nabe Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Jo tänkte det kan vara kul att ta död på myter kring mat som man blivit uppväxt med men som man nu vet bättre om. Tex. Är uppväxt med att: Max 1 ägg om dagen-farligt för kolesterolet. Salta sparsamt. Ligger det forfarande någon sanning i det? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Kostdoktorn säger ju att man nog inte bör överstiga 36 ägg per dag (med glimten i ögat - det är obegränsat).. Det var ju den här skräcken om förhöjt kolesterolvärde, men nu vet man ju att kroppen tillverkar själv det kolesterol den behöver om den inte får det via kosten, och att förhöjt kolesterol inte är farligt i sej utan en markör på att det är nåt fel som är trasigt. Saltskräcken sitter fortfarande i också, men det är också helt fel. Folk dör på sjukhus i Sverige pga saltbrist (finns flera inlägg om salt på Kostdemokrati.se) Får du för mycket salt blir du törstig och kissar ut det. Kroppen kan inte tillverka eget salt så det måste vi få i oss i kosten. För lite salt ger trötthet och dimhjärna och yrsel. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nabe Posted March 4, 2014 Author Share Posted March 4, 2014 Kom å tänka på en tidningsartikel (80-talet) min pappa läste upp när jag var liten. I den stod det att bananer var så nyttiga att man inte behövde annat för överlevnad. Var liten i maten som barn och använde sedan artikeln emot honom för att få äta banan istället för middag, ha ha. Bananer är väl inte såå nyttiga va? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Kom å tänka på en tidningsartikel (80-talet) min pappa läste upp när jag var liten. I den stod det att bananer var så nyttiga att man inte behövde annat för överlevnad. Var liten i maten som barn och använde sedan artikeln emot honom för att få äta banan istället för middag, ha ha. Bananer är väl inte såå nyttiga va? Jag hoppas att de är ganska nyttiga i alla fall för små barn för bananer och välling är nämligen det som alltid går i även trötta barn när inget annat accepteras. Vuxna som tenderar att växa på bredden kanske ska hålla sig borta från bananer. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Tänker på Coops skylt om fulbananer. Man ska nog se till att man ger barnen ekologiska i alla fall 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nabe Posted March 4, 2014 Author Share Posted March 4, 2014 Jag hoppas att de är ganska nyttiga i alla fall för små barn för bananer och välling är nämligen det som alltid går i även trötta barn när inget annat accepteras. Vuxna som tenderar att växa på bredden kanske ska hålla sig borta från bananer. Jo men visst är det väl bra med bananer (om man ej har viktproblem). Menar bara att dom nog inte täcker hela näringsbehovet som det påstods i artikeln. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareng Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Jo men visst är det väl bra med bananer (om man ej har viktproblem). Menar bara att dom nog inte täcker hela näringsbehovet som det påstods i artikeln. Kommer ihåg ett väldigt otäckt fall för några år sedan om en veganfamilj som bara gett sitt barn avokado och banan för att det enligt deras dogm innehöll allt som människokroppen behöver. Barnet fick hjärnskador och föräldrarna dömdes för barnmisshandel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeanette H-H Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Minst sex skivor bröd om dagen. Lättmargarin bättre än smör. Bulle medelnyttigt. Banan rena hälsomaten. Havregrynsgröt är som dunderhonung. Och förstås det om ägg och kolesterol. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elja Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 5 frukter om dan gör kroppen glad (eller alldeles spattig) 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jäderås Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Frukost är dagens viktigaste mål...myt. Frukt är en vitaminbomb....myt. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Läst att de senaste studierna visar att kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker inte alls är vätskedrivande. OM man inte intar ca 600 mg koffein/dag eller mer. Det är ca 10 koppar vanligt bryggkaffe. TS skrev mat, men jag tycker att kaffe kan få vara med, eftersom det är så många som dricker det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cavegirl IF Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Den mest uppenbara myten: "Man håller lättare vikten av fettsnål mat." (Ackompanjerat av reklam för lightprodukter med tvivelaktigt innehåll). Och som Jäderås skrev: "Frukost är dagens viktigaste mål." Denna myt verkar sitta i hårt hos de flesta fortfarande. Mina arbetskamrater förfasar sig över att jag oftast inte äter frukost. En annan myt som många fortfarande svär vid: "Man bör äta minst sex mål mat om dagen för att må bra." (Vem tusan har tid att planera och äta mat var tredje timme?) Just ja... när min dotter var spädbarn så rekommenderades flytande fett som tillskott varpå jag köpte på mig flytande margarin och gav henne. Usch, önskar jag visste bättre då. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modesty Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Fullkorn är nyttigt. Fortfarande gäller detta hos SLV 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajsa576 Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Hur nyttig är denna egentligen? http://www.arla.se/vara-produkter/produkt/?productid=7310865088703 Gick ut i Söndagsbilaga att de bjuder på denna! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jäderås Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 En annan myt som många fortfarande svär vid: "Man bör äta minst sex mål mat om dagen för att må bra." (Vem tusan har tid att planera och äta mat var tredje timme?) > Precis! Nu när ja går min HK-utbildning är det ett himla tjatande om de nyttiga mellanmålet hit och dit (GAAAH!) . Behöver man mellanmål så är det fel på föregående måltid ("BUSTED"!). "Man ska inte småäta" ("CONFIRMED!") 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Lite socker har väl aldrig skadat någon 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jäderås Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Hur nyttig är denna egentligen? http://www.arla.se/vara-produkter/produkt/?productid=7310865088703 Gick ut i Söndagsbilaga att de bjuder på denna! Som någon annan klok person uttryckte det. Frukt ska man inte dricka. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 En annan myt som många fortfarande svär vid: "Man bör äta minst sex mål mat om dagen för att må bra." (Vem tusan har tid att planera och äta mat var tredje timme?) > Precis! Nu när ja går min HK-utbildning är det ett himla tjatande om de nyttiga mellanmålet hit och dit (GAAAH!) . Behöver man mellanmål så är det fel på föregående måltid ("BUSTED"!). "Man ska inte småäta" ("CONFIRMED!") På den tiden jag åt fettsnålt och "nyttigt" var jag tvungen att ha mat och sovklocka som Skalman. Efter 3 timmar började det bli lågtryck och efter 4-5 var det stormvarning. Längre än så tror jag aldrig nån överlevde i min närhet. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Hur nyttig är denna egentligen? http://www.arla.se/vara-produkter/produkt/?productid=7310865088703 Gick ut i Söndagsbilaga att de bjuder på denna! Och sötad är eländet också. Som om det inte vore sött ändå 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajsa576 Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Och sötad är eländet också. Som om det inte vore sött ändå I reklamen står det 50% färre kalorier 100% Naturlig… hm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cavegirl IF Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Hur nyttig är denna egentligen? http://www.arla.se/vara-produkter/produkt/?productid=7310865088703 Heh... snacka om affärsidé. "Vi tar (typ) juice... späder ut det med hälften vatten och tillsätter lite sötningsmedel". $$$ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Heh... snacka om affärsidé. "Vi tar (typ) juice... späder ut det med hälften vatten och tillsätter lite sötningsmedel". $$$ Är inte det egentligen ett fall för marknadsdomstolen eller nåt? Man får väl inte ljuga hur mycket som helst? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Lite socker har väl aldrig skadat någon Det svaret fick jag när jag stod framför charkdisken och ville ha några hekto sockerfritt pålägg. Efter mångt o mycket letande, så var det endast Parmaskinkan som inte var sockrad. Vilken överraskning! Eller inte 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nabe Posted March 4, 2014 Author Share Posted March 4, 2014 Minst sex skivor bröd om dagen. Lättmargarin bättre än smör. Bulle medelnyttigt. Banan rena hälsomaten. Havregrynsgröt är som dunderhonung. Och förstås det om ägg och kolesterol. Ja hur kunde man rekommendera 6 skivor bröd om dagen! Var det livsmedelsverket? nån som vet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Ja hur kunde man rekommendera 6 skivor bröd om dagen! Var det livsmedelsverket? nån som vet? Lobbyister från industrin som bor i SLV:s korridorer 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nabe Posted March 4, 2014 Author Share Posted March 4, 2014 Fick ofta burkfrukt/fruktsallad (namn?) i sockerlag som liten eftersom det var nyttigt med frukt. Det var förresten inte så länge sedan det slutades serveras i förskolan heller, som mellanmål. Alla dessa fruktsoppor, nyponsoppan var ju bra för barnen med mycket vitaminer i, sade/trodde man. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ɐuuɐ Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 Den mest uppenbara myten: "Man håller lättare vikten av fettsnål mat." (Ackompanjerat av reklam för lightprodukter med tvivelaktigt innehåll). Och som Jäderås skrev: "Frukost är dagens viktigaste mål." Denna myt verkar sitta i hårt hos de flesta fortfarande. Mina arbetskamrater förfasar sig över att jag oftast inte äter frukost. En annan myt som många fortfarande svär vid: "Man bör äta minst sex mål mat om dagen för att må bra." (Vem tusan har tid att planera och äta mat var tredje timme?) Just ja... när min dotter var spädbarn så rekommenderades flytande fett som tillskott varvid jag köpte på mig flytande margarin och gav henne. Usch, önskar jag visste bättre då. Flytande fett = grädde och äggula numera. Det brukar jag blanda i vällingen numera och se, då dricker lilla tjejen upp hela flaskan! Vattvällingen vägrar hon. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nabe Posted March 5, 2014 Author Share Posted March 5, 2014 Flytande fett = grädde och äggula numera. Det brukar jag blanda i vällingen numera och se, då dricker lilla tjejen upp hela flaskan! Vattvällingen vägrar hon. Rapsolja i vällingen eller ersättningen rekommenderar man nu på bvc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleks Posted March 5, 2014 Share Posted March 5, 2014 Burkmat, välling och industrigröt till barn. Det rekommenderas till barn. Största bluffen någonsin! Färdigmat är inte nyttig för vuxna (tänker på findus, felix osv) men färdigmat för barn är nyttig? Tänk om tänk rätt! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
turnipnswede Posted March 5, 2014 Share Posted March 5, 2014 Jag fick alltid en rejäl klick messmör i vällingen som liten. Det var för att jag alltid var hård i magen men gjorde också vällingen såå söt och god! Man undrar ju om sockerberoendet startade redan då. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nabe Posted March 5, 2014 Author Share Posted March 5, 2014 Jag fick alltid en rejäl klick messmör i vällingen som liten. Det var för att jag alltid var hård i magen men gjorde också vällingen såå söt och god! Man undrar ju om sockerberoendet startade redan då. Jo det rekommenderades för 2 år sedan för min dotters mage också... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyx-LCHF Posted March 5, 2014 Share Posted March 5, 2014 Hur nyttig är denna egentligen? http://www.arla.se/vara-produkter/produkt/?productid=7310865088703 Gick ut i Söndagsbilaga att de bjuder på denna! Kartongen är nog nyttigare än innehållet... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyx-LCHF Posted March 5, 2014 Share Posted March 5, 2014 Jo tänkte det kan vara kul att ta död på myter kring mat som man blivit uppväxt med men som man nu vet bättre om. Tex. Är uppväxt med att: Max 1 ägg om dagen-farligt för kolesterolet. Salta sparsamt. Ligger det forfarande någon sanning i det? Ägg kan du vräka i dig, men akta dig för fulsalt. Välj att salta äggen med havssalt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aros Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Ja hur kunde man rekommendera 6 skivor bröd om dagen! Var det livsmedelsverket? nån som vet? Jag tror det var på 70-talet eller kanske tidigt 80-tal. I Västerås var hela staden utsmyckad med stora BillBoards med budskapet: "Livsmedelsverket rekommenderar: 6-7 skivor bröd om dagen" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted March 24, 2014 Share Posted March 24, 2014 Ägg kan du vräka i dig, men akta dig för fulsalt. Välj att salta äggen med havssalt... Frågan är om det är lika o´key att äta mycket ägg när man äter mycket kolhydrater. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenny_Åkesson Posted June 13, 2014 Share Posted June 13, 2014 Frågan är om det är lika o´key att äta mycket ägg när man äter mycket kolhydrater. Varför skulle ägg plötsligt bli onyttigt även om du vräker i dig kolhydrater i from av extra spannmål ris och potatis (inte godis förstås) Det tror jag inte. Finns mycket i ägg som gör att jag tror att människor som äter fel (industrimat, godis västerländsk mat..) skulle kanske klara sig bättre med ett högt ägg intag... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted June 13, 2014 Share Posted June 13, 2014 Varför skulle ägg plötsligt bli onyttigt även om du vräker i dig kolhydrater i from av extra spannmål ris och potatis (inte godis förstås) Det tror jag inte. Finns mycket i ägg som gör att jag tror att människor som äter fel (industrimat, godis västerländsk mat..) skulle kanske klara sig bättre med ett högt ägg intag... Jag får lätt strul med kroppen om jag äter ägg och annat mättat fett. Under väldigt många år kunde jag bara äta 3 ägg i veckan eftersom jag annars fick fettkulor och tidigare även akne av ägg. Nu har jag kunnat äta ägg igen och har ätit en omelett på 2 ägg varje morgon men min tunga har varit envist vit så idag hoppar jag över äggen och ser vad som händer. Kanske har kroppen helt enkelt svårare att ta hand om fettet om man äter kolhydratrik mat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenny_Åkesson Posted June 13, 2014 Share Posted June 13, 2014 Jag får lätt strul med kroppen om jag äter ägg och annat mättat fett. Under väldigt många år kunde jag bara äta 3 ägg i veckan eftersom jag annars fick fettkulor och tidigare även akne av ägg. Nu har jag kunnat äta ägg igen och har ätit en omelett på 2 ägg varje morgon men min tunga har varit envist vit så idag hoppar jag över äggen och ser vad som händer. Kanske har kroppen helt enkelt svårare att ta hand om fettet om man äter kolhydratrik mat. Har du experimenterat med äggens och det mättade fettets ursprung? Typ blir det någon skillnad om det är ägg och fett från gräsbetande djur och cafo uppfödda djur? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKJ Posted June 13, 2014 Share Posted June 13, 2014 Har du experimenterat med äggens och det mättade fettets ursprung? Typ blir det någon skillnad om det är ägg och fett från gräsbetande djur och cafo uppfödda djur? Jag köper ju ekoägg men jag har svårt att tro att det skulle ha någon stor inverkan. Fettet finns ju där ändå och kolhydrater är lättare att förbränna och fettet är lättare att lagra. På vilket sätt skulle fett från gräsbetande djur göra skillnad i just det sammanhanget? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nabe Posted June 13, 2014 Author Share Posted June 13, 2014 Jag har nu blivit lite försiktig med ägg, äter bara ibland. Misstänker att äggen gav upphov till mina gula kolesterolfläckar på ögonlocken och precis som MKJ får jag fettkulor/dålig hy i ansiktet. Sedan får jag "känningar" i gallblåsan. Har överlag fått sämre hy sedan jag lade om kosten till lchf, trist! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVS Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Ägg kan du vräka i dig, men akta dig för fulsalt. Välj att salta äggen med havssalt... Varför är vanligt salt dåligt? Förmodligen ytterligare en myt, men jag har fått höra att "salt är salt, kemiskt samma sak, det är bara priset som skiljer". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Bananer är, för att vara frukt, väldigt näringstäta båda energimässigt som på mikronutrientnivå. I runda slängar motsvarar en banan 5 äpplen. Men bortom jämförelser med andra frukter så är det ju i sedvanlig ordning inte mycket att stå sig efter. Framförallt så är ju bananer ett miljömässigt gissel som har få motsvarigheter med tanke på att produktionen av dem drabbar såväl miljö som människa. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Varför är vanligt salt dåligt? Förmodligen ytterligare en myt, men jag har fått höra att "salt är salt, kemiskt samma sak, det är bara priset som skiljer". Salt framställt genom att låta havsvatten avdunsta innehåller flera olika sorter: http://www.bokus.com/bok/9789153439875/paleo-maten-och-motionen-din-kropp-ar-byggd-for/ Så om man jämför med att endast salta med NaCl, så är havssalt förmodligen mycket bättre. Jag använder Seltin, som innehåller både natrium, kalium och magnesium plus jod. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fundersam Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Salt framställt genom att låta havsvatten avdunsta innehåller flera olika sorter: http://www.bokus.com/bok/9789153439875/paleo-maten-och-motionen-din-kropp-ar-byggd-for/ Så om man jämför med att endast salta med NaCl, så är havssalt förmodligen mycket bättre. Jag använder Seltin, som innehåller både natrium, kalium och magnesium plus jod. Skall ditt svar förstås som att inget salt är dåligt men det finns det som innehåller mer mineraler och därför är rikare ur näringssynpunkt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Salt framställt genom att låta havsvatten avdunsta innehåller flera olika sorter: http://www.bokus.com/bok/9789153439875/paleo-maten-och-motionen-din-kropp-ar-byggd-for/ Så om man jämför med att endast salta med NaCl, så är havssalt förmodligen mycket bättre. Jag använder Seltin, som innehåller både natrium, kalium och magnesium plus jod. Det där tror jag oxå är en myt.. då det inte finns några rena hav längre.. så genomgår havsalt samma reningsprocesser som bergssalt! Såå.. skillnaden lär på sin höjd vara något spår av någon mineral och ett skyhögt högre pris! Och det står jag för tills motsatsen är bevisad! "Det framställs genom att man leder in havsvatten i grunda bassänger, så kallade saliner, där vätskan får dunsta bort. Sedan renas saltet till livsmedelskvalitet." http://www.falksalt.com/sv/allt-om-salt.html 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Det där tror jag oxå är en myt.. då det inte finns några rena hav längre.. så genomgår havsalt samma reningsprocesser som bergssalt! Såå.. skillnaden lär på sin höjd vara något spår av någon mineral och ett skyhögt högre pris! Och det står jag för tills motsatsen är bevisad! "Det framställs genom att man leder in havsvatten i grunda bassänger, så kallade saliner, där vätskan får dunsta bort. Sedan renas saltet till livsmedelskvalitet." http://www.falksalt.com/sv/allt-om-salt.html Det kan du mycket väl ha rätt i... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Skall ditt svar förstås som att inget salt är dåligt men det finns det som innehåller mer mineraler och därför är rikare ur näringssynpunkt? I vår moderna värld är det lätt att få i sig mycket natrium, men det kan vara värre med kalium och magnesium. Det varnas ju ofta för brister på dem. Därför tänker jag att ett salt som t.ex. Seltin är bättre än enbart NaCl + jod. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Jag köper salt som inte är "renad"... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 I vår moderna värld är det lätt att få i sig mycket natrium, men det kan vara värre med kalium och magnesium. Det varnas ju ofta för brister på dem. Därför tänker jag att ett salt som t.ex. Seltin är bättre än enbart NaCl + jod. Lite tillskott av alger ska hjälpa med Kalium och Magnesium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 15, 2014 Share Posted June 15, 2014 Jag köper salt som inte är "renad"... Då köper du sk vägsalt.. och det är förbjudet att sälja för livsmedelskonsumtion! Allt salt som säljs som livmedel är renat.. dock i olika grad beroende av källan till råvaran! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.