Jump to content

Specialist på glutenintolerans & celiaki i Sverige 6-10 mars


Modesty
 Share

Recommended Posts

Tyvärr upptäckte jag det i mailen i morse, så det blev i senaste laget för Stockholms föreläsningen. Han kommer senare denna månade besöka mitt nya hemland men ingen gratis föreläsning tyvärr, får se om jag hinner gå.

Om du vill ha framtida koll på hans föreläsningar http://www.thedr.com/index.php?option=com_jevents&view=month&task=month.calendar&Itemid=25

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Var också där igår, riktigt intressant :) Mitt starkaste minne av föreläsningen var när han hoppade av scenen ut i publiken och sa orden: "No one should eat gluten!"

 

Har en hel del anteckningar från kvällen som jag ska ta och sammanställa.

Hehe, jag satt precis bredvid där han stod på golvet och sade det. Sade vadå? "NO ONE SHOULD EAT GLUTEN!"

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vet inte säkert vilka arter testerna gjordes på men dinkel nämndes och det sades att gluten i dinkel orsakade precis samma skada som gluten från t.ex. vete.

 

Det sägs ju ett gluten i gamla sorter är mer lättsmält än gluten i nya sorter.

 

I vilken form intog försökspersonerna spannmålet? Det har ju säkert stor betydelse för resultatet.

Link to comment
Share on other sites

Jag var på föreläsningen i Lund igår kväll. Njöt i fulla drag av hans kunskap och berättarkonst. Mycket engagerad publik. Något som överraskade och skrämde är att om man efter lång tid utan gluten utsätter sig för även en väldigt liten mängd (något gram), så "minns" immunförsvaret att det ska reagera, skapar antikroppar mot gluten vilka naturligtvis raskt eliminerar det lilla man ätit, men sedan cirkulerar i flera månader och letar efter något att förstöra. Kan vara en orsak till autoimmun sjukdom. Så hädanefter kommer jag inte "synda" med gluten ens lite grann.

 

Vad är det gör att du tror så starkt att han har rätt?

Link to comment
Share on other sites

Vet inte säkert vilka arter testerna gjordes på men dinkel nämndes och det sades att gluten i dinkel orsakade precis samma skada som gluten från t.ex. vete.

Dinkel är vete och innehåller så klart gluten, däremot i mindre mängd än i moderna sorter. Finns även gluten i majs och havre, men inte samma typ som i vete, råg och korn som vi med celiaki reagerar på. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dinkel är vete och innehåller så klart gluten, däremot i mindre mängd än i moderna sorter. Finns även gluten i majs och havre, men inte samma typ som i vete, råg och korn som vi med celiaki reagerar på. 

 

Är det verkligen mindre mängd gluten i dinkel? Att det är av annan typ har jag läst men var har du läst att mängden är mindre?

 

Havre innehåller inte gluten. Det kan vara förorenat av gluten men det finns inte i själva havren.

 

Har heller aldrig hört att det skulle finnas i majs. Var har du läst det?

Link to comment
Share on other sites

Det mest intressanta för mig var det han sa om blodtillförsel till hjärnan. CCSVI operation är en metod för att öka blodtillförseln till hjärna och det är många MS patienter som har blivit bättre efter en sådan operation. Hos många verkar dock effekten temporär. Jag känner 4 som har gjort en sådan operation, 3 blev markant bättre. Alla dessa 3 äter glutenfri kost och har lyckats "behålla" sina förbättringar.

 

Ataxia är också mycket vanligt hos MS patienter.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det här är en av sakerna som gläder mig allra, allra mest med low-carb-rörelsen: att så många upptäckt vad spannmål (och då speciellt vete) ställer till med i deras kroppar. Samt att alltfler forskare, läkare o.s.v börjar få upp ögonen och börjar bli nyfikna på varför folk blir friska när de slutar äta vete o.s.v. Alla blir ju inte nyfikna, de tröstar sig med att vi bara är hysteriska och inbillar oss men som sagt, en del blir ju nyfikna. 

 

Ju mer det forskas desto bättre. Min personliga misstanke är att modernt vete, hur det processas och hur det numera finns i de mest underliga varor (tog ett par nävar chips häromdan ur min mans påse och upptäckte dagen efter att de innehöll vete (!): jag vaknade med huvudvärk och har fortfarande, fyra dagar senare, känningar i knä- och fingerleder!) är en sorts Pandoras ask som vi öppnat. All möjlig djävulskap spritter fram som en följd av det.  :angry:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det finns mer skadliga former av gluten och det är den formen man hittar i vete, korn och råg. I ris, majs osv finns det mindre skadliga former, och inte de formen som de med celiaki reagerar på.

