Jump to content

Därför tappar vi farten efter lunch (paltkoma)


Bengt Nilsson
 Share

Recommended Posts

Min morfar sa alltid att man skulle vila på maten, för annars kan maten tro att den kommit i en hundmage...

Både han och min morbror gjorde en Kronblom på kökssoffan efter maten. Men de var ju hårt arbetande småbönder... Och åt nog rätt stabbig kost.

 

Och det där med att vila på maten gällde ju inte min moster som skulle städa undan och diska innan hon skulle ut igen. Fast hon åt nog inte lika mycket på en gång. Som jämtländsk bondmora såg jag henne aldrig sitta ner och äta.. Hon stod vid spisen och slevade i sej lite mellan varven för att passa upp på resten.

Det starka könet.

Link to comment
Share on other sites

För mig hör paltkoma definitivt enbart ihop med intaget av kolhydrater, inte främst med mängden mat. Som jag ser det är blodsockeracet som gör mig trött. När blodsockret stiger och insulinet pumpas ut så blir jag trött, helt enkelt. Kroppstemperaturen stiger, huden blossar. Om inte blodsockret stiger så mycket så blir jag inte så trött.

 

Jag har faktiskt tänkt på det här, och om jag har ätit väldigt mycket LCHF-mat så har jag inte heller blivit tröttare än när jag har ätit normalt. Däremot kan jag känna ett annat obehag av att äta för mycket, men inte just trötthet.

 

Julbord är ju en special, då det är lätt att överäta på ett sätt man aldrig annars gör. Alltid förr innebar ett julbord att jag under bortåt 8 timmar efteråt var nästan medvetslös. I år skippade jag alla kolhydrater, dvs inget bröd, julmust eller efterrätter. Jag var proppmätt, magen stod i fyra hörn, men trött? Nej! Svårt att böja mig framåt? Ja! Dimmig i huvudet? Nej!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

För mig hör paltkoma definitivt enbart ihop med intaget av kolhydrater, inte främst med mängden mat. Som jag ser det är blodsockeracet som gör mig trött. När blodsockret stiger och insulinet pumpas ut så blir jag trött, helt enkelt. Kroppstemperaturen stiger, huden blossar. Om inte blodsockret stiger så mycket så blir jag inte så trött.

 

Jag har faktiskt tänkt på det här, och om jag har ätit väldigt mycket LCHF-mat så har jag inte heller blivit tröttare än när jag har ätit normalt. Däremot kan jag känna ett annat obehag av att äta för mycket, men inte just trötthet.

 

Julbord är ju en special, då det är lätt att överäta på ett sätt man aldrig annars gör. Alltid förr innebar ett julbord att jag under bortåt 8 timmar efteråt var nästan medvetslös. I år skippade jag alla kolhydrater, dvs inget bröd, julmust eller efterrätter. Jag var proppmätt, magen stod i fyra hörn, men trött? Nej! Svårt att böja mig framåt? Ja! Dimmig i huvudet? Nej!

 

Hur stor andel var fett och hur stor andel var protein när du åt julbord?

Link to comment
Share on other sites

Och hur ska jag kunna svara på det? Det var ju inte så att det stod näringsdeklarationsskyltar vid varje maträtt. Men jag siktade in mig på de fetaste rätterna: Sill, ål, lax, skar inte bort fettet på skinkan, tog av majonnäspyntet till den ugnsbakade laxen, åt allt fett på revbensspjällen etc. Så nog åt jag mer fett än alla mina bordsgrannar. Dessutom undvek jag, eller åt minimalt av, alla kända kolhydratskällor. Till efterrätt åt jag vispgrädde som var tänkt för kladdkakan smaksatt med lite rårörda hallon som var tänkta till ostkakan.

