Jump to content

Exakt mätning av var fettet sitter


Jerker

Recommended Posts

Jag antar att detta var upphovet till vissa rubriker i media i veckan om att man kan ha farligt bukfett även om man "i övrigt är normalviktig". Ett Linköpingsföretag har utvecklat en metod som exakt visar var och hur mycket fett man bär på:

http://www.nyteknik.se/33listan/article3811586.ece

 

Jag saxar lite ur artikeln:

- Även en smal person kan ha farligt bukfett. Du kan också ha fett i organ som levern. Det avslöjar vår metod, säger Tommy Johansson, vd för Amra i Linköping.

Själva mätningen görs i en magnetkamera och tar cirka sex minuter. Bilderna från kameran analyseras av Amra. Resultatet blir en bild med data som avslöjar var både fett och muskler sitter i kroppen.

- 1,5 miljard människor i världen är överviktiga och i dag finns inget bra sätt att mäta bukfett, underhudsfett och muskler. Målet är att kunna förutse risken att få sjukdomar som diabetes så att man till exempel kan sätta in medicinering.

I dagarna startar en stor fetmastudie i Storbritannien som kommer att använda Amras analyser.

Företaget har även ett stort läkemedelsföretag som kund.

 

Det trista är ju att som företag så är de beroende av att få penningstarka kunder för att kunna göra metoden lönsam: Målet är att kunna förutse risken att få sjukdomar som diabetes så att man till exempel kan sätta in medicinering. Naturligtvis kommer man inte rekommendera kostomläggningar utan man ska i vanlig ordning kunna äta som vanligt men medicinera allt mer.

 

Hur som helst, intressant att det nu finns en metod för att se exakt hur ens fett och muskler fördelar sig i kroppen! Vore roligt om det i framtiden kommer att finnas möjlighet som privatperson att göra en sån här analys utan att den kostar skjortan!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...