Per Wikholm Posted March 5, 2014 Share Posted March 5, 2014 De duggar tätt nu med nya studier och så här till morgonfikat bjuds vi på ytterligare en i serien animaliskt protein ger dig cancer. Den lite positiva vinklingen denna gång är att äldre, 65+ gynnas hälsomässigt av ett högre intag av animaliskt protein. SvD:s vetenskapsjournalist Henrik Ennart skriver nyanserat om studien här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kott-fyrfaldigar-cancerrisk_3327270.svd Jag återkommer under dagen med ett blogginlägg kring detta på LCHF.se men jag kan redan så här långt göra några kommentarer: * Studien baseras på data från kostundersökningen NHANES III, administrerad av det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC. Det är som vanligt en värdelös observationsstudie men den är faktiskt ännu mer värdelös än vanligt. För bara några månader sedan så slog amerikanska forskare larm om att just kostdatan i NHANES håll så låg kvalitet att all forskning med denna data som grund borde läggas ned. Återkommer med länk om det. * Som vanligt är det äpplen och päron som jämförs. De som har högst köttkonsumtion är sannolikt individer som ofta käkar en Big Mac & Company och lever mindre hälsosamt i allmänhet, röker mer, motionerar mindre etc. * Ennart fokuserar på IGF-1. Det är sant att proteiner via insulinpåslag stimulerar IGF-1. Det är därför LCHF är en normalproteinkost med samma rekommendation som SLV har och inte en högproteinkost. Ett annat och effektivt sätt att minska IGF-1 är att minska på kolhydrater. * Intressant med att +65 bör äta mer protein. Det finns en intressant svensk studie där radioisotoper mätts på ett 500-årigt skellett från en samisk kvinna som visar att hennes kost blev mer animalisk på ålderns höst. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.