Jump to content

Protein, jag blir galen, hjälp mig!


Keighlee

Recommended Posts

Hej. :)

 

Jag har insett att jag får i mig alldeles för mycket protein och jag måste lösa detta, men jag vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga..!
Jag är 22 år, tjej, 166 cm, väger just nu 62 kg men min önskevikt är 56 kg.

Så enligt de allmänna föreskrifterna så ska jag äta ca 56 gram protein per dag? Just nu konsumerar jag ofta uppemot 120 gram protein per dag! Jag vet inte hur jag ska göra så att jag inte får i mig såhär mycket, vad ska jag äta?! Hur ska jag äta?!

Alla tips är välkomna! 

Om det är något mer ni behöver veta så är det bara att fråga. Jag är medlem på Matddagboken så jag registrerar allt jag äter och det är alltså därifrån jag gjort mina uträkningar med avseende på hur mycket protein jag får i mig.

 

Tack!

Link to comment
Share on other sites

Du skall äta MINST 62 gram per dag för att inte få brist och/eller bli sjuk!

 

Bättre att lägga sig mer mot optimalt intag..1,5-2 gram per dag!

 

Vad du vill väga är en sak.. vad dina gener vill något annat!

Link to comment
Share on other sites

Du skall äta MINST 62 gram per dag för att inte få brist och/eller bli sjuk!

 

Bättre att lägga sig mer mot optimalt intag..1,5-2 gram per dag!

 

Vad du vill väga är en sak.. vad dina gener vill något annat!

Okej. Men jag tycker det verkar omöjligt att ens komma i närheten av att äta 62 gram per dag, jag äter som sagt hur mycket protein som helst.. Har du några tips på livsmedel som inte innehåller så mycket protein ? Jag känner mig vilsen. 

Link to comment
Share on other sites

Ett enkelt sätt att få ner proteinkonsumtionen är att skippa frukost och äta bara två ggr per dag. Annars kan du tex ta bort äggvitan i ett/eller ett par av äggen när du äter ägg, det drar ned på proteinet. Fisk innehåller också mindre protein än kött.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vill du minska på mängden protein i förhållande till fett och kolhydrater (och samtidigt bibehållen kalorimängd) får du antingen öka på det ena eller andra. Dvs äta mer kolhydrater, t ex i form av mer grönsaker eller mer fett.... Du skriver inte vad du äter mer än protein och om du har problem med insulinkänslighet. Har du gått ner mycket innan? osv. Vad är det för protein du äter (tänker på mjölkprodukter)...finns ju mycket som kan göra att du är på den vikten du är på.

Sen är kanske du och din kropp inte är överens om samma målvikt...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vill du minska på mängden protein i förhållande till fett och kolhydrater (och samtidigt bibehållen kalorimängd) får du antingen öka på det ena eller andra. Dvs äta mer kolhydrater, t ex i form av mer grönsaker eller mer fett.... Du skriver inte vad du äter mer än protein och om du har problem med insulinkänslighet. Har du gått ner mycket innan? osv. Vad är det för protein du äter (tänker på mjölkprodukter)...finns ju mycket som kan göra att du är på den vikten du är på.

Sen är kanske du och din kropp inte är överens om samma målvikt...

Jag äter ganska lite fett för tillfället så tänkte försöka öka det och då minska på proteinet. Kolhydrater är jag inte intresserad av att äta mer av, äter ca 20 gram per dag nu. Men vet inte vad för fett jag ska äta, utan att äta en massa protein.. (?) Jag har gått ner ca 10 kilo men är som sagt några kilo till som jag vill gå ner. Jag äter i princip inte mycket mejerier då jag märkt att de har triggat mitt sötsug. Jag äter dock mycket rött kött och mycket ägg, har fastnat i det här ätmönstret och vet inte riktigt hur jag annars ska äta.. Nä, men jag har varit nere på min målvikt men sen fick jag en jobbig period i livet som gjorde att jag gick upp och nu är jag alltså på 62 kilo och det sitter stenhårt där. 

