Jump to content

evadal0708
 Share

Recommended Posts

Jag tycker om och mår bra i magen av att äta mjölksyrade grönsaker. Jag köper Tistelvinds eftersom de är de enda som verkar sälja opastöriserade grönsaker.

 

Det jag undrar är hur mycket C-vitamin och andra näringsämnen som finns som finns tillgängliga för oss i mjölksyrad vitkål? Det sägs ju att det ska vara nyttigt men är det undersökt? Någon?

 

Det vore intressant att få veta mer!

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker om och mår bra i magen av att äta mjölksyrade grönsaker. Jag köper Tistelvinds eftersom de är de enda som verkar sälja opastöriserade grönsaker.

 

Det jag undrar är hur mycket C-vitamin och andra näringsämnen som finns som finns tillgängliga för oss i mjölksyrad vitkål? Det sägs ju att det ska vara nyttigt men är det undersökt? Någon?

 

Det vore intressant att få veta mer!

 

Det ska förhöja C-vitamin halten jämfört med vanlig vitkål. Det ska även innehålla B12. Vet inte mängderna?

Link to comment
Share on other sites

Jag har också läst det någonstans men det låter för bra för att vara sant!

Hur kan det bli mer C-vitamin?Hur går det till? Finns det några "förstadier" till C-vitamin som omvandlas?

 

Känner du till några källor?

 

Googlade lite snabbt, vet inte om detta är en tillförlitlig källa

 

"The nutritional value of fermented foods is enormous, increasing B vitamins such as riboflavin, thiamin and niacin. The activated form of folic acid is increased, which helps with cardiovascular and cancer risks (see homocysteine handout). Choline is increased, which breaks down fat in the body and liver and helps with constipation. In addition, fermentation increases glutathione, an anti aging amino acid, and enzymes needed for digestion and detoxification."

 

http://www.seattlenaturalhealth.com/fermentation.html

Link to comment
Share on other sites

"1.3.1 Vitamins

Fermentation processes can result in increased levels of vitamins in the final product. Saccharomyces cerevisiae is able to concentrate large quantities of thiamin, nicotinic acid and biotin and thus form enriched products.

  • Sorghum beer in Southern Africa contains relatively high levels of riboflavin and nicotinic acid, which are important for people consuming a high maize diet. Pellagra (a vitamin deficiency disease associated with high maize diets) is unusual in communities in which sorghum beer is consumed. Even children benefit from consuming the dregs which contain relatively little alcohol but are rich in vitamins.
  • Palm wine in West Africa is high in vitamin B12, which is very important for people with low meat intake, and who subsist primarily on a vegetarian diet.
  • Pulque (a fermented plant sap) is an important source of vitamins for the economically deprived in Mexico. The fermentation process involved in Pulque production increases its vitamin content. For instance the vitamin content (milligrams of vitamins per 100g of product) of pulque increases from 5 to 29 for thiamine, 54 to 515 for niacin and 18 to 33 for riboflavin (Steinkraus, 1992) during fermentation.
  • Idli (a lactic acid bacteria fermented product consumed in India) is high in thiamine and riboflavin."

http://www.fao.org/docrep/x0560e/x0560e06.htm#1.3

 

"One of the reasons fermented foods are so great is because the fermentation process increases certain nutrients. For example, sauerkraut has an increased vitamin C content. Other traditional fermented food products show a big jump in vitamin content. One example is traditional fermented plant sap ferment by the name of Pulque. During the fermentation process, the thiamine increases from 5 to 29 and the niacin content creases from 54 to 515! All to say, there is a lot of evidence that the fermentation process actually enriches foods with higher amounts of nutrients. "

 

http://www.thenourishinggourmet.com/2014/01/the-health-benefits-of-naturally-fermented-foods.html

Link to comment
Share on other sites

Spännande ämne, våra magbakterier. Läste Michael Pollans bok Cooked, som har ett kapitel om fermenterad mat. Han hävdar att vi skapat en steril mat-miljö som tillsammans med överanvändning av antibiotika förstör för de goda magbakterierna och därmed för vårt immunförsvar.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Leia är inne på det viktigaste med fermenterade grönsaker: nämligen vår magflora med bakterier.

Det går nog inte att överskatta betydelsen av magfloran för vårt välbefinnande/motståndskraft.

En av de få fungerande metoderna för att förbättra denna flora är just Kimchi och andra typer av fermenterade grönsaker.

Pre/Pro-Biotika har en mycket ringa effekt.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...