Gå till innehåll

Minska matsvinnet?


Recommended Posts

Hej!

Jag heter Dennis och går mitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet i Lund. Jag utför för tillfället ett designprojekt som förhoppningsvis ska leda till minskat matsvinn. Skulle ni kunna tänka er att svara på en kort enkät så att jag kan ta fram en riktigt bra produkt? Jag vet att detta kanske inte är helt rätt forum så jag ber om ursäkt redan nu ifall någon skulle ha något emot det.

https://docs.google.com/forms/d/1EOcNtBNbYpusz9W9h9qLPZXo3se0lsmyEpHoMjIKeb0/viewform

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är det? Den borde väl kanske ligga under övrigt, men annars är det väl OK? Det är väl bara ren försäljning och annonser som inte platsar här (och då har vi ändå stått ut med jättelångt inlägg om fitlines ev förtjänster)

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Jag fyllde i enkäten och som lågkolhydratkostare har jag aldrig någon mat som åker i soptunnan. Inget blir förstört någonsin egentligen p.g.a att maten blr för gammal eller det blir för mycket lagat. En gurka åkte iofs några veckor sedan till soporna, men jag tror den var rutten redan vid inköpet. 

 

Därför tror jag att lågkolhydratkost är ett bra sätt att minska sopberget.

Samma erfarenhet här!

 

Min kommun erbjuder bruna soptunnor för matavfall.. som tillägg till den gröna som går till förbräning!

 

Mig veterligen så är det bara en gurka som blivit dålig som jag slängt i tunnan.. så nu skall jag straffas med extra avgift för blandsopor!

 

Det matavfall som jag har är främst äggskall.. och det skall man inte lägga balnd det som skall komposteras!

 

Ur led är tiden.. man uppmuntrar till att köpa och sen slänga mat!

 

Nu ljög jag lite.. för i söndags slängde jag skal efter en lök och en jordärtskocka!  :ph34r:

Redigerad av Zepp
  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har ett stort matsvinn och det är äggvitor. Vet inte riktigt vad jag ska göra med dom, äta dom själv kan jag inte.

Hade vi varit grannar, så hade jag tagit de på löpande band...

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag undrar hur de räknar när de räknar ut "matsvinnet"? Hos oss slängs det väldigt sällan något som tidigare varit ätbart. Om det är så att man mäter matsvinn genom vikt kommer ju allt "rens" med som matsvinn. Exempelvis stock och blad från blomkålen och den delen väger säkert lika mycket som den ätbara delen av kålen. Allt sånt passar ju i komposten, men alla har ju inte möjlighet att kompostera.

 

Innan LCHF var vårt matsvinn mycket större. Nu existerar det knappt.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag slänger aldrig mat. Dels beror det på ärftlig belastning, dels på att jag har ett stort hushåll, men framför allt för att jag planerar i förväg.

Eller jo förresten, lite svinn blir det när barnen har tagit för sig för mycket mat. Det händer alltmer sällan, och jag tycker att jag är jätteduktig som inte säger nåt om det :)  (min pappa tvingade oss att äta upp hellre än att slänga - det var inte så kul..)

Jag har en kompis som slänger kilovis med frukt varje vecka, helt i onödan. Det kliar i hela kroppen på mig av sånt :blink:

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag undrar hur de räknar när de räknar ut "matsvinnet"? Hos oss slängs det väldigt sällan något som tidigare varit ätbart. Om det är så att man mäter matsvinn genom vikt kommer ju allt "rens" med som matsvinn. Exempelvis stock och blad från blomkålen och den delen väger säkert lika mycket som den ätbara delen av kålen. Allt sånt passar ju i komposten, men alla har ju inte möjlighet att kompostera.

 

Innan LCHF var vårt matsvinn mycket större. Nu existerar det knappt.

Även stock från blomkål kan användas. Skär eller hyvla i tunna skivor, så har du extra grönsaker till t ex woken. Stock från broccoli kör jag ner i en ratatouille...

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varför skulle man inte lägga äggskal i komposten? Vi har egen kompost, och där lägger vi både ben och krossade äggskal.

 

Jag har också undrat hur man vet hur mycket mat som slängs.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har ett svagt minne av att min mormor la äggskal i vatten, lät det dra nån dag eller två, och vattnade blommorna med det sen.

Kan det stämma? I alla fall, så hade hon jättefina blommor :)

Annars så är det väldigt lite svinn i mitt hushåll sen jag började med lchf. Och med hund hemma så slängs inte ens köttbenen.

Rotstockar från broccoli, vitkål och blomkål skalar jag och skär ner i kastrullen tillsammans med buketterna. Eller äter den rå, gott det också.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lite OT, undrar om det är fler än jag som upplever att det blir mycket mindre sopor generellt med LCHF. Här i England har vi inte kommit så långt i sopsortering men skiljer på vanliga sopor och recycling (olika i olika kummuner) och det tillämpas varannan vecka av båda "tunnorna", numera är mina mängd sopor mycket mindre av båda sorterna.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varför skulle man inte lägga äggskal i komposten? Vi har egen kompost, och där lägger vi både ben och krossade äggskal.

 

Jag har också undrat hur man vet hur mycket mat som slängs.

Jag komposterar också äggskal!

Fram till Mars ungefär, då sparar jag dem på hög och använder sen till snigelavskräckningsmedel i köksträdgården :)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag komposterar också äggskal!