Link to comment
Share on other sites

Ett enkelt sätt att få ner proteinkonsumtionen är att skippa frukost och äta bara två ggr per dag. Annars kan du tex ta bort äggvitan i ett/eller ett par av äggen när du äter ägg, det drar ned på proteinet. Fisk innehåller också mindre protein än kött.

Jag äter i princip aldrig frukost faktiskt så den är oftast borträknad i min dag.. :) Jaha, det visste jag inte, det ska jag testa då, tack! :) Ja jag äter i princip ingen fisk alls nu så kanske måste äta lite mer av det då.

Link to comment
Share on other sites

Fettkällor: majonäs, smör, kokosfett. Smör kan göras till kryddsmör i alla möjliga varianter. Välj en fetare variant av kött. T ex om du äter snitsel/kottlett nu byt till karre osv. Fettkaffe, svs smör och/eller kokosfett i kaffet.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Har inte läst tidigare svar men...

 

Har samma problem,

när du letar efter ostar, kött, korv etc så kolla inte enbart på kolhydrater.

Kolla även så att den har hög fett/protein-halt. Exempelvis hade de extrapris på Coop förra veckan på rimmat stekfläsk. 11gram protein å 41gram fett ;) köpte 3 kilo

 

120gram protein per dag låter rimligt om du är väldigt aktiv. Kan säga också att ägg har fler gram protein än fett, så FÖR mycket ägg kan vara en orsak.

 

Övriga saker som är bra: Scans bacon, göl dansk salami (över 50gram fett), grönmögelostar (de som heter något med "grädd-")

 

Sen stek också i riktigt smör :) samt kryddsmör (kolla kolhydraterna här). Detta ökar ju också fett/protein-halten,

 

Har någon fler tips på produkter med hög fett/protein-halt?

Link to comment
Share on other sites

Har inte läst tidigare svar men...

 

Har samma problem,

när du letar efter ostar, kött, korv etc så kolla inte enbart på kolhydrater.

Kolla även så att den har hög fett/protein-halt. Exempelvis hade de extrapris på Coop förra veckan på rimmat stekfläsk. 11gram protein å 41gram fett ;) köpte 3 kilo

 

120gram protein per dag låter rimligt om du är väldigt aktiv. Kan säga också att ägg har fler gram protein än fett, så FÖR mycket ägg kan vara en orsak.

 

Övriga saker som är bra: Scans bacon, göl dansk salami (över 50gram fett), grönmögelostar (de som heter något med "grädd-")

 

Sen stek också i riktigt smör :) samt kryddsmör (kolla kolhydraterna här). Detta ökar ju också fett/protein-halten,

 

Har någon fler tips på produkter med hög fett/protein-halt?

Tack för tipsen!  :) Ska kolla det.

Jo jag är väl gansk aktiv. Tränar 5-7 ggr i veckan och går i skolan.. Men min vikt står stilla, eller har gått upp ganska mycket den senaste tiden och det enda som egentligen har förändrats är att jag äter mycket mer protein än tidigare, och detta beror främst på att jag nästan helt och hållet har slutat med att äta mejerier.. så då har fettet mest kommit ifrån avokado och nötter och proteinhalten har alltså ökat markant då jag "inte vetat vad jag ska äta istället".. Jag äter VÄLDIGT mycket ägg så där kan ju en bov finnas..

Link to comment
Share on other sites

Tack för tipsen!  :) Ska kolla det.

Jo jag är väl gansk aktiv. Tränar 5-7 ggr i veckan och går i skolan.. Men min vikt står stilla, eller har gått upp ganska mycket den senaste tiden och det enda som egentligen har förändrats är att jag äter mycket mer protein än tidigare, och detta beror främst på att jag nästan helt och hållet har slutat med att äta mejerier.. så då har fettet mest kommit ifrån avokado och nötter och proteinhalten har alltså ökat markant då jag "inte vetat vad jag ska äta istället".. Jag äter VÄLDIGT mycket ägg så där kan ju en bov finnas..

