Nytt Liv

Att övervinna ett matberoende för att alls kunna lägga om kosten

Recommended Posts

Lakritspulver och gelatinblad har inhandlats. Här ska göras pannacotta utan socker! Utan sötningsmedel med för den delen. Passar säkert inte alla men förmodligen mig som inte smakat sött på en månad. 

 

En byxa som var Väldigt Obekväm i december är skön igen — jag måste ha gått ner! 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lakritspulver och gelatinblad har inhandlats. Här ska göras pannacotta utan socker! Utan sötningsmedel med för den delen. Passar säkert inte alla men förmodligen mig som inte smakat sött på en månad. 

 

En byxa som var Väldigt Obekväm i december är skön igen — jag måste ha gått ner! 

Kanske inte i kg men i cm, och det är ju vad som räknas. Hääärligt! Grattis!
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Heldagssammanträde ideellt. Grundade hemma med stadig frukost, rörde inte kanellängden på mötet. Lunch på ett sushiställe, de hade varma kötträtter också och jag valde en sån och sa inget ris. Ett kokt ägg låg redo i väskan ifall lunchen skulle bli någonstans där det bara inte gick att äta bra men behövde inte användas. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förr om åren var jag tokig i allt vad tunnpannkakor, fläskpannkaka och våfflor hette. Sällan-mat? Sällan! Inte hos oss. De senare åren har jag inte tillåtit mig att frossa på de sakerna.

 

I kväll lagade jag plättar och lingongrädde åt en som bad om det. Jag var aldrig frestad att smaka. Hämtade ugnsbakade grönsaker och stekt färs ur frysen och använde micron och var totalnöjd. 

 

Och har ni läst att påstéfabrikanterna stoppar i socker? Utan att deklarera det på förpackningen! Jag blir både ledsen och arg. Undrar man varför de gör så, kan man läsa Kostdoktorns lakoniska kommentar: "Gott, billigt, beroendeskapande."

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej! En liten uppdatering när min innevarande och förhoppningsvis sista LCHF-resa fyller sex veckor. 

 

Jag vågar mig in i matbutiker på egen hand och i kassen hem därifrån klinkar ofta oljeflaskor. Jag slår ordentligt med olja över all mat. Frysen är full med grönsaker, i stora portioner, och fisk och kött, i små. I kylen finns alltid kokta ägg, smör och hårdost. Samt vaniljpulver och lakritspulver att blanda med grädde när andan faller på. Jag är lite försiktig och äter det inte alltför ofta, tror att det skulle kunna trigga sug. Té är vardagsstimulantian och blir det någon gång en caffè latte är det rena festen. Kanelbullar, glass, semlor och godis fortsätter att få nobben om jag blir erbjuden. Det känns inte det minsta svårt.

 

Några fler äldre, smalare plagg har inte kunnat komma till användning. De senaste dagarna har jag inte varit hungrig på dagen och lyssnat på det. Två mål mat har det blivit, frukost vid halv åtta och middag vid fyra. Jag är lite orolig över en kommande resa till tropisk ort med kinesiskt värdfolk. 

 

Önskar er bra matdagar!

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kinesisk mat hyser rätt många kolisar förutom i det självklara riset. Vanliga ingredienser som soya, vinäger och fisksås innehåller kolisar och köttet blankas av med mjöl och fisken paneras. Så det är nog inte helt enkelt, det räcker nog inte att bara utesluta riset. Men ägg har varit många resandes räddning. Lycka till! Det låter som en spännande resa.

Jag har nån gång då o då gjort avsteg i form av en enstaka måltid, det är funkat för mig. Men i vintras fyllde jag jämnt och den veckan i New York har jag inte "hämtat" mig från ännu, fick jag göra om det hade jag valt en annan strategi. Så tänk ut din strategi i förväg.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min strategi på utlandsresan ska vara att inte göra avsteg från dieten annat än i nödfall. Därför informerar jag värdinnan om att ägg och olja är bra att ha hemma när vi är där och att hon inte ska ta illa upp om jag tackar nej till bröd och sötsaker. På flygningarna ska jag ta med nötter ifall maten ombord är hopplös, typ spaghetti carbonara.

 

En fråga till er kloka: just nu undrar jag över omega 3- och omega 6-balansen. Om jag slår olja över maten, blir det inte jämförelsevis för mycket omega 6 då? Äter inte fisk varje dag. Och finns omega 3 i smör?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I åtskilliga månader har blodtrycket envist legat lite för högt. Brukar kolla det på apoteket ibland eller hos husläkaren när jag är där av andra skäl. Efter 7 veckor på LCHF och viss viktnedgång är värdena normala! Exakt vad jag hade väntat mig!

 

Att inte bli hungrig mitt på dagen håller i sig, så till den grad att jag slutat ta med matlåda till jobbet. Det känns helkonstigt men funkar. Ibland tar jag ett litet mellanmål, på hårdost och bregott eller nötter. Och té dricker jag några koppar. Sen hem och äta rejäl, fet middag vid fyra-femtiden. På det står jag mig till nästa morgon. 