 

Menar du att det finns gluten i ris och majs som är skadligt för dom som inte har celiaki men som inte förstör tarmluddet hos dom har celiaki?

 

Är det föredragshållaren som påstår att det är så?

Link to comment
Share on other sites

Är det verkligen mindre mängd gluten i dinkel? Att det är av annan typ har jag läst men var har du läst att mängden är mindre?

 

Havre innehåller inte gluten. Det kan vara förorenat av gluten men det finns inte i själva havren.

 

Har heller aldrig hört att det skulle finnas i majs. Var har du läst det?

 

Jodå det innehåller gluten men inte samma SORTS gluten som i vete, råg och korn. BEgreppet gluten innefattar mer än den typ av gluten som finns i de sädesslagen även om termen glutenfritt normalt används om produkter som är säkra för personer med celiaki. Dinkel, spelt och ölandsvete är gamla vetesorter med lägre gluteninnehåll än de moderna sorterna där man tagit fram sorter med högre gluteninnehåll för bättre bakegenskaper (manitoba cream tex) , ingen hemlighet utan går att läsa om på flertal platser inkl denna sida. Du får googla om du misstror mig.

 

http://www.celiac.com/articles/8/1/What-is-gluten-What-is-gliadin/Page1.html

http://celiacdisease.about.com/od/copingwiththediet/a/What-Is-Gluten.htm 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Menar du att det finns gluten i ris och majs som är skadligt för dom som inte har celiaki men som inte förstör tarmluddet hos dom har celiaki?

 

Är det föredragshållaren som påstår att det är så?

De med celiaki reagerar på en specifik peptid i gluten nämligen a-gliadin men det finns flera olika peptider i gluten som kan orsaka problem vilket de studier som togs upp på föreläsningen visade. Däremot är det inte säkert att de orsakar nedbrytning av tarmluddet utan det kan skapa inflammation i kroppen vilket visade sig vara värre. Om jag inte minns fel så var risken att dö i förtid 70% högre pga inflammation och 35% för de med celiaki.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jodå det innehåller gluten men inte samma SORTS gluten som i vete, råg och korn. BEgreppet gluten innefattar mer än den typ av gluten som finns i de sädesslagen även om termen glutenfritt normalt används om produkter som är säkra för personer med celiaki. Dinkel, spelt och ölandsvete är gamla vetesorter med lägre gluteninnehåll än de moderna sorterna där man tagit fram sorter med högre gluteninnehåll för bättre bakegenskaper (manitoba cream tex) , ingen hemlighet utan går att läsa om på flertal platser inkl denna sida. Du får googla om du misstror mig.

 

http://www.celiac.com/articles/8/1/What-is-gluten-What-is-gliadin/Page1.html

http://celiacdisease.about.com/od/copingwiththediet/a/What-Is-Gluten.htm 

 

När det gäller mängden gluten så misstror jag inte. Det går ju att ta reda på.

 

Att det finns en annan sorts gluten i ris och majs är dock väldigt skeptiskt till. Jag skall fråga Livsmedelsverket om det. Det finns säkert fler att fråga också.

 

Det är ju för övrigt inte i något fall dig jag misstror om jag är skeptisk till  något. Det är din källa jag misstror i så fall.

 

Att många inte mår bra av spannmål vet ju både du och jag helt säkert men det är ju inte det vi diskuterar.

Link to comment
Share on other sites

De med celiaki reagerar på en specifik peptid i gluten nämligen a-gliadin men det finns flera olika peptider i gluten som kan orsaka problem vilket de studier som togs upp på föreläsningen visade. Däremot är det inte säkert att de orsakar nedbrytning av tarmluddet utan det kan skapa inflammation i kroppen vilket visade sig vara värre. Om jag inte minns fel så var risken att dö i förtid 70% högre pga inflammation och 35% för de med celiaki.

 

Har du kollat vad andra källor säger om det som föredragshållaren tog upp?

Link to comment
Share on other sites

Har du kollat vad andra källor säger om det som föredragshållaren tog upp?

Nej, så långt har jag inte kommit än, var på föreläsningen igår. Har du några i åtanke jag kan titta på?