 

Eftersom du har allt på matdagboken så antar jag att du har koll på kolhydraterna också, så inte det är boven ;) Ett enkelt fel är nog att man käkar fel nötter (typ cashew), och kolhydraterna går över 50gram direkt och man blir utslängd ur sin ketos.

 

Både avocado och bra nötter har ju hög fetthalt i förhållande till proteinet.

 

Jag tycker ändå att det låter konstigt att du får i dig så mycket protein. Äter du mycket magert kött, som fläskfile, kycklingfile och vit fisk?

 

Om inte annat så har du kanske nått en tillfällig platå där du bygger muskler, sen släpper det nog :) håll ut

 

Mvh,

Link to comment
Share on other sites

Eftersom du har allt på matdagboken så antar jag att du har koll på kolhydraterna också, så inte det är boven ;) Ett enkelt fel är nog att man käkar fel nötter (typ cashew), och kolhydraterna går över 50gram direkt och man blir utslängd ur sin ketos.

 

Både avocado och bra nötter har ju hög fetthalt i förhållande till proteinet.

 

Jag tycker ändå att det låter konstigt att du får i dig så mycket protein. Äter du mycket magert kött, som fläskfile, kycklingfile och vit fisk?

 

Om inte annat så har du kanske nått en tillfällig platå där du bygger muskler, sen släpper det nog :) håll ut

 

Mvh,

Haha ja precis, ligger på max 20 gram kolhydrater per dag förutom en dag i veckan då hamnar på ca  40-60 gram istället (fuskdag). Den här fuskdagen kan ju diskuteras men för mig är det en viktig dag då jag bara får "släppa lite" och jag förstår självklart att detta kan påverka viktnedgången, men jag känner att jag måste leva lite med, allt kan inte handla om vikten haha.. :)

Igår var en "vanlig" dag och då fick jag i mig 104 gram protein, alldeles för mycket enligt riktlinjer..Jag äter mest rött kött och kyckling faktiskt.

 

Tack! :)

Link to comment
Share on other sites

Haha ja precis, ligger på max 20 gram kolhydrater per dag förutom en dag i veckan då hamnar på ca  40-60 gram istället (fuskdag). Den här fuskdagen kan ju diskuteras men för mig är det en viktig dag då jag bara får "släppa lite" och jag förstår självklart att detta kan påverka viktnedgången, men jag känner att jag måste leva lite med, allt kan inte handla om vikten haha.. :)

Igår var en "vanlig" dag och då fick jag i mig 104 gram protein, alldeles för mycket enligt riktlinjer..Jag äter mest rött kött och kyckling faktiskt.

 

Tack! :)

 

Tror inte 40-60gram kolhydrater i veckan skall ställa till det för mycket :) du blir nog inte utslängd ur ketosen på grund av det (annars kan du kolla ketonvärdena)

 

Rött kött (undantag högrev) och kyckling är vanligtvis ganska magert. Hade provat variera med lite fetare köttsorter, och kanske istället äta lite mindre av köttet. Både bättre för miljön och "E% fett" :)

Link to comment
Share on other sites

Tror inte 40-60gram kolhydrater i veckan skall ställa till det för mycket :) du blir nog inte utslängd ur ketosen på grund av det (annars kan du kolla ketonvärdena)

 

Rött kött (undantag högrev) och kyckling är vanligtvis ganska magert. Hade provat variera med lite fetare köttsorter, och kanske istället äta lite mindre av köttet. Både bättre för miljön och "E% fett" :)

Nä, jag hoppas inte det, men som sagt, det är ganska viktigt för mig med en sådan dag, jag blir galen annars haha :) Vart hittar man såna tester, så att man kan testa sina ketonvärden?

 

Har du några tips på fetare köttsorter? Jag är lite fast i köttkonsumtionen och vet inte riktigt vad jag ska äta istället. =/

Link to comment
Share on other sites

Nä, jag hoppas inte det, men som sagt, det är ganska viktigt för mig med en sådan dag, jag blir galen annars haha :) Vart hittar man såna tester, så att man kan testa sina ketonvärden?