 

Nu har jag köpt en burk ekologisk, kallpressad kokosolja, som är ett mättat fett, från hälsokosten och ska pröva att ha den på matportionerna i stället för fleromättad olja med mycket omega-6 i. Hoppas jag tänker rätt. 

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Grattis till normalt blodtryck!

 

Och ja, kokosolja är supernyttigt, så du tänker helt rätt. Äter du inte smör? Det ekologiska innehåller nog mer omega-3 än det vanliga smöret.

 

Och resan kommer att gå bra bara du har en strategi för hur du ska gå tillväga! Själv har jag under våren varit på all-inclusive i Turkiet och långhelg i Oslo utan problem. Ta med några kokta ägg i handväskan som nödmat och kanske lite Babybel och nötter så klarar man alla situationer. Äta ute är inget problem. Jag ber alltid om extra grönsaker istället för potatis, ris och pasta. Funkar alltid.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Inställning är allt. Ville bara berätta om min sambo som också äter LCHF. Han ser alla resor och alla äta-ute tillfällen som en chans att fuska! Är så trött på honom. Det är så jobbigt att krångla och be om extra grönsaker etc!

 

Men för honom är LCHF en diet och inte en livsstil...

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Äter du inte smör? 

 

 

Lagar mat i smör men äter det i övrigt inte ofta. Borde förmodligen ta det i stället för bregott de få gånger jag äter mellanmål på ost. Men det skulle inte bli mycket ändå. 

 

Såg ett recept på majonnäs gjord på smör i stället för olja, det skulle man kunna prova. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Valborg är här, och jag är ensam och lite sjuk och det är synd om mig. Det har inte varit så här synd om mig sedan jag la om kosten den 14 feb., fast jag har haft mycket värre dagar.

 

Allt jag kunde roa mig med var en folktom promenad. Alla kaffeställen var stängda och livsmedelsbutikerna vågade jag inte gå in i, inte i mitt psykiska tillstånd. Vem vet vad jag kunde ha plockat på mig? Hungrig var jag inte och kunde inte tänka ut något som både var tillåtet och kunde bli lite fest. Så jag avstod. Nu är jag hemma och äter cheddar med bregott bara för att. 

 

Usch, hade inte räknat med nån kris i dag. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Valborg är här, och jag är ensam och lite sjuk och det är synd om mig. Det har inte varit så här synd om mig sedan jag la om kosten den 14 feb., fast jag har haft mycket värre dagar.

 

Allt jag kunde roa mig med var en folktom promenad. Alla kaffeställen var stängda och livsmedelsbutikerna vågade jag inte gå in i, inte i mitt psykiska tillstånd. Vem vet vad jag kunde ha plockat på mig? Hungrig var jag inte och kunde inte tänka ut något som både var tillåtet och kunde bli lite fest. Så jag avstod. Nu är jag hemma och äter cheddar med bregott bara för att. 

 

Usch, hade inte räknat med nån kris i dag. 

Kram till dig, imorgon är en ny dag och du mår förhoppningsvis bättre. Cheddar och Bregott är inte fy skam... :)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Magen besvärade mig i går kväll. Bubblig, ond. Funderar på om det kan ha varit mjöl i färsbiffen med gräddsås jag åt på restaurang. Har ju låtit bli spannmål i tre månader. Lite mjöl i färs eller sås är inget jag skulle reflektera över som en potentiell trigger efter mer kolhydrater, alltså att hjärnan skulle reagera, men kan det vara så att magen reagerade för att den var avvand? 

 

Att återinföra vete på prov bara för att se vad som händer är något jag är lite nyfiken på men inte har vågat eftersom jag är rädd att det skulle sätta igång sug. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det var försommarvarmt födelsedagsfirande på en nybyggd träaltan, och värdskapet var väl införstått med mitt kostval. Som alternativ till färdigköpt marinad på kött- och grönsaksspetten fanns en flytande smör- och rapsoljeblandning, och som alternativ till den tjusiga gräddtårtan dekorerad med jordgubbar under sockerglasyr fanns färska jordgubbar och vispgrädde. Potatisgratängen hade jag lätt kunnat hoppa över men smakade litet. Och tog mycket bearnaisessås, och spetskål tillagad i ugn som ingen annan rörde. Alla var nöjda med middagen, i synnerhet jag, som visste att jag skulle fortsätta bli smalare trots att jag ätit så gott. 

 

Jo, och smaljeansen, som jag köpte för flera år sen i början av ett återfall och aldrig använt, är inom räckhåll. De går faktiskt att knäppa om jag håller in magen. 

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Heja, heja dig Nytt Liv!!!

Jag tycker att det verkar gå strålande för dig.

Det här med magont efter restaurangbesök känner jag igen, jag har oftast matlåda med mig, men ibland blir det restaurang av olika anledningar.

Fast jag tycker att jag gör bra val (tex biffar), så får jag ont i magen. Såsen kan vara redd med vetemjöl? Vetemjöl i biffen?

