Jump to content

Beta-hydoxybutyrate & oxidativ stress - intressant studie


Modesty
 Share

Recommended Posts

Kollade Jimmy Moores tweetande under obesity kongressen och såg att Phhinney pratade om beta-hydroxybutyrate och att det dels har skyddande effekt mot oxidativ stress och dels ha epigenetisk effekt. Hittade denna studie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23223453

men gått bet på att få tag i hela, pma om du kan få tag i den. 

 

Hade han något argument för att välja just den substansen som antioxidant?

 

Vad är epigenetisk?

Link to comment
Share on other sites

Epigenetik. Källa: Wikipedia.

 

 

Epigenetics
From Wikipedia, the free encyclopedia
 
 
For the unfolding of an organism or the theory that plants and animals (including humans) develop in this way, see epigenesis (biology). For epigenetics in robotics, see developmental robotics.

In biology, and specifically geneticsepigenetics is the study of heritable changes in gene activity that are not caused by changes in the DNA sequence; it also can be used to describe the study of stable, long-term alterations in the transcriptional potential of a cell that are not necessarily heritable. Unlike simple genetics based on changes to the DNA sequence (the genotype), the changes in gene expression orcellular phenotype of epigenetics have other causes, thus use of the term epi- (Greek: επί- over, outside of, around) -genetics.[1]

The term also refers to the changes themselves: functionally relevant changes to the genome that do not involve a change in the nucleotide sequence. Examples of mechanisms that produce such changes areDNA methylation and histone modification, each of which alters how genes are expressed without altering the underlying DNA sequence. Gene expression can be controlled through the action of repressor proteins that attach to silencer regions of the DNA. These epigenetic changes may last through cell divisions for the duration of the cell's life, and may also last for multiple generations even though they do not involve changes in the underlying DNA sequence of the organism;[2] instead, non-genetic factors cause the organism's genes to behave (or "express themselves") differently.[3] (There are objections to the use of the term epigenetic to describe chemical modification of histone, since it remains unclear whether or not histone modifications are heritable.)[4]

 
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Epigenetik. Källa: Wikipedia.

 

 

Epigenetics
From Wikipedia, the free encyclopedia
 
 
For the unfolding of an organism or the theory that plants and animals (including humans) develop in this way, see epigenesis (biology). For epigenetics in robotics, see developmental robotics.

In biology, and specifically geneticsepigenetics is the study of heritable changes in gene activity that are not caused by changes in the DNA sequence; it also can be used to describe the study of stable, long-term alterations in the transcriptional potential of a cell that are not necessarily heritable. Unlike simple genetics based on changes to the DNA sequence (the genotype), the changes in gene expression orcellular phenotype of epigenetics have other causes, thus use of the term epi- (Greek: επί- over, outside of, around) -genetics.[1]

The term also refers to the changes themselves: functionally relevant changes to the genome that do not involve a change in the nucleotide sequence. Examples of mechanisms that produce such changes areDNA methylation and histone modification, each of which alters how genes are expressed without altering the underlying DNA sequence. Gene expression can be controlled through the action of repressor proteins that attach to silencer regions of the DNA. These epigenetic changes may last through cell divisions for the duration of the cell's life, and may also last for multiple generations even though they do not involve changes in the underlying DNA sequence of the organism;[2] instead, non-genetic factors cause the organism's genes to behave (or "express themselves") differently.[3] (There are objections to the use of the term epigenetic to describe chemical modification of histone, since it remains unclear whether or not histone modifications are heritable.)[4]

 

 

 

Oj vad krångligt! Jag är inte så bra på engelska och jag fattar uppriktigt sagt ingenting men tack i alla fall.

Link to comment
Share on other sites

Det är en karboxylsyra men är egentligen inte en ketonkropp, men oftast räknast dit, är förhöjd vid ketos. Phinney intresseras sig för vad som händer vid nutritionell ketos.

 

Jag missuppfattade nog ditt första inlägg. Jag trodde du ville köpa något kosttillskott som var bra mot oxidativ stress.

Link to comment
Share on other sites

Oj vad krångligt! Jag är inte så bra på engelska och jag fattar uppriktigt sagt ingenting men tack i alla fall.

Epigenetik är hur upptryck från DNA kan påverkas av diverse yttre faktorer utan DNA förändras. Och det verkar som kost eller i det här fallet om man har hög produktion av ketonkroppar. Epigenetik är mycket spännande område.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Epigenetik är hur upptryck från DNA kan påverkas av diverse yttre faktorer utan DNA förändras. Och det verkar som kost eller i det här fallet om man har hög produktion av ketonkroppar. Epigenetik är mycket spännande område.

