Gladan Posted February 12, 2014 Share Posted February 12, 2014 Har roat mig med att kolla min näringsstatus på matkalkylen (matkalkyl.se), bara för jag var nyfiken hur de två kosthållen står sig i jämförelse. Jag har alltid lagat mat från grunden och sällan använt färdigprodukter mer än tomater på burk, typ. Har inte heller varit någon godisråtta, sällan ätit choklad, chips och sånt, gillar inte heller läsk - men bjöds det på bullar/kakor och sånt på jobbet har jag inte kunnat motstå de sista åren....(det känns inte svårt alls numera!). Före LCHF åt jag ungefär så här, tagit en "normaldag" som exempel (siffran bakom är gram per dag). Frukost: Yoghurt naturell fett 3 % 100 Lättyoghurt naturell fett 0,5% 100 Svarta vinbär 60 Jordgubbar 60 Ägg konventionellt kokt 55 Mellanmål: Päron 100 Äpple m skal 100 Kaffe med "vitt" på jobbet (innehåller veg fett och olika sockerarter..) Lunch/Middag (båda målen ihop, gjorde ofta grytor av något slag med antingen kött eller bönor i)): ”grönsaker” (mest rotfrukter och kål, squash, aubergine) 250 ”Kött” (kött, fisk) 100 Pasta fullkorn okokt 55 Bönor kokt 150 Jasminris okokt 55 Rapsolja 10 Numera äter jag mer såhär: (kör mejerifritt för tillfället) Frukost 2 ägg 110 Bacon 35 Smör/kokosfett 15 Något grönt (paprika) 30 Mellanmål: Fettkaffe m smör/koksfett 30 "Nötter" (paranötter, mandel, hassel) 30 Lunch/middag (räknat ihop båda) ”Kött” (kött, fisk) 200 ”grönsaker” (kål, ovanjordgrönsaker) 200 ”fett” (smör, olivolja, rapsolja, kokosfett) 130-150 Intaget av vitaminer och mineraler ser med denna kosthållning ut ungefär så här: Ämne Enhet RDI Kosten före LCHF % av RDI kosten med LCHF % av RDI innehöll innehåller Folat mg 300 333 111 300 100 Vit A mg 700 1089 156 1099 157 B1 mg 1,1 0,7 60 0,7 64 B2 mg 1,3 1,0 73 1,2 95 B3 mg 15 9,8 66 13 84 B6 mg 1,2 1,4 117 1,3 108 B12 mg 2 2,8 140 1,2 95 C mg 75 238 317 124 165 D mg 7,5 1,2 16 4,6 61 E mg 8 10 122 20 247 K mg 149 145 Fosfor mg 600 917 153 1046 174 Jod mg 150 59 39 149 100 Järn mg 9 9 100 7,9 87 Kalcium Mg 800 565 71 394 49 Kalium mg 3100 2307 74 2072 67 Magnesium mg 280 206 74 175 63 Natrium mg 858 2240 Selen mg 40 28 72 76 189 Zink mg 7 9 133 12 165 Numera äter jag vitamin D och magnesiumtillskott, men det går inte att lägga in. Faktiskt blev jag lite förvånad över att det mesta klarar sig ganska bra med LCHF jämfört med innan, men det som bekymrar mig är att kalcium och kalium är så lågt - det var låg även före LCHF, men nu är det ju ännu mindre. Har även provat att lägga dit ost i LCHF-kalkylen osv, men det ger inte så stor utslag i alla fall. Bör jag äta tillskott (kalcium, kalium)? Summan av kardemumman - det här gjorde jag för att se om det fanns skillnader och det är ju rätt roligt att kunna bekräfta att bytet från spannmål och bönor till fett i alla fall inte påverkar själva intaget. sen förstår jag nu att spannmål och bönor innehåller ämnen som hindrat upptag av näringsämnen istället, så även om det fanns i maten så kom det kanske inte kroppen tillgodo fullt ut då, men det kan det göra nu. Däremot fyller maten inte alla behov om man går enligt RDI varken innan eller nu. (Ok, nu var det en exempeldag på "före", men ca två veckors genomsnitt på LCHF.) Jag kan konstatera att jag förr ofta hade vita fläckar på naglarna, vilket ju ska indikerar någon brist - numera har jag aldrig såna fläckar längre. Naglarna är också starkare, bryts inte lika lätt. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted February 13, 2014 Share Posted February 13, 2014 http://www.thepaleomom.com/2012/02/why-dont-i-need-to-worry-about-calcium.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.