MKJ

Kålrabbi

Recommended Posts

Jag startar en ny tråd om kålrabbi eftersom det börjat diskuteras i Tottos tråd om jag tycker att kålrabbi är värd att prata om men jag vill inte kapa Tottos viktiga tråd.

 

Jag har odlat kålrabbi sedan 1983 och jag tycker dom är goda att äta råa. Har aldrig tillagat dom.

 

För min del har jag fått bäst resultat när jag sått dom i krukor först. Dom skall ju stå ganska glest. Då kan man också få fram kålrabbi tidigare under säsongen.

 

Det gäller att skörda kålrabbi i tid innan den blir träig men den håller sig väldigt länge i kylskåp. Flera månader kan dom hålla sig ibland.

 

Hos mig har kålfjärilens larver inte lyckats förstöra dom när all annan kål blivit uppäten. Lite hål i bladen gör ingen och skalet är hårt. Bara man inte får angrepp för tidigt.

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag använder kålrabbi i små tärningar i stället för potatis till t.ex. pytt i panna. Blir mycket gott.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag använder kålrabbi i små tärningar i stället för potatis till t.ex. pytt i panna. Blir mycket gott.

Steker du den direkt eller kokar den först? Friterat den?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag stiftade bekantskap med både kålrabbi och majrova i somras när jag startade mitt liv som husägare och grönsaksodlare. Det blev snabbt två favoriter och i år ska jag utöka odlingen. 

 

Kålrabbin var otroligt god att äta rå, men jag provade också att både koka och stuva den. Det där med att göra pyttipanna på den måste jag prova i sommar - det låter smaskens!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Glöm inte att testa Majrova!

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Majrova

 

225px-Brassica_rapa_turnip.jpg

 

Majrova har jag fått mycket mer ojämnt resultat med än kålrabbi. Det skall helst vara varmt och blött. Torka gillar dom inte alls då kan man få hur skruttigt resultat som helst. Ibland blir dom knappt större än en stor rädisa men sommaren 1984 var det varmt och blött och vanliga vita majrovor blev stora som en mindre handboll. Dom jag skördade direkt när dom blivit stora smakade himmelskt men bara någon vecka senare var dom inte goda längre.

 

Dom kan också bli fulla med larver om dom växer sakta.

 

Odlingsvärda men lite svåra som sagt. Jag brukar dock äta upp även blasten och då får man ju lite mer lön för mödan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Steker du den direkt eller kokar den först? Friterat den?

Steker den i smör och sen får den puttra i grädde/vatten tills den är lagom och ingen vätska kvar om det ska vara pytt i panna. Man kan också låtsas göra skånsk potatis, då ska bitarna simma i grädde.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tog fel frö en gång.. trodde det var ett annat namn för kålrabbi.. sådde ett helt fält.. 

 

Fick äta majrova varje dag och ge bort så mycket jag kunde.. till slut undvek grannarna mig för de blev påtvingade majrova!

 

Såå.. för grannsämjan blir det inga mer Majrovor!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag gjorde janssons frestelse med kålrabbi. Smakade precis som den skulle

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Glöm inte att testa Majrova!

 

 

225px-Brassica_rapa_turnip.jpg[/quick

 

Ah, tack för tipset! Har inte tänkt på att den innehåller så lite kolisar. Vad har du den till?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tog fel frö en gång.. trodde det var ett annat namn för kålrabbi.. sådde ett helt fält.. 

 

Fick äta majrova varje dag och ge bort så mycket jag kunde.. till slut undvek grannarna mig för de blev påtvingade majrova!

 

Såå.. för grannsämjan blir det inga mer Majrovor!

 

Ett helt fält! Om det nu hade varit kålrabbi som var meningen, hade du tänkt hinna äta upp alla dom?

 

Hur blev majrovorna? För min del har som sagt resultatet varierat kraftigt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ett helt fält! Om det nu hade varit kålrabbi som var meningen, hade du tänkt hinna äta upp alla dom?

 

Hur blev majrovorna? För min del har som sagt resultatet varierat kraftigt.

