Jump to content

Ska man bli rädd för denna rapport


mkittel
 Share

Recommended Posts

"För de kvinnor som ofta åt rött kött, charkuterivaror och fettrik mat ökade risken för slaganfall."

Så skrev SVD, men de nämnde inte att i samma kategori hade forskarna bunkat ihop mjölmat och liknande. Så vad var det som kan tänkas ha orsakat slaganfall? Kött och fetter som människan ätit i miljoner år eller mjöl och socker som är helt nya för oss?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Notera hur SvD inte anger källan så att påståendena blir omöjliga att kontrollera utan att lägga ner mycket arbete. Den här typen av publiceringar skadar mycket eftersom de som inte är insatta okritiskt tror på texten som den står.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det är häpnadsväckande hur snabbt media publicerar denna typ av "nyhet"! Inom 10 timmar hade snart sagt varenda media värd namnet publicerat artikeln. Man undrar vem som ordnar det? 

 

Man (i detta fallet KI) kablar ut ett pressmeddelande och TT skickar vidare till alla som prenumererar på deras tjänster. Texten som SvD publicerat är TTs text rakt av. Varje tidning gör sin egen nyhetsvärdering men de vet ju att nyheter om hälsa och kost ger många klick så att publicera denna korta TT-notis var en no-brainer. Ingen källkontroll, inget journalistiskt arbete involverat utan bara snabba optimeringspuckar.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...