Popular Post Erik 2 Posted March 10, 2014 Popular Post Share Posted March 10, 2014 Rekommenderar läsning av Denise senaste blogg-post. Underhållande och sylvasst intelligent som vanligt. En spännande och oväntad vinkling, trots att hon sågar metoden; ät mindre av rena muskler och mer av brosk, bindväv, inälvor o.likn. http://rawfoodsos.com/2014/03/09/new-animal-protein-study/ "Think of it this way. For most of human history, dietary consistency was a fairy tale. Famines struck. Periods of scarcity tangoed with those of abundance. We gorged on energy-dense foods like meat when they became available, knowing full well we might not be so lucky the next day or week. And to be sure, we ate the whole freakin’ animal after a kill—not just the skeletal muscle. Constant abundance and pickiness is absolutely new to our bodies, even for those of us eating foods we deem ancient or ancestral. So it’s really not all that far-fetched to think that America’s animal protein habits—heavy on the methionine-rich muscle meats, scant on the glycine, swimming in ceaseless surplus instead of punctuated with scarcity—could be a problem for our health. Perhaps it’s not a coincidence that many of the world’s longest-living populations eat fairly low-methionine diets or periodically abstain from protein-rich foods (like in Ikaria, where the predominantly Orthodox Christian residents cyclically fast from animal products). And perhaps just as relevant as the types of foods we eat is the manner in which we eat them—nose-to-tail for animals, with some plant-only days thrown in for good measure. That doesn’t mean the solution is to go vegan. Nor is it necessarily to eat a low-animal-protein diet. But perhaps it’s time to seriously explore options like protein cycling, periodic fasting, or just cooking up heaps o’ bone broth to get that glycine down our gullets. Just to be clear, nothing I’ve written here—even my moments of quasi-defending this study—changes the fact that the NHANES III data is observational and the diet recalls are basically handicapped from the start, thanks to the history-revising sinkhole that is the human mind. As always, correlation isn’t causation. It’s pretty disappointing that the study’s own researchers seemed to forget that. The reason I’m not sliding this study straight into the slush pile is because regardless of its validity, it at least opens the door to some important discussion. The bigger point is that the trends it excavated and hypotheses it explored could feasibly be real—evolutionarily, biologically, logically. In my opinion, the greatest value of this study, then, is its role as a springboard for breaking out of the comfort zone of what we think—and want—to be true. 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Wikholm Posted March 10, 2014 Share Posted March 10, 2014 Det är tveklöst en mycket djupgående och intressant analys av Denise Minger. Hypotesen på slutet om vikten av att äta hela djuret är intressant ur ett evolutionärt perspektiv men jag tycker att hon borde kosta på sig att faktiskt dissa dessa två studier som ligger till grund tvärsäkra påståenden om att cancer främst orsakas av kött och är lika farligt som rökning. Dessa båda studier, en uppenbart lågkvalitativ observationsstudie på människa baserad på en enda dags kostintag för 17 år sedan och en studie på möss håller inte den kvalitet för att göra sådana tvärsäkra påståenden. Det är sannolikt att industriuppfött och hårt processat kött har cancerogena egenskaper. Det är också sannolikt att överkonsumtion av proteiner som höjer insulinet och vid överskott omvandlas till socker och fett är särskilt negativt i en skräpmatsmiljö som den amerikanska med världens fetaste befolkning och hög grad av insulinresistenta. Frågan som inte besvaras är om riktigt kött är negativt i en annan miljö som är mer LCHF- och paleoliknande, utan massvis av tillsatt socker, utan processad mjölmat med snabba kolhydrater. Problemet är att forskarna här är helt ute för att framställa animaliskt protein i en alltigenom dålig dager och inte vill testa i hur hög grad cancer stimuleras av den övriga kosten. Även mössen som fick en högproteindiet fick en variant av amerikansk skräpmat dominerad av extremt snabba kolhydrater, socker och omega 6-rik sojaolja. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted March 10, 2014 Share Posted March 10, 2014 Jag kan bara hålla med - drick buljong. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.