Däremot var det ett flertal studier som visade på samma sak. Jag har också tittat på andra föreläsningar (the gluten summit) med olika experter som studerat detta på nära håll som bekräftar det som sades igår. Men det är klart man ska vara källkritisk.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Menar du att det finns gluten i ris och majs som är skadligt för dom som inte har celiaki men som inte förstör tarmluddet hos dom har celiaki?

 

Är det föredragshållaren som påstår att det är så?

 

Nej jag menar att den typ av gluten som verkar vara skadlig för många finns i vete, råg och korn. Glutenproteinerna i ris och majs har annan struktur och inte alls lika problematiska som gluten i tex vete. Se intervjun med March från glutensummit.

 

(March är mannen bakom March I, March II och March III klassificeringarna av celiaki http://surgpathcriteria.stanford.edu/gi/celiac-disease/marsh.html )

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

När det gäller mängden gluten så misstror jag inte. Det går ju att ta reda på.

 

Att det finns en annan sorts gluten i ris och majs är dock väldigt skeptiskt till. Jag skall fråga Livsmedelsverket om det. Det finns säkert fler att fråga också.

 

Det är ju för övrigt inte i något fall dig jag misstror om jag är skeptisk till  något. Det är din källa jag misstror i så fall.

 

Att många inte mår bra av spannmål vet ju både du och jag helt säkert men det är ju inte det vi diskuterar.

 Du läser inte innehållsförteckningar mao? Majsgluten är en rätt vanlig ingrediens..

Link to comment
Share on other sites

Det protein som March nämde var de i ris (inte majs). Hittade detta (har inte kollat länkarna)

 

Getting the diagnosis of gluten sensitivity often sends a person to the gluten free aisles of the grocery store in search for substitute breads, cereals, and pastas.  Many grab corn based products under two false and dangerous assumptions:

  1. That corn is gluten free
  2. Or that the gluten in corn is different from the gluten in other grain and is therefore safe.

A number of studies have shown that gluten sensitive individuals react to corn.

http://www.glutenfreesociety.org/gluten-free-society-blog/corn-antibodies-in-celiac-crohns-and-ulcerative-colitis/

http://www.glutenfreesociety.org/gluten-free-society-blog/celiac-patients-react-to-gluten-free-bread/

http://www.glutenfreesociety.org/gluten-free-society-blog/corn-gluten-damages-celiac-patients/

Many going gluten free do not respond well to the traditional gluten free diet because they are still getting gluten.  Corn gluten…

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nej jag menar att den typ av gluten som verkar vara skadlig för många finns i vete, råg och korn. Glutenproteinerna i ris och majs har annan struktur och inte alls lika problematiska som gluten i tex vete. Se intervjun med March från glutensummit.

 

(March är mannen bakom March I, March II och March III klassificeringarna av celiaki http://surgpathcriteria.stanford.edu/gi/celiac-disease/marsh.html)

Fick tyvärr inte länken att funka, file not found

 

Är detta samma? http://theglutensummit.com/michael-marsh-md-dsc-frcp/

Edited by Angua
Link to comment
Share on other sites

 

Jag var på föreläsningen i Lund igår kväll. Njöt i fulla drag av hans kunskap och berättarkonst. Mycket engagerad publik. Något som överraskade och skrämde är att om man efter lång tid utan gluten utsätter sig för även en väldigt liten mängd (något gram), så "minns" immunförsvaret att det ska reagera, skapar antikroppar mot gluten vilka naturligtvis raskt eliminerar det lilla man ätit, men sedan cirkulerar i flera månader och letar efter något att förstöra. Kan vara en orsak till autoimmun sjukdom. Så hädanefter kommer jag inte "synda" med gluten ens lite grann.

1 mg gluten påstods aktivera immunförsvaret i minst tre månader, troligen upp emot sex månader. Blir inga stora bullar för dig i fortsättningen Kjell!

Han berättade även om en nunna som inte blev av med sina celiakisymptom trots strikt glutenfri kost. Visade sig att oblatet innehöll gluten i nyss nämnda storleksordning. Bort med oblatet, bort med problemen, nunnan blev som ny.

 

 

Var också där igår, riktigt intressant  :) Mitt starkaste minne av föreläsningen var när han hoppade av scenen ut i publiken och sa orden: "No one should eat gluten!"

 

Har en hel del anteckningar från kvällen som jag ska ta och sammanställa.

Han sa även att det var ett gift i samma veva. 

 

 

Det sägs ju ett gluten i gamla sorter är mer lättsmält än gluten i nya sorter.

 

I vilken form intog försökspersonerna spannmålet? Det har ju säkert stor betydelse för resultatet.