 

Har du några tips på fetare köttsorter? Jag är lite fast i köttkonsumtionen och vet inte riktigt vad jag ska äta istället. =/

 

Klart att man ska leva :)

Jag köpte ketostix på apoteket. Fast det är väl kanske ingen meningen om du har alla symptom på att du är i ketos. Jag vet inte hur länge du har hållt dig till LCHF-kost.

Ketostix kostar runt 80kr och innehåller 50 teststickor. Annars finns mer noggran mätning (se http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare/ )

 

angående köttips:

Nötkött så är högrev (billigt alternativ, används ofta i grytor) en av de fetare sorterna

Den kycklingsdetalj som är fetast är kycklinglår/kycklingklubbor. Behåll skinnet! Blir gott om man kryddar till dem :)

 

Sen om du gillar fisk och fläsk så har du exempelvis karré, alternativt stekfläsk/sidfläsk. Lax är en klassik fetare fisk och mycket god.

 

Edit: Glömde att nämna de flesta chark-produkter är relativt feta (köttfärs, korv m.m.). Dock kan billig korv innehålla en hel del kolhydrater.

 

Mvh,

Link to comment
Share on other sites

Nä, jag hoppas inte det, men som sagt, det är ganska viktigt för mig med en sådan dag, jag blir galen annars haha :) Vart hittar man såna tester, så att man kan testa sina ketonvärden?

 

Har du några tips på fetare köttsorter? Jag är lite fast i köttkonsumtionen och vet inte riktigt vad jag ska äta istället. =/

Pulled porc på en hel bit karré är både lättlagat, gott och fett kött. Fryser in i portionspåsar sedan för snabbtining. Jag gör långkok på grytbitar av högrev också och fryser in i portionsförpackningar. Då kan jag göra minutgryta med oliver och grädde eller kokosgrädde sedan, eller bara smälta lite gott kryddsmör över.

Link to comment
Share on other sites

Pulled porc på en hel bit karré är både lättlagat, gott och fett kött. Fryser in i portionspåsar sedan för snabbtining. Jag gör långkok på grytbitar av högrev också och fryser in i portionsförpackningar. Då kan jag göra minutgryta med oliver och grädde eller kokosgrädde sedan, eller bara smälta lite gott kryddsmör över.

Pulled pork tar ett par timmar att laga va? haha. Tack för tipsen!  :)

Link to comment
Share on other sites

Klart att man ska leva :)

Jag köpte ketostix på apoteket. Fast det är väl kanske ingen meningen om du har alla symptom på att du är i ketos. Jag vet inte hur länge du har hållt dig till LCHF-kost.

Ketostix kostar runt 80kr och innehåller 50 teststickor. Annars finns mer noggran mätning (se http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare/ )

 

angående köttips:

Nötkött så är högrev (billigt alternativ, används ofta i grytor) en av de fetare sorterna

Den kycklingsdetalj som är fetast är kycklinglår/kycklingklubbor. Behåll skinnet! Blir gott om man kryddar till dem :)

 

Sen om du gillar fisk och fläsk så har du exempelvis karré, alternativt stekfläsk/sidfläsk. Lax är en klassik fetare fisk och mycket god.

 

Edit: Glömde att nämna de flesta chark-produkter är relativt feta (köttfärs, korv m.m.). Dock kan billig korv innehålla en hel del kolhydrater.

 

Mvh,

Okej, jag ska kolla det på apoteket  :) Det står på paketet vad som är optimala värden och så va?

Okej, ja högrev är ju gott!  :) och jag älskar allt som har med kyckling att göra! Försöker äta lite vegertariskt så köpte på mig lite quornfileér igår!

Tack så mycket för tipsen, uppskattar det!

Link to comment
Share on other sites

Det vanliga tipset...vad har du sagt om det? Fettkaffe,alltså. Kokosfett nermixat i kaffe om du tar det som frukost och kanske något mellanmål kan du dra ner på matkonsumtionen (proteinintaget) i övrigt...så kommer du lätt att nå ditt mål på 62 gram protein.