Jag har ju korsallergi mellan sädesslag och gräspollen, så det märks framförallt med krånglande mage om jag äter sädesslag... Men det är inte värre än magknip en eftermiddag och i värsta fall diarre morgonen efter...

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Heja, heja dig Nytt Liv!!!

Jag tycker att det verkar gå strålande för dig.

Det här med magont efter restaurangbesök känner jag igen, jag har oftast matlåda med mig, men ibland blir det restaurang av olika anledningar.

Fast jag tycker att jag gör bra val (tex biffar), så får jag ont i magen. Såsen kan vara redd med vetemjöl? Vetemjöl i biffen?

Jag har ju korsallergi mellan sädesslag och gräspollen, så det märks framförallt med krånglande mage om jag äter sädesslag... Men det är inte värre än magknip en eftermiddag och i värsta fall diarre morgonen efter...

 

Tack LottaJ! Ja, jag tycker nog själv att det går strålande, och är så glad. 

 

Intressant att du noterar magont efter restaurangbesök, ska hålla koll och se om jag också finner ett mönster. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vådligt muller i magen efter två latte. Kaffe med mjölk i är min sista last. Det verkar som om jag inte riktigt tål det. Dessutom är det socker i mjölk, och koffein höjer visst blodsockret det med, så smartast vore att sluta. 

 

Trenden att äta två mål mat om dagen håller i sig. Det är konstigt att inte längre ta med lunchlåda till jobbet, men skönt att slippa. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Resan har varit, den jag nämnde tidigare, och kan på matfronten sammanfattas med att jag nog gått upp lite men att det beror på nödtvång och inte på att jag ballat ur och kastat regler överbord. 

 

 

Flygningar

-------------

Lät bli brödbullar och sötsaker. Knaprade medhavda macadamianötter, efter att ha kollat med ombordpersonalen att det var tillåtet i allergihänseende.

 

 

New York, 4 dagar

------------------------

Gick bra. Inga pretzels, bagels eller pizza slices. Åt ägg, sallader, kött och fisk. 

 

 

Hawaii, 10 dagar

----------------------

Bodde hos kinesisk-amerikanska vänner. Ägg förstod de att jag gärna tog till frukost. Ris undvek jag utom när det var extra gott (stekt på thaivis). Misstänker att mycket av maten lagades med söta marinader och såser men var inte särskilt hård där. Åt också jordgubbar, blåbär och melon -- med grädde om det gick. Däremot inga söta frukter typ ananas, banan eller mango. På min födelsedag bjöd de på jordgubbsgräddtårta eftersom jag sagt att jag åt jordgubbar och grädde, och grädden var sockrad och jordgubbarna täckta med glasyr men jag åt av det (skippade botten) av artighet. Socker är en trigger men inget hände. Allt familjen hade att ha i kaffet var lätt sötat: Coffee Creamer, sojamjölk, kokosmjölk. Jag tog ändå. Så blev jag förkyld och fick smärtstillande receptfria halstabletter med majssirap som huvudingrediens. 

 

 

Jag har ändå hållit mig på banan så långt möjligt och inte gjort några utsvävningar "för att unna mig". Nu är jag tillbaka i vardagen och det känns skönt att återuppta de goda, helt och hållet sockerfria vanorna. 

 

Hur går det för er?

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mätte blodtrycket igen bara för att få kvitto på att det inte var en tillfällighet att det sjunkit till normala nivåer sju veckor efter att jag börjat med LCHF. Det är lika normalt nu, efter fyra månader på kosten.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En byxa jag inte kunde ha när jag började, som jag sen kom i, som sen blev för stor, leder mig att tro att jag gått ner två byxstorlekar. En storlek motsvarar ungefär 5 kg, är konsensus på nätet. Då är en rimlig gissning att jag (som inte väger mig längre) har gått ner 10 kg så långt.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har blivit triggad i matmissbruket, och det var svenska jordgubbar som ställde till det. Inte första gången jag åt dem, men plötsligt en dag. 

 

På midsommarafton var jag bortbjuden och det blev jordgubbar med vispad grädde till efterrätt. Jag åt mängder, å, det var så gott. Någon dag senare hade jag idén i skallen att gå till matbutiken efter jobbet, fast jag egentligen hade bråttom, och köpa jordgubbar. Sen åt jag dem, i hast, med ovispad vispgrädde till, och jag var bara tvungen att äta allihop fast jag var mätt och inte riktigt hade tid och de inte var riktigt lika goda som jag föreställt mig.

 

Nästa dag reflekterade jag över saken och kom fram till att det var det sjuka beteendet som återkommit, just det där med att nödvändigt gå till affären och nödvändigt äta upp alltihop man köpt. I fyra månaders tid har jag varit fri från det, och det har varit så skönt. Jag ska vara försiktig med bären nu. Jag har fått smaka, nu kan säsongen få vara över för min del. 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Starkt gjort att lyckas känna in vad du håller på med och bryta beteendet.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.