 

Jaha, det där med genuttryck har man ju hört allt oftare under senare år. Jag har ju förstått att genuttrycket kan påverkas av yttre faktorer men jag tror att många fortfarande tror att det handlar om ärftlighet när dom talar om gener. Vad sedan genuttryck egentligen är har jag inte riktig koll på. Jag anar men kan inte greppa det just nu.

Link to comment
Share on other sites

Intressant att om man skydda sig mot oxidativ stress (och fria radikaler) genom att befinna sig i nutritionell ketos, kanske även del av svaret på hur ketogen kost kan fvara en fördel vid olika sjukdomstillstånd.

 

Samtidigt innehåller ju ofta en ketogen kost mindre mängd antioxidanter än annan kost så jag är lite skeptisk till den teorin.

Link to comment
Share on other sites

Jag kan inte se mycket intressant med den studien alls, om jag ska vara ärlig. Det är en så liten liten del, ens om man vore mus skulle den inte säga något om huruvida ketos huvudsakligen skulle vara positivt eller negativt. Jag skulle tro på negativt, men ketosperioder kan mycket väl vara normalt och/ eller bra. Men all information bidrar väl till något i och för sig.

Link to comment
Share on other sites

Kollade Jimmy Moores tweetande under obesity kongressen och såg att Phhinney pratade om beta-hydroxybutyrate och att det dels har skyddande effekt mot oxidativ stress och dels ha epigenetisk effekt. Hittade denna studie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23223453

men gått bet på att få tag i hela, pma om du kan få tag i den. 

Bara snabbskummat studien nu men spontant är det ju en väldigt intressant upptäckt om det stämmer!

 

Det innebär att det inte bara finns den indirekta effekten på oxidativ stress som man får genom att minska glykering genom minskat kolhydratintag utan det finns, vad det verkar, alltså även en direkt och aktiv effekt som är antioxidativ. Tala om anticancerogen och antipatologisk kosthållning i så fall!

 

Så håller plattnackarna i beslutsposition på global nivå fortfarande på och ojar sig över hur vi ska fixa vårdkrisen framöver. Tja, vad sägs om att folk blir friskare och därför inte behöver belasta vårdsystem etc? Fast det klart, då blir Glaxo, Pfizer, Roche m.fl. ledsna i ögat...och det måste vi ju som bekant prioritera framför precis allt annat!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag kan inte se mycket intressant med den studien alls, om jag ska vara ärlig. Det är en så liten liten del, ens om man vore mus skulle den inte säga något om huruvida ketos huvudsakligen skulle vara positivt eller negativt. Jag skulle tro på negativt, men ketosperioder kan mycket väl vara normalt och/ eller bra. Men all information bidrar väl till något i och för sig.

Som vanligt med forskning måste det börjas någonstans (åtminstone in vivo) och att i en djurstudie påvisa en effekt säger inte hur effekten ser ut människa. Att en ketogen kost kan vara neuroprotektiv har redan visats (tex vid epilepsi) om sen ytterligare mekanismer kan påvisas är det klart intressant.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Som vanligt med forskning måste det börjas någonstans (åtminstone in vivo) och att i en djurstudie påvisa en effekt säger inte hur effekten ser ut människa. Att en ketogen kost kan vara neuroprotektiv har redan visats (tex vid epilepsi) om sen ytterligare mekanismer kan påvisas är det klart intressant.

 

Jo, absolut. Men om man läser ett urval som man får från JMs tweets, så får man nog en skev bild av forskningsläget.

Link to comment
Share on other sites

Bara snabbskummat studien nu men spontant är det ju en väldigt intressant upptäckt om det stämmer!

 

Det innebär att det inte bara finns den indirekta effekten på oxidativ stress som man får genom att minska glykering genom minskat kolhydratintag utan det finns, vad det verkar, alltså även en direkt och aktiv effekt som är antioxidativ. Tala om anticancerogen och antipatologisk kosthållning i så fall!

 

Så håller plattnackarna i beslutsposition på global nivå fortfarande på och ojar sig över hur vi ska fixa vårdkrisen framöver. Tja, vad sägs om att folk blir friskare och därför inte behöver belasta vårdsystem etc? Fast det klart, då blir Glaxo, Pfizer, Roche m.fl. ledsna i ögat...och det måste vi ju som bekant prioritera framför precis allt annat!