Link to comment
Share on other sites

Höga proteiner är ofta show stoppern och beror på att man lätt ersätter fett med proteiner, fast det egentligen inte ska göras. Proteinerna ska ju vara oförändrade och fettet ska ersätta kolhydraterna. Är behovet att gå ner i vikt, behöver man fundera över situationen och införa extra fettintag istället för extra proteiner oavsett hur man än lider av fettskräck. Ska man bara behålla sin vikt, kan man strunta i den balansen och det räcker att hålla kolisarna låga.  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Höga proteiner är ofta show stoppern och beror på att man lätt ersätter fett med proteiner, fast det egentligen inte ska göras. Proteinerna ska ju vara oförändrade och fettet ska ersätta kolhydraterna. Är behovet att gå ner i vikt, behöver man fundera över situationen och införa extra fettintag istället för extra proteiner oavsett hur man än lider av fettskräck. Ska man bara behålla sin vikt, kan man strunta i den balansen och det räcker att hålla kolisarna låga.  

Håller helt med, problemet är att protein, kött, ägg och fisk är så himlans gott.  ;)

Link to comment
Share on other sites

Pulled pork tar ett par timmar att laga va? haha. Tack för tipsen!  :)

Grytbitar tar ett par timmar att laga. Sätt in pulled porc i en gryta, lergryta eller stekpåse i ugnen 125gr innan du går och lägger dej så är den färdig när du kliver upp

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det vanliga tipset...vad har du sagt om det? Fettkaffe,alltså. Kokosfett nermixat i kaffe om du tar det som frukost och kanske något mellanmål kan du dra ner på matkonsumtionen (proteinintaget) i övrigt...så kommer du lätt att nå ditt mål på 62 gram protein.

Jag har aldrig druckit speciellt mycket av det men ger det en chans nu igen. Dricker tee med ca 30 gram kokosfett i varje morgon innan lunch, får väl se om det kan hjälpa mig lite nu. 

Men jag har ändå svårt att äta under 80 gram protein per dag, det är riktigt svårt faktiskt..

Link to comment
Share on other sites

Höga proteiner är ofta show stoppern och beror på att man lätt ersätter fett med proteiner, fast det egentligen inte ska göras. Proteinerna ska ju vara oförändrade och fettet ska ersätta kolhydraterna. Är behovet att gå ner i vikt, behöver man fundera över situationen och införa extra fettintag istället för extra proteiner oavsett hur man än lider av fettskräck. Ska man bara behålla sin vikt, kan man strunta i den balansen och det räcker att hålla kolisarna låga.  

Jaa, jag kände att jag precis börjat fundera över proteinet, trodde att man i princip inte behövde räkna hur mycket protein man stoppar i sig eftersom det inte borde vara så mycket att det blir ett problem.. Men jag har helt klart ersatt fettet med protein och jag vet inte riktigt varför  :)

 

Jag tycker dock att det känns rätt svårt att veta hur man ska få in fettintaget men samtidigt hålla kolhydrater och protein lågt.. =/

Link to comment
Share on other sites

Jaa, jag kände att jag precis börjat fundera över proteinet, trodde att man i princip inte behövde räkna hur mycket protein man stoppar i sig eftersom det inte borde vara så mycket att det blir ett problem.. Men jag har helt klart ersatt fettet med protein och jag vet inte riktigt varför  :)

 

Jag tycker dock att det känns rätt svårt att veta hur man ska få in fettintaget men samtidigt hålla kolhydrater och protein lågt.. =/

 

Som sagt så reagerade jag när du skrev att du äter mycket kyckling och mycket rött kött som är båda väldigt magert, dvs lite fett.

100gram kycklingfile innehåller 22gram protein men bara 3 gram fett. de flesta nöttkött-bitarna ligger på samma. Jag brukar ha som riktlinje att det ska vara minst (eller i alla fall i närheten av) lika många gram fett som protein när jag köper kött :)

 

Exempelvis så ger 200gram kycklingfile(en stor), en till lunch och en till middag 88gram protein. Äter du två ägg till frukost så vips är det 100gram protein.

