Matgiken Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 Den här färggranna och smakrika soppan med asiatiska undertoner har på kort tid blivit en favorit här hemma. Ska man vara krass så kanske den snarare kvalar in under paleo än under renlärig lchf, med tanke på att morot är en relativt söt rotfrukt, men jag ser ingen anledning att vara så petig. Du får som vanligt själv avgöra hur känslig just du är och vad du vill välja att äta. På plussidan står en rejäl dos av den nyttiga kokosoljan, immunförsvarshöjande ingefära, chili och vitlök och att den är både gluten- och mejerifri. Och så är den ju så himla god! Ett litet tips! Kokosmjölk har en tendens att tappa mycket av sin goda smak när den kokar länge i en soppa eller gryta. Ta för vana att alltid spara lite i förpackningen som du tillsätter precis i slutet av tillagningen. Då behåller maten den där goda, fräscha kokossmaken. Skulle du önska mer chilihetta kan du alltid smaka upp soppan med lite sambal oelek eller chiliflingor det sista, och vill du av något skäl inte använda fisksås så kan du naturligtvis köra på vanligt salt istället. Smaken blir dock inte riktigt lika fyllig. Morotssoppa med chili och ingefära, 4 portioner2 msk kokosolja1 gul lök1 stor vitlöksklyfta1 bit ingefära, som din tumme ungefär1/2 röd chili, typ spansk peppar6 normalstora morötter (500 g)4 dl vatten5 dl krämig kokosmjölk1 tärning ekologisk grönsaksbuljongeller 1 msk buljongpulver av bra kvalitetfisksåscitron Börja med att skala lök, vitlök, ingefära och morötter. Dela chilin på längden och skrapa ur kärnorna. Tärna/skiva grönsakerna i mindre bitar. Hetta upp kokosoljan i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök, ingefära och chili och låt fräsa ett par minuter utan att ta färg. Lägg ner morötterna i kastrullen och låt fräsa ytterligare ett par minuter. Slå på vattnet, hälften av kokosmjölken och tillsätt buljongen. Låt koka upp och småkoka under lock 10–15 minuter, så att morötterna blir mjuka. Mixa soppan slät med mixerstav. Avsluta med att mixa ner den kvarvarande kokosmjölken. Smaka av med några generösa stänk fisksås för sälta och umami och lite pressad citron för syra. Fler recept hittar du på www.matgiken.wordpress.com 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ti Ti Posted March 2, 2014 Share Posted March 2, 2014 Intressant! Åt vid ett tillfälle en soppa på morot och ingefära på Matvarufabriken och blev glatt överraskad av hur ingefäran tog udden av sötman i morötterna, och tvärsom - men god var den! Men det var nog rätt mycket ingefära - det kittlade i näsan varje gång jag andades ut en bra stund efteråt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted March 2, 2014 Share Posted March 2, 2014 Intressant! Åt vid ett tillfälle en soppa på morot och ingefära på Matvarufabriken och blev glatt överraskad av hur ingefäran tog udden av sötman i morötterna, och tvärsom - men god var den! Men det var nog rätt mycket ingefära - det kittlade i näsan varje gång jag andades ut en bra stund efteråt... Även om ingefäran tar udden av sötman så är det ganska mycket kolhydrater och snabba sådana så äter man LCHF behöver man nog tänka sig för innan man provar. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.