guacamole. De flesta ungar jag känner gillar vitlök. Riven blomkål doppad i kokande saltat vatten istället för ris kanske också kan funka.

 

Om du vill servera något till köttfärssåsen (eller någon annan pastasås) kan du prova att göra LCHF-pasta (<http://www.lchfgourmet.se/lchf-gratang-mos-tillbehor/lchf-pasta-/), om du inte provat det redan. Går bra att skära upp som plattor och använda till lasagne också.

 

En favorit till hemlagade köttbullar i gräddsås är lättkokt brysselkål som jag steker med rödlök och kryddar med salt och peppar.

 

Min sons rundhet kom helt klart från pasta och smörgåsar, och att han alltid älskat att äta och alltid tyckt att allt varit gott. Jag vet nog ingen unge som fått så lite godis, bullar och läsk som han fått under uppväxten.

Oj vad jag önskar att min unge ville äta blomkål och broccoli. Eller avokado...

Rå kål, morötter, gurka och sallad är det som funkar. Smyger in riven blomkål i kesoplättar, det går hem. Har även gjort köttbullar med riven svamp i. Mixar fräst vitkål i köttfärssås etc.

Försöker utesluta spannmål så gott det går, men har inte gjort det till något livsprojekt eftersom hon inte är överviktig eller är stenhård sucker på kh.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Okej, chock var ett onödigt starkt ord. Poängen var att LCHF under några dagar gör att man hanterar kolhydrater sämre. Även då jag åt LCHF så fick mina barn mer kolhydrater under ett mål varje dag på helgen, för att jag inte ville ge dem ständiga övergångsbesvär åt ena eller andra hållet.

 

Sen är jag av uppfattningen att "bra mat" inte behöver vara LCHF. Som sagt är LCHF evolutionärt otestat. Det är ju fullt möjligt att det är ofarligt och tom hälsosamt, men jag testar ju inte det på mina barn i alla fall.

 

Min poäng är att det inte finns någon anledning att lägga till extra kolhydrater på helgen eftersom man knappast får några problem då man är frisk och varierar sin huvudsakliga energikälla över några dagar. Studien du hänvisar till stödjer inte din idé, snarare tvärt om, de fick inga problem då de gick från tre dagar LCHF-kost till en plötslig glukosbelastning. Människan är inte så bräcklig. Men visst, jag kan inte bevisa mina teser heller.

 

Håller med om att "bra mat" inte behöver vara LCHF. Att definiera "bra mat" med siffror är minst sagt problematiskt.

 

Förstår att du helt välmenande vill dela med dig av dina erfarenheter och det du tycker är bra, menar inte att vara otrevlig eller hacka på dig, vi har bara olika syn på saken. Kanske kan vi mötas halvvägs och säga att om man upplever omställningsbesvär på måndagen så kan man prova lite mer kolhydrater på helgen. Om inte kanske man inte behöver oroa sig över saken?

 

M.v.h.

 

 

OO

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

5e4yny9a.jpg

 

Min tvååring och favoritmaten :)

Chorizo med hög kötthalt, körsbärstomater och majs :) vet att majs innehåller en del kolhydrater men som sagt han behöver liksom inte äta strikt.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min poäng är att det inte finns någon anledning att lägga till extra kolhydrater på helgen eftersom man knappast får några problem då man är frisk och varierar sin huvudsakliga energikälla över några dagar. Studien du hänvisar till stödjer inte din idé, snarare tvärt om, de fick inga problem då de gick från tre dagar LCHF-kost till en plötslig glukosbelastning. Människan är inte så bräcklig. Men visst, jag kan inte bevisa mina teser heller.

 

Håller med om att "bra mat" inte behöver vara LCHF. Att definiera "bra mat" med siffror är minst sagt problematiskt.

 

Förstår att du helt välmenande vill dela med dig av dina erfarenheter och det du tycker är bra, menar inte att vara otrevlig eller hacka på dig, vi har bara olika syn på saken. Kanske kan vi mötas halvvägs och säga att om man upplever omställningsbesvär på måndagen så kan man prova lite mer kolhydrater på helgen. Om inte kanske man inte behöver oroa sig över saken?

 

M.v.h.

 

 

OO

Vi kan vänligt enas om att vi är lite oense, och att vi inte riktigt vet hur det ligger till! Vi vet ju inte vad som händer om man gör så här varje helg, jag har viss oro för att det kanske inte är det bästa, men jag vet inte.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror vi landat i liberal LCHF till barnen på hemmaplan. Vi utökar mängderna bra mat i förhållande till den mindre bra (á la köttfärssås med pasta). Det har visat sig lättare att få dem att acceptera ny mat om det samtidigt finns något bekant (exempelvis lite ris) på tallriken. Smörgås äter de nu bara vid frukosten, med massor av smör, skinka och gurka.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror vi landat i liberal LCHF till barnen på hemmaplan. Vi utökar mängderna bra mat i förhållande till den mindre bra (á la köttfärssås med pasta). Det har visat sig lättare att få dem att acceptera ny mat om det samtidigt finns något bekant (exempelvis lite ris) på tallriken. Smörgås äter de nu bara vid frukosten, med massor av smör, skinka och gurka.

 

Ungefär så gör vi också. Nu är båda mina barn smalisar med en mycket välfungerande mättnadskänsla (jag är såå avundsjuk) men det finns ju ändå en poäng i att inte överdriva intag av bröd och pasta eftersom de får i sig mer värdefull näring av annat.

 

Ett tips är att ge grönsaker innan maten om de är sugna. Mina barn gillar tex frysta ärter, morotsstavar och paprika innan maten. Oliver funkar också. Det är inte strikt LCHF men det är ju inte heller nödvändigt.

 

Vidare försöker jag "nyttifiera" vissa favoriter som tex pannkaka. Båda gillar tex. pannkaka gjord på dinkelmjöl, mandelmjöl, spenat, mjölk, smör och extra mycket ägg. De får bär och lite sylt eller socker på i rimliga mängder. Inte LCHF men ändå bra mycket bättre än vanlig pannkaka. 

 

Jag försöker alltid kompensera sånt som är extremt fullt av snabba kolhydrater med något fett eller proteinrikt för att inte få en så hög blodsockerstegring. Jag tror i alla fall att det kan räcka för barn som inte har förstört sin insulinkänslighet ännu! 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.