 

Gillar du kycklingfile väldigt mycket så kan man ju linda in den i bacon och stoppa den med philadelphia eller någon annan god ost. så får du upp fetthalten. (å därför ta en mindre bit kyckling)

 

Mvh,

Link to comment
Share on other sites

Som sagt så reagerade jag när du skrev att du äter mycket kyckling och mycket rött kött som är båda väldigt magert, dvs lite fett.

100gram kycklingfile innehåller 22gram protein men bara 3 gram fett. de flesta nöttkött-bitarna ligger på samma. Jag brukar ha som riktlinje att det ska vara minst (eller i alla fall i närheten av) lika många gram fett som protein när jag köper kött :)

 

Exempelvis så ger 200gram kycklingfile(en stor), en till lunch och en till middag 88gram protein. Äter du två ägg till frukost så vips är det 100gram protein.

 

Gillar du kycklingfile väldigt mycket så kan man ju linda in den i bacon och stoppa den med philadelphia eller någon annan god ost. så får du upp fetthalten. (å därför ta en mindre bit kyckling)

 

Mvh,

Ja, blir stora portioner med kyckling ca 2 dagar i veckan, resten blandfärs och rött kött. Har inte haft någon vidare variation i mitt ätande den senaste tiden och jag känner mig plufsig och min hy blänker, kan säkert finnas diverse kopplingar där.

Det låter som ett bra tips, tack, ska testa det!  :)

Link to comment
Share on other sites

Okej, nytt problem har uppstått! Nu när jag har dragit ner på proteinet ordenligt så har jag insett att ja äter mer kolhydrater, detta på grund av att jag fyller ut mina måltder med mycket grönt.. Har nu hamnat på ca 30 gram kolhydrater per dag.. tror ni att detta kommer påverka viktnedgången mycket? Tycker det är lite klurigt det här! om jag ökar fettintaget per dag, så höjs min kaloriintag till skyarna (och jag försöker ligga på ca 1500 kalorier per dag), och nu då, om jag ökar på intaget av grönt så stiger mitt kolhydratintag "lite för högt"... What to do, what to do?!  :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Okej, nytt problem har uppstått! Nu när jag har dragit ner på proteinet ordenligt så har jag insett att ja äter mer kolhydrater, detta på grund av att jag fyller ut mina måltder med mycket grönt.. Har nu hamnat på ca 30 gram kolhydrater per dag.. tror ni att detta kommer påverka viktnedgången mycket? Tycker det är lite klurigt det här! om jag ökar fettintaget per dag, så höjs min kaloriintag till skyarna (och jag försöker ligga på ca 1500 kalorier per dag), och nu då, om jag ökar på intaget av grönt så stiger mitt kolhydratintag "lite för högt"... What to do, what to do?!  :wacko:

 

du ligger på 8E% kolhydrater (30*4/1500), vilket INTE är skyhögt. Men det beror helt enkelt på hur strikt du vill köra. Jag äter exempelvis bara spenat å får i mig 2E% kolhydrater. 

Ju striktare ju effektivare helt enkelt.

 

Jag tycker 30gram är helt OK. Jag tror att du är rätt ute :)

 

Mvh,

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

du ligger på 8E% kolhydrater (30*4/1500), vilket INTE är skyhögt. Men det beror helt enkelt på hur strikt du vill köra. Jag äter exempelvis bara spenat å får i mig 2E% kolhydrater. 

 

Jag tycker 30gram är helt OK. Jag tror att du är rätt ute :)

 

Mvh,

Alltså jag har alltid kört strikt och det är väl det jag vill egentligen.. Men jag tycker det känns lite löjligt att äta mer broccoli och andra nyttigheter och sen sluta med det för att det blir "för mycket kolhydrater"..så jag har väl mitt svar där! Men jag är rädd för att det allt som allt kommer bli för högt intag av kolhydrater på en vecka eftersom jag har min "fuskdag" på söndagar också..jag vill ju väldigt gärna gå ner några kilon..

