Jump to content

Meta analys om fett mer debatt om mättat fett


Modesty
 Share

Recommended Posts

Jag läste på Ann Fernholms sida och där står så här

 

"Studien visar att även enkelomättade fettsyror, som det finns mycket av i olivolja, och fleromättade fettsyror, som det finns stora mängder solrosolja, majsolja, rapsolja, är neutralt för hjärtat. Det fanns en svag koppling mellan omega-3-fett från fisk och ett skydd mot kranskärlsjukdom, men den var inte statistiskt signifikant. Transfetter är däremot kopplade till en ökad risk för kranskärlssjukdom."

 

Här basunerar kostdoktorn ut att smör är ofarligt men vad är dom har titta på egentligen? Sedan pratas det om mättat fett men det finns ju många sorters mättat fett som inte är smör.

Link to comment
Share on other sites

Jag läste på Ann Fernholms sida och där står så här

 

"Studien visar att även enkelomättade fettsyror, som det finns mycket av i olivolja, och fleromättade fettsyror, som det finns stora mängder solrosolja, majsolja, rapsolja, är neutralt för hjärtat. Det fanns en svag koppling mellan omega-3-fett från fisk och ett skydd mot kranskärlsjukdom, men den var inte statistiskt signifikant. Transfetter är däremot kopplade till en ökad risk för kranskärlssjukdom."

 

Här basunerar kostdoktorn ut att smör är ofarligt men vad är dom har titta på egentligen? Sedan pratas det om mättat fett men det finns ju många sorters mättat fett som inte är smör.

Det är en metaanalys, där man gjort ett försök att sammanställa resultaten från många studier.

Man har tittat på observationsstudier, och i dem har man inte sett kopplingar till hjärt- och kärlsjukdom varken för fleromättat, enkelomättat eller mättat fett. Däremot transfetter.

Man har i en del observationsstudier mätt koncentration i blodet av olika fettsyror. Där tycktes långkedjiga fleromättade fettsyror vara kopplade till lägre risk, både omega-3 (EPA, DHA, DPA) och omega-6 (AA). Även heptadekansyra som finns i mjölkfett var koppat till lägre risk. Man såg inga andra kopplingar, inte heller till transfetter.

I randomiserade interventionsstudier såg man ingen verkan (ur hjärtsynpunkt) med tillskott av omega-3 eller omega-6.

 

Slutsatsen är att det inte tycks vara så viktigt vilka sorters fett man äter. Jag tror också att både exakta mängden fett och ingående fettsyror är betydligt mindre viktiga än kvaliteten på maten och råvarorna. Mindre processat skräp är så oändligt mycket viktigare, så om det finns någon effekt av fettmängd/ olika fettsyror så drunknar det i annat.

 

Disclaimer: Jag har inte läst själva studien, utan Guyenets sammanfattning här:

http://wholehealthsource.blogspot.com/2014/03/new-review-paper-on-dietary-fat-and.html

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag läste på Ann Fernholms sida och där står så här

 

"Studien visar att även enkelomättade fettsyror, som det finns mycket av i olivolja, och fleromättade fettsyror, som det finns stora mängder solrosolja, majsolja, rapsolja, är neutralt för hjärtat. Det fanns en svag koppling mellan omega-3-fett från fisk och ett skydd mot kranskärlsjukdom, men den var inte statistiskt signifikant. Transfetter är däremot kopplade till en ökad risk för kranskärlssjukdom."

 

Här basunerar kostdoktorn ut att smör är ofarligt men vad är dom har titta på egentligen? Sedan pratas det om mättat fett men det finns ju många sorters mättat fett som inte är smör.

"Data Synthesis: There were 32 observational studies (530 525 participants) of fatty acids from dietary intake; 17 observational studies (25 721 participants) of fatty acid biomarkers; and 27 randomized, controlled trials (103 052 participants) of fatty acid supplementation. In observational studies, relative risks for coronary disease were 1.02 (95% CI, 0.97 to 1.07) for saturated, 0.99 (CI, 0.89 to 1.09) for monounsaturated, 0.93 (CI, 0.84 to 1.02) for long-chain ω-3 polyunsaturated, 1.01 (CI, 0.96 to 1.07) for ω-6 polyunsaturated, and 1.16 (CI, 1.06 to 1.27) for trans fatty acids when the top and bottom thirds of baseline dietary fatty acid intake were compared. Corresponding estimates for circulating fatty acids were 1.06 (CI, 0.86 to 1.30), 1.06 (CI, 0.97 to 1.17), 0.84 (CI, 0.63 to 1.11), 0.94 (CI, 0.84 to 1.06), and 1.05 (CI, 0.76 to 1.44), respectively. There was heterogeneity of the associations among individual circulating fatty acids and coronary disease. In randomized, controlled trials, relative risks for coronary disease were 0.97 (CI, 0.69 to 1.36) for α-linolenic, 0.94 (CI, 0.86 to 1.03) for long-chain ω-3 polyunsaturated, and 0.89 (CI, 0.71 to 1.12) for ω-6 polyunsaturated fatty acid supplementations.

Limitation: Potential biases from preferential publication and selective reporting.

Conclusion: Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats." (http://annals.org/article.aspx?articleid=1846638&resultClick=3)

 

Bla bla bla. Transfetter är råttgift. Resten är mums för Måns. Att jag sen väljer bort hårt bearbetade växtoljor beror mer på hur de produceras ån att jag tror att de är farliga. Jungfrupressad rapsolja smakar och luktar gräs vilket begränsar användningsområdet betydligt.  ;)  Den fabriksframställda eeh, nej tack.

Det är INTE på fettkvalitet (förutom att de verkligen borde kämpa vidare mot transfetter och sluta tjata om mättat fett..) energin ska läggas. Den ska läggas på KVALITETEN på maten, ekologisk hållbarhet o.s.v. Fördelningen på macronutienterna spelar i min åsikt NOLL roll. NOLL.Inuiterna levde gott på sin fördelning, andra har levt gott på tvärtomfördelning. INGEN lever gott i längden på västerländsk "mat" med mängder av socker och sönderbearbetat Frankenwheat. :ph34r: 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 

"Data Synthesis: There were 32 observational studies (530 525 participants) of fatty acids from dietary intake; 17 observational studies (25 721 participants) of fatty acid biomarkers; and 27 randomized, controlled trials (103 052 participants) of fatty acid supplementation. In observational studies, relative risks for coronary disease were 1.02 (95% CI, 0.97 to 1.07) for saturated, 0.99 (CI, 0.89 to 1.09) for monounsaturated, 0.93 (CI, 0.84 to 1.02) for long-chain ω-3 polyunsaturated, 1.01 (CI, 0.96 to 1.07) for ω-6 polyunsaturated, and 1.16 (CI, 1.06 to 1.27) for trans fatty acids when the top and bottom thirds of baseline dietary fatty acid intake were compared. Corresponding estimates for circulating fatty acids were 1.06 (CI, 0.86 to 1.30), 1.06 (CI, 0.97 to 1.17), 0.84 (CI, 0.63 to 1.11), 0.94 (CI, 0.84 to 1.06), and 1.05 (CI, 0.76 to 1.44), respectively. There was heterogeneity of the associations among individual circulating fatty acids and coronary disease. In randomized, controlled trials, relative risks for coronary disease were 0.97 (CI, 0.69 to 1.36) for α-linolenic, 0.94 (CI, 0.86 to 1.03) for long-chain ω-3 polyunsaturated, and 0.89 (CI, 0.71 to 1.12) for ω-6 polyunsaturated fatty acid supplementations.

Limitation: Potential biases from preferential publication and selective reporting.

Conclusion: Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats." (http://annals.org/article.aspx?articleid=1846638&resultClick=3)

 

Bla bla bla. Transfetter är råttgift. Resten är mums för Måns. Att jag sen väljer bort hårt bearbetade växtoljor beror mer på hur de produceras ån att jag tror att de är farliga. Jungfrupressad rapsolja smakar och luktar gräs vilket begränsar användningsområdet betydligt.  ;)  Den fabriksframställda eeh, nej tack.

Det är INTE på fettkvalitet (förutom att de verkligen borde kämpa vidare mot transfetter och sluta tjata om mättat fett..) energin ska läggas. Den ska läggas på KVALITETEN på maten, ekologisk hållbarhet o.s.v. Fördelningen på macronutienterna spelar i min åsikt NOLL roll. NOLL.Inuiterna levde gott på sin fördelning, andra har levt gott på tvärtomfördelning. INGEN lever gott i längden på västerländsk "mat" med mängder av socker och sönderbearbetat Frankenwheat. :ph34r: 

 

 

Är det skillnad på olika sorters transfett eller är dom lika skadliga allihop?

Link to comment
Share on other sites

Är det skillnad på olika sorters transfett eller är dom lika skadliga allihop?

Universalsvaret: det beror på. Naturligt förekommande transfett är nog inte så farligt som de syntetiska man får av partiell härdning industriellt. Vi som äter nötkött får i oss en del transfett, CLA som är naturligt förekommande.

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/CLA (artikeln är ofullständig).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Universalsvaret: det beror på. Naturligt förekommande transfett är nog inte så farligt som de syntetiska man får av partiell härdning industriellt. Vi som äter nötkött får i oss en del transfett, CLA som är naturligt förekommande.

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/CLA (artikeln är ofullständig).

 

Jag är ju själv skeptisk mot manipulerat fett men artikeln gör ju ingen skillnad. Jag läste häromdagaen att konjugerad linolsyra (CLA) kan ha negativa effekter men jag visste inte att det var en transfettsyra.

Link to comment
Share on other sites

Jag är ju själv skeptisk mot manipulerat fett men artikeln gör ju ingen skillnad. Jag läste häromdagaen att konjugerad linolsyra (CLA) kan ha negativa effekter men jag visste inte att det var en transfettsyra.

 

Vad jag har läst om detta är att i den industriella produktionen av transfetter så förändras molekylstrukturen på fettet och blir därmed mer reagent (och farligt).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Är det skillnad på olika sorters transfett eller är dom lika skadliga allihop?

Jag har aldrig sett forskning där man har isolerat naturligt förekommande transfetter och sen jämfört dem med industriellt tillverkade transfetter. Det kan mycket väl finnas, jag har bara aldrig stött på det, men det jag inte vet kan fylla Atlanten och lite till, haha. 

 

En fingervisning till en "educated guess" är att svaret är nej. Just mjölkfetter har ju, hör och häpna!, en risksänkande effekt på hjärtsjukdom och de är en av de stora källorna till naturligt förekommande transfetter (även om de naturligt förekommande transfetterna utgör en försvinnande liten del av fettet i sig.).  :)

 

"En annan faktor är att det enligt en del studier, bland annat av den omfattande amerikanska Nurse's Health Study och den finska undersökningen Alfa-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study, framkommit att naturligt förekommande transfetter från idisslare inte är skadliga på samma sätt som industriella transfetter. I båda undersökningarna fanns det ett samband mellan intaget av industriellt framställda transfetter och förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar, medan det fanns ett samband mellan transfetter från idisslare och minskad förekomst av hjärt-kärlsjukdomar, även om detta samband var mer osäkert.[6] De naturliga transfettsyrorna i mjölkfett, CLA och vaccensyra, har i djurförsök visat sig förebygga vissa cancerformer och ateroskleros.[7]"

(http://sv.wikipedia.org/wiki/Transfett) Wikipedia, jag vet. Inte guldstandard och dessutom är ju NHS en observationsstudie men det är inte den enda studien som givit den här fingervisningen. 

Link to comment
Share on other sites

Jag är ju själv skeptisk mot manipulerat fett men artikeln gör ju ingen skillnad. Jag läste häromdagaen att konjugerad linolsyra (CLA) kan ha negativa effekter men jag visste inte att det var en transfettsyra.

Det finns lite studier om att CLA , men framförallt mejerifett är hälsosamt.. bland annat svenska sådana.. varvid rekomendationen blev.. ät margarin.. (Västerbottensprojektet)!

 

CLA kan du köpa på hälsokosten för att bosta din hälsa och undvika CVD!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag undrade lite eftersom det blev rött för transfett över en viss gräns här  https://cronometer.com/ även om det endast var naturliga fetter som registrerades.

Det enda som med säkerhet kan faställas är att industriellt framställda transfetter är skadliga!

 

Förklaringen till detta lär vara att de har en annan CIS-form.. än naturliga transfetter!

 

"Senare års forskning har emellertid inte kunnat stödja hypotesen att vare sig höga intag av totalfett eller av mättat fett är farliga. Harvardgruppen har i en serie studier [2, 3] visat att högt intag av vare sig totalfett eller mättat fett var associerat med risk att insjukna i hjärt–kärlsjukdom. I Malmö har vi visat närmast identiska fynd som i Harvardgruppens studier vad gäller effekter av totalt energiintag och fettintag baserat på prospektiva data från Malmö Kost Cancer, en stor befolkningsstudie (n=28098) med en kostregistrering vid baslinjeundersökningen 1992–1996 [4-6]. Populationsbaserade studier av intag av totalfett respektive mättat fett i relation till risken att utveckla bröstcancer [7] och koloncancer [8] har inte heller kunnat påvisa ett signifikant positivt risksamband.

Nyligen presenteras tre publikationer baserade på samma amerikanska kvinnoprojekt – The Women´s Health Initiative (WHI). Hela 19000 kvinnor minskade sitt intag av fett från i medeltal 38 procent till 29 procent under åtta år. Även intaget av mättat fett sjönk signifikant: 3 procent jämfört med intaget i kontrollgruppen. Förändringen påverkade dock inte risken för bröstcancer [9], tjocktarmscancer [10] eller hjärt–kärlsjukdom [11]. Resultaten är i linje med de tidigare nämnda observationsstudierna från Harvard och Malmö: andelen fett i kosten förefaller inte påverka risken för dessa allvarliga sjukdomar."

 

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8291

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Av vad jag läst i denna tråd har jag fått uppfattningen att solrosolja och majsolja är ofarliga. Det strider mot vad jag tidigare läst på detta forum. Är det riktigt uppfattat?

Ja majsolja har väl horn och svans... Kommer inte ihåg varför. Solrosolja har väl för mycket omega 6

Link to comment
Share on other sites

Av vad jag läst i denna tråd har jag fått uppfattningen att solrosolja och majsolja är ofarliga. Det strider mot vad jag tidigare läst på detta forum. Är det riktigt uppfattat?

Ja.. det väl som med kolhydraterna.. helt ofarligt.. men vissa får problem vid överkonsumtion och allt för hög raffineringsgrad.

 

När det gäller Omega-6 handlar det om Eikosanoidsystemet.. och äter du inte fet vildfångad fisk två-tre gånger i veckan lär du få ta motmedel som Omega-3.

 

För.. de skall vara/intas i balans.

 

Sen så.. studier av det här slaget handlar om vad folk äter som grupp.. dvs även om någon levde av att dricka solrosolja så lär det inte slå igenom.. iomed att de andra äter en mer balanserad diet.

 

Såå det handlar altså om en högst normal konsumtion av både solrosolja och majsolja.. tror faktist att konsumtionen av olivolja är större.. hur man än räknar.

 

Altså, för att vara på säkra sidan.. drick inte solrosolja via glas.. gäller för övrigt att äta smör via sked oxå!

 

Frågan är hur det fungerar i kroppen.. bränner du det som energi lär det inte vara farligt så länge du får motsvarande mängd fet fisk eller omega-3 kapslar.

 

Här har vi män en viss fördel.. likaså konstaterat på grupp.. män har högre muskelmassa, bränner mer fett.. får därmed lägre halt Omega-6 i blodet av samma intag.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Av vad jag läst i denna tråd har jag fått uppfattningen att solrosolja och majsolja är ofarliga. Det strider mot vad jag tidigare läst på detta forum. Är det riktigt uppfattat?

Omega-6-rika växtoljor introducerades för människan för drygt hundra år sedan. Vissa populationer äter kopiösa mängder jämfört med hur mycket vi fått i oss under vår evolution. Jag tror man gör klokt i att inte inta mer än behovet av fleromättat fett.

Se även denna tråd: http://forum.kostdoktorn.se/topic/3888-faran-med-%C3%B6verintag-av-flerom%C3%A4ttat-fett-f%C3%B6rklarad/?hl=+omega#82086=&page=4

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Omega-6-rika växtoljor introducerades för människan för drygt hundra år sedan. Vissa populationer äter kopiösa mängder jämfört med hur mycket vi fått i oss under vår evolution. Jag tror man gör klokt i att inte inta mer än behovet av fleromättat fett.

Se även denna tråd: http://forum.kostdoktorn.se/topic/3888-faran-med-%C3%B6verintag-av-flerom%C3%A4ttat-fett-f%C3%B6rklarad/?hl=+omega#82086=&page=4

 

Vad syftar du på för mat när dom får i sig kopiösa mängder?

Link to comment
Share on other sites

Vad syftar du på för mat när dom får i sig kopiösa mängder?

I Australien äter man 22 g fleromättat fett per dag, medan behovet är 3-6 gram. I USA m.fl. länder en liknande bild, men jag finner det inte nu. Maten är framför allt olika sorters processad mat: margarin, växtoljor, bakverk, såser, dressingar, bröd.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...