 

Hur stor andel var fett och hur stor andel var protein när du åt julbord?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Och hur ska jag kunna svara på det? Det var ju inte så att det stod näringsdeklarationsskyltar vid varje maträtt. Men jag siktade in mig på de fetaste rätterna: Sill, ål, lax, skar inte bort fettet på skinkan, tog av majonnäspyntet till den ugnsbakade laxen, åt allt fett på revbensspjällen etc. Så nog åt jag mer fett än alla mina bordsgrannar. Dessutom undvek jag, eller åt minimalt av, alla kända kolhydratskällor. Till efterrätt åt jag vispgrädde som var tänkt för kladdkakan smaksatt med lite rårörda hallon som var tänkta till ostkakan.

 

Jag menade ju inte någon exakt uppgift men det ser ju ut som om du åt ganska mycket fett. Sedan blev det nog mer protein också än en normal lunch.

Link to comment
Share on other sites

Om man inte har en bra fettförbränning och just har tränat på nästan tom mage så behöver man i alla fall mer kolhydrater än Tuva åt till frukost. Därmed inte sagt att den frukost hon åt var bra. En sallad till förrätt och omelett med rotsaker hade kunnat vara ett annat alternativ. Ris, grönsaker och bönor kanske ett annat.

En tvårätters till frukost? Hehe, det hade aldrig någonsin gått. Det var med mycket självdisciplin jag lyckades tvinga i mig müslin. 

Jag har aldrig haft aptit på morgonen, min mage verkar inte vara beredd på fast föda förrän jag har varit vaken i minst 4 timmar.  :) Enda undantaget var några månader när jag var gravid med mitt äldsta barn; då hade jag kunnat äta en tvårätters middag till frukost.

 

Jag är överlycklig i alla fall med att ha sluppit ur sockerkarusellen. Det är fantastiskt befriande att vara anpassad till fettdrift. 

Link to comment
Share on other sites

En tvårätters till frukost? Hehe, det hade aldrig någonsin gått. Det var med mycket självdisciplin jag lyckades tvinga i mig müslin. 

Jag har aldrig haft aptit på morgonen, min mage verkar inte vara beredd på fast föda förrän jag har varit vaken i minst 4 timmar.  :) Enda undantaget var några månader när jag var gravid med mitt äldsta barn; då hade jag kunnat äta en tvårätters middag till frukost.

 

Jag är överlycklig i alla fall med att ha sluppit ur sockerkarusellen. Det är fantastiskt befriande att vara anpassad till fettdrift. 

 

Ja det var ju bra att du hittade ett sätt att ta dig ur det. Just det där att kunna stå sig mer än 4 timmar på maten är nog det jag tycker är mest attraktivt med LCHF. Började du strikt och blev mer liberal med tiden?

 

För min del har jag oftast varit utsvulten när jag vaknat på morgonen och när du skrev att du inte stod dig på frukosten så trodde jag du var likadan. Det var bara en period som jag inte var hungrig på morgonen och det var nog samma period som jag gick upp mer i vikt men jag minns inte riktigt. Jag åt ju i alla fall även om det var trögt men i vanliga fall kan jag nog lätt sätta i mig en trerätters middag klockan 6 på morgonen.

Link to comment
Share on other sites

Ja det var ju bra att du hittade ett sätt att ta dig ur det. Just det där att kunna stå sig mer än 4 timmar på maten är nog det jag tycker är mest attraktivt med LCHF. Började du strikt och blev mer liberal med tiden?

 

För min del har jag oftast varit utsvulten när jag vaknat på morgonen och när du skrev att du inte stod dig på frukosten så trodde jag du var likadan. Det var bara en period som jag inte var hungrig på morgonen och det var nog samma period som jag gick upp mer i vikt men jag minns inte riktigt. Jag åt ju i alla fall även om det var trögt men i vanliga fall kan jag nog lätt sätta i mig en trerätters middag klockan 6 på morgonen.

Började råstrikt och höll på i 1,5 år. Det var då jag gick ner i vikt.

 

Sen luckrade jag upp det, fortfarande lowcarb men inte strikt längre. Rotsaker och enstaka frukter ingår numera i det jag äter.

Min kosthållning idag ligger någonstans i gränslandet mellan lowcarb och paleo eftersom jag använder mejerivaror. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...