:)

Link to comment
Share on other sites

Alltså jag har alltid kört strikt och det är väl det jag vill egentligen.. Men jag tycker det känns lite löjligt att äta mer broccoli och andra nyttigheter och sen sluta med det för att det blir "för mycket kolhydrater"..så jag har väl mitt svar där! Men jag är rädd för att det allt som allt kommer bli för högt intag av kolhydrater på en vecka eftersom jag har min "fuskdag" på söndagar också..jag vill ju väldigt gärna gå ner några kilon..

:)

Jag vet inte om fuskdagen gör att du blir utslängd ur ketosen och att det tar några dagar att komma in i den igen... Du kanske borde kolla med ketonstickor ändå för säkerhets skull?

 

Mvh,

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte om fuskdagen gör att du blir utslängd ur ketosen och att det tar några dagar att komma in i den igen... Du kanske borde kolla med ketonstickor ändå för säkerhets skull?

 

Mvh,

Nä det förstår jag. Ja jag kanske borde investera i det.. 80 kronor på apoteket sa du? Får se om min ekonomi tillåter det haha. Är tufft att vara student!

Tack för dina snabba svar förresten!

Link to comment
Share on other sites

Täck tallriken med grönsaker (t ex rucola, bladspenat, rödbetsblad, brytärtor, endiv, solrosgroddar, sparris, purjolök, tomat, paprika, broccoli, blomkål, svamp, oliver...) och häll olivolja på. Toppa med proteinet (fisk, kött, ägg).

 

Svamp och blomkål kan stekas i mycket smör/olivolja/kokosolja. Broccoli ångas och blandas med smör.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag gjorde Pulled Pork i Söndag och har ätit det till lunch flera dagar i rad, jättegott. Lite creme fraisch och skivad rödlök till. Jag vill av naturliga anledningar inte hälla på någon köpt barbequesås som innehåller socker och kemikalier. Så jag kokade en egen enkel barbequesås på tio minuter i lördags. Sedan laddade jag ugnen på söndag morgon och var och mekade i garaget och åkte hem och tog ut maten efter fem timmar, så smidigt!

 

För att få lite rökig smak utan att använda liquid smoke eller andra konstigheter så lade jag i tärnat rökt fläsk i barbequesåsen. Såsen bestod av en finhackad scharlottenlök, krossade tomater, lite tomatpuré, lite vinäger, några stänk Worchestershiresås, lite Dijonsenap, ett par krossade vitlöksklyftor, salt, peppar och lite chilli. Och så det hackade rökta fläsket då.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nä det förstår jag. Ja jag kanske borde investera i det.. 80 kronor på apoteket sa du? Får se om min ekonomi tillåter det haha. Är tufft att vara student!

Tack för dina snabba svar förresten!

Spara dina pengar, ketosstickor är värdelösa! De fungerar eventuellt precis i början när kroppen läcker ketoner som ett såll. Sedan visar de inget. Jag har inte fått ett utslag på över tre år.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Låter man kolisarna vara låga och inte äter överdrivet med proteiner... dvs. har litet kontroll över situationen... befinner man sig i princip alltid i ketos. Dock kan ketosen vara olika djup och kanske inte ger t.ex de viktnedgångsaspekterna man är ute efter. Jag har också börjat fundera om och hur måendet är kopplat t.ex till ketos olika djup.

 

Jag har nämligen mer eller mindre slutat köra fakir som jag praktiserat under 1½-års tid och känner en viss skillnad i måendet mellan då och nu. Jag ser genom mätning av mina blodketoner att de varierar kraftigt. Men jag åker aldrig ur, ty jag vant mig äta minimalt med kolhydrater totalt sett. Men jag har vissa dagliga toppar med samma typ av "rekyl" som när jag åt blandkost. Låter jag bli kolisarna från grönsaker ett par dagar, kryper den välkända oändliga Duracell-energin på sakta igen. Det jag inte har koll på just nu, är hur detta är kopplat till proteinerna jag äter. Intaget av dem är nämligen också ojämnt numera och det kan finnas något där att se över.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Låter man kolisarna vara låga och inte äter överdrivet med proteiner... dvs. har litet kontroll över situationen... befinner man sig i princip alltid i ketos. Dock kan ketosen vara olika djup och kanske inte ger t.ex de viktnedgångsaspekterna man är ute efter. Jag har också börjat fundera om och hur måendet är kopplat t.ex till ketos olika djup.