Fält o fält.. jag satte hela fröpåsen på en gång.. det blev ett stort land.

 

Grejen var snarare att de behövde skördas och ätas upp när de var lagom färdigvuxna.

 

Nämen altså jag har satt rödbetor andra år oxå, det blir inte lika många fröer.. och så var/är de inte lika känsliga för att skördas i rätt tid.. betydligt mindre land för en påse frö.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fält o fält.. jag satte hela fröpåsen på en gång.. det blev ett stort land.

 

Grejen var snarare att de behövde skördas och ätas upp när de var lagom färdigvuxna.

 

Nämen altså jag har satt rödbetor andra år oxå, det blir inte lika många fröer.. och så var/är de inte lika känsliga för att skördas i rätt tid.. betydligt mindre land för en påse frö.

 

Aha, inte fullt så mycket men det är ju det där med att dom behöver skördas i precis rätt tid. Hur stora blev dom? Jag har ganska liten plats att odla på så jag har prioriterat bort rovorna och satt säkrare grödor men när jag har mer plats så skall jag så rovor igen. Rovor hör ju också till kålsläktet och man skall bara odla kål vart fjärde år på samma jord för att minska risken för klumprotsjuka.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De blev inte direkt större utan träigare och mer blast.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De blev inte direkt större utan träigare och mer blast.

 

Träigare än vad? Stod dom tätare än vanligt för att du satte så många på en gång?

 

Använde du blasten?

 

Jag gjorde grön smoothie av min blast men det är ganska jobbigt när man skall skölja noga och göra den i råsaftcentrifugen (tar vara på både saften och böset) så jag undrar om någon provat att koka majroveblast?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Träigare än vad? Stod dom tätare än vanligt för att du satte så många på en gång?

 

Använde du blasten?

 

Jag gjorde grön smoothie av min blast men det är ganska jobbigt när man skall skölja noga och göra den i råsaftcentrifugen (tar vara på både saften och böset) så jag undrar om någon provat att koka majroveblast?

Pröv själv till sommaren bästa 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Träigare än vad? Stod dom tätare än vanligt för att du satte så många på en gång?

 

Använde du blasten?

 

Jag gjorde grön smoothie av min blast men det är ganska jobbigt när man skall skölja noga och göra den i råsaftcentrifugen (tar vara på både saften och böset) så jag undrar om någon provat att koka majroveblast?

Träigare än när de är mjälla och goda!

 

Näe.. med tanke på alla majrovor jag hade och var tvungen att äta upp så blev det kompostmaskarna som fick blasten.

 

Såå.. om du vill testa att odla majrova.. tänk lite som vid rädisa, plantera lite allt eftersom.

 

Vad har Totto får råd till oss amatörer som vill testa odla lite Kålrabbi och Majrova för husbehov??

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Träigare än när de är mjälla och goda!

 

Näe.. med tanke på alla majrovor jag hade och var tvungen att äta upp så blev det kompostmaskarna som fick blasten.

 

Såå.. om du vill testa att odla majrova.. tänk lite som vid rädisa, plantera lite allt eftersom.

 

Vad har Totto får råd till oss amatörer som vill testa odla lite Kålrabbi och Majrova för husbehov??

 

Jo det är ju så. Jag skrev ju om det tidigare i tråden. Sista gången jag odlade majrovor så skördade jag allihop när dom var klara och förvarade dom i kylskåpet. Dom höll sig ganska länge. Det kan dock vara en och annan larv i som fortsätter att knapra.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det kan dock vara en och annan larv i som fortsätter att knapra.

Lite extra proteintillskott, alltså.  ;)

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Någon som har provat att frysa kålrabbi eller majrovor? Jag har en känsla av att det finns frysblandningar i affären som innehåller kålrot, så det kanske skulle kunna gå.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Detta var en toppentråd!!

Jag har precis tillagat min första måltid med kålrabbi, och det blev hur gott som helst!!!

En vanlig hederlig gratäng - sååå underbart god! Synd att man inte längre har egen trädgårdstäppa och kan odla själv.

Tack för alla tips! :)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.