 

Jag blir ärligt extremt ledsen när man tror att det finns bevis för att ketogen kost är "anticancerogen" och att "plattnackar i bestlutsposition" inte fattat det.

 

Från mitt inlägg på bloggen igår:

http://www.ursprungsliv.nu/2014/03/kost-och-cancer/

 

Här finns en väldigt bra genomgång om olika kostmönster som påstås verksamma mot cancer, och vad man har för belägg för dem. ...

 

Man nämner också lågkohydratkost/ ketogen kost, och beskriver en del fallstudier, där man ibland ser antydningar till positiva resultat och ibland ingen effekt. Man beskriver också att prekliniska data på cancerceller i provrör och tester på möss är tvetydiga. En del studier visar på minskad tumörtillväxt, medan andra visar på att cellerna tycks mutera och bli mer maligna. I någon musstudie såg man till en början lägre tumörtillväxt i den ketogena gruppen än kontrollgruppen, senare var tillväxten istället större hos den ketogena gruppen. Man vet alltså inte om ketogen kost är verksamt för att förebygga eller bota cancer. Vad som är värre är att det kan visa sig vara skadligt. Alla som så bestämt hävdar att ketogen kost är det bästa vid cancer borde skämmas, speciellt läkare som antyder att så skulle vara fallet.

Link to comment
Share on other sites

Jag blir ärligt extremt ledsen när man tror att det finns bevis för att ketogen kost är "anticancerogen" och att "plattnackar i bestlutsposition" inte fattat det.

 

Från mitt inlägg på bloggen igår:

http://www.ursprungsliv.nu/2014/03/kost-och-cancer/

 

Här finns en väldigt bra genomgång om olika kostmönster som påstås verksamma mot cancer, och vad man har för belägg för dem. ...

 

Man nämner också lågkohydratkost/ ketogen kost, och beskriver en del fallstudier, där man ibland ser antydningar till positiva resultat och ibland ingen effekt. Man beskriver också att prekliniska data på cancerceller i provrör och tester på möss är tvetydiga. En del studier visar på minskad tumörtillväxt, medan andra visar på att cellerna tycks mutera och bli mer maligna. I någon musstudie såg man till en början lägre tumörtillväxt i den ketogena gruppen än kontrollgruppen, senare var tillväxten istället större hos den ketogena gruppen. Man vet alltså inte om ketogen kost är verksamt för att förebygga eller bota cancer. Vad som är värre är att det kan visa sig vara skadligt. Alla som så bestämt hävdar att ketogen kost är det bästa vid cancer borde skämmas, speciellt läkare som antyder att så skulle vara fallet.

 

Delvis på tvärs med vad du skriver finns det i dag ett antal läkare, som redan i dag ökar cancer cellernas känslighet i samband behandling såsom strålning och cytostatika, men de bör väl skämmas eller stämmas enligt dig.

Eftersom du tidigare förkastade musstudier kanske det är på sin plats att göra det igen????

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Delvis på tvärs med vad du skriver finns det i dag ett antal läkare, som redan i dag ökar cancer cellernas känslighet i samband behandling såsom strålning och cytostatika, men de bör väl skämmas eller stämmas enligt dig.

Eftersom du tidigare förkastade musstudier kanske det är på sin plats att göra det igen????

 

Just tillfälligt i samband med strålning verkar det ju finnas en del som tyder på att fasta/ ketogen kost kan ha en förstärkande effekt. Naturligtvis hoppas jag att det studeras noga, så att man försäkrar sig om att det verkligen är en långsiktigt positiv effekt. Men jag tycker inte alls att man ska skämmas för att man studerar det på människor. Det är ju det som krävs.

 

Jag menar bara att det är tidigt att förklara att vi har ett fungerande undermedel som hindrar cancer. Musstudier pekar åt olika håll, att det kan vara bra eller dåligt. Inga studier på människor har gjorts. Ingen skulle bli gladare än jag om det visar sig effektivt.

 

Men det var ju på dåliga vetenskapliga grunder som man rekommenderade en fettsnål kost till alla, exempelvis. Det är dumt att anta att man har svaret innan forskningen är där. Teorier visar sig ofta felaktiga.

