Jump to content

Dagens larm om proteinintag och cancer


Per Wikholm
 Share

Recommended Posts

De duggar tätt nu med nya studier och så här till morgonfikat bjuds vi på ytterligare en i serien animaliskt protein ger dig cancer. Den lite positiva vinklingen denna gång är att äldre, 65+ gynnas hälsomässigt av ett högre intag av animaliskt protein.

 

SvD:s vetenskapsjournalist Henrik Ennart skriver nyanserat om studien här:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kott-fyrfaldigar-cancerrisk_3327270.svd

 

Jag återkommer under dagen med ett blogginlägg kring detta på LCHF.se men jag kan redan så här långt göra några kommentarer:

 

* Studien baseras på data från kostundersökningen NHANES III, administrerad av det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC. Det är som vanligt en värdelös observationsstudie men den är faktiskt ännu mer värdelös än vanligt. För bara några månader sedan så slog amerikanska forskare larm om att just kostdatan i NHANES håll så låg kvalitet att all forskning med denna data som grund borde läggas ned. Återkommer med länk om det.

 

* Som vanligt är det äpplen och päron som jämförs. De som har högst köttkonsumtion är sannolikt individer som ofta käkar en Big Mac & Company och lever mindre hälsosamt i allmänhet, röker mer, motionerar mindre etc.

 

* Ennart fokuserar på IGF-1. Det är sant att proteiner via insulinpåslag stimulerar IGF-1. Det är därför LCHF är en normalproteinkost med samma rekommendation som SLV har och inte en högproteinkost. Ett annat och effektivt sätt att minska IGF-1 är att minska på kolhydrater.

 

* Intressant med att +65 bör äta mer protein. Det finns en intressant svensk studie där radioisotoper mätts på ett 500-årigt skellett från en samisk kvinna som visar att hennes kost blev mer animalisk på ålderns höst.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...