 

Ingen människa kan digerera gluten.

 

M.v.h.

 

OO

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Nyfiken på om han så något om när man kommer kunna göra Cyrex test i Sverige. Inget som vanliga vården kommer göra vad jag vet, själv letar jag och hoppas hitta en sk "practioner" som utför dessa på inte allt för långt håll, nu när dessa test finns i UK.

Link to comment
Share on other sites

Jag läser Sara Ballantynes bok om Paleo approach till autoimmuna sjukdomar, och hon ger följande definition till  autoimmuna tillstånd.

 

Kroppen kan ju tillverka antikroppar till olika främmande ämnen i kroppen, men för att man ska ha en autoimmun reaktion behövs det att

 

1) Kroppen börjar tillverka auto-antikroppar, dvs antikroppar mot kroppens egen vävnad.

2) Kroppens reglerande system för att stänga av immunförsvarets respons är ur spel/balans

3) Immunsystemet är retat och går till attack

4) Tillräcklig skada på kroppens egna vävnad uppstår så att man känner av det

 

Så vid Celiaki är vävnaden tarmluddet, vid MS är vävnade myelinet i nervtrådarna. Vad som retar immunsystemet varierar säkert från person till person, och kan nog också vara flera saker. Infektion, gluten, kemikalier, tungmetaller. Det som är enkelt med Celiaki är att vi vet med säkerhet vad som triggar immunförvaret, nämligen gluten. Men gluten verkar vara en "retande" faktor även vid andra autoimmuna sjukdomar. Det vet man, tror jag, därför att Celiaki är mycket vanligare hos patienter med autoimmuna sjukdomar än i övrigt friska personer.

Det jag undrar är hur processen går till från att kroppen producerar antikroppar mot tex gluten till att producera auto-antikroppar. Enligt Natasha McBride (föreläsning på gluten summit) så förekommer produktionen av auto-antikroppar hela tiden. Så då kanske det mer är den reglerande funktionen hos immunförsvaret som sätts ur spel? Fasano verkar antydda att det kan vara genetiskt betingat att vissa har lättare att få ett "förvirrat" immunförvar.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nyfiken på om han så något om när man kommer kunna göra Cyrex test i Sverige. Inget som vanliga vården kommer göra vad jag vet, själv letar jag och hoppas hitta en sk "practioner" som utför dessa på inte allt för långt håll, nu när dessa test finns i UK.

Han sa bara att det tog tre år att få det till Storbrittanien, men att det inte borde ta så lång tid att få det hit. Dock jobbar han inte med Cyrex längre utan talar bara om dem eftersom han anser att det är de bästa testen som finns.

 

Jag läser Sara Ballantynes bok om Paleo approach till autoimmuna sjukdomar, och hon ger följande definition till  autoimmuna tillstånd.

 

Kroppen kan ju tillverka antikroppar till olika främmande ämnen i kroppen, men för att man ska ha en autoimmun reaktion behövs det att

 

1) Kroppen börjar tillverka auto-antikroppar, dvs antikroppar mot kroppens egen vävnad.

2) Kroppens reglerande system för att stänga av immunförsvarets respons är ur spel/balans

3) Immunsystemet är retat och går till attack

4) Tillräcklig skada på kroppens egna vävnad uppstår så att man känner av det

[...]

Det jag undrar är hur processen går till från att kroppen producerar antikroppar mot tex gluten till att producera auto-antikroppar

[...]

Vill minnas från "The Gluten Summit" att Fasano påstod att för att man ska kunna drabbas av en specifik autoimmun sjukdom så måste följande tre saker alla vara uppfyllda.

 

1) Genetiskt anlag.

2) Externa utlösare.

3) Läckande tarm. 

 

Processen som får kroppen att börja producera antikroppar mot den egna vävnaden är ett intressant ämne. Just när det gäller antikroppar mot gluten så, om jag förstod dr. Tom O'Bryan rätt, han använde någon slags krigsanalogi, att när kroppen försvarar sig mot gluten så sker det på ett så våldsamt vis att det spiller över på den egna vävnaden, som skadas. Grov förenkling såklart, det är troligen oerhört komplext. Om du finner några bra svar så hör gärna av dig.

 

M.v.h.

 

OO

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vill minnas från "The Gluten Summit" att Fasano påstod att för att man ska kunna drabbas av en specifik autoimmun sjukdom så måste följande tre saker alla vara uppfyllda.

 

1) Genetiskt anlag.

2) Externa utlösare.

3) Läckande tarm.