Link to comment
Share on other sites

Det finns studier angående ketogen kost och neurodegenerativa sjukdomar, bla Parkinson tror jag. Jag vet att Terry Wahls inkluderar en ketogen diet i hennes studier i kost och MS, men det är en pågående studie och hon har inga resultat ännu (men jag tror det ser lovande ut).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Just tillfälligt i samband med strålning verkar det ju finnas en del som tyder på att fasta/ ketogen kost kan ha en förstärkande effekt. Naturligtvis hoppas jag att det studeras noga, så att man försäkrar sig om att det verkligen är en långsiktigt positiv effekt. Men jag tycker inte alls att man ska skämmas för att man studerar det på människor. Det är ju det som krävs.

 

Jag menar bara att det är tidigt att förklara att vi har ett fungerande undermedel som hindrar cancer. Musstudier pekar åt olika håll, att det kan vara bra eller dåligt. Inga studier på människor har gjorts. Ingen skulle bli gladare än jag om det visar sig effektivt.

 

Men det var ju på dåliga vetenskapliga grunder som man rekommenderade en fettsnål kost till alla, exempelvis. Det är dumt att anta att man har svaret innan forskningen är där. Teorier visar sig ofta felaktiga.

 

Det som gör mig mer ledsen är att det går så långsamt med forskning på kost och sjukdomar, inklusive cancer. Problemet är att det finns för lite pengar i detta. Inom cancer utgick man från att om alla cancer typers DNA kartlades så skulle kunna hitta specifika medel att behandla respektive cancertyp med, tyvärr kom detta på skam när man upptäckte att samma cancer typ hade olika muteringar, där kan man tala om att teori och praktik inte stämde, trots det lever denna teori kvar.

Pågår även studier på Alzheimer och ketogen kost.

Link to comment
Share on other sites

Det finns studier angående ketogen kost och neurodegenerativa sjukdomar, bla Parkinson tror jag. Jag vet att Terry Wahls inkluderar en ketogen diet i hennes studier i kost och MS, men det är en pågående studie och hon har inga resultat ännu (men jag tror det ser lovande ut).

Jo, ketoner verkar ju kunna användas för myelinisering, så jag tror absolut att det kan finnas intressanta områden på neurosidan.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0005276081903003

 

Det är mest det här allmänna "vi vet att det är den bästa kosten för cancer och för alla" som får mig att gå i spinn. Vi vet inte. Jag tror inte att det är så heller.

Link to comment
Share on other sites

Robb Wolf hade en intressant intervju med Dr Wahls där de pratade mycket om ketogen diet. Hon verkar vara en av de få som faktiskt har använt ketogen diet i kliniskt syfte och studerat dess effekter, så jag tyckte det hon sa var mycket intressant. Hon varnar för att extrem ketogen diet lätt kan leda till näringsbrist, så det måste man vara vaksam på. Men det går definitivt att kombinera en näringstät kost och en ketogen kost enligt henne, jag tror den kost hennes MS patienter får är på 60-70%E.

 

PS. Denna kost är också mycket rik på antioxidanter, varför jag ifrågasatte MKJ's påstående.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är mest det här allmänna "vi vet att det är den bästa kosten för cancer och för alla" som får mig att gå i spinn. Vi vet inte. Jag tror inte att det är så heller.

 

Min egen "tro" i detta är att näringsrik kost, dvs mikronutrienter, är väldigt viktigt när man vill bekämpa en sjukdom. Så vilken kost man än vill studera så är det viktigt att den är näringstät.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Samtidigt innehåller ju ofta en ketogen kost mindre mängd antioxidanter än annan kost så jag är lite skeptisk till den teorin.

...och precis när jag trodde jag hade tjatat sönder ämnet oxidativ stress i relation till pro-oxidativ miljö vs antioxidanter så visar det sig att ack vad jag bedrog mig!

 

A och O är att komma till rätta med en eventuell kroppsegen oxidativ miljö. Antioxidanter kan man börja bry sig om först därefter...om alls.

 

Och - igen - karnosin är en av de starkaste antioxidanter som finns och den finns i...? Det finns för övrigt ingen konflikt att på lågkolhydratkost äta grönsaker etc som innehåller den typen av antioxidanter du tenderar avse.

 

Att då ketogen kosthållning, enligt studien och trådämnet, skulle adressera båda dessa koncept är ju då helt och hållet idealt.

 

I detta digitala tidevarv så får man kanske finna viss glädje i att du och jag låter som ett par LP-skivor som hakat upp sig?

Link to comment
Share on other sites

...och precis när jag trodde jag hade tjatat sönder ämnet oxidativ stress i relation till pro-oxidativ miljö vs antioxidanter så visar det sig att ack vad jag bedrog mig!

