Jump to content

Vad händer med fettet med lågt insulin?


jiim
 Share

Recommended Posts

Som de flesta här känner till så är insulinet fettlagrande. Med lågt insulin lagras inte fett. Men om man äter väldigt mycket fett, låt oss säga 500-600gram på en dag, vart tar då överskottet i vägen?

Blir det värme? Tas det upp på andra ställen i kroppen? Kommer det ut med avföringen?

 

Ser gärna att någon expert/kostrådgivare svarar :) Det finns många som tror de vet där ute! hehe

verkar vara väldigt delade åsikter om vad som händer när man läser på internet...

 

Med vänlig hälsning,

Link to comment
Share on other sites

Det kan förbrännas eller lagras och en liten mängd kan åka ut med avföringen. Det verkar som förbränningen ökar vid fettrik kost, vilket tyder på att man utvecklar mer värme eller spontant rör på sig mer, se http://ettsotareblod.se/ingen-kalori-ar-den-andra-lik-och-alla-kroppar-ar-olika/

Fettsyror och glukos åker hela tiden ut och in ur blod och lager, vid överskott lagras det som inte förbränns och kan användas senare.

Link to comment
Share on other sites

Efter en måltid lagras alltid en stor del av denna.. fett, kolhydrater och protein!

 

Fett lagras via ASP.. som aktiveras av Kylomicroner!

 

Det är inte så mycket problem med lagring.. utan tvärt om.. utan detta skulle du få för mycket energi i blodet och du har bara något gram flytande fritt, resten är lagrat!

 

Det som sen häner är det som kan ställa till det, nämligen om det är svårt att ta ut ur lagren.. har man höga nivåer av insulin är det svårt för att inte säga omöjligt!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hög insulinnivå är svar på högt blodsocker och kroppen gör allt för att få ner det igen. Det sker genom inlagring av glukos i lever och muskler i form av glykogen, dels som mindre mängd fett levern tillverkar av bl.a. glukos samt att insulin hindrar frisättning av kroppsfett för att prioritera glukosförbränning. I alla fall som jag har förstått det.

 

Har vi för hög insulinnivå 3 timmar efter måltid frisätts inte gärna kroppsfett för förbränning och vi blir hungriga istället och då slinker den där fikabullen ner. Vi som går på LCHF blir inte hungriga mellan huvudmåltiderna.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tack för era svar,

Vad är skillnad på lagring som triggas genom högt insulin och som triggas genom ASP?

 

Med vänlig hälsning,

Skillnaden är främst att glukos och protein är det som triggar insulinutsöndring.. för att aktivera lagring!

 

Fett lagras främst via ASP vid måltiden.

 

Annars så är det som föregående skriver.. det handlar om att glukos och därmed insulin sjunkit till normala nivåer efter måltiden!

 

Man brukar kolla detta genom glukosbelastning.. och då skall blodsockret ha sjunkit till normal nivå senast två timmar efter måltid!

 

Om det inte gör detta betraktas man lida av insulinresistens/metabolt syndrom/prediabetes!

 

Om nu inte blodsocker/insulin sjunker senast efter två timmar lär du bli hungrig.. och som sagts tar den där bullen!

Link to comment
Share on other sites

Skillnaden är främst att glukos och protein är det som triggar insulinutsöndring.. för att aktivera lagring!

 

Fett lagras främst via ASP vid måltiden.

 

Annars så är det som föregående skriver.. det handlar om att glukos och därmed insulin sjunkit till normala nivåer efter måltiden!

 

Man brukar kolla detta genom glukosbelastning.. och då skall blodsockret ha sjunkit till normal nivå senast två timmar efter måltid!

 

Om det inte gör detta betraktas man lida av insulinresistens/metabolt syndrom/prediabetes!

 

Om nu inte blodsocker/insulin sjunker senast efter två timmar lär du bli hungrig.. och som sagts tar den där bullen!

 

 

Hög insulinnivå är svar på högt blodsocker och kroppen gör allt för att få ner det igen. Det sker genom inlagring av glukos i lever och muskler i form av glykogen, dels som mindre mängd fett levern tillverkar av bl.a. glukos samt att insulin hindrar frisättning av kroppsfett för att prioritera glukosförbränning. I alla fall som jag har förstått det.

 

Har vi för hög insulinnivå 3 timmar efter måltid frisätts inte gärna kroppsfett för förbränning och vi blir hungriga istället och då slinker den där fikabullen ner. Vi som går på LCHF blir inte hungriga mellan huvudmåltiderna.

 

Tack för era svar :) Att insulinpåverkan kittlar magsäcken är något som är helt klart, och det är nog alla överrens om.

Dock är det inte helt klart vilken av fettinlagringssätten som är dominerande. Läste i en artikel (som verkade seriös) där de diskuterar vilken som är dominerande. http://slowburnfitness.com/fat-regulation-insulin-or-asp/ 

Var mycket intressant och man tror att fettinlagringen högt påverkat insulin är övervägande. Men vid lågt insulin lagras allt då via ASP istället för den del som skulle lagras via insulinpåverkan? Finns nog ingen som kan svara helt säkert på dessa frågor, tycker dock det är väldigt intressant.

Så lågt insulin stimulerar frisättning av kroppsfett, men ändå kan mer kroppsfett lagras via ASP? (och i teorin orsaka mer bukfett och högre vikt??)

Finns dock inte många praktiska tester/experiment i detta område :(

Mvh,

Link to comment
Share on other sites

Det är som sagt vad rätt komplicerat.. för olika fettsyror transporteras på olika sätt.. det är främst längre fettsyror med 12 kol (har jag för mig?) som transporteras via kylomicroner!

 

Tex SCFA.. eller MCT.. dvs kokosfett har helt andra metabola väger.. det e därför det är så himla bra vid viktnedegång.. kroppen vill inte gärna lagra dessa.. de går teoretiskt till levern där de till stor del omvandlas till ketonkroppar!

 

Fettinlagring är en sak.. en annan sak är hur det tas ut ur lager (lipolys för fett).. där är insulin domínerade.. dvs insulin reglerar esterifiering och reesterifiering av triglycerider!

 

Har man högt blodsocker kommer insulin vara högt oxå.. då lutar det åt att insulin aktiverar lipaser som tar glukos från blodet och esterifierar nya triglycerider.. är glukos och insulin lågt lutar processen mer åt att fettsyror förenas med Albumin och transporteras ut i blodet för att användas som energi för vävnader som kan oxidera detta via betaoxidation!

 

Fettsyror förenade med Albumin kallas för fria fettsyror eller FFA!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...