Jump to content

GMO majs i Europa? Sverige säger ja.


Johanna07

Recommended Posts

BRYSSEL. Genmodifierad majs leder till ännu ett jättebråk i EU. Trots att 19 länder med Frankrike i spetsen vill förbjuda odling förbereder EU-kommissionen ett ja och får stöd av Sverige.

 

Under ett möte med EU:s allmänna råd igår, tisdag, ledde frågan om genmodifierad majs till ett jättebråk bland unionens ministrar.

Frågan är en riktig långkörare i EU och har diskuterats sedan 2001. Då ansökte Spanien om att få odla majsen, kallad Pioneer 1507. Sedan dess har den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, gjort en miljöbedömning och kommit fram till majsen inte är farlig, varken för människor eller djur.

Men Greenpeace och andra miljöorganisationer i Europa hävdar att att det finns många miljörisker. Odling av genmodifierad majs innebär bland annat ett hot mot fjärilar anser miljöaktivisterna och många länders regeringar är också skeptiska. Att utmana miljörörelsen och fatta ett beslut som kan leda till misstro bland Europas konsumenter vore förödande, anser en majoritet av EU:s medlemsländer.

Ett gräl utbröt därför när ministrarna behandlade frågan i går. Från Sverige deltog Birgitta Ohlsson och tillsammans med ministrar från bland annat Storbritannien, Estland, Finland och Spanien röstade hon ja till ett godkännande. Men 19 medlemsländer, med Frankrike i spetsen, ville ha fortsatt förbud. Det är en majoritet,men eftersom det krävs kvalificerad majoritet för beslut i denna fråga får nu i stället EU-kommissionen fatta beslut.

Ansvarig EU-kommissionär, Tony Borg, vill godkänna den genmodifierade majsen så snart som möjligt. Men de länder som vill ha ett fortsatt förbud är upprörda och anser att det vore förödande för EU:s demokratiska trovärdighet om kommissionen driver igenom ett godkännande, trots det starka motståndet i länder som Frankrike och Belgien.

Det här är Birgitta Ohlsson: http://www.regeringen.se/sb/d/12715

 

Heja Sverige *ironiskt*

http://www.dn.se/nyheter/varlden/genmajs-skapar-jattebrak-i-eu/

Link to comment
Share on other sites

Pengarna styr, och politikerna är marionetter som gör som Pengarna säger.

 

Tur att jag har plockat bort majs i alla former. Majs kan inte bli bajs, men jag tycker det är det iallafall...

Bajs är just vad det är!!

I negativ mening såklart.

Vi är några på FB som protesterar mot GMO. Alla är välkomna att göra sin röst hörd.

Link to comment
Share on other sites

Efter att ministerråd (B O - från Sverige i detta fall) och kommissionen (anställda tjänstemän totalt korrumperade av lobbyister, gärna från amerikanska bolag) sagt ja, övergår frågan till EU-parlamentet - våra folkvalda representanter. För att förslaget från kommission och ministerråd ska gå igenom måste även parlamentet rösta ja.

 

Folkvalda representanter lyssnar faktiskt mer på folket än vad man kan tro - men man måste höra av sig till dem så de vet vad folket tycker. I nästan alla frågor finns det en eller flera aktivistgrupper med medlemmar från alla EU:s stater. Antingen kan man jobba på egen hand genom att kontakta så många EU-parlamentariker man orkar eller så kan man söka rätt på en grupp av aktivister (obetalda påverkare till skillnad mot lobbyister som får betalt = ojämnt styrkeförhållande) och ansluta sig till dem.

 

Det gäller att förstå skillnaden mellan de olika instanserna i EU. Parlamentet - där de folkvalda sitter - är den minst onda instansen och det är där man kan påverka. Ministerråd och kommission är helt styrda av lobbyister, de är mycket svåra att kontakta och att påverka.

 

Den 25 maj är det val till EU-parlamentet. Då har vi chansen att rösta in de 20 svenska parlamentarikerna som vi vill ska representera oss i fem år framåt.

 

Se gärna denna dokumentär på http://www.svtplay.se/video/956528/lobbyisterna. Den går att se i några dagar till. Beskriver ganska väl hur lobbyarbetet i Bryssel fungerar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...