 

A och O är att komma till rätta med en eventuell kroppsegen oxidativ miljö. Antioxidanter kan man börja bry sig om först därefter...om alls.

 

Och - igen - karnosin är en av de starkaste antioxidanter som finns och den finns i...? Det finns för övrigt ingen konflikt att på lågkolhydratkost äta grönsaker etc som innehåller den typen av antioxidanter du tenderar avse.

 

Att då ketogen kosthållning, enligt studien och trådämnet, skulle adressera båda dessa koncept är ju då helt och hållet idealt.

 

I detta digitala tidevarv så får man kanske finna viss glädje i att du och jag låter som ett par LP-skivor som hakat upp sig?

 

Om man inte behöver bry sig om antioxidanter när man äter LCHF, varför tycker du då att det är intressant att ketoner eller vad det nu var är antioxidativa?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ingen aning? Menar du att man skippar grönsakerna? Jag tror faktiskt att de som skippar grönsakerna hör till undantagen, inte ofta-kategorin.

 

Så du menar att man lätt kommer upp i samma mängd antioxidanter i ketogen kost som man kan göra om man äter blandkost? Dom flesta vegetabilier innehåller ju antioxidanter i varierande mängd. Du ligger nog i topp bland dom som beskrivit sin kost här i forumet.

Link to comment
Share on other sites

Så du menar att man lätt kommer upp i samma mängd antioxidanter i ketogen kost som man kan göra om man äter blandkost? Dom flesta vegetabilier innehåller ju antioxidanter i varierande mängd. Du ligger nog i topp bland dom som beskrivit sin kost här i forumet.

 

Jag tror det? Antioxidanter finns ju mest i grönsaker och frukt, eller hur? Vet faktiskt inte hur det är med spannmål och baljväxter. Hur är det med nötter? Jag tror den rosa färgen på lax är en antioxidant.

Link to comment
Share on other sites

Om man inte behöver bry sig om antioxidanter när man äter LCHF, varför tycker du då att det är intressant att ketoner eller vad det nu var är antioxidativa?

Öh...nu har du missuppfattat igen.

 

Det jag skrev var att A och O är att se över den pro-oxidativa miljön. Det finns ingen antioxidant i världen som kan åtgärda en härjande pro-oxidativ miljö. DÄRFÖR...FÖRST fixar man till den pro-oxidativa miljön och DÄREFTER kan man fundera kring antioxidanter. Eftersom all marknadsföring och det mesta som skrivs i ämnet i mainstreammedia tenderar missa det primära, dvs den pro-oxidativa miljön, så fäster jag vikt vid detta.

 

Mig veterligen har jag aldrig hävdat att antioxidanter är något man inte behöver bry sig om utan min poäng är att lägga fokus på prioriteringen enligt det nyssnämnda. Men ur det typiska perspektivet där folk ränner omkring med inflammatoriska kroppar som göds med alldeles för mycket socker och kolhydrater och alldeles för lite seriös träning så ja, absolut, då är antioxidanter oväsentligt.

 

Eftersom åldrande per se handlar om kroppsegen oxidation så kan man givetvis, ex. ur detta perspektiv, även fokusera på intaget av antioxidanter men det är alltjämt sekundärt i relation till att bromsa glykering, lipid peroxidation etc etc.

 

Solklart? Tänkte väl det.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

...och precis när jag trodde jag hade tjatat sönder ämnet oxidativ stress i relation till pro-oxidativ miljö vs antioxidanter så visar det sig att ack vad jag bedrog mig!

 

A och O är att komma till rätta med en eventuell kroppsegen oxidativ miljö. Antioxidanter kan man börja bry sig om först därefter...om alls.

 

Och - igen - karnosin är en av de starkaste antioxidanter som finns och den finns i...? Det finns för övrigt ingen konflikt att på lågkolhydratkost äta grönsaker etc som innehåller den typen av antioxidanter du tenderar avse.

 

Att då ketogen kosthållning, enligt studien och trådämnet, skulle adressera båda dessa koncept är ju då helt och hållet idealt.

 

I detta digitala tidevarv så får man kanske finna viss glädje i att du och jag låter som ett par LP-skivor som hakat upp sig?

 

Om man vill undvika oxidativ stress så skall man nog undvika att steka och grilla mat. Sedan ger ju intensiv motion också upphov till oxidativ stress.

 

Har du förresten någon studie att hänvisa till som säger att LCHF ger upphov till mindre oxidativ stress än en kost med högkvalitativa kolhydrater?

Link to comment
Share on other sites

Den främsta antioxidanten i blodet är urinsyra.. och den kommer som all vet via metaboliseringen av protein!

 

Sen det här med ketogen diet och cancer.. vissa former av cancer är beroende av insulin då de försörjs via GLUT4.. andra har en överrepresentation av GLUT1.. de behöver inget insulin.

 

Såå.. ät mer kött! :o  :wacko:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om man vill undvika oxidativ stress så skall man nog undvika att steka och grilla mat.

Skivan alltjämt upphakad? Du gillar verkligen upprepning så jag kan väl inte vara sämre så att kakafonin utbalanseras.

 

Kraftigt upphettad mat kan som bekant leda till stek- och grillmutagener. Utsätter man stärkelserika livsmedel för detsamma så kan ex. akrylamid bildas. Vare sig stek- och grillmutagener eller akrylamid är något man som förälder normalt inte vill fylla gottpåsen till de egna knoddarna med... Utan att överdriva värderingen av dessa substanser så kan vi i varje fall enas om att det är sannolikt bättre att undvika än att överkonsumera.

 

Dock kvarstår faktum att det är avgrundsdjup skillnad på exogen oxidativ stress, dvs ex. mat enligt nyssnämnda exempel, och endogen oxidativ stress som är kroppsegen och exempelvis kopplad till högt blodsocker över tid som vid glykering. Nu var det ett tag sedan jag läste (och predikade) om detta här på forumet men minns jag inte helt fel så har häraden faktorn 500-5000 nämnts beroende på källa vid jämförelse, dvs den endogena, kroppsegna, oxidativa processen är minst 500 ggr (om minnet inte sviker mig) mer aggressiv än den exogena. Notera även att den exogena är temporär och relaterar till det man äter. Den endogena däremot...tja, den passar inte i riktigt i Brasses Lattjolajbanlåda som jag minns den. Det är något man möjligtvis önskar sin värsta ovän.

 

För att knyta ihop säcken vad gäller den underliggande attacken mot det fasansfulla K-Ö-T-T-E-T för den som trots detta vidunder till livsmedel ändå vill vara lite wild 'n' crazy och riskera liv och lem medelst kniv, gaffel, grill och smaskigt (helst) fett djur: Undvik att grilla för hårt och karva bort de delar på köttet som förvandlats från entrecote till entre...kol. Jag vet att det kan vara lite läskigt att vara praktisk och realistisk ibland men svårare är det faktiskt inte.

 

Sedan ger ju intensiv motion också upphov till oxidativ stress.

 

...ja, och rymdpromenader etc etc etc. Det här har vi ocksǻ tjatat om. Ska vi nöja oss med att nyttan av korrekt balanserad utförd träning (inte elitträning normalt sett) ger betydligt mer nytta än problem? Igen bör vi kanske fundera ur perspektivet temporär vs permanent (som när den är endogen och kroppsegen)?

 

I övrigt är jag inte den som är den. Jag tycker precis alla människor har rätt att leva på kottar och löv och potatis och ris om de vill. Desamma kan dessutom sky träning som pesten och varför inte komplettera detta medelst att läsa SLV:s utgåvor som favvotidsfördriv? Inget jag skulle rekommendera men folk får för min del göra bäst de vill. Släpp dock tron på att det de gör är förenat med god hälsa och insikt därom.

 

Har du förresten någon studie att hänvisa till som säger att LCHF ger upphov till mindre oxidativ stress än en kost med högkvalitativa kolhydrater?

Är glykering ett problem för de flesta insulinresistenta/vuxendiabetiker? Mäts HbA1c måhända för ros skull? Nej!

 

I så fall, är lågkolhydratkost en potentiell bot/lindring?

 

Konsekvensmässigt, kan vi UTAN referens till studie (som du ändå tidigare återkommande bemött medelst respekt som ett forumtroll à la "jag kan inte engelska" eller "du skriver för invecklat/långt") måhända extrapolera att lågkolhydratkost därmed de facto bör kunna betraktas som en bättre kosthållning för nyssnämnda skara än vad "högkvalitativa" kolhydrater kan tänkas vara? Bortom dessa, är begynnande insulinresistens ett sannolikt stort problem i dagens moderna värld? Om vi svarar jakande på detta, kan det måhända vara så att lågkolhydratkost kanske inte alls är så tokigt för en långt större del av populationen än de som nått dithän att de kan klassas som diabetiker?

 

I annat fall så är jag än en gång mycket liberal vad gäller människors livsstilar och vad de vill göra med sina liv. De får äta "högkvalitativa" kolhydrater bäst de vill. Jag tänker verkligen inte försöka stoppa dem...även om jag på insidan latent gråter en skvätt å deras vägnar om de trots allt har en ambition att leva hälsosamt etc. Jag kommer därför verkligen inte, mot bakgrund av mina nuvarande erfarenheter och kunskaper, att stå som någon hejaklack vid sidan om och heja på när människor agerar mot bättre vetande.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Skivan alltjämt upphakad? Du gillar verkligen upprepning så jag kan väl inte vara sämre så att kakafonin utbalanseras.

 

Kraftigt upphettad mat kan som bekant leda till stek- och grillmutagener. Utsätter man stärkelserika livsmedel för detsamma så kan ex. akrylamid bildas. Vare sig stek- och grillmutagener eller akrylamid är något man som förälder normalt inte vill fylla gottpåsen till de egna knoddarna med... Utan att överdriva värderingen av dessa substanser så kan vi i varje fall enas om att det är sannolikt bättre att undvika än att överkonsumera.

 

Dock kvarstår faktum att det är avgrundsdjup skillnad på exogen oxidativ stress, dvs ex. mat enligt nyssnämnda exempel, och endogen oxidativ stress som är kroppsegen och exempelvis kopplad till högt blodsocker över tid som vid glykering. Nu var det ett tag sedan jag läste (och predikade) om detta här på forumet men minns jag inte helt fel så har häraden faktorn 500-5000 nämnts beroende på källa vid jämförelse, dvs den endogena, kroppsegna, oxidativa processen är minst 500 ggr (om minnet inte sviker mig) mer aggressiv än den exogena. Notera även att den exogena är temporär och relaterar till det man äter. Den endogena däremot...tja, den passar inte i riktigt i Brasses Lattjolajbanlåda som jag minns den. Det är något man möjligtvis önskar sin värsta ovän.

 

För att knyta ihop säcken vad gäller den underliggande attacken mot det fasansfulla K-Ö-T-T-E-T för den som trots detta vidunder till livsmedel ändå vill vara lite wild 'n' crazy och riskera liv och lem medelst kniv, gaffel, grill och smaskigt (helst) fett djur: Undvik att grilla för hårt och karva bort de delar på köttet som förvandlats från entrecote till entre...kol. Jag vet att det kan vara lite läskigt att vara praktisk och realistisk ibland men svårare är det faktiskt inte.

 

...ja, och rymdpromenader etc etc etc. Det här har vi ocksǻ tjatat om. Ska vi nöja oss med att nyttan av korrekt balanserad utförd träning (inte elitträning normalt sett) ger betydligt mer nytta än problem? Igen bör vi kanske fundera ur perspektivet temporär vs permanent (som när den är endogen och kroppsegen)?

 

I övrigt är jag inte den som är den. Jag tycker precis alla människor har rätt att leva på kottar och löv och potatis och ris om de vill. Desamma kan dessutom sky träning som pesten och varför inte komplettera detta medelst att läsa SLV:s utgåvor som favvotidsfördriv? Inget jag skulle rekommendera men folk får för min del göra bäst de vill. Släpp dock tron på att det de gör är förenat med god hälsa och insikt därom.

 

Är glykering ett problem för de flesta insulinresistenta/vuxendiabetiker? Mäts HbA1c måhända för ros skull? Nej!

 

I så fall, är lågkolhydratkost en potentiell bot/lindring?

 

Konsekvensmässigt, kan vi UTAN referens till studie (som du ändå tidigare återkommande bemött medelst respekt som ett forumtroll à la "jag kan inte engelska" eller "du skriver för invecklat/långt") måhända extrapolera att lågkolhydratkost därmed de facto bör kunna betraktas som en bättre kosthållning för nyssnämnda skara än vad "högkvalitativa" kolhydrater kan tänkas vara? Bortom dessa, är begynnande insulinresistens ett sannolikt stort problem i dagens moderna värld? Om vi svarar jakande på detta, kan det måhända vara så att lågkolhydratkost kanske inte alls är så tokigt för en långt större del av populationen än de som nått dithän att de kan klassas som diabetiker?

 

I annat fall så är jag än en gång mycket liberal vad gäller människors livsstilar och vad de vill göra med sina liv. De får äta "högkvalitativa" kolhydrater bäst de vill. Jag tänker verkligen inte försöka stoppa dem...även om jag på insidan latent gråter en skvätt å deras vägnar om de trots allt har en ambition att leva hälsosamt etc. Jag kommer därför verkligen inte, mot bakgrund av mina nuvarande erfarenheter och kunskaper, att stå som någon hejaklack vid sidan om och heja på när människor agerar mot bättre vetande.

 

Jag har läst att höga blodfetter ger upphov till mer oxidativ stress än högt blodsocker.

Link to comment
Share on other sites

Jo men höga blodfetter behandlar man synnerligen framgångsrikt med LCHF. Det är jag ett praktexempel på

 

Nu handlade diskussionen inte om LCHF kontra någon annan kost i och för sig och det var triglyceridstegring efter måltid respektive blodsocker efter måltid dom tittade på.

 

Det var bara ett svar till Tom eftersom han siktade in sig enbart på det höga sockret och tyckte att allt annat var försumbart.

Link to comment
Share on other sites

Är inte höga blodfetter en konsekvens av oxidativ stress snarare än en orsak? Lite osäker på vad som menas med höga blodfetter, högt totalkolesterol, höga triglycerider?

 

Att ett högt blodsocker är kopplad till oxidativ stress är inte så konstigt då molekyler lättare blir glykerade om blodsockret är högt. Vad är det som orsakar oxidativ stress vid för höga blodfetter?

Link to comment
Share on other sites

Jag har läst att höga blodfetter ger upphov till mer oxidativ stress än högt blodsocker.

Det låter omedelbart konstigt. Var har du läst det? Alternativt minns du något om mekanismen?

Följande kan ligga bakom: Frågan är, som Johanna07 också påpekar, vad man menar med "höga blodfetter". Triglycerider förmodligen. Höga TG orsakas som vi vet främst av överintag raffinerade kh, så om höga blodfetter ger upphov till oxidativ stress så torde den bakomliggande grundorsaken trots allt vara raffinerade kolhydrater, vilka ju lätt ger förhöjt blodsocker.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Det låter omedelbart konstigt. Var har du läst det? Alternativt minns du något om mekanismen?

Följande kan ligga bakom: Frågan är, som Johanna07 också påpekar, vad man menar med "höga blodfetter". Triglycerider förmodligen. Höga TG orsakas som vi vet främst av överintag raffinerade kh, så om höga blodfetter ger upphov till oxidativ stress så torde den bakomliggande grundorsaken trots allt vara raffinerade kolhydrater, vilka ju lätt ger förhöjt blodsocker.

 

Detta gällde ju triglyceridstegring efter måltid. Det är väl framförallt högt fastevärde som är kopplat till raffinerade kolhydrater? Sedan vet jag ju inte om man får oxidativ stress av triglyceridstegringen efter måltid om man äter LCHF men det kanske beror på hur stegringen ser ut.

Link to comment
Share on other sites

Detta gällde ju triglyceridstegring efter måltid. Det är väl framförallt högt fastevärde som är kopplat till raffinerade kolhydrater? Sedan vet jag ju inte om man får oxidativ stress av triglyceridstegringen efter måltid om man äter LCHF men det kanske beror på hur stegringen ser ut.

 

Ja men vad är mekanismen bakom oxideringen? Med mycket triglycerider i blodet så reagerar de lätt med andra molekyler, eller vad? Är det som Kjell säger så är det ju mer en konsekvens än en orsak.

Link to comment
Share on other sites

Ja men vad är mekanismen bakom oxideringen? Med mycket triglycerider i blodet så reagerar de lätt med andra molekyler, eller vad? Är det som Kjell säger så är det ju mer en konsekvens än en orsak.

Det måste också vara beroende på vad dessa triglycerider består av för fettsyror, fleromättade fetter oxiderar ju lättare än mättade.

Därför borde risken för oxidering vara mindre om maten innehåller mer mättat fett.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja men vad är mekanismen bakom oxideringen? Med mycket triglycerider i blodet så reagerar de lätt med andra molekyler, eller vad? Är det som Kjell säger så är det ju mer en konsekvens än en orsak.

 

Det vet inte jag. Vet du vad som är mekanismen bakom oxidering på grund av högt blodsocker?

Link to comment
Share on other sites

Hmm, kanske det är orsaken bakom den dåliga hälsan i USA; kominationen av en kost som ger högt blodsocker och lättoxiderat fett.

 

Jag tror också att det kan ha något med kombinationen att göra men det gäller nog även om man kombinerar snabba kolhydrater med mättat fett. En för stor mängd kolhydrater tillsammans med fett är säkert inte heller bra.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...