Precis det sade Tom O'Bryan också igår, exempel på extern utlösare är gluten.

Link to comment
Share on other sites

Vilken sorts spannmål är testerna gjorda på? Gamla eller nya sorter? Vilket sädeslag? Hela korn eller finmalet? Helst det latinska namnet så vet man säkert vilken sort det är.

Menar du vilka spannmål finns gluten i? Det är vete, korn och råg. Liknande antinutrienter finns i övriga spannmålssorter, alltså proteiner som evolverat för att försvåra predation.

Link to comment
Share on other sites

När det gäller mängden gluten så misstror jag inte. Det går ju att ta reda på.

 

Att det finns en annan sorts gluten i ris och majs är dock väldigt skeptiskt till. Jag skall fråga Livsmedelsverket om det. Det finns säkert fler att fråga också.

 

Det är ju för övrigt inte i något fall dig jag misstror om jag är skeptisk till  något. Det är din källa jag misstror i så fall.

 

Att många inte mår bra av spannmål vet ju både du och jag helt säkert men det är ju inte det vi diskuterar.

Han visade det genetiska släktträdet för spannmål, och vete+råg+korn är på samma gren. Närmast släkt till de tre är havre, sedan minns jag inte vad som kom. Arter på samma gren delar fler egenskaper (gener) än arter på andra grenar; ju längre bort, desto färre likheter. Det är således helt naturligt att nära släktingar är lika.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vad jag har läst är det också mängden gluten som skiljer de gamla och nya sädeslagen åt, inte formen på proteinet. Källa till detta borde Jonas Bergqvist ha koll på, han brukar prata om detta.

De nya vetesorter som hybridiserades fram på sjuttiotalet innehåller nya proteinslag som skiljer sig molekylärt från alla tidigvarande. Dvärgvete har sedan dess spritt sig över hela planeten och många miljarder äter det dagligen. Under samma period ökar autoimmun sjukdom exponentiellt. (observational!)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Det jag undrar är hur processen går till från att kroppen producerar antikroppar mot tex gluten till att producera auto-antikroppar. Enligt Natasha McBride (föreläsning på gluten summit) så förekommer produktionen av auto-antikroppar hela tiden. Så då kanske det mer är den reglerande funktionen hos immunförsvaret som sätts ur spel? Fasano verkar antydda att det kan vara genetiskt betingat att vissa har lättare att få ett "förvirrat" immunförvar.

Enligt Joe Rignolas bok "The Definitive Way To Go Gluten Free" är det cirka 40% av befolkningen som är genetiskt disponerade för att börja producera auto-antikroppar triggat av att gluten tränger sig genom tarmbarriären och kommer i kontakt med immunförsvaret. Han stödjer sig på Fasanos forskning (som så många andra nu för tiden). Han beskriver också den biokemiska kaskaden, men jag kan inte riktigt återge det. Han presenterar det i en föreläsning på youtube också, som jag dock inte hittar just nu...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vad är det gör att du tror så starkt att han har rätt?

Det han presenterar är väl underbyggt av vetenskapliga referenser, vilka han kontinuerligt refererar till. Dessutom hänger det hela samman med övrig forskning inom ämnet, speciellt sådant som kommit fram de senaste 10 åren och sådant som forskas på nu runt om i världen.

Insikten att gluten är skadlig för alla människor börjar för mig klarna så att det blir självklart på samma sätt som t.ex. att vintergatan inte är hela universum (som man trodde på Einsteins tid).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 Du läser inte innehållsförteckningar mao? Majsgluten är en rätt vanlig ingrediens..

 

Jag har läst innehållsförteckningen på det jag köper sedan 1978 men majsgluten har jag aldrig sett. Det finns heller inte med i wikipedia och majs står som glutenfritt.

 

Om även majsprotein kallas för gluten då blir det ju en viss begreppsförvirring. Dom med celiaki äter väl bröd av majsmjöl?

Link to comment
Share on other sites

Det han presenterar är väl underbyggt av vetenskapliga referenser, vilka han kontinuerligt refererar till. Dessutom hänger det hela samman med övrig forskning inom ämnet, speciellt sådant som kommit fram de senaste 10 åren och sådant som forskas på nu runt om i världen.

Insikten att gluten är skadlig för alla människor börjar för mig klarna så att det blir självklart på samma sätt som t.ex. att vintergatan inte är hela universum (som man trodde på Einsteins tid).

 

Men det finns väl forskning om fett och rött kött som du inte tror på?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...