Fram till Mars ungefär, då sparar jag dem på hög och använder sen till snigelavskräckningsmedel i köksträdgården :)

Intressant. Krossar du dem och lägger runt om plantorna eller?
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intressant. Krossar du dem och lägger runt om plantorna eller?

Japp!

Funkar väldigt bra faktiskt, men man måste förstås ha koll och fylla på vid behov.

Och inte göra som jag gjorde med en squashplanta förra året - stängde in en snigel innanför äggskalskrosset :rolleyes:

Squashplantan blev kaläten på ett par dar av en gissningsvis väldigt lycklig snigel.

 

Min trädgårdskompis som inte äter LCHF (och alltså inte har några mängder med äggskal :) ) använder sågspån på samma vis. Allt som är torrt och /eller vasst undviker de helst att krypa över :)

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För sniglar sparar vi kaffesump och lägger ut runt om i trädgården funkar väldigt bra mot sniglar och jordförbättring.

Jag har lärt mej att kaffesump ska va så himla bra för rosorna, så jag samlar allt till dem på sommaren

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är det? Den borde väl kanske ligga under övrigt, men annars är det väl OK? Det är väl bara ren försäljning och annonser som inte platsar här (och då har vi ändå stått ut med jättelångt inlägg om fitlines ev förtjänster)

 

Jag fyllde i enkäten och som lågkolhydratkostare har jag aldrig någon mat som åker i soptunnan. Inget blir förstört någonsin egentligen p.g.a att maten blr för gammal eller det blir för mycket lagat. En gurka åkte iofs några veckor sedan till soporna, men jag tror den var rutten redan vid inköpet. 

 

Därför tror jag att lågkolhydratkost är ett bra sätt att minska sopberget.

 

Jag undrar hur de räknar när de räknar ut "matsvinnet"? Hos oss slängs det väldigt sällan något som tidigare varit ätbart. Om det är så att man mäter matsvinn genom vikt kommer ju allt "rens" med som matsvinn. Exempelvis stock och blad från blomkålen och den delen väger säkert lika mycket som den ätbara delen av kålen. Allt sånt passar ju i komposten, men alla har ju inte möjlighet att kompostera.

 

Innan LCHF var vårt matsvinn mycket större. Nu existerar det knappt.

 

 

Jag slänger aldrig mat. Dels beror det på ärftlig belastning, dels på att jag har ett stort hushåll, men framför allt för att jag planerar i förväg.

Eller jo förresten, lite svinn blir det när barnen har tagit för sig för mycket mat. Det händer alltmer sällan, och jag tycker att jag är jätteduktig som inte säger nåt om det :)  (min pappa tvingade oss att äta upp hellre än att slänga - det var inte så kul..)

Jag har en kompis som slänger kilovis med frukt varje vecka, helt i onödan. Det kliar i hela kroppen på mig av sånt :blink:

 

 

Varför skulle det vara fel forum för enkäten?

Jag har svarat!

 

 

Varför skulle man inte lägga äggskal i komposten? Vi har egen kompost, och där lägger vi både ben och krossade äggskal.

 

Jag har också undrat hur man vet hur mycket mat som slängs.

 

 

Har ett svagt minne av att min mormor la äggskal i vatten, lät det dra nån dag eller två, och vattnade blommorna med det sen.

Kan det stämma? I alla fall, så hade hon jättefina blommor :)

Annars så är det väldigt lite svinn i mitt hushåll sen jag började med lchf. Och med hund hemma så slängs inte ens köttbenen.

Rotstockar från broccoli, vitkål och blomkål skalar jag och skär ner i kastrullen tillsammans med buketterna. Eller äter den rå, gott det också.

 

 

Lite OT, undrar om det är fler än jag som upplever att det blir mycket mindre sopor generellt med LCHF. Här i England har vi inte kommit så långt i sopsortering men skiljer på vanliga sopor och recycling (olika i olika kummuner) och det tillämpas varannan vecka av båda "tunnorna", numera är mina mängd sopor mycket mindre av båda sorterna.

 

 

Intressant. Krossar du dem och lägger runt om plantorna eller?

 

Jag vill tacka er alla som har svarat på min enkät. Det har inte slagit mig innan att vi LCHF:are slänger betydligt mindre mat än vad pastafolket gör. Det jag har fått fram hittills är att folk slänger pasta, ris och andra spannmål i mängder. Så om man inte lyckas få dem att gå över till LCHF får man ju ta och försöka få dem att slänga mindre helt enkelt =)

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Japp!

Funkar väldigt bra faktiskt, men man måste förstås ha koll och fylla på vid behov.

Och inte göra som jag gjorde med en squashplanta förra året - stängde in en snigel innanför äggskalskrosset :rolleyes:

Squashplantan blev kaläten på ett par dar av en gissningsvis väldigt lycklig snigel.

 

Min trädgårdskompis som inte äter LCHF (och alltså inte har några mängder med äggskal :) ) använder sågspån på samma vis. Allt som är torrt och /eller vasst undviker de helst att krypa över :)

Jag sparar och krossar äggskalen från mina ekoägg. De ger jag sedan till mina föräldrar, som blandar krosset med jord på deras kolonilotter. Skalkrosset vittrar med tiden ner, och kalken från skalen berikar jorden då den annars kan försuras av regn...

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...