 

Jag har nämligen mer eller mindre slutat köra fakir som jag praktiserat under 1½-års tid och känner en viss skillnad i måendet mellan då och nu. Jag ser genom mätning av mina blodketoner att de varierar kraftigt. Men jag åker aldrig ur, ty jag vant mig äta minimalt med kolhydrater totalt sett. Men jag har vissa dagliga toppar med samma typ av "rekyl" som när jag åt blandkost. Låter jag bli kolisarna från grönsaker ett par dagar, kryper den välkända oändliga Duracell-energin på sakta igen. Det jag inte har koll på just nu, är hur detta är kopplat till proteinerna jag äter. Intaget av dem är nämligen också ojämnt numera och det kan finnas något där att se över.

Just efter trådskaparen har "ätardag" på söndagar och att alla tål kolhydrater olika mycket kan det ju finnas risk att man åker ur ketosen och inte kommer tillbaka in förren 2-3 dagar.

En "ätardag" har ju ganska odefinerad mängd....

 

därför tycker jag det kan bara bra att se över ketonerna :)

Link to comment
Share on other sites

Hur ska man veta om man är i ketos eller inte? Här har jag några tips:

 

1. Hjärnan behöver cirka 120 gram glukos per dygn, och upp till cirka 90 gram av dessa kan ersättas med ketoner. 

Alltså: om man äter betydligt mindre än 120 gram kolhydrater per dag så kommer kroppen att tillverka ketoner, givet ett normalt intag av proteiner. Kroppen tillverkar en ansenlig mängd ketoner = man är i ketos, per definition.

 

Källa: http://www.marksdailyapple.com/how-much-glucose-does-your-brain-really-need/#axzz2vpGd5L00

 

2. Med stickorna (de man kissar på) mäts de ketoner som kroppen har valt att kasta bort via urinen, dvs överskottsketoner. När man tränat upp kroppens förmåga att bränna fett och ketoner, så kommer ett sådan överskott inte längre att uppkomma. Därför är det på det hela taget rätt meningslöst att mäta ketoner i urinen annat än möjligtvis när man är en total nybörjare på LCHF (med otränad fettförbränning) och vill veta om man gör "rätt".

Dessutom finns flera olika typer av ketoner som kroppen producerar, men stickorna (de man kissar på) mäter bara en av dessa sorter (acetoacetat). Lägg dina pengar på gräsbetat kött istället.

 

Källa: http://ketopia.com/why-you-need-to-stop-worrying-about-the-color-of-your-ketostix/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Okej, nytt problem har uppstått! Nu när jag har dragit ner på proteinet ordenligt så har jag insett att ja äter mer kolhydrater, detta på grund av att jag fyller ut mina måltder med mycket grönt.. Har nu hamnat på ca 30 gram kolhydrater per dag.. tror ni att detta kommer påverka viktnedgången mycket? Tycker det är lite klurigt det här! om jag ökar fettintaget per dag, så höjs min kaloriintag till skyarna (och jag försöker ligga på ca 1500 kalorier per dag), och nu då, om jag ökar på intaget av grönt så stiger mitt kolhydratintag "lite för högt"... What to do, what to do?!  :wacko:

30 gram kolisar är väl ingen ko på isen?

 

Du skall välja bort det fettsnåla köttet och ersätta det med fett kött.. typ köttfärs, ägg, lax, makrill, sardiner, entrecote, fläsk, avokado, sill, allehopa minst 60E% fett!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag tror att våra åsikter glider isär... :D

Är man i ketos så läcker man ketonisar? Å är du inte i ketos är kroppen inte inställd på fettförbrännings-mode? ;)

Ketos är en sak.. fettförbräning något annat!

 

Man läcker alltid ketoner.. mer eller mindre.. mindre ketos ju mindre läcker man.

 

Sen så.. efter några månader på ketogen diet så har kroppen oxå kraftigt höjt sin fettoxidationsförmåga.. då bildas mindre ketonkroppar! :o

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...