Ti Ti Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 http://www.svt.se/nyheter/sverige/hella-35-dog-av-demens Och ja, jag tänker på boken 'Stoppa Alzheimer nu!' av Bruce Fife - en bok jag tycker alla borde läsa. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post patrix Posted March 19, 2014 Popular Post Share Posted March 19, 2014 Skulle tro det ja. Jag har läst typ all litteratur jag hittat (inklusive Stoppa Alzheimer nu) sedan jag upptäckte LCHF 2011. Min slutsats: Att välja kolhydrater/socker framför fett samt att byta ut naturligt "mättat" fett mot processade "fleromättade" växtoljor ökar risken för bl.a. demenssjukdomar, cancer och diabetes. Mekanismerna bakom är inte helt kartlagda men det är antagligen flera faktorer som samverkar. För mycket kolhydrater kan leda till dålig blodsockerkontroll och höga blosockervärden vilket i sin tur kan leda till ökad oxidativ stress (skador på kroppens celler) samt i förlägningen diabetes. Oxidativ stress skadar cellernas mitokondrier. Dessa är cellens engergiverk, och om tillräckligt många skadas går cellen över till fermentering av glukos för sin energiförsörjning. Cancerogena celler har skadade mitokondrier och fermenterar, samt svarar inte på tilväxthemmande signaler. Dvs högt blodsocker skapar och ger näring till cancerogena celler. Jag har skrivit mättat och fleromättat inom citationstecken ovan eftersom jag egentligen anser den distinktionen oviktig ur hälsosynpunkt. Naturliga vs processade fetter är den fördelning som är intressant. Exempel på naturliga fetter är kallpressad raps och olivolja, kokosolja, fisk, kött, grädde, smör. Exempel på processade fetter är varmpressade växtoljor, margarin, alla fetter som ingår i processad mat (köpekakor, färdigmat, köpebröd etc). Det har visat sig i många studier att bl.a. cancerincidensen ökar signifikant då man byter ut naturligt fett mot processat. Vår kolhydratrika processade mat verkar också ha en inflammatorisk verkan på kroppen. Om det är omega 6 oljor, oxidativ stress eller den ogynsamma bakterieflora som kolhydratrik kost kan ge som är orsaken (eller en kombination av dessa) är oklart. Resultatet är dock ett stressat immunförsvar som måste hantera en kronisk inflammation dygnet runt, vilket sänker dess förmåga att skydda oss mot tex förkylningar och andra infektioner. På tal om immunförsvaret så är en viktig byggsten för detta fett. Får koppen för lite fett, eller fett av dålig kvalite så försvagas det. Summa summarum - Att välja kolhydrater/socker framför fett samt att byta ut naturligt fett mot processat är förmodligen det mest ohälsosamma sätt vi kan äta på och har sannolikt orsakat större skada än t.ex. rökning. Det känns både ironiskt och tragiskt att leva i en tid där den allmänna uppfattningen om vad som är hälsosam mat är så totalt felaktig och orsakar så mycket onödigt lidande och död. 15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 Otroligt skrämmande nyhet. David Perlmutter på Dr Oz show: http://www.doctoroz.com/episode/do-carbs-cause-alzheimers och/eller läs hans bok, sök upp hans facebook, hans blog. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrix Posted March 20, 2014 Share Posted March 20, 2014 Otroligt skrämmande nyhet. David Perlmutter på Dr Oz show: http://www.doctoroz.com/episode/do-carbs-cause-alzheimers och/eller läs hans bok, sök upp hans facebook, hans blog. Ja, jag måste säga att jag respekterar Dr Oz. Han var långt nere i "lågfettspåret", men verkar ha ändrat uppfattning och har bjudit in många kritiker till den etablerade synen. Tack för alla likes gott folk! Jag är själv rätt nöjd med min sammanfattning ovan. Ett tillägg dock är att jag också tror hormoner också spelar en mycket stor roll. En kolhyratrik kost med högt intag av processade fetter verkar störa vår hormonbalans och vi blir känsligare för det ju äldre vi blir. Insulinet blir för högt och våra könshormonvärden (testosteron/östrogen) samt HGH (mänskligt tillväxthormon) blir för låga. Naturligt fett är viktigt eftersom kroppen tillverkar kolesterol av detta vilket är en viktig byggsten vid hormonproduktion. En störd hormonbalans kan ge en hög fettprocent och mindre muskulatur (aka metabola syndromet) Ett tips jag vill ge ang detta är att en viss typ av träning kan hjälpa till att förbättra hormonbalansen - högintensiv intervallträning. Träna på mogonen på fastande mage. Gör konditionsträning med en 30 sek intensivt intervall och 90 sek vila. Repetera 8 ggr. Det intensiva intrevallet ska vara så intensivt som möjligt. Dvs du ska känna kraftig mjölksyra och trötthet. Värm upp 2 min innan. Drick sedan bara vatten och/eller kaffe/te m grädde fram till lunch. Absolut inget sött innan lunch. Gör 1 set 2-3 ggr vecka Det som händer då är att kroppens hormonbalans förättras. Fettprocenten miskar och muskulaturen ökar. Jag snubblade på detta tips här på forumet och blev intresserad och har testat i en månad. Känns otroligt att få sånt resultat på bara en timmes träning/vecka. Youtube länk på engeslka som